Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Widziałam film "Wołyń" i chcę coś w związku z tym napisać

Polecane posty

Gość gość
no własnie te ruskie psy są za głupie nawet by zrozumieć to, że takimi dyskusjami jak ta baderówka robia przysługą Putinowi:D Tylko nas utwierdzasz ruska debilko, że nie nalezy wam dawać wolności, piszesz takie kocopoły mysląc, że to coś da twojemu banderowskiemu narodowi. Może dać jedynie to, że polacy się wkurwią i was wszystkich na tą waszą banderowską ziemię pogonimy, a Putina poprosimy by się wami odpowiednio zajął.

Gość gość
"A może nie umknęło ci chociaż uwadze to, że to nie był bunt zagłodzonych, wywłaszczonych ukraińców? Że mordowali ukraińcy swoich sąsiadów z którymi wcześniej wódkę pili" najpierw piszecie jedno, a potem: "oni nie byli sąsiadami jak ty to sobie wyobrażaszpechowiec.gif Nie mówili sobie zwykłego dzień dobry kretynko." Kretynko, bycie sasiadem nie musi oznaczac, ze mówi się dzień dobry tylko... "Ale jak przeczytałam o państwie ukraińskim to poległamsmiech.gif Idź kobieto pooglądaj sobie jakieś programy rozrywkowe, bo historia przerasta twoje jakże niskie iqpechowiec.gif " Ojejeku, jejku, to czytaj sama nadal pierdoły i kafe, kończyłam historię, i wiem co to jest naród. Jedne mają bogatsza przeszłość inne mniej, ale roszczenie sobie przez nas praw do Wołynia skoro tam mieszkał ten obcy naród, nie miało sensu.. a co do Ukraińców jako mieszanki elementów etnicznych to tak można mówic o każdym kraju:( Poznań wiadomo, ze jest polski, kompletnie ktoś tu nie skumal mojego morału, chodzi mi o to, jak łatwo sobie zawłaszczyć prawa do danego terenu gadkami typu: "zawsze był nasz"- jak wielu mówi o Wołyniu ze "był zawsze polski", a Wołyn nalezał w całości do Polski przez okres ok. 200 lat.. A co do propagandy - to moim zdaniem tu własnie działa jakiś ruski troll, ostatnio Ruscy na siłe się starają wywołać nienawiść pomiędzy Poslka a Ukrainą, nikt u nas nie nienawidził Ukraińców, znajdują powszechnie zatrudnienie, a teraz nagle się nawołuje żeby ich powywalac, itp

Gość gość
. A Ukrainą Rosja powinna się opiekować nawet w tak drastyczny sposób, bo jak widać te psy spuszczone z łańcucha są nic nie warte. x x Chacha cha, dopiero przeczytałam, na bank to ruski troll. Jak ukraińczycy to psy, to czym sa Rosjanie.... Przeciez Wołyn w stosunku do zabitych przez Rosjan milionów Polaków to był incydent... straszny, ale jak chcecie, to czytajcie jeszcze o Gułagach, które stworzyli i zsyłali tam ludzi z powodu ze np. pisali poezję.. Stalin uważał, ze ludzie to mięso armatnie, a potem po 45 nas wykończyli gospodarczo narzucając komunę, gdyby nie oni mielibyscmy dostatek jak w Szwecji, czy Danii

Gość gość
Nie wypowiadałam się wcześniej tylko na pierwszej stronie. Jestem tak na marginesie autorką tego tematu i miał on dotyczyć zupełnie czego innego. Uważam, że zbrodnia jakiej dokonali wtedy ukraińcy nie jest jednak w żadnym stopniu mniejsza czy większa od zbrodni jakich dopuścili się rosjanie czy niemcy. Jest jednak najbardziej okrutna:( I to niezaprzeczalny akt. Nie będę dyskutowała o historii, bo nie o tym był ten temat, ale nazywanie tej rzezi "incydentem" bądź pisanie, że się rozumie ukraińców, którzy tego dokonywali jest dla mnie po prostu zwykłym s*************m. Naprawdę nie chcę wnikać w historię, bo historykiem nie jestem, być może błędem było przyłączenie wołynia do Polski, być może wolyń nie był tak naprawdę nasz, ale to żadne usprawiedliwienie dla takiego okrucieństwa i takich zbrodni. I tak na marginesie to może się narażę, ale ja ukraińców nie lubię, bo zbyt wielu ich poznałam. Gdy zaczęła się ta wojna z Rosją to (i tutaj możecie wieszać na mnie psy) od razu powiedziałam mężowi, że ja popieram Rosję. Nawet on był oburzony, ale takie miałam zdanie od początku, być może właśnie dlatego, że poznałam ukraińców i rosjan bardzo dobrze, bo od dziecka i jedni i drudzy może siebie warci, ale jednak Ukraina państwem (takie mam zdanie chociaż to też fakt) nie była i być nie powinna. A teraz możecie zacząc na mnie naskakiwać.

