Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nerwynerwy

Nerwica...

Polecane posty

Gość nerwynerwy

Hej, mam niecałe 19 lat i od mniej-więcej roku zmagam się z nerwicą lękową / zespołem lęku uogólnionego. Strach paraliżuje mnie wielokrotnie w ciągu dnia, mam wrażenie że śmierć jest tuż za rogiem, robi mi się duszno i gorąco, drżą mi mięśnie itp. Niestety dochodzą do tego również problemy z koncentracją, brak motywacji, apatia itp :( Również wychodzenie z domu nieraz powoduje ataki paniki (agorafobia zapewne). Boję się ze coś mi się stanie, że zachoruję... Biorę bezskutecznie Asentrę od ponad miesiąca, niestety poprawa praktycznie zerowa :( Może ktoś z Was też ma tę przypadłość? Nie sądziłam, że życie z tym jest aż tak ciężkie, nieraz mam już dość :((

Gość zyczliwa30
ja tez to mam ...od 10 lat. MOja rada-psychiatra,psycholog,dobry terapeuta,terapia grupowa... leki niszczą psychikę,maja duzo skutkow ubcznych uzalezniają...bierz doraznie. musisz sama sie z tym uporac malymi krokami. Najwaznijesze znalezdz przyczynę-bo nikt sie z tym nie rodzi. Wazny jest sppsob zycia i twoje myslenie,moze trzeba zrobic sobie reset? odzywianie,sport.Otwarcie na ludzi...

Gość gość
hej ja mam, lecze sie od kilku lat, ale czytajac twoje objawy i odczucia to ja mam duzo lagodniejsza. u mnie to glownie obawa o przyszlosc materialna rodizny (mimo ze oboje dobrze zarabamy) i zamartwianie sie o zdrowie i zycie meza i dziecka. ale lek dziala. biore wenlafaksyne, najpierw mialam dawke 75 mg a teraz to tltyk opolowe tego czyli absolutnie minimum. i sa dni gdy jest wszsytko \OK. sa dni gdy sie wkurzam, wsciekam, zloszcze lub zamartwiam ale dominuja te normalne dni. mam 31 lat

Gość gość
to ja z 21:50 wiesz bierzesz lek dopiero miesiac, czesto na poczatku jest nawet pogorszenie objawow. u mnie, jak najpiere bralam tez SSRI tak jak \ty, to poprawa byla juz p o3 tygodniach az sie lekarz dziwil (pozytywnie). ale ogolnie to SSRI u mnie sredio dzialalo - po roku przeszlam na wenlafaksyne ktora jest \SNRI i mi osobiscie bardziej pomaga/ a;e kazdy jest inny. u ciebie to na pewno trzeba poczekac min 6 mies zeby ocenic, czy wrto zmienic lek. jaka masz dawke? 20 mg|/ 40 mg?

Gość nerwynerwy
Dzięki za odpowiedzi, co do przyczyn - zawsze byłam bardzo ambitna, stawiałam sobie wysoko poprzeczkę (świadectwa z paskiem, olimpiady, konkursy itp.) Nawet w sporcie, którego nigdy nie lubiłam, zaczęłam odnosić wyniki przez upór i zawzietość. Moze wlasnie przesadziłam, wzięłam na siebie za duzo... Teraz mam wakacje i myślałam, że będzie lepiej, ale niestety lęki pozostały, ciężko się z tym żyje. Myślę nad psychoterapią, bo niestety - leki nie załatwią sprawy. Na razie tylko Asentra, ale czuję się tak jakbym jej w ogole nie brala. BTW, mój tata też to ma, już "zaleczone", ale jednak dłuuuugo bral leki. Może genetyka, taka konstrukcja psychiczna. Do tego bezsenność, wczoraj nie zmrużyłam oka do 4 rano. :(

Gość nerwynerwy
Biorę 50mg 2 razy dziennie więc dość sporo... ale jeszcze czekam do połowy września i biorę, bo wtedy mam wizytę. Dzięki za odzew :)

Gość Nicola987
Nerwy..Mam dokladnie tak samo jak Ty mam 25lat z taka nerwica zmagam sie od 2014r. Jest to bardzo uciazliwe nie zostane sama w domu nie wyhde sama do sklepu praktycznie caly czas czuje lek i obawe ze jestem chora ze zaraz cos mi.sie stanie nie raz balam sie ze zaraz umre..

Gość gość
Tutaj znów autorka wątku ;) Kurczę... nie pamiętam kiedy ostatnio miałam atak lęku, w ogóle panika prawie zniknęła, duszności też.... ale dopadło mnie coś na kształt depresji, dosłownie każda czynnosć sprawia mi trudność, wszystko widzę w czarnych barwach, nie chce mi się żyć... masakra :( może to być pochodną nerwicy? moze to kolejny "etap"? tracę wiarę że w końcu będzie dobrze :( asentre odstawiłam 1 września, od tej pory nic nie biorę. chyba czas umówić się na wizytę. :((((