Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alkohol i papierosy w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Dowiedzialam sie o ciazy ok w 4 miesiacu. Do tamtego momentu pilam i palilam. Tak z pamieci to pilam ok 2-3 razy w tygodniu i palilam caly czas. Czy cos powaznego moglo stac sie dziecku? Niby narazie badania mam dobre. Lekarz mowi ze jest ok. Jestem teraz w 22 tyg.

Gość gość
owszem mogło zaszkodzić dziecku. 4 miesiąc to już zaawansowana ciąża. A dlaczego tak późno się dowiedziałas o ciąży.

Gość gość
poczytaj sobie o FAS

Gość gość
Jak to możliwe, że się nie zorientowałaś? Nie miałaś żadnych objawów ciąży??? Teraz dbaj o siebie i nie przejmuj się tym co było, czas pokaże, czy to się odbiło na dziecku.

Gość gość
Spoko, z obserwacji wiem, że takie kobiety mają więcej szczęścia niż rozumu. Piją, palą, o ciąży dowiadują się w 4 miesiącu, lekarza zobaczą w dniu porodu, opieka prenatalna to dla nich jedna morfologia i jedno usg na przedpotopowym sprzęcie przez 9 miesięcy i gra gitara. Dzieci mają zdrowe jak ryby. Ja całe życie nie piję, nie palę. Jedną ciążę straciłam w 19 tygodniu, a za drugim razem urodziłam miesiąc przed terminem jedząc kwas foliowy pół roku przed ciążą, robiąc pierdyliard badań, biorąc insulinę i będąc całą ciążę na diecie z powodu cukrzycy ciążowej. Tak to już w życiu bywa. Miej wy.y.ebane a będzie ci dane

Gość gość
Z taką jedną nawet w szpitalu leżałam. O ciąży dowiedziała się w 15 tygodniu. Jarała fajki nawet w szpitalu. Spryskiwała się perfumami idąc do dziecka, "bo śmierdząca do dziecka nie pójdzie". Ona urodziała w terminie, ja mam wcześniaka. Pocieszyłam cię, autorko?

Gość gość
Nie mialam zadnych objawów. Okres zawsze mi sie spoznial wiec nie domyslalam sie. Czy mozna sie dowiedziec przed porodem o ewentualnych wadach?

Gość gość
jak jesteś w 22 tc to zrób usg połówkowe i może coś wyjdzie.

Gość gość
Porób zaległe badania. Niedługo czeka cię m. in. obciążenie glukozą wykrywające właśnie cukrzycę. Najważniejsze jest usg I trymestru do 14 tc. Teraz już na nie za późno. Na nim sprawdza się prawdopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych takich jak zespół Downa czy Edwardsa (czy jakoś tak). Nie wiem czy na późniejszym etapie diagnostyka tych chorób jest jeszcze wiarygodna, bo dziecku wraz z wiekiem ciąży zmieniają się parametry.

Gość gość
Mialam juz robione i raczej wyszlo w normie. Lekarz wspominal o zadartym nosie i rozchylonych wargach. Czy to moga byc objawy fas??!!

Gość gość
Omg. Poczytaj o FAS. i módl się żeby dziecko było zdrowe.

Gość gość
Ale jezeli lekarz zauwazyl by ze moze to byc fas to by powiedział. A nic nie mowil o tym.

Gość gość
A zadarty nos i rozchylone wargi to.niby co? Objawy fas i tyle.

Gość gość
Wiele wad związanych z piciem i paleniem w ciąży wychodzi dopiero po latach, a wiele kobiet nawet nie wiąże tego faktu z używkami. Chodzi np. o problemy z koncentracją, nerwowość, problemy z nauką i kontaktami z innymi. Po porodzie na pierwszy rzut oka może być wszystko ok (poza np. niską wagą urodzeniową), ale to o niczym nie świadczy. Moja przyjaciółka leżała w szpitalu z dziewczyną, której dzieciak darł się z braku nikotyny (matka dziecka w ciąży paliła, odstawiła po porodzie).

Gość gość
Ale z dzieckiem poza tym wspomnjeniem lekarza jest wszystko w porządku jego waga jest wrecz podrecznikowa oraz badania wszystkie sa w normie. Czy te cechy moga tylko i wylacznie wskazywac na fas?

Gość gość
USG gucio ci powie. Pogadamy za 15 lat. Będziesz mądrzejsza o wiedzę jak twoje dziecko radzi sobie albo właśnie nie radzi sobie w życiu, jak się rozwija z biegiem lat. Cechy fizyczne mogą a nie muszą wskazywać na problem.

Znam dzieczyne, ktora dowiedziala sie o ciazy w 4 miesiacu, tez imprezowala(nie do przesady) i palila miala normalnie okres. Dziecko zdrowe bez zadnej wady . Bedzie dobrze

Gość gość
Ja prdl jak to można się zorientować dopiero w 4 miesiącu?! Zapewne wpadka. I chlac jak alkoholiczka. Masakra. Ja nie palę nie piję a ciąże mialam dwa razy zagrożona. Ot sprawiedliwości na tym świecie. Zaznaczam dziecko było planowane u mnie kawę odstawiłam jak tylko staraliśmy się o dziecko. Mam nadzieję że Twoje dziecko nie zapłaci za Twój błąd. Podobno do 7 tyg.dziecku alkohol ani żadne zabiegi kosmetyczne nie szkodzą.