Gość gość
won stąd ukraińska banderówo:O Ty historykiem? Ty nawet nie wiedziałaś ruska bladzio skąd się nazwa twojego kraju wzięła. Sama bandrówo durna pisałaś, że sobie tylko poczytałaś o wołyniu, że niby was ruskich chłopów polacy wywłaszczali. Tej historii to żeś się pewnie na ulicy Bandery w Kijowie uczyła co?

Gość gość
Nie zatrudniajcie jak tak bardzo sa zli...

Gość gość cz1
001. Wbijanie dużego i grubego gwoździa do czaszki głowy. 002. Zdzieranie z głowy włosów ze skórą (skalpowanie). 003. Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czaszkę głowy. 004. Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czoło. 005. Wyrzynanie na czole „orła”. 006. Wbijanie bagnetu w skroń głowy. 007. Wyłupywanie jednego oka. 008. Wybieranie dwoje oczu. 009. Obcinanie nosa. 010. Obcinanie jednego ucha. 011. Obrzynanie obydwu uszu. 012. Przebijanie kołami dzieci na wylot. 013. Przebijanie zaostrzonym grubym drutem ucha na wylot drugiego ucha. 014. Obrzynanie warg. 015. Obcinanie języka.

Gość gość
Ja uważam, ze wy po prostu mało z ta historią do czynienia mieliście, i generalnie- okrucieństwo było- i jest wszędzie. B dawne czasy w to obfitowały, Celtowie- kiedy napadali na inne plemiona, to było normą ze zabijali i zjadali obce niemowlaki, mieli szereg tak ohydnych rytuałów ze się w głowie nie miesci np. przyszły wódz... współżył z klaczą, a potem ja zabijano i on kąpał się w jej krwi... Serio.. Nasi królowie walcząc z wrogiem tez potrafili spalic cała więś, Indianie stosowali wiele tortur, skalpowanie... Jakie tortury wymyślał kościół dla kobiet, posądzonych o czary? Palenie zywcem, łamanie kołem, to tylko niewiele z nich. Dawne kary za np. zdradę obejmowały obcinanie warg sromowych, czytałam ze np. pod koniec 16 wieku w Poznaniu utopiono kobiete w Warcie... bo ukradła dwa lichtarze z kościoła. A b współczesne czasy sa niewiele lepsze- zołnierze z z Wietnamu odcinali podobno ludziom jądra i wkładali do ust, podczas wojny w Jugosławii dochodziło do nieludzkich tortur na ludności cywilnej, do tego nawiazuje ten głosny "Serbski film"... Hitelrowskie Niemcy- doczytaliscie - bo tak pisze S. Szmaglewska w Dymach nad Birkenau, ze dziec***alono żywcem? Ludzie sa porąbani po prostu, nieważne jaka nacja

Gość gość cz2
016. Podrzynanie gardła. 017. Podrzynanie gardła i wyciąganie przez otwór języka na zewnątrz. 018. Podrzynanie gardła i wkładanie do otworu szmaty. 019. Wybijanie zębów. 020. Łamanie szczęki. 021. Rozrywanie ust od ucha do ucha. 022. Kneblowanie ust pakułami przy transporcie jeszcze żywych ofiar. 023. Podcinanie szyi nożem lub sierpem. 024. Zadawanie ciosu siekierą w szyję. 025. Pionowe rozrąbywanie siekierą głowy. 026. Skręcanie głowy do tyłu. 027. Robienie miazgi z głowy przez wkładanie głowy w ściski zaciskane śrubą. 028. Obcinanie głowy sierpem. 029. Obcinanie głowy kosą. 030. Odrąbywanie głowy siekierą.

