Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to jest wskazanie do cc?

Polecane posty

Gość gość

Mam retinopatie wczesniacza. Moja siatkowka jest jak u osoby po 60. Mialam 3 wylewy krwi do prawego oka, cialko szkliste odkleilo sie od siatkowki. W lewym oku na cialku szklistym mam zgrubienie, ktore pociaga za siatkowke i grozi odklejeniem siatkowki. Moj ginekolog niby wie o tym, ale nic nie mowi o rodzaju porodu. W styczniu ide do swojej okulistki skonsultowac sprawe, porod w marcu.

Gość gość
Jestem przeciwna cc bez powodu, ale w tej sytaucji nie wyobrażam sobie innego porodu ...powodzenia

Gość gość
Retinopatia ujawnila mi sie 6 lat temu, bylam diagnozowana zagranica i teraz lecze sie w Pl. Moja okulistka chciala mnie wyslac zapobiegawczo na laserowy zabieg, specjalisci od zabiegu stwierdzili, ze dopiero, jak zacznie sie siatkowka porzadnie odklejac. Zreszta stwierdzili, ze nie widzieli wczesniej takiego przypadku jak ja. Ja nie chce wzroku stracic przez niekompetencje lekarzy. Mam nadzieje, ze gin nic na razie nie mowi, bo jest czas jeszcze. To moja druga ciaza, pierwsza mialam zakonczona w koncu cc. Lekarz wiedzial, ze bedzie duze dziecko, ze ja mam waska miednice, ale kazal probowac sn. 10 godzin sie meczylam, na szczescie dziecko bylo ulozone posladkowo. Zrobili cc i ten sam lekarz, ktory najpierw kazal mi rodzic sn , powiedzial ze nie mialam szans urodzic naturalnie, dziecko 4200,61cm, ja 158,pezed ciaza 46kg. Nie wiem, co by bylo, gdyby dziecko zqczelo schodzic do kanalu rodnego...

Gość gość
Jakos 1,5 roku po pierwszym porodzie zaczely sie te krwotoki do oka.

Gość gość
Pewnie jest jeszcze czas, ja zaczęłam ze swoim gin o rodzaju porodu dopiero w 7 miesiącu rozmawiać, zapytałam o zagrożenie i wtedy wysłał mnie do chirurga po opinie, chirurg napisał na piśmie ze nie można wykluczyć powikłań przy porodzie sn i zaniosłam to do swojej gin, a ona dopiero w 9 miesiącu wystawiła mi skierowanie na cc.

Gość gość
Pojdz do okulisty i wez zaswiadczenie o wskazaniu do rozwiazania ciąży cc i z nim do ginekologa.jesli twoj ginekolog bedzie mial jakies obiekcje co do cc bedziesz miec jeszcze czas na znalezienie innego.wazne by bylo bezwzgledne wskazanie, ja mialam wzgledne, bylo ryzyko odklejenia siatkowki, ginekolog mowil ze to wystarczy zebym miala cc ale lekarz na porodowce mial inne zdanie i rodzilam sn

Gość gość
Autorko lekarz nic nie mówi bo miałaś już jedno cc - drugie masz zgodnie z prawem "z marszu", chyba, ze sama wyrazista chęć probowania sn. Dooytaj lekarza, ale tak jest. Jestem na bieżąco bo u mnie też pierwszy poród się skończył w końcu na cc i teraz drugie mam mieć cc planowane.

Gość gość
jeśli pierwszy poród miałaś cc to przy kolejnym możesz wybrać od razu cc i nie zgodzić się na próbę sn. oczywiście będą cię zachęcać do sn, a kiedy stanowczo odmówisz będą wywracać oczami, ale pierwszy poród cc jest wskazaniem do kolejnego cc, choć decyzja leży oczywiście po twojej stronie (nie lekarza czy położnej). to pewne informacje od położnej z najbliższej rodziny. a jak jeszcze pomachasz papierkiem od okulisty to mają pozamiatane. cc na życzenie to chora moda, ale w twoim przypadku już sam stres o pogorszenie wzroku byłby dla mnie wskazaniem, w końcu nie da się efektownie przeć bojąc się o swoje zdrowie, a to niesie ryzyko dla dziecka.

Gość gość
Tak. To wskazanie do cc

Gość gość
Tu autorka, ginekolog mowi, ze niekoniecznie po cc bedzie drugq cc, jesli dziecko bedzie mniejsze tym razem, to porod sn. Co do retinopatii to moj lekarz chyba kojarzy cukrzycowa, ja mam wczesniacza, sama sie dziwie, skad bo jako dziecko mialam tylko zeza rozbieznego i mam wade -4 i -2.5. Moze mialam lekko jako dziecko, zreszta urodzilam sie w 1polowie lat 80, wiec wiadomo, ponoc teraz mi sie ujawnilo. Diagnozowano mnie zagranica w klince. A potem w Pl. Nie wiedzieli, co tak naprawde mi jest. Przewazylo to, ze powiedzialam, ze urodzilam sie z waga 980g i mialam 2razy przetaczana krew a to moze powodowac retinopatie, zwlaszcza, ze lezalam 2,5 miesiaca w inkubatorze i nie mialam chronionych oczu. Wiec orzekli retinopatie, na konsylium lekarzy pokazywali moj przypadek i specjalisci z innych krajow tez nie potrafili jednoznacznie okreslic, co mi jest. W kraju bylam w klincznym i tez pierwszy raz taki przypadek widzieli. No i jedyne, co im pasuje to ta retinopatia.

Gość gość
Ja tez druga cesarke mialam z marszu. Pierwsza ciaze mialam zakonczona wczesniej z powodu gestozy, u mnie cisnienie siegalo zenitu. Pamietam ze po takich konkretnych skokach cisnienia przychodzila okulistka i sprawdzala mi oczy. Miesiac ostatni spedzilam w szpitalu wyszlam sie tylko spakowac. Przy drugiej ciazy a miedzy porodami nie bylo jednak odstepu 3 lat moja lekarka powiedziala ze nie miala jeszcze pacjentki ktora odwazylaby sie sn po tak krotkim czasie.