Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skąd ta moda na głupie dziwaczne imiona dla dzieci ?

Polecane posty

Gość gość
Ty mądralo od wiary i wartości - zapamiętaj sobie ze generalnie większość imion polskich pokrywa sie z imionami świętych. Z tego czy nazwiesz dziecko Jan czy Pawel czy Karolek nie niesie za sobą żadnych wartości, co najwyżej politowanie nad takim takim zaszufladkowaniem imion dzieci, czerpanie wzorów z imion hierarchów kościelnych, może to świadczyć o głębokim niezrównoważeniu, badz ociężałym umyśle. x ociężały umysł to jak widzę ty masz...:P skoro tak podchodzisz to tego :P. weź się puknij...:P

Gość gość
dziś bo przyszla taka glupia moda na te udziwnione i babcine imiona.. xx Pamietaj, ze w nie az tak dawnej epoce Jurkow, Bożen czy Zbyszkow, Stasiów, za udziwnione uchodzily takie jak Damian, Patrycja, Sebastian, Jakub, Bartek , a za 20 lat te wlasnie imiona beda "babcine"... W latach 50-tych i 60tych w klasie mialam Jurkow, Grazyny, Irenki. Kiedy jakas znajoma nazwala córke Patrycją, bylo zdumienie i pytania , czy bedzie pasowac do polskiego nazwiska. Inny znajomy nie pozwalal sie nazywac Jakubem tylko Januszem, bo uwazal,ze Jakub jest imieniem żydowskim. Na studiach pamietam Bartka- znala go z powodu "oryginalnego" imienia cala uczelnia x tak za 20 lat będą babciami to będą mieć babcne imiona, noralne chyba, a wyróżniać się będą osoby te z tymi udziwnionymi imionami. a teraz jako dzieci maja nadawane już babcine imiona. i nic na to nie poradzę ze Helena czy Aniela mi się tak kojarzą, zresztą nie tylko mi...Tobie się podobają to sobie tak dawaj, dla mnie sa okropne i każdy może tu wyrazić swoje zdanie...jednym się podoba to, drugiemu coś innego...

Gość gość
ludzie skacza ze skrajnosci w skrajnosc - na jednym biegunie Dżesiki, Brajany i Vanessy, na drugim - Henryki, Tadeusze i Józefiny

Gość gość
A pośrodku Kuby Zuzie Maje Julki i Amelki Stasie i Franki :-)

Gość gość
Akurat nie wydaje mi się żeby te dzieci z aktualnie dziwnymi imionami za 20 , 30 czy nawet 40 lat były odbierane jako normalne , pospolite imiona , bardziej chyba taki Kuba czy Zuzanna w przyszłości będzie czymś naturalnym niż Brajan , Mia , Zoja czy inna Safija , nie wspminając już o tych dziwolągach od gościa z 15:31

Gość gość
Nade mną sąsiadka ma psa który wiecznie szczeka ... własnie Zoję :) Do głowy mi nie przyszło, że to imię dla dziewczyki. A Mia-ładne, mam w rodzinie, ale nie w Polsce. U nas pewnie ludzie wymawiają zamiast "Mija" to "MIA" ha ha niedouki

Gość gość
tez mam w rodzinie Mię, córka mojego kuzyna, mieszkają w Irlandii. Nigdy nie myslalam ze to dziwne imie, wydawalo mi sie calkiem normalne biorac pod uwage kraj w ktorym zamierzaja juz raczej zostac na zawsze..

Gość gość
No i ok , w Irlandii , w Anglii , w Niemczech takie imiona jak Mia to nic nadzwyczajnego ale w Polsce będą błędnie wymawiane i źle postrzegane zresztą analogicznie do typowo polskich imion zagranicą zwłaszcza tych "trudnych" w wymowie dla cudzoziemców

Gość gość
a co z Nikolą? Wymowa w naszym języku nie jest skomplikowana, odmiana też nie, wiadomo że chodzi o dziewczynkę, dlaczego więc na tym forum to imię jest tak znienawidzone i traktowane jako dziwaczne i głupie? Mieszkam w Niemczech i tu też jest sporo Nikoli i nikt go nie hejtuje tak jak u nas. Jedyny problem to pisownia, nie wiedzieć czemu ale sporo ludzi myśli, że pisze się je przez C, podczas gdy w Polsce imię NICOLA wcale nie jest popularne. Za to już Nikola od wielu lat jest w tej pierwszej 20-tce.

Gość gość
wolalabym mieć na imie Mia niż wspomniana już tutaj Aniela i Helena, wedlug mnie to najgorsza i najbrzydsza kategoria imion...nawet Nikola przy nich wymięka...

Gość gość
Znam rodzeństwo Azariasza i Esterę - mają po dwadzieścia kilka lat.

Gość gość
nawet ta Nikola jest już ladniej od tej Anieli...

Gość gość
10.07 dokładnie!