Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozszerzenie diety niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Witam, moje dziecko skończyło 4 miesiące,niedawno zaczęłam rozszerzać mu dietę, na początek podałam marchewkę z bobovity, smakuje juz ją trzeci dzień i dobrze ją toleruje, co wy drogie mamy podawaliscie potem swoim dzieciom? I przez ile dni? Jakie warzywa i owoce dzieci tolerują a jakich lepiej unikać, podpowie ktoś ?

Gość gość
ja dawalam marchewke kilka dni najpierw lyzeczka, nastepnego dnia 2, potem 3- twoje dziecko jest malutkie, wiec ja na tym etapie nie podawalam np. calego sloiczka mimo, ze produkt tolerowalo dobrze...4mc to dla mnie etap raczej smakowania,a nie podawania innego posilku niz mleko :) nastepnie przyszedl czas na jablko:) ten sam schemat... jablko+ marchewka :) ... ziemniak+marchewka ziemniak+marchewka+pietruszka ziemniak+marchewka+dynia... banan no i kaszki ryzowe :) po 5mc zaczelam dodawac miesko do kombinacji warzyw..raz królik, raz goląb, raz kurczak- wszystko swojskie :) pozniej przyszedl czas na zółtko i gotowalam np marchew, ziemniak, pietruszka, dynia i zółtko ugotowane i wszystko zblendowane na papke...na deser banan tzn 1/2:) z doswiadczenia ze starszym dzieckiem odradzam kalafior, brokuły, kukurydze- strasznie ja wzdymaly...jadla ze smakiem i bez konsekwencji jak miala 9mc, wczesniej kolka murowana:/ no ale kazde dziecko jest inne :) zaczynaj od mono i daj mu smakowac...w ten sposob uwierz pokocha jedzenie :)

Gość gość
Dziękuję za pomoc :)

Gość gość
Ja podawałam wszystko jak leci po 4 miesiacu i nic się nie działo co do brokuły kalafiora to też szybko podawałam nie było kolek.

A czy dziecku karmionemu piersia rozszerza sie diete od 4 miesiaca czy dopiero od 6?

Gość gość
Teraz są zalecenia żeby rozszerzyć dopiero po 6 miesiacu niezależnie od sposobu karmienia!!!