Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Daria85

Początek ciąży co wolno czego nie. Pytania

Polecane posty

Gość Daria85

Bylam na wizycie u ginekologa aby odebrać wynik cytologi. I tak zagadałam do lekarza ze okres mi się spóźnia Wprawdzie 5 dni ale kiedy zrobić test i przyjść na badanie. Lekarz powiedział ze od razu zerkniemy co sie dzieje. Okazalo sie ze pecherzyk jest ale bardzo malutki i mam przyjsc za dwa tygodnie. Moje pytania: Co moge a czego nie powinnam robić w ciąży. Co jeść? Itp. Mąż chciał zrobić sushi z łososiem wędzonym na zimno czy moge zjeść albo paluszki surimi czy lepiej tylko z ogórkiem ale zawiniete w algi. Co z serkami typu president. Lekarz nic mi nie zabronil jesc w prawdzie nie pytalam bo bylam troszke w szoku. Tak to ujme hehe

Gość gość
Zadnego surowego miesa i ryb. Sery mozesz jesc bo te sklepowe sa z pasteryzowanego mleka. Zreszta poczytaj w necie, sa artykuły.

Gość Slodchen
Surowe ryby i wyroby z niepasteryzowanego mleka nie sa w ciazy wskazane . Oczywiscie znajda sie ciezarne ktore sobie tego nie odmawialy i nic zlego sie nie stalo, ale po co ryzykowac?;) poza tym nalezy uwazac na niektore gatunki ryb ze wzgledu na zawarzosc rteci.

Gość gość
ogólnie odpuścił abym wędzonego łososia. ser president można jeść. odpuścić trzeba jedynie sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka a większość tych komercyjnych serów jest z pasteryzowanego. we wszystkim chodzi o jedno LISTERIA...

Gość Sugar Mama
Surowe mieso, ryby, surowe jaja, sery plesniowe, ja nie jem tez typu feta, bo czytalam, ze niewskazane, cola i ogolnie gazowane napoje, powinno sie mocno ograniczyc slodycze, czipsy itp, unikac smazonego miesa, jesc duzo bialego, ale gotowane pieczone, jesc rybki:) Warzywa, owoce to wiadomo, niektore ziola i herbaty sa niewskazane, oczywiscie kawy sie nie powinno, palic i alkohol to wiadomo, bezwzgledny zakaz, to pewnie nie trzeba tlumaczyc:) Powiem Ci tylko, ze nie ma co popadac w paranoje, chociaz ja na poczatku sama sie denerowalam, ale wszystko przebiega wzorowo i troche sie wyluzowalam:)

Gość Daria85
Dziekuje za odpowiedzi to pierwsza ciąża i mega się stresuje. A mowiłam sobie że nie bede wpadać w paranoję i na spokojnie podejde jak sie uda zajść. A rzeczywistość jest inna. Czytałam w necie wiele artykułów i są różne interpretację np grzyby moja kuzynka mówi ze w ciąży nie wolno jeść a ja przeczytałam kilkanaście informacji na ten temat i ze wolno.

Gość gość
jeszcze należy zwracać uwagę jakich kosmetyków się używa. Spora ich część jest niewskazana w pierwszym trymestrze.

Gość Daria85
A jakie to kosmetyki. Gdzie szukać informacji? A jak wygląda temat pracy w ciąży mam pracę biurową i chciałabym przynajmniej ten miesiąc jeszcze popracować. I kiedy zaczynają się mdłości i co stosować

Gość gość
Miesiąc tylko chcesz popracować w pracy biurowej??? Już wiesz, że ciąża jest zagrożona czy co? Teraz lekarze nie szastają tak zwolnieniami więc się przygotuj, że jeszcze z pół roku będziesz musiała pracować, ciąża to nie choroba!

Gość gość
Bez przesady. Ja ciągle wymiotuje, od początku ciąży. Łapie jakieś przeziębienia jedno po drugim. I normalnie od 4 miesiąca poszłam na zwolnienie. Nikt nie robił mi problemów. Też mam pracę biurową.

Gość gość
Nie wolno pracowac. Praca w ciazy szkodzi.

Gość Daria85
Moja praca jest biurowa 8 h przy komputerze a do tego ciagly kontakt z ludzmi ktorzy wrzeszcza dodam ze to budżetówka więc złe traktowanie i stres to norma. A ja teraz musze zadbać o maleństwo bo o mnie tu nie chodzi.