Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bruno Shatyn

Kaczka na taczkę.... archiwum 40

Polecane posty

Gość gość
2 podstawa biblijna 32 Chciałbym, żebyście byli wolni od utrapień. Człowiek bezżenny troszczy się o sprawy Pana, o to, jak by się przypodobać Panu. 33 Ten zaś, kto wstąpił w związek małżeński, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać żonie. 34 I doznaje rozterki. 1 list do Koryntian

Gość gość
3 podstawa - Ewangelia „Bo są niezdatni do małżeństwa, którzy z łona matki takimi się urodzili; i są niezdatni do małżeństwa, których ludzie takimi uczynili; a są także bezżenni, którzy ze względu na królestwo niebieskie sami zostali bezżenni. Kto może pojąć, niech pojmuje!” (Mt 19:12)

Gość ojj stara modelka bez związku
c.d. Z początku jeszcze się spodziewałem, chciałem się nawrócić, ale to mi się nie udało, ponieważ już nie potrafiłem się dostatecznie modlić. Nie współpracowałem z łaską, bo z letniego stałem się zimny. Między letniością a zimnem jest odległość tylko skórki cebuli. Gdybym był gorący i gorliwy nie zaznałbym tego nędznego losu. Jeśli kapłani naszych czasów nie nawrócą się, doznają tego samego losu, którzy dają zły przykład, są letni i nie współpracują z łaską Bożą. Wszyscy, jeżeli się nie nawrócą, nie będą mieli lepszego losu niż ten, który ja mam, ja Verdi Garandieu. x Ach! jakimże losem jest dla mnie piekło! Ach, bodaj żebym się nie narodził! Gdybym mógł żyć na nowo! Chciałbym na ziemię wrócić, ażeby lepiej żyć. Ach, spędzać chciałbym moje noce i moje dni na kolanach, na modlitwie, wzywając Najwyższego. Wzywałbym Aniołów i Świętych, aby mi pomogli opuścić drogę potępienia, lecz cofnąć się już nie mogę, jestem potępiony (kończy żałosnym głosem) x Niestety, kapłani nie wiedzą, co to znaczy być potępionym w piekle i co to jest piekło. Teraz, prawie wszyscy na ziemi idą drogą najmniejszego oporu. Kosztować chcą uciech życia. Są przekonani, że stać się humanistą, jak oni mówią i dorównać sposobem myślenia swej epoce, to rzecz teraz nabyta, zostanie na zawsze.

Gość gość
Sratyn&Klakierzy , Nowoczesna popiera PiS w ratyfikacji Ceta :D PO tak samio :D Cieszycie sie :P ?

