Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
@laufhof 22:00 Mi w tym co cytujesz chodziło o to że w człowieku jest Jezus nie po spożyciu Jezusa, tylko poprzez Ducha Świętego. W takim sensie, że ten kto ma w sobie Ducha, ten ma i w sobie Jezusa. Bo Jezus z Duchem Świętym są jednością.

Gość Lituan
@laufhof 22:00 Tak że człowiek mając w sobie Ducha jest przyłączony do (wszczepiony w) Chryst*sa. Więc Jezus nie musi być tu sprowadzany by Go w sobie mieć. Ale ten kto Go w sobie ma,to ma Go w sobie duchowo (poprzez Ducha), a nie cieleśnie. Bo cieleśnie i duchowo Jezus siedzi po prawicy Boga udzielając Ducha (nie ciała) tym którzy nowonarodzili się z Ducha. Ale nie poprzez sakrament, tylko poprzez wiarę. Nawet w StarymTestamencie jest mowa że byli ludzie których Duch gdzieś tam przeniósł. Duch ma taką moc.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:13 - Nie no, ale to jest szczegół że również prawosławni tak myślą, a nie tylko katolicy. Bo my tu rozmawiamy o katolickich doktrynach w porównaniu z Biblią. Jeśli KK się myli to podobna Cerkiew też. Jakbym miał roztrząsać każdą denominację około katolicką (przed i po Wielkiej Schizmie) oraz multum protestanckich to kiedy my temat skończymy. Mówmy o Biblii i Jezusie. My. Ja niekatolik i Wy katolicy. Po co mam pisać o prawosławiu i np. baptystach czy luteranach gdy do nich nie należymy.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:13 - Przy czym upierasz się by odróżniać KK od Cerkwi, ale różnice między protestantami są brane tu za argument by odrzucić wszystkie denominacje protestanckie. Tyle to i można by powiedzieć o Waszych denominacjach które powstały po Wielkiej Schizmie, a których nie było przed nią. To samo, tylko w sposób bardziej rozproszony było u protestantów.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:13 - To że tak myśli 200mln jest nie istotne. Liczy się prawda biblijna, a nie zdanie większości. Co zrobisz gdy przyjdzie Antychryst? Przyjmiesz pieczęć? Tylko dlatego że większość świata przyjmie. - Poza tym gdy c***asuje to wskazujesz na różnice międz KK, a Cerkwią, a innym razem podnosisz że razem wierzycie w spożywanie ciała Jezusa. A ilu jest tych którzy w to nie wierzą? Hmm? Liczby nie podam, bo nie chce mi się szukać i licytować. Bo i liczby są nieistotne.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:13 - Liczby są nieistntne w kwestiach dotyczących racji. Bo za Antychrystem pójdzie większość świata. Część z wiary, a część ze strachu. - Odnoszę wszystko do katolików bo omawiamy doktryny katolickie. Zabawne jak zwracasz się niejako jakbym był nieobecny, w trzeciej osobie.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:13 Piszesz "ten protestant". W tym widać jest problem. Nigdy nie uznasz (jak wielu katolików) tego co mówi ktokolwiek cokolwiek o tym co mówi Biblia, nawet jeśli podadzą Ci wersety. Bo Ty zawsze uciekniesz do tego co mówi papież. Może powinniśmy porozmawiać o papieżu i o tym czy papież może się mylić w porównaniu z Biblią i słowami Jezusa, który jest głową.

Gość laufhof
,,@laufhof 22:00 Mi w tym co cytujesz chodziło o to że w człowieku jest Jezus nie po spożyciu Jezusa, tylko poprzez Ducha Świętego. W takim sensie, że ten kto ma w sobie Ducha, ten ma i w sobie Jezusa. Bo Jezus z Duchem Świętym są jednością.,, xxx tak,my tez wierzymy w Trojce swieta. Posluchaj audycji Adama Szustaka i M ikolaja Kapuste. ps.czemu nie spisz?????

