Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:23 Tak. Wiesz czemu? Bo scena między bogaczem w piekle, a biedakiem z Abrahamem w niebie rozgrywała się po Sądzie Ostatecznym. Bo Abraham powiedział bogaczowi że nie ma przejścia między nim a nimi (Łuk16/26). Więc to było piekło a nie czyściec gdzie był bogacz. I to jedyne świadectwo które o nim dano, bo nawet jego bracia (tego bogacza) ww.fragmentu nie czytali bo miało im starczyć to o czym mowa w Łuk16/29-31.

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:38 Nie. W niebie ludzie nie śpią^^ a to co pisałem w kontekście krainy umarłych. Tam nie ma zmysłów.Więc nikt tam nie cierpi męk.Zatem czyściec nie istnieje. Bo i nie ma stamtąd przejścia. Bogacz cierpiał po SądzieOstatecznym. I nie wyjdzie z tamtąd,bo nie ma przejścia. To jest przykład opisu spoza czasu. Łotr był zabrany do nieba (poza czas, z piekła do którego wpierw trafił) jako wyjątek,bo miał obiecane.Podobnie został zabranyEliasz tyle że z ziemi,jak Enoch.Tego dostąpili,ale...

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:38 Tego dostąpili Eliasz i Enoch, ale w Biblii nie ma słowa by Maria dostąpiła tego samego. Zauważ że Mojżesz nie wstąpił, jak Eliasz (Enoch to w ogóle zniknął i tyle), ale wiemy że poszedł prosto do nieba lub że po SądzieOstatecznym jest poza czasem, bo rozmawiał z Jezusem na GórzeOliwnej. Więc czy trafił do nieba od razu jak ww.Łotr, czy po Sądzie, to i tak przybył spoza czasu. A Łotra Sąd kompletnie ominął. Maria takiego opisu nie ma...

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:38 Czemu służebnica Pana miałaby być MatkąBoską i doznać transcendencji, gdy takiego opisu nie ma w Biblii. Gdy Jezusowi powiedziano "oto twoja matka i bracia twoi" to miał okazję ją wywyższyć przed ludźmi. Zamiast tego powiedzia "któż jest mi matką i braćmi, ci co pełnią wolę Boga są mi matką i braćmi".

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:38 Co do czasu, to nawet katolicki święty (Augustyn w Wyznaniach XI) pisał że dla Boga jest tylko dziś, bo dziś nie nastąpiło po dniu wczorajszym, ani dziś nie przejdzie w dzień jutrzejszy (szukam wersetu, bo pamiętam że jest w Biblii). Czas płynie tylko wewnątrz wszechświata. Na Ziemi pod nieboskłonem i pod niebiosami kosmosu, nad które Jezus został wywyższony (Heb7/26-27) oddzielony od grzeszników (ibid) bo wszedł do samego nieba (Heb9/24). Jaki człowiek miałby Go tu sprowadzić.

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:38 Jaki człowiek miałby Jezusa tu sprowadzić. On wstawia się codziennie U BOGA za wierzących (Rzymian8/28-39) wyznających grzechy Bogu w imieniu Jezusa (dosłownie takich słów się używa gdy się je wyznaje). O niepowtarzalności ofiary Jezusa w Hebr9/23-28. Poczytaj też Hebr od 7/13 do 10/18.

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:38 Ach, pomyliłem się. Mojżesz i Eliasz ukazali się na wysnkiej górze (nie Oliwnej). Niektórzy przyjmują że była to góra Tabor. Co do Mojżesza, to jak pisałem, albo zmarł i poszedł do nieba, albo zmarł, spał, sądzono go razem z Izraelem i poszedł do nieba. W obu przypadkach na górze Tabor był spoza czasu.

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:38 Reszta ludzi śpi w krainie umarłych. Tam wszyscy śpią. O ten kontekst mi wyżej chodziło. Gdyby wszyscy wierzący po śmierci szli prosto do nieba to pocóż ktokolwiek miałby zmartwychwstawać by być pochwyconym (1Tes od 4/13 do 5/10) na pierwszym zmartwychwstaniu (drugie będzie na Sąd). Ci co nie będą pochwyceni (bo nie byli właściwi) zostaną na wielki ucisk, by "wybielić" swoje "szaty". To jest tzw.chrzest ognia na który czeka Jezus bo w tym czasie będzie "zaślubiany" z pochwyconymi

Gość basia z zielonej wioski
,,Dam Ci cytat że wszyscy śpią i czekają, no bo po śmierci nie ma zmysłów i dziania się (Kazn9/10).,, xxx Nie znam tego cytatu,jaka to ksiega?