Gość gość cz3
031. Zadawanie ciosu siekierą w szyję. 032. Zadawanie ran kłutych w głowie. 033. Cięcie i ściąganie wąskich pasów skóry z pleców. 034. Zadawanie innych ran ciętych na plecach. 035. Zadawanie ciosów bagnetem w plecy. 036. Łamanie kości żeber klatki piersiowej. 037. Zadawanie ciosu nożem lub bagnetem w serce lub okolice serca. 038. Zadawanie ran kłutych nożem lub bagnetem w pierś. 039. Obcinanie kobietom piersi sierpem. 040. Obcinanie kobietom piersi i posypywanie ran solą. 041. Obrzynanie sierpem genitalii ofiarom płci męskiej. 042. Przecinanie tułowia na wpół piłą ciesielską. 043. Zadawanie ran kłutych brzucha nożem lub bagnetem. 044. Przebijanie brzucha ciężarnej kobiecie bagnetem. 045. Rozcinanie brzucha i wyciąganie jelit na zewnątrz u dorosłych. 046. Rozcinanie brzucha kobiecie w zaawansowanej ciąży i w miejsce wyjętego płodu, wkładanie np. żywego kota i zaszywanie brzucha

Gość gość cz4
047. Rozcinanie brzucha i wlewanie do wnętrza wrzątku – kipiącej wody. 048. Rozcinanie brzucha i wkładanie do jego wnętrza kamieni oraz wrzucanie do rzeki. 049. Rozcinanie kobietom ciężarnym brzucha i wrzucanie do wnętrza potłuczonego szkła. 050. Wyrywanie żył od pachwiny, aż do stóp. 051. Wkładanie do pochwy – wagina rozżarzonego żelaza. 052. Wkładanie do waginy szyszek sosny od strony wierzchołka. 053. Wkładanie do waginy zaostrzonego kołka i przepychanie aż do gardła, na wylot. 054. Rozcinanie kobietom przodu tułowia ogrodniczym scyzorykiem, od waginy, aż po szyję i pozostawienie wnętrzności na zewnątrz. 055. Wieszanie ofiar za wnętrzności. 056. Wkładanie do waginy szklanej butelki i jej rozbicie. 057. Wkładanie do otworu analnego szklanej butelki i jej stłuczenie. 058. Rozcinanie brzucha i wsypywanie do wnętrza karmy dla zgłodniałych świń tzw. osypki, który to pokarm wyrywały razem z jelitami i innymi wnętrznościami. 059. Odrąbywanie siekierą jednej ręki. 060. Odrąbywanie siekierą obydwóch rąk. 061. Przebijanie dłoni nożem. 062. Obcinanie palców u ręki nożem. 063. Obcinanie dłoni. 064. Przypalanie wewnętrznej strony dłoni na gorącym blacie kuchni węglowej. 065. Odrąbywanie pięty. 066. Odrąbywanie stopy powyżej kośc***iętowej. 067. Łamanie kości rąk w kilku miejscach tępym narzędziem. 068. Łamanie kości nóg w kilku miejscach tępym narzędziem. 069. Przecinanie tułowia na wpół piłą ciesielską, obłożonego z dwóch stron deskami. 070. Przecinanie tułowia na wpół specjalną piłą drewnianą.

Gość gość bez cz 5
jest jeszcze 65 metod,ale nie dam rady wstawić ,musze do łazienki wymiotuje

Gość gość
won stąd ukraińska banderówopechowiec.gif Ty historykiem? Ty nawet nie wiedziałaś ruska bladzio skąd się nazwa twojego kraju wzięła. Sama bandrówo durna pisałaś, że sobie tylko poczytałaś o wołyniu x jak zero argumentów, to się zaczynają wyzwiska... Jak ruska, to nie ukraińska, cos ci sie myli... Tak, poczytałam sobie niedawno więcej o Wołyniu, te studia to jest taka kopalnia wiedzy, ze nie da się wszystkiego zgłębić- czytania nie starczyłoby na całe zycie,... widać ze nie masz o nich zielonego pojęcia....