Gość Lituan
@gość22:15 A Biblia mówi żeJezus zmarł RAZ na zawsze. Raz był ukrzyżowany i raz zmartwychwstał. Wiele razy już podawałem wersety. Biblia mówi co innego innego niż myśli Pascala. Tu jest problem. Katolicy (powiedzmy że większość) uznają tylko słowa tych którzy nie piszą w sprzeczności z tym co mówi papież, KK i dekrety soborowe. @gość22:17 Patrz co napisałem wcześniej. Bo ta poetyka nie ma poparcia w Biblii. Chyba że chodzi Ci o to że Bóg (zatem i Jezus) smuci się nad tym co się działo i dzieje na Ziemi.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:32 No. Tak. Męka pańska była zapowiedziana w Piśmie (w ST). Taki był plan Boga. Prawda. Ale ta męka była jedoorazowa za WSZYSTKIE grzechy RAZ na zawsze (vide wcześniejsze posty z wersetami). A kapłaństwo Jezusa jest nieprzechodnie na kapłanów. On jest Arcykapłanem. - Ja nie przeczę zmartychwstaniu Jezusa. O co kaman?

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:32 - ale co Ty opowiadasz. Żaden protestant nie mówi (w żaden sposób, ani smutny, ani wesoły) że zło pokonało dobro. Ja Ciebie nie rozumiem. Wszyscy protestanci radują się z że DOBRO pokonało zło. Że Jezus pokonał śmierć. Że zmartwychwstał. Ale i tak ofiara odkupieńcza jest ważniejsza niż zmartwychwstanie. To KK umniejsza ofiarę Jezusa twierdząc że musi być wielokrotna.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:59 Nic nie wiem by Luter wierzył jak katolicy w wiele ofiar, czy też w wiele ofiar doskonałych. Protestanci wierzą w jedną jedorazową ofiarę doskonałą z doskonałego Człowieka Jezusa, którą złożył sam z siebie Bóg-Jezus za WSZYSTKIE grzechy wszystkich ludzi, którzy przyjmą ten dar i będą w Nim cały czas trwać. I tak wieczerza u protestantów to nie ofiara z Jezusa, jest to czynione ku pamięci (czyli na pamiątkę) jednej śmierci Jezusa, który cały czas żyje.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:59 Napisałeś, że tam gdzie dwóch zbierze się w Jego imieniu tam ZAWSZE będzie pośród nich. Widzisz. Zawsze, a nie tylko wtedy go niby spożywają. Ale do kiedy? Do czasu wydalenia? Bo widzisz Jezusa nie ma tu na Ziemi, jest w niebie. A to Duch Święty jest tu, a przez Ducha i Chry/stus. Czemu? Bo Oni są Jedno. Na tym właśnie polega relacja Osób Trójcy Świętej między Nimi.

Gość Lituan
@barramek wczoraj22:59 A teraz powiedz jak cuda eucharystyczne cokolwiek potwierdzają gdy to ksiądz-człowiek oznajmia że dokonała się transsubstancjacja. Przecieź Jezus na krzyżu powiedział, że się wykonało, a nie że się będzie wykonywało lub że się dopiero wykona. Nie. Wykonało się wtedy RAZ na krzyżu.

Gość Lituan
O 02:46 napisałem: "gdy ci /pasuje " @laufhof03:06 A Ty czemu nie śpisz? Co to za niespanie po nocach jest późno przecież ^^ bo ja różnie nie śpię. Na wszystko mam mało czasu więc mniej śpię. Ale potem i tak odeśpię. A cio pytasz? Też nie śpisz. I wiem że katolicy wierzą w Trójcę, to ŚwiadkowieJehowy nie wierzą. U nich to moc, mały bóg i duży Bóg. taki politeizm, że niby Jezus mniejszy od aniołów lub nie większy od nich, mimo że tylko na chwilę stał się mniejszy i to z własnej woli (Hebrajczków2/8-9).

Gość gość
'- Nie no, ale to jest szczegół że również prawosławni tak myślą, a nie tylko katolicy. Bo my tu rozmawiamy o katolickich doktrynach w porównaniu z Biblią. Jeśli KK się myli to podobna Cerkiew też.' - temat jest o spowiedzi , a nie o spowiedzi w kk, do czego wszystko odnosisz -spowiedż istnieje we wszystkich kościołach apostolskich, czyli zakładanych przez realnych uczniów Jezusa i żaden tych kościółów nie wycofał się z tego sakramentu