Gość Lituan
@BASIAzZielonejWioski wczoraj23:06 Księga Kaznodziej Salomona 9/2-6 i 10 (czyli w BT to bodajKoheleta). Tylko pamiętaj że wszyscy śpią którzy są w krainie umarłych (Szeol) nie ci co w niebie. W Szeolu śpi nawet Samuel wybrany Boga. I tylko Samuel (nikt więcej) raz został tam przebudzony. Bóg to zrobił by udowodnić Saulowi że wróżki Saulowi nie pomogą. Samuel powiedział nawet Saulowi że dołączy do niego (bezbożny z pobożnym w jednym miejscu do dnia SąduOstatecznego). I zaraz Samuel wrócił do snu (1Samuela28)

Gość Lituan
Jezus Łazarza oczywiście przywrócił do życia, ale całkiem, cieleśnie z powrotem duszy do ciała. Ale nie był to kontakt ze zmarłymi ani modlitwa do zmarłych. Poza tym Saul do Samuela też się nie modlił. A przerażenie którego doznała widząc Samuela, tak iż skumała że o wywołanie Samuela przybył sam Saul, świadczy o tym że to był jej pierwszy raz gdy faktycznie zobaczyła zmarłego. Inaczej nawet by nie powiedziała że chciała odprawić ściemę. Widać nawet demonicznych manifestacji też nigdy nie miała...

Gość Lituan
A dziś? Kto wie. Część zapewne to ściema, a część to może demoniczna manifestacja. I niezależnie jak jest to napisano by nie wierzyć gdy ktoś mówi oto tu jest Chry/stus albo tam (Mat24/23-27).

Gość Lituan
Oczywiście ta wróżka tych manifestacja nie miała. Ta która się przeraziła na widok Samuela. A dziś? Cóż, kolejne ściemy, z ewentualnymi manifestacjami diabła. Bo i jest napisane by nie radzić się wywoływacz duchów. Tylko diabeł może podszyć się pod zmarłego skoro nie ma stamtąd przejścia dla zmarłych. Dzisiaj ludzie mówią i będą mówić również: tu jest Jezus albo tam. Ale napisano by takim nie wierzyć (Mateusza24/23-27).

Ja p*****le w takie bajeczki wierzyć, weź człowieku ty nic nie jesteś inteligentny. Normalnie nadawałbyś się do życia przed 2-3 tys lat. Nie masz żadnej pewności w istnienie jakiegoś mitycznego szeolu, tak jak nikt ich nie ma ze swoimi krainami. Ale głupcom wydaje się że mają. Niech się w tym przekonują. Jedź do Izraela, znajdziecie wspólny język.

Gość Lituan
O Kaznodzieji roz.9/w.2-6 i w.10 mi chodziło, czyli to co w rozdziale 9, bo niewyraźnie to zaznaczyłem.

Gość Lituan
O patrz a myślałem że mi się jeden post mie wysłał. @synfubu01:57 Nie gadaj. Mało prawdopodobne bo Żydzi nie wierzą w Jezusa. A jak w Talmud to już w ogóle. Za daleko też. I nie stać. I bomby tam. Po co mi jechać? Niedawno napisałeś że chyba zaczynasz rozumieć co miał na myśli Jezus mówiąc o ojcu. A myślałem że nie wierzysz w bajki. A i jak to jest że nie rozumiesz a mi wytykasz nieinteligencje. Ja rozumiem że można nierozumieć ale żeby się wtedy kogo o imteligencje czepiać to dziwne. Do jutra.

Gość Lituan
@synfubu01:57 Ps1. Boga nie obejmiesz rozumem. Namiastkę się da. Duchowe sprawy trzeba rozsądzać w duchu. Ale ty ciągle gadasz że wiesz bo ci się wydaje że to co wiesz to właściwa postawa. I w tym sęk. Ty nic nie wiesz, to tylko postawa, i myślisz że więcej wiesz, bo nie rozumiem twojej postawy. Ale ja dobrze ją rozumiem. Przerobiłem to ale nigdy nie przyjąłem. Postawa wiem że nic nie wiem jest dość uboga.

Gość Lituan
@synfubu01:57 Ps2. A pogląd w stylu fabuł Okruchów Boga, Hyperiona, Matrixa, 13 Piętra, holograficznego wszechświata (czy co tam wolisz) wymieszanych w jedno to fajna koncepcja na filmowy scenariusz, ale dla mnie zakończenie Interstellar to parafraza tego co wg Biblii będzie, a będzie jeszcze bardziej że aż nie wiadomo jak (1Kor2/9). Wszystkiego rozumem nie obejmiesz (1Kor2/4-16). Nawet naukowcy to uznają, ale ty inteligentniejszy, no nie?

Gość Lituan
@synfubu01:57 Ps3. Ja nie wierzę że to wszystko czym jesteśmy. Ale ciebie interesuje tylko trwanie i czekanie. Żebyś chociaż karmę miał dobrą to by było fajne, ale ty jesteś niemożliwym jak nie wiem co. Na dziś koniec. Muszę lecieć.