Gość gość
Zorientowałam sie tak pozno bo mam strasznie nie regularne miesiaczki i zadnych objawow ciazy do czasu az zaczely bolec mnie jajniki i poszlam do ginekologa. To co ze dziecko jest wpadka i tak je kocham, wiekszosc dzieci na swiecie jest wpadka i nikt z tego problemu nie robi

Gość gość
Ja nie robię problemu. Problem może mieć Twoje dziecko za Twoją glu . Pote , tylko się zastanów bo rozumem autorko nie grzeszysz. Skoro uprawiasz seks to powinnaś trochę się stopowac z piciem bo żadne zabezpieczenia nie dają 100 proc. pozdrawiam życząc aby dziecko nie poniosło konsekwencji Twojej nieodpowiedzialność.

Gość gość
Czyli uwazasz ze jesli uprwwia sie seks nie powinno sie pic tak? Bez przesady jedno lub dwa piwa dwa razy w tygodniu to nie nadużywanie alkoholu...

Gość gość
Regularnie to już alkoh/olizm. Ale mam to w dó/pie twoja sprawa. Ty będziesz się wstydzić i mieć naznaczone dziecko. Spójrz w go/ogle jak specyficzne wyglądają takie dzieci. Oby Twoje to ominęło. Pa.

Gość gość
Nie znasz to nie oceniej. Nie pilam regularnie. Napisalam tylko tak w przybliżeniu.

Gość gość
ja tam piję i palę obecnie 5 ciąża, no bo jak mi dają na pozostałą 4 dzieci za darmio kupę forsy - 500+ to co mam robić z pieniędzmi

Gość gość
Życzę autorce wszystkiego dobrego. Mam nadzieję, że dziecko będzie zdrowe, ale z tą niesprawiedliwością świata to prawda. Te co chuchają i dmuchają mają problemy z zajściem i donoszeniem, a inne nie dbają o siebie, nie przygotowują się do ciąży w żaden sposób i dzieci zdrowe się rodzą. Tajemnica enigmy jak to się dzieje i dlaczego świat jest tak urządzony. Sama jestem abstynentką, a moje dwie ciąże były pełne komplikacji, kilku lekarzy nawet dało mi do zrozumienia, że oni "takiej" ciąży nie będą prowadzić.

Gość gość
Jestem w podobnej sytuacji choć dowiedziałam się w 7tc. Do tego czasu też co weekend pojawiał się alkohol. Nie w jakichś dużych ilościach ale jednak. Przestudiowałam chyba wszystkie badania w tym temacie ale okazuje się, że nie jest wyjaśnione które dzieci będą miały fas. Dlatego jest dla nas nadzieja.

Gość gość
Jak się seks uprawia i się nie ma miesiączki to się test robi. Jprdl. 5 zeta. Tak na wszelki wypadek można było zrobić.

Gość gość
Teraz już za późno...dbajcie o siebie ,będzie jak będzie.Ja paliłam i piłam do 3miesiąca bo też nie wpadłam na to ,że nieodpowiednio zabezpieczając się mogę zajść w ciążę w ostatnim dniu miesiączki... Owszem syn urodził się z niższą wagą urodzeniową 3.100 ,był płaczliwy dopiero później skojarzyłam fakty.Teraz jest zdrowym 8l. Na szczęście... Moja koleżanka piła redsy i paliła do 8 miesiąca,rodziła cc teraz ma śliczną 6letnią córkę...czasem te kobiety które nie palą i dbają o siebie od początku rodzą chore dzieci, nie ma na ciążę i poród reguły..życzę zdrówka! I nie ma co zamartwiać się na zapas,bo to już nic nie zmieni a może stres szkodzić.

Gość gość
Świat nie jest sprawiedliwy. Mam kolegę, oboje z żoną mają świetną pracę, zarabiają super kasę, są wykształceni, bez nałogów. Dziecko urodziło się z wadą genetyczną, jedyny taki przypadek na terenie tego kraju. Turnus rehabilitacyjny kilkudniowy kosztuje połowę jego bardzo wysokiej pensji. A ja pracowałam z 20-letnią siksą jarającą fajki do końca ciąży, ciąża z facetem 60-letnim, dziewczyna trochę opóźniona (pracowała na portierni), pracująca na umowę o dzieło. Miodzio, po prostu miodzio. Ciotka mojej koleżanki narąbana w trzy doopy zwaliła się ze schodów tydzień przed porodem. Dziecko ma dziś 30 lat i jest zdrowe, a ta moja koleżanka urodziła dziecko, które zmarło po paru dniach, zespół wad zrodzonych, multum badań, pakiet vip w prywatnej klinice medycznej, praca na czas nieokreślony, nowa chata, 3 lata starań o maluszka, witaminy, cuda wianki i przez całą ciążę, na każdym usg oficjalnie było wszystko świetnie. Nikt nic nie zauważył (usg nie wykryje każdej wady i nie da sto procent gwarancji, określa tylko prawdopodobieństwo, ja miałam prawdopodobieństwo 1 do 4000, że poronię i poroniłam na etapie na którym statystycznie roni się tylko 1% wszystkich ciąż). Podsumowując, patologia ma najsilniejsze geny. Jak ma być zdrowe to będzie, ale nie chlaj już więcej.