Gość Lituan
@gość10:21 Temat jest o spowiedzi rzymskokatolickiej. Chyba że autor jest grekokatolikiem lub prawosławny.Nie uściślił. A tu w temacie wypowiadają się i katolicy nie robiąc rozróżnienia. I zahaczają nie tylko o spowiedż. Bo jak mówi się o spowiedzi to i nie da się nie mówić o kapłaństwie księży jak o lewickim w porównaniu z kapłaństwem Jezusa jak o lepszym Melchideseku ponad Lewitami. A gdy mówi się o spowiedzi to katolicy mówią o eucharystii i ciele Jezusa. Wtedy i o ofierze i zbawieniu. Wszystko powiązane

Gość Lituan
@gość10:21 Po drugie gdzie to ja niby wskazałem że któryś z tych kościołów (apostolskich wg ICH wiernych) wycofał się ze spowiedzi? Nigdzie tak nie napisałem. Ja tylko wskazałem na podziały wśród Was, jak mi wytknięto podziały wśród protestantów. Wytknięto, bo podano to jako argument za odrzuceniem WSZYSTKICH denominacji. Ja wskazałem że taki sam argumemt można odnieść do tych waszych (rzekomo apostolskich) kościołów. Tj. odrzucić je z powodu ich różnic...

Gość Lituan
@gość10:21 Odrzuca się protestantów z powodu ich różnic. Tak to i Wasze kościoły można by odrzucić. A taki argument jest błęden który i uczniowie Jezusa popełnili gdy chcieli zganić takiego co z nimi nie chadzał. Jezus zabronił. Bo liczy się jedna prawda którą jest Bóg, Jezus. Wszyscy nie mają racji, ale ktoś ma. A tu w temacie argumentuje się że mimo różnic KK i Cerkiew to kościoły apostolslie, oba, a nie tylko jeden z nich. I nie jest istotne że oba mają spowiedż.

Wiecie co myśli siła wyższa o większości religii? Że gdyby stała się człowiekiem nie wierzyłaby w żadną gdyż są tak nudne i buraczane.

Gość Lituan
@gość10:21 Nie jest istotne że oba mają spowiedż (kK i Cerkiew). Oba wierzą w ciało, krew i substancję Jezusa (z ewentualnymi różnicami), Świadkowie wierzą w moc, Wy w substancję, a ja w przyjęcie DuchaŚw. Który jest osobą,więc można z Nim mieć osobistą i bezpośrednią wewnętrzną relację. A przez relację z Duchem człowiek ma bezpośrednie połączenie z Jezusem. Kto ma Ducha, ma i Jezusa. Wy wierzycie w relację spożywczo-esencyjną. W spożywanie i przenikanie esencji jak przy tonizacji z braku lepszego słowa...

Gość Lituan
@gość10:21 Ja wierzę w duchową obecność osoby Ducha Świętego, który wszczepia człowieka w Chry/stu/sa ożywiając ciągle nasze "martwe" ciała, tak by po śmierci człowiek mógł być wzbudzony z martwych i pochwycony jak Enoch do Boga. Nad takimi nie ma sądu. Resztę czeka SądOstateczny. Wyrok: jeden z dwóch, bo niektórzy (nieliczni) będą usprawiedliwieni z uczynków, bo tak BYWA.

Gość Lituan
@gość10:21 Ja przeciwnie do tych co mówią o różnicach i niezgodzie wśród protestantów (o czym mówiBiblia wśród wcześniej podanych wersetów) nie wskazuję różnic uWas jako powód do odrzuceniaWaszych denominacji. Dla mnieCerkiew jest podobna do KK. Więc jeśliKK się myli to Cerkiew też. A tak uważam. I wskaż mi nazwy kościołów, które apostołowie zakładali. Bo w Biblii najwięcej zakładał ich Paweł. Nie prowadził żadnego. Bo jak na razie podajesz doktrynalne przekonanie apostołowie założyli (poprzez sukcesję) KK.

Gość Lituan
@gość10:21 Oznajmiasz że spowiedż jest w kościołach apostolskich ale w tych rzekomo załadanych przez apostołów, kiedy cały czas podaję wersety że taka spowiedż jak w waszych nie została opisana w Biblii. Wg was rozgrzesz ludzki kapłan który sam musi się oczyszczać, a wg Biblii to sam Bóg poprzez Jezusa rozgrzesza (który nie musi się rozgrzeszać bo jest czysty i doskonały) a człowieka oczyszcza DuchŚw. A KK dodał jako kolejnego pośrednika, który rzekomo był dziewicą od urowdzenia aż do śmierci.

