Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozszerzanie diety niemowlaka! ALEGIA??

Polecane posty

Gość gość

Hej:) Mój synek ma 4,5 miesiąca. Za radą pediatry od poniedziałku rozszerzam mu dietę ponieważ jest karmiony mm. 3dni podawałam małemu dynie. Wczoraj dałam 1x marchewkę. Jedzonko super mu smakuje, otwiera sam dzióbek po łyżeczkę. Po warzywku daje mu 120ml mm( narazie warzyw daje max 40g). Ale...... zauważyłam ze ma takie czerwone policzki (wydaje mi sie ze lekko suche i szorstkie). Jak buraczek. Zazwyczaj są czerwieńsze już w trakcie posiłku. Od wczoraj go obserwuje dokładnie. Policzki miał czerwone aż do snu. Dzis od rana różowawe ale jednak są. Zabijcie mnie ale nie wiem czy przed rozszerzeniem diety mial cos takiego. I teraz czy to możne być alergia? Żadnych innych objawów poki co nie ma. Brzuszek mu nie dolega, z baczkami nie ma problemów, z kupa raczej tez. Myślałam ze może przegrzanie ale po rozebraniu do krótkiego bodziaka i spodenek nie znika. Wacham sie teraz jeszcze nad kremem do twarzy. Na noc stosuje Alantan a w dzien przed spacerem od tego tyg (czyli odkąd rozszerzam dietę) Ziaje na wiatr i mroz. Zaczęłam stosować bo mały miał taka sucha buzie na polikach. Na noc juz niczym nie smarowałam ale nie wiem czy rozszerzanie tez zaprzestać? Może to jeszcze podrażnienie od wiatru (mały czesto siedzi w gondoli). Przynajmniej u mnie tak wygląda często buzia w okresie jesienno zimowym. No i czy dynia i marchewka w tak malych ilosciach, z objawami na poczatku posiłku i bez innych objawów bylaby alergia?

Gość DoktorTataPL
Cześć Mój syn ma tak samo z jagodami. Gdy tylko je mus owocowy który je zawiera zaraz ma czerwoną szorstką buzię. Musisz zrobić coś co określa się próbą prowokacyjną. Odstaw wszystko co dajesz dziecku, wróć tylko do MM. Kiedy zmiany na buzi znikną daj mu np dynię. Jeśli zmiany po samej dyni się nie pojawią to znaczy że jest ona bezpieczna. W ten sposób wprowadzaj kolejne produkty do diety malucha. Czy kremy stosowałaś wcześniej? Czy malec ma jakieś inne choroby alergiczne? Czy ktoś z najbliższej rodziny miał AZS? o Zapraszam na mojego bloga --> http://doktortata.pl

Gość gość
Dzieki za odp:) Od czasu do czasu wieczorem używałam Alantan. Ziaje dopiero od poniedziałku. Nikt ani u mnie ani u męża nie miał żadnych alergii ani AZS.

Gość gość
Rumieńce wychodzą tylko popoludniu.