cd. Biskupi, kardynałowie i kapłani nie dają lepszego przykładu niż ten, dany przez ich podwładnych. x Czyż oni żyją w prostocie, którą Chrrystus praktykował w swoich posiłkach i przy swoim stole? Jak Ewangelia mówi, Jesus Chrrystus rzeczywiście brał udział w przyjęciach zaproszony przez tego czy owego, lecz na tych przyjęciach nie jadał wiele. A jeśli nieco jadł na tych przyjęciach, to wielokrotnie trzeba podkreślić, wolał cierpieć głód. Świięta Rodzina i Apoostołowie też wiele pościli. Inaczej nie otrzymaliby tych wszystkich łask, którymi zostali obdarzeni. x Właściwie Jesus nie potrzebował zdobywać łask, bo Sam był dawcą łask, ale chciał dać dobry przykład Swoim Apostołom, ale także oczywiście wszystkim kardynałom, biskupom i kapłanom wszystkich wieków. Ale, po co, skoro dzisiaj kardynałowie, biskupi i kapłani są przy stole w luksusowym otoczeniu i raczą się wykwintnymi potrawami. x Oni nawet niszczą sobie zdrowie żyjąc w ten sposób, bo wyobrażają sobie, że tak przystoi ich pozycji biskupa, kardynała czy prawnika. Biedne kucharki, które myślą, że kiedy służą u biskupów czy u osobistości, powinny do stołu podawać skomplikowane dania. One sobie wyobrażają, biedne, że byłby dla nich dyshonor, nie zastawiać stołu tymi wszystkimi daniami. Zapominają jednak, że w ten sposób nie pomagają biskupom w naśladowaniu Chrrystusa, ani kapłanom. x Byłoby lepiej, gdyby te kucharki powiedzieć mogły tym osobistościom, że Chrrystus żył i żył o wiele skromniej. Ci z góry {wskazuje do góry) są za tym, aby naśladowanie Chrrystusa było szanowane, a to co się teraz dzieje jest wręcz przeciwne naśladowaniu Chrrystusa. Wyrafinowanie żyje się w luksusach, w obfitości, aż do zbytku, do grzechu nawet. Często grrzech zaczyna się od stołu. Już się zaczyna grrzeszyć, kiedy mając obowiązek do pewnego ascetyzmu, odrzuca się go. x Brak duccha ofiary nie jest jeszcze grrzechem, ale są to drzwi otwarte, przez które grrzech wejść może. x Brak ascetyzmu powoli prowadzi do grrzechu, między nim a grrzechem odległość tylko skórki cebuli. x Jeśli kapłan nauki Kosścioła nie przestrzega, to my przychodzimy, ciągniemy go za jego szatę, żeby ściągnąć go na nasze ścieżki. Przez chwilę, to tylko skraj szaty który ciągniemy, ale z nadzieją ściągnięcia całego habitu. Przez dłuższy czas miałem dobry zamiar stania się dobrym kapłanem, lecz zauważyć należy, że kapłłani są przez nas o wiele więcej atakowani niż świeccy. Oczywiście świeccy są też w niebezpieczeństwie, zwłaszcza ci, którzy starają się być sprawiedliwymi oraz ci, którzy mają jakieś specjalne zadanie do wykonania. x Ponieważ jednak kapłłan ma bardzo wielką moc błłogosławieństwa, wolimy atakować kapłłana, wpierw jego. Co do mnie, to przypominam sobie, że byłem kapłłanem i z początku wykonywałem moje kapłłaństwo poważnie. I później, z czasem, wydawało mi się monotonne i zapominając modliitwę zapomniałem też o celibacie. x Zaniechałem modilitwę początkowo, ponieważ uważałem, że jestem bardzo zajęty, a później w innych dniach, wracałem do niej a potem, w końcu całkiem ją zarzuciłem. Uważałem, że modliitwy breewiarzowe są nudne, niepotrzebne, w końcu straciłem chęć do modliitwy. Kiedy odrzuciłem brewiarz wpadłem w grrzech nieczystości i od tej chwili nie miałem już ochoty do odprawiania Mszzy Świiętej. To było ogniwo łańcucha reakcji. Kiedy wpadłem w nieczystość, Mszzy Świiętej nie odprawiałem z nabożeeństwem, bo nie byłem w stanie łaski. x W tym stanie, lektura Pisma Świiętego i Ewaangelii w szczególności, a także widok przykazań Boskich, stały się dla mnie wyrzutem. To było dla mnie ostrzeżeniem, ale ponieważ nie przyjąłem go, postanowiłem dzieci nie nauczać tak, jak to powinienem czynić. Jakże nauczać mogłem je dobra skoro sam go nie praktykowałem? x Ale ci, którzy dziś nazywają się humanistami i modernistami, dobrze wiedzą o tym, tak samo jak ja. Jakże mogą ludziom świeckim i dzieciom narzucać sprawy, w które nie wiierzą i których sami nie praktykują? Jakże mogliby dopuścić, aby nauczali tak jak powinni wiedząc, że to nauczanie nie odpowiada ich wewnętrznemu przekonaniu i więc to mówiąc, mówiliby okropne kłamstwa? x U wielu z czasem serce stało się otchłanią śmierci. Jest ich o wiele więcej niż się myśli, którzy znajdują się w takim stanie. To są zgniłe jabłka, czy zgniłe jabłko wydawać może przyjemny zapach?

Gość gość
Ale piękna porażka PiSu.