Gość gość
tu autorka tematu ja nigdy w zyciu żadnej ukrainki ani ukraińca nie zatrudniłam. Mało tego jak w pracy szefowa zapytała nas co myslimy o tym by przyjąć na stanowisko sekretarki ukrainkę to powiedziałam co o tym myślę. Nie tylko ja zresztą. Niechęć do ukraińców widze już od dawna w naszym kraju, nie jest to spowodowane na pewno filmem:O Jak się zaczęła ich wojna z Rosją to wśród znajomych zdania były podzielone, ale jednak większość wcale za Ukrainą nie była, co nie oznacza, że się im nie współczuło, bo mi żal jest strasznie, że biedni ludzie cierpieli. Mój znajomy i męża ma żonę ukrainkę i nic do niej nie mam naprawdę, traktuję ją jak człowieka, ale gdy szukałam przed świętami wielkanocnymi kogoś do sprzątania to mimo, ze znajomy ją polecił nam to odmówiłam. Mam swoje zdanie, swoje doświadczenia z ukraińcami i tego się trzymam. W stolicy polacy wcale aż tak ukraińców nie kochają, wielu ludzi ma ich dość, wielu polaków nie wynajmie im nawet mieszkania. To nie jest niechęć, która pojawiła się nagle to się powoli nasila, ale oczywiście tego w TV nie pokażą. Lepiej wciskać nam ciemnotę, że lepszy ukrainiciec od uchodźcy:O A moim zdaniem to jeden i drugi nie powinien od Polski otrzymać żadnej pomocy.

Gość gość
do gościa cz 1 ,2 i 3 -lubujesz sie w takiej makabrze? Jesteś psychopatą? Doucz sie o tym co robili Polacy

Gość gość
masz banderówo argumenty historyczne na stronie numer 2 i jakoś do nich się nie odniosłaś. Widzę, że różnicy między 16 wiekiem, a 20 też nie widzisz. Nawet celtów, którzy byli p.n.e tu powołujesz za przykład, a do banderowskiego łba nie przyjdzie ci na myśl, że cywilizacja powinna iść do przodu, a nie się cofać:O

Gość gość
tego co robili ukraińcy akurat polacy nie robili...

Gość gość
dziś -zmień płytę... Cywilizacja idzie do przodu tylko w technice niestety

Gość gość
na twoim przykładzie to właśnie widać, że tylko w technice ukraińska ściero:O

Gość gość
Ile PiS ci płaci za mowę nienawiści? Kibolska pseudopatriotko

Gość gość
Jestem Polką, pochodzę z Poznania, a twoja kultura równa się wiedzy.. :( Swoja droga u nas tzn w Poznaniu jakiejś powszechnej nienawiści do ukrainców nie ma, ale może we Warszawie jest ich więcej i wtedy tez jest inaczej... Ja tam nie rozumiem takiego szerzenia nienawiści z powodu dawnego wydarzenia, sądze ze to robia ruskie trolle, na wielu portalach o tym pisza, poczytajcie sobie- to oni tak szerza ten temat: http://www.platforma.org/forum/index.php?/topic/45875-rosyjskie-trolle-na-polskich-forach/

Gość gość
akurat pisu nienawidzę właśnie za to że tych banderowców sprowadzać zaczęli i im jeszcze kasę dali na życie w naszym kraju. Także pudło. Dowiedz się najpierw kretynko kto tą hołotę sprowadził do naszego kraju, bo żeś się znowu zbłaźniła jak z tą nazwy twojej Ukrainy:O

Gość gość
Tu autorka tematu to nie chodzi o dawne wydarzenia, bo ja nigdy ukraińców nie oceniałam po zbrodni wołyńskiej mimo, że wiem o niej od dawna. Poznałam ich i uważam, że są nieszczerzy, zakłamani, miałam do czynienia z takimi ludźmi, że po prostu brak słów. Wiem, że nie wszyscy są tacy, ale tez wiem, że to butny i obłudny naród. Trzeba pamiętać, że gdy doszło do zbrodni wołyńskiej to byli też i dobrzy ukraińcy, którzy pomagali polakom i którzy za tą pomoc przypłacili życiem:( Także nie uważam by oceniać ich pod kątem tej zbrodni, ale mam do nich uprzedzenia z innych też powodów. Nie wierze im kompletnie, są mili i dobrzy dopóki są na czyjejś łasce, a zmieniają się pod kątem tego jak dużo już osiągną. Strasznie zakłamani po prostu i w stolicy naprawdę mało kto ich lubi. Oczywiście wyzyskiewicze ich zatrudniają, bo ukraińcy za grosze harują, więc takiemu pracodawcy to odpowiada.