Aż na śmiech bierze gdy się widzi takiego przykrego mohera który w dodatku zaprzecza że nim nie jest. Oto ludzie, mogłem pozostawić was dalej małpami co byście tyle nie przegrzewali waszych rozumków.

Gość Lituan
@synfubu14:23 Tęskniłeś za nami? Wiemy co TY myślisz o wszystkich religiach. A ja wiem też co ty myślisz o nienawiści która wg ciebie to moc (http://f.kafeteria.pl/temat/f1/gosc90-co-ci-sie-nie-podoba-w-nienawisci-p_6665347). Siła wyższa uważa że to spaczone, nie tylko buraczane. Ja też. @gość10:21 Wg Ciebie KK, etc są apostolskie, mimo że między pierwszym zborem/kościołem (w Dziejach i Listach PAWŁA napisano kto go założył) a KK jest duuuża przerwa: https://gotquestions.org/Polski/Pierwotny-Kosciol.html

Gość gość
Nigdy nie miałam przyjaciół. Ludzie rozmawiali ze mną tylko wtedy, kiedy czegoś ode mnie potrzebowali. W szkole, na studiach – kiedy chcieli ode mnie przepisać lekcje. Bo zawsze się świetnie uczyłam. Grubi są zawsze świetnymi uczniami, zauważyła pani? Nie mają innych rozrywek, tylko książki. Grubych nikt nie zaprasza na szkolne imprezy. Z grubych śmieją się nawet nauczyciele. Pamiętam moją wuefistkę. Zrywała boki, kiedy biegaliśmy czy graliśmy w piłkę. Ty, gruba, szybciej, szybciej! - darła się na całe boisko, a ja myślałam, że umrę ze wstydu. A higienistka w szkole? To samo: podczas ważenia skrytykowała mnie przy wszystkich. Coś ty ze sobą zrobiła, dziewczyno? Musisz schudnąć i to z dwadzieścia pięć kilo, powiedziała z pogardą, nawet na mnie nie patrząc. Chichot moich kolegów i koleżanek, którzy to słyszeli, do dziś brzmi mi w uszach. Czasem mam taki sen: stoję nago przed wszystkimi, a higienistka pyta, śmiejąc się: Coś ty ze sobą zrobiła? Dotyka moich fałd wskaźnikiem i pokazuje wszystkim mój cellulitis.

Gość Lituan
@gość10:21 Wyżej zjadło mi się słowo Maria - ad kolejnego pośrednika którego dodał KK, a która rzekomo była wieczną dziewicą, mimo że Biblia temu przeczy. Nie tylko niepotwierdza. Po prostu przeczy. Więc gdy mowa o spowiedzi, to jak widać i o Marię można zahaczyć w temacie. Zatem liczy się jedna prawda, którą jest Bóg i JEGO słowa zawarte w Biblii.

Gość Lituan
@synfubu14:23 Te twoje wywody są nudne. Ale powiedz. Skoro ty taki "oświecony" to nie myślałeś by prowadzić kanał na YouTube. Masz wiele do powiedzenia na RÓŻNE tematy. Może się byś wykazał tam uzasadnieniami swoich wywodów bo to masz włączony tryb oznajmiający. Da się tak zarobić. @synfubu15:26 Moherami wyzywają katolików którzy trzymają się rytuałów i recytują KKK, jak ty kiedyś. Ja nigdy. I jeszcze wiersze pisałeś. Ja nie. A i katolikiem nie jestem.

Nienawiść to boski przymiot. W większości religii większość bogów jej używa. Nie zliczy się cytatów w których bóg żydowski zaczyna swoje gadanie od słów - "I będziesz miał w nienawiści" jedynie Jezus był odwrotnością żydowskiego boga ale to się nie liczy bo gdyby świat postępował jak Jezus nie wiadomo kto by tym światem zawładnął, czy to Rzymianie tysiące lat temu, czy Hitlerowcy bo wrogów należałoby błogosławić. Dlatego też nie masz żadnej inteligencji i tobie podobni. Najgorsze jest to że nie ma w takich jak wy potencjału na zmądrzenie ale to nie ja decyduje o tym.