Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to w końcu jest z tym autyzmem?

Polecane posty

Gość gość

Czytam ostatnio sporo na ten temat i mam wrażenie, że jest masa sprzecznych informacji. Z jednej strony piszą, że u zdecydowanej większości autystycznych dzieci następuje regres w rozwoju, czyli dziecko rozwija się dobrze, a potem jest regres. Z drugiej strony jest masa testów na wczesne wykrywanie autyzmu, np. na stronie Bada Bada. Jak to w końcu jest na prawdę? Bo jeśli faktycznie w zdecydowanej większości następuje regres, to po co te testy?

Gość gość
Co czytasz? Kup/ściagnij jakąś poważną książkę, gdzie autor/autorzy opierają się na konkretnych badaniach klinicznych i tyle (np. Małe dziecko a autyzm, Pisula) A o M-CHAT-R/F zapytaj w poradni psychologiczno-pedagogicznej. Ja pierwsze słyszę - mam wrażenie, ze to po prostu sposób na zarobienie kasy: organizują płatne szkolenia z tego testu, a niby jest online dostępny jako ankieta - testy psychologiczne nie moga byc tak udostępniane. I w pracowni testów psychologicznych takiego kwestionariusza nie ma, jedyne odnośniki z szukajki sa powiązane z tym dziwnym tworem Bada bada. Znając życie pewnie szukają frajerów - bo o autyzmie teraz się więcej mówi i więcej rodziców się boi - łatwy łup.

Gość gość
*Małe dziecko z autyzmem, Pisula

Gość gość
No ok, rozumiem co masz na myśli, ale jak to jest w rzeczywistości. Można ten autyzm wykryć wcześniej na podstawie jakichś "wskaźników", czy też objawów, czy raczej dziecko jest zdrowe i nagle BACH i regres? Bo to co piszą się kłóci ze sobą

Gość jestem w szostym miesiącu
regres nstepuje zwykle po szczepieniu, np. dziecko gaworzylo, usmiechalo się, a po szczepieniu znowu mamy noworodka, lub tez po szczepieniu mmr, dziecko przestaje mowic ale oczywiście szczepionki nie wywołują autyzmu... a tylko odważ się myśleć inaczej, to Cie zlinczują

Gość gość
"Bo to co piszą się kłóci ze sobą" Kto pisze? Wątpię by jakikolwiek uznany specjalista w dziedzinie autyzmu akurat siedział na kafe i Ci to objaśnił. Pisałam - poszukaj u źródeł,. Naprawdę - nie wiem czemu niby kafeteria miałaby być jednym z nich. I poczytaj sobie jeszcze o autyzmie dziecięcym i o autyzmie atypowym. Amerykańce używają już jednej nazwy dla wszystkich zaburzeń ze spektrum autystycznego, ale one różnią się miedzy sobą. M.in wczesny autyzm dziecięcy daje pewne sygnały ostrzegawcze, a autyzm atypowy pojawia się później i może mieć inne objawy. Efekt finalny też może być rózny i takie dzieci będą inaczej funkcjonować.

Gość gość
Spektrum autyzmu jest bardzo. szerokie. Jedne dzieci radzą sobie w szkołach masowych inne nie. Autystycy mają problemy z komunikacją. A to podstawa w życiu.

Gość gość
Z autyzmem jest różnie: od regresu do progresu. Czasem w ciągu jednego dnia traci się lata rozwoju i rehabilitacji a czasem w ciągu jednego dnia niemy autysta staje się rozgadanym kilkulatkiem. To nie jest rozwój według kalendarza, ale wiele wskazuje na to, że wczesna diagnoza i wczesne podjęcie terapii (podobno ok. 17 miesiąca) znacząco zwiększa szanse na wysokie funkcjonowanie dziecka w wieku dorosłym.

Gość gość
Nie ma dwóch takich samych autystykow. mój syn nie miał regresu. Ja niestety od początku wyczuwalam ze coś jest nie tak. Żyłam prawie 3 lata w ciągłym leku a co będzie jak on ma autyzm? i ma.

Gość gość
A co widziałaś w nim nie tak?

Gość gość
Psycholog dzieciecy u 2 latka moze stwierdzic autyzm po godzinnej obserwacji.nie rozumiem dlaczego wokol autyzmu kraza teorie spiskowe, to naptawde b.proste do zdiagnozowania zaburzenie rozwoju.....dla dobrego psychologa,dobrego tzn.takiego ktory codziennie zajmuje sie terapia dzieci autystycznych.