Gość gość
dziś - a jest ktoś, kogo nie nienawidzisz? Polecam pójście do psychiatry, no i piszesz z różnymi osobami, teraz odpowiadałaś komu innemu.. Ja tym mądrzejszym osobom z forum jeszcze napiszę, ze szerzenie nienawiści nie ma sensu, my zawsze byliśmy takim narodem kłótliwym, zadziornym (jak to mówia, tam gdzie dwóch Polaków,tam trzy zdania) i ze względu na różne waśnie po odzyskaniu niepodległości w 1918 nienawidziliśmy się z każdym sąsiadem, chodzi o te mniejsze państwa z którymi warto było zbudować sojusze, Litwa, Łotwa, Estonia, Czechosłowacja... Rosja się robi coraz b grozna, napadła na Ukraine, cholera wie co będzie dalej, ale grunt się kłócic z wszystkimi o historię..

Gość gość
są mili i dobrzy dopóki są na czyjejś łasce, a zmieniają się pod kątem tego jak dużo już osiągną. Strasznie zakłamani po prostu x no popatrz-zupełnie jak Polacy , nic dodać

Gość gość
No właśnie, ja nie znam Ukraińców osobiście, ale jacy sa Polacy? Sami Polacy np. za granica pisza, żeby uciekać od Polaka, bo taki tylko zrobi w wała...

Gość gość
tu autorka nie zgodzę się, że zupełnie jak polacy. Nie wiem może znasz przykłady polaków na obczyźnie, którzy pokazali jakimi są za przeproszeniem c*****i gdy tylko się czegoś dorobili, ale wątpię, bo będąc polką nie możesz mówić w imieniu brytyjczyków, niemców czy holendrów na przykład. Ja natomiast jako polka mogę śmiało powiedzieć , że ukraińcy u nas są dobrzy dopóki ktoś im daje zatrudnienie, mieszkanie, pieniądze i pomaga. A i tak między sobą swoje mówią. Znam ich język i nie raz słyszałam. Nie będę przytaczać przykładów, bo to nie ma sensu, ale wielu z nich jak się dorobiło to potrafiło człowieka zniszczyć i śmiać się, że polak to głupi i zawsze go ukrainiec ubiegnie w swoich działaniach. Być może wynika to tez z tego, że wychowałam się w miejscu gdzie było ich sporo i wiele widziałam. Nie generalizuje jednak, bo wiem, że cąły naród zły być nie może. Jednak ja mam prawo mieć uprzedzenia.

Gość gość
że ukraińcy u nas są dobrzy dopóki ktoś im daje zatrudnienie, mieszkanie, pieniądze i pomaga x nie wiem jacy oni sa, ale wiele osób jest fałszywa, kiedy jest jakaś zaleznosc... ja wynajmowałam mieszkanie (Polakom), i niektórzy się tak podlizywali, ze nie rozumiałam nawet na co... a potem... szkoda gadac

Gość gość
tu autorka widzisz sama piszesz, że nie wiesz jacy oni są. Ja wiem natomiast, że i polacy nie są dobrzy i wspaniali, ale jednak do takiej obłudy i zakłamania jak ukraińcom nam chyba daleko. Naprawdę nie chcesz wiedzieć do czego ukraińcy są zdolni jak trochę się uniezależnią. I może lepiej żebyś nie wiedziała.

Gość gość
To co przedstawia ten film to prawda historyczna, dotyczy to nie tylko tego filmu ale każdej wojny min holocaustu. Takie filmy sa potrzebne, żeby nigdy więcej nic podobnego się nie powtórzyło bo zło było, jest i będzie. Nie mozna dopuścic do uwolnienia demonów. zgadzam się , że ten film powinien być dla osób dorosłych ale czy 18 tatek jest w pełni tego słowa znaczeniu dorosły. wszystko zależy od psychiki danej osoby. Czasami 15 latkowie sa bardziej dojrzali niżeli starsi koledzy.