_iftar_ dziś Ten w/w fragment jest z Ostrzezenia z zaświatów Ojca Bonawentury - a dokładnie str. 150 i 151 gdzie potępiony kapłan mówi o swojej posłudze i gdzie się po tym znalazł x Można resztę przeczytać w pdf dostępny w necie. 🌻 _iftar_ dziś Piszesz: Celibat nie jest idea biblijna tylko wymyslem ludzkim. x - oczywiście, że biblijna :) proszę: Jan 14 1 Potem ujrzałem: a oto Baranek stojący na górze Syjon, a z Nim sto czterdzieści cztery tysiące, mające imię Jego i imię Jego Ojca wypisane na czołach. 2 I usłyszałem z nieba głos jakby głos mnogich wód i jakby głos wielkiego gromu. A głos, który usłyszałem, jak gdyby harfiarze uderzali w swe harfy. 3 I śpiewają jakby pieśń nową przed tronem i przed czterema Zwierzętami, i przed Starcami: a nikt tej pieśni nie mógł się nauczyć prócz stu czterdziestu czterech tysięcy - wykupionych z ziemi. 4 To ci, którzy z kobietami się nie splamili: bo są dziewicami; ci, którzy Barankowi towarzyszą, dokądkolwiek idzie; ci spośród ludzi zostali wykupieni na pierwociny dla Boga i dla Baranka, 5 a w ustach ich kłamstwa nie znaleziono: są nienaganni.

Gość Myrevin
Tak czytam, czasem, i stara modelka to musi musi mieć wielu wełnianych kuzynów. :o <<>> Nawet Józef z Maryją, "wiecznie dziewicą" współżył. {"A gdy Józef obudził się ze snu, uczynił tak, jak mu rozkazał anioł Pański i przyjął żonę swoją. Ale nie obcował z nią, dopóki nie powiła syna, i nadał mu imię Jezus." (Ewangelia Mateusza 1,24-25)}

"Prawdziwa to mowa: Kto o biskupstwo się ubiega, pięknej pracy pragnie. Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, umiarkowany, przyzwoity, gościnny, dobry nauczyciel, nie oddający się pijaństwu, nie zadzierzysty, lecz łagodny, nie swarliwy, nie chciwy na grosz, który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości,Bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży?" (1 List do Tymoteusza 3,1-5)}

Gość gość
Chciałbym zwrócić uwagę na bardzo istotny fakt jaki miał miejsce podczas wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego w Sejmie podczas wystąpienia w sprawie aborcji . J . Kaczyński swoim wystąpieniem obalił całą ideologię PiS i innych radykałów prawicowych którzy zarzucają Lechowi Wałęsie i innym liderom odzyskania niepodległości zdradę Okrągłego Stołu , Magdalenkę i III- cią RP . Na te zarzuty Lech Wałęsa i inni oskarżani o układy z komunistami powinni włączać tylko video z wystąpieniem J . Kaczyńskiego tłumaczące radykałom antyaborcyjnym dlaczego PiS nie poparł radykalizującego projektu radykałów antyaborcyjnych . J. Kaczyński wyjaśnił radykałom że PiS nie może poprzeć ich projektu bo przyniósłby on skutek przeciwny , odwrotny do zamierzonego . Tak samo Lech Wałęsa i inni liderzy odzyskania przez Polskę niepodległości tłumaczyć powinni dlaczego nie wybrali radykalniejszej drogi walki z komunistami . " Bo radykalniejsze metody walki przyniosłyby przeciwne skutki , odwrotne do zamierzonych i radykalniejszymi metodami nie odzyskałaby Polska niepodległości ani nie wyzwoliła się z objęć komunizmu . Koniec , kropka . Cała ideologia IV RP właśnie runęła w drobny mak.po uzasadnieniu J. Kaczyńskiego w sprawie oddalenia projektu radykałów antyaborcyjnych . To wszystko .

Gość gość
1. Wszyscy - powtarzam, WSZYSCY - prokuratorzy i sędziowie OUT natychmiast. 2. Od poniedziałku (10.10) rozpocząć nabór nowych co do zasady spoza ww środowiska (wyjątkowo mogliby wrócić ci, co się nie zeszmacili służąc poprzedniemu systemowi ani reżimowi PO-PSL czy SLD, którzy nie mają rodziców powiązanych z poprzednikami, z SB, PZPR, etc.). 3. Innego wyjścia nie ma, bo choćby nie wiem jakie prawo wprowadzić, to i tak będą je stosować prokuratorzy i sędziowie. Dlatego tak ważne są pkt 1 i 2.

- Platforma i szereg innych organizacji lewackich - często po prostu antypolskich - chcą zniszczyć i obalić rząd PiS - tej szerokiej formacji katolicko-narodowej, która dziś przekształca Polskę. Ten front nienawistników chciał przygotować prowokację i w taką prowokację schwytać PiS - mówił Macierewicz. x x Do Antoniego M. chyba jeszcze nie doszło, że to sam pis chce siebie obalić...:D

Marzena Machałek powtarza ulubioną tezę PiS, że Trybunał Konstytucyjny w 1997 r. zakwestionował obowiązującą od 1993 r. ustawę aborcyjną i zapewnił ochronę życia "od poczęcia do naturalnej śmierci", ale wyrok nie został wykonany. Jedno zdanie, trzy bzdury x Całość: http://tnij.org/i67n878 x x To normalne u pisiorstwa.

- O ile zdążyłem zauważyć, pan marszałek Borusewicz nie kłócił się specjalnie, natomiast pan marszałek Karczewski rzeczywiście wbiegł na salę bardzo zdenerwowany i krzyknął w obecności wszystkich do marszałka Borusewicza, że nie będzie więcej marszałek Borusewicz prowadził obrad - opowiadał o nietypowej sytuacji w Senacie w programie "Wstajesz i wiesz" senator Marek Borowski. (http://www.tvn24.pl) x x Pisiowe nie wytrzymują nerwowo... I bardzo dobrze.

Bolesne podatki w 2017 roku. Najwięcej stracą rodziny z dziećmi x Zamrożona kwota wolna i limity ulg w PIT oraz utrzymanie wyższych stawek VAT w przyszłym roku uderzą Polaków na 6 mld zł - policzyła fundacja CenEA. x CenEA specjalizuje się w wyliczaniu finansowych skutków zmian w podatkach. Właśnie przebadała pod tym kątem projekt przyszłorocznego budżetu - to, co planuje rząd, czyli utrzymanie status quo, będzie nas słono kosztować. x Projekt budżetu na 2017 r. zakłada, że kwota wolna od podatku, limity ulg, limity kosztów uzyskania przychodu w PIT pozostaną na tym samym poziomie co w tym roku. Oznacza to ukrytą podwyżkę podatków. Pensje bowiem rosną, przynajmniej u części podatników, a kwota wolna i inne limity PIT - nie. PiS, gdy jeszcze był w opozycji, takie zamrażanie ostro krytykował. Bez końca mówił o ukrytej pełzającej podwyżce podatków. x Całość: http://tnij.org/2rv1a12

- Polecam, aby podstawowym źródłem informacji pozyskiwanych z mediów w codziennej działalności służbowej były programy telewizji publicznej, w szczególności TVP Info". Taki rozkaz o sygnaturze 15871/16 wysłał 26 września do wszystkich jednostek Garnizonu Warszawa jego dowódca, gen. brygady Robert Głąb. x x Nazwisko pasuje.

Związek Nauczycielstwa Polskiego zapowiada na poniedziałek protest przeciw reformie edukacji. Według prezesa ZNP Sławomira Broniarza weźmie w nim udział ok. 25 tys. nauczycieli - członków związku, a także rodzice, samorządowcy i uczniowie. Szefowa MEN Anna Zalewska komentuje: to akcja polityczna. (http://www.tvn24.pl) x x Czy naprawde nikogo mądrzejszego pisiorstwo nie miało na to stanowisko?

- Im nie chodzi o to, aby móc konstruktywnie pracować dla dobra Polaków, ale o to, aby nieustannie kwestionować demokratyczny wybór Polaków i kwestionować rządy PiS - twierdzi Beata Mazurek i zapowiada, że PiS nie poprze wniosku Nowoczesnej o odwołanie wicemarszałka Stanisława Tyszki. Podczas debaty o aborcji polityk Kukiz'15 przerwał obrady, nie pozwalając posłom opozycji na zadawanie pytań. x x Kukizowcom zaczynają przeszkadzać niewygodne pytania...

Od poniedziałku (10.10) rozpocząć nabór nowych co do zasady spoza ww środowiska (wyjątkowo mogliby wrócić ci, co się nie zeszmacili służąc poprzedniemu systemowi ani reżimowi PO-PSL czy SLD, którzy nie mają rodziców powiązanych z poprzednikami, z SB, PZPR, etc.). > A ja jeszcze dodam (wyjątkowo mogliby wrócić ci, co się nie zeszmacili służąc poprzedniemu systemowi ani reżimowi PO-PSL czy SLD oraz obecnemu reżimowi PiS czyli PRL-bis ... ;)

Gość gość
Bruno Shatyn dziś Czy naprawde nikogo mądrzejszego pisiorstwo nie miało na to stanowisko? > Nie miało i nie ma. Ale najwazniejsze, że PiS > PRL bis, ma pełne szuflady gotowych ustaw :?-D :-D :-D

Gość gość
Pensje bowiem rosną, przynajmniej u części podatników, a kwota wolna i inne limity PIT - nie. PiS, gdy jeszcze był w opozycji, takie zamrażanie ostro krytykował. Bez końca mówił o ukrytej pełzającej podwyżce podatków. x P{ensje rosną i to w zastraszającym tempie, ale tylko aparatczykom PiSu bo to jest DOBRA ZMIANA i ... TKM A miało byc tak dobrze

Gość gość
Komuchy i ubeki z KOD-u szykują drakę na w Śwęto Niepodległości! W święto rozbicia bolszewickiego najeźdźcy. Celowo w dniu, kiedy tradycyjnie już od lat środowiska patriotyczne urządzają Marsz Niepodległości- pogrobowcy bolszewii z KOD szykują prowokację. Kijowski na zlecenie swoich mocodawców dąży do zamieszek i konfrontacji.Tak jak w Gdańsku na pogrzebie Inki"- tylko na większą skalę. Oni chcą rozlewu krwi. Temat Trybunału Konstytucyjnego zdechł. Temat aborcji zdechł. No to kolejna rozróba i awantura szykowana jest na 11 Listopada.

Gość gość
Hipokryzja Kijowskiego. Od ponad pół roku wiadomo, że lider tzw. Komitetu Obrony Demokracji nie wywiązywał się jak należy z obowiązku płacenia alimentów – dług urósł ogromny. Mateuszowi Kijowskiemu nie przeszkadza to jednak w popieraniu kobiet, które – uwaga! – domagają się skutecznego egzekwowania alimentów… Na plakacie zapowiadającym wydarzenie, wymieniono szereg żądań. Domagano się m.in. „sprawiedliwych kar dla gwałcicieli”, „równości i poszanowania godności kobiet” oraz „skutecznego egzekwowania alimentów”. Kompletny imbecyl. :D

Gość gość
Kijowski objeżdża wszystkie media i robi dobrą minę do złej gry. Fałsz bije po oczach od początku istnienia KOD i dlatego ma on poparcie tylko w środowiskach, które chcą by było tak jak było przed wyborami prezydenckimi i parlamentarnymi w 2015 roku. Gdyby twórcy i stratedzy tego ruchu mieli trochę oleju w głowie, to by używali innej narracji, która mogłaby być skuteczna, ale jakość tej "elyty" właśnie wychodzi w ich strategii działania. Stratedzy co uwierzyli we własną propagandę kończą marnie tak samo jak ich strategie i ruchy ją wykorzystujące.

Gość gość
Gazeta Wyborcza dołacza do papierowych wydań deklaracje członkowskie KOD :D:D:D niezle jaja :D Szmatyn pewnie sobie pokoik tym wytapetował :P