"Postawa wiem że nic nie wiem jest dość uboga" x A dla mnie to właśnie nią kierują się ludzie najmądrzejsi. Gdyby była tylko jedna religia i jedno prawo wtedy nie byłoby wyboru, wszelki bunt byłby możliwy lecz bezzasadny. Bunt w tym przypadku nie jest o tyle co bezzasadny ale wręcz konieczny dla osiągnięcia jakiegoś obiektywnego konsensusu. Słowa Jezusa były kierowane dla ludzi prostych, dla żydów urodzonych w wierze judaizmu, musiał stosować w nich elementy starej religii żeby ciemnota zrozumiała do czego się odnosi w tym co mówi. Ja i nie tylko ja nie jestem prostym człowiekiem, nie zadowalam się pustymi obietnicami nieba lub kary jako środka zapobiegawczego i błogosławienia wrogom. Tym bardziej że to bóg przyznaje się do czynienia zła, tylko w jednym zgadzam się z bogiem żydów - swoich ludzi kochaj, a wrogów nienawidź. Tak jak bóg żydów postępuje niemal cały świat ale i przed jego wymyśleniem tak postępowali, jasnym jest więc że to to bóg został wymyślony na mentalność człowieka, a nie odwrotnie. Jest napisane że odwrotnie, że to bóg człowieka na swoje podobieństwo więc w takim razie człowiek odziedziczył po nim również złe cechy charakteru jak gniew, zazdrość i pychę, chęć jedynej władzy. Pisanie że bóg żydów jest czysty jest tak absurdalne, sprzeczne i debilne że każdy z źdźbłem inteligencji poszuka sobie sprawiedliwszego boga.

Gość barramek
@barramek07:12 Ty wytykasz co Luter robił, nie po to by zdyskredytować Lutra, tylko TM co ja mówię. Luter, to Luter. Biblia, to Biblia. Jeśli Luter się jej nie trzymał to na własną zgubę. A KK jak historycznie tyle i tak nasiał na własną zgubę, że nie uznan KK jako coś dobrego gdy trzyma majątek z krwawych lat. Czy Mozgoł jest dla Ciebie autorytetem? - mnie ciekawi rzetelna prawda historyczna , czyli jak to było naprawdę - ty z tego co widzę , piszesz z US (pory pisania ) i nawet nie masz możliwości obejrzenia ciekawych rzeczy na youtube ponieważ wam to blokują tu masz ten kontrowersyjny wykład Mozgola o wyprawach krzyżowych. - oczywiście nie popieram tej idei , ale w tamtych czasach po latach ekspansji islamu , tworzeniu praktycznych niewolników albo wypłacanych się chrześcijan za możliwość pozostania chrześcijanami na zdobytych terenach dawnych chrześcijan . - wykład jest po prostu ciekawy , chociaż mniej ciekawy niż wykład o Lutrze - współczesny wykształcony człowiek powinien rozwijać swoje horyzonty , a Mozgol jest ciekawym historykiem , który akurat w kwestiach Lutra powiedział to co ja sądziłem , zapoznając się z z działalnością tego 'świetego ' https://www.youtube.com/watch?v=hkLhRf5YhDw

Gość barramek
NT mówi że teraz jest czas miłosierdzia. A ten miecz to Słowo Boże, czyli Biblia, miecz obosieczny, którym ludzie też walczą, ale że obosieczny to i samemu można się skaleczyć. Więc gdy ktoś mówi np.: nie zabijaj, a gdy sam zabija, to odpowie za to że zabijał. ...niestety tego także protestanci nie przestrzegali - Luter kazał zabijać chłopów jak wściekłe psy - Kalwin kazał spalić Serveta - innego znanego protestanta (Kalwin osobiście zaprojektował miejsce kaźni: wiązki drewna zostały ułożone koliście wokół słupa, aby ofiara nie spaliła się za szybko.Przez dwie godziny przysłuchiwał się z okna krzykom Serveta ) - ponieważ w ST. nakazano palić czarownice , protestanci spalali je radośnie , żywiołowo i masowo - liczba ta waha się od 30- 200 tys . - kolejny święty protestancki - sławny Henryk VIII - nie dostał żądanego rozwodu , a wiec ogłosiła się głowa nowego kościoła poślubiając kochankę Annę B. - oczywiście znudziła mu się po jakimś czasie , a więc oskarżył ją o czary i kazał ściąć , a nie spalić okazując wielka łaskę (wcześniej ścieto Thomasa Moora - jednego z największych myślicieli i pisarzy , który nie chciał przejść na protestantyzm )

"to odpowie za to że...." x Nie odpowie bo jest usprawiedliwiony z polecenia boga. Dlatego każdemu chce udowodnić że żydowski bóg wynajmował zabójców i oni byli niewinni. Wierzycie w zbrodniarza.

Gość barramek
najazd na Polskę protestanckich Szwedów w 1655 wg. historyków spowodował zniszczenia porównywalne ze zniszczeniami II w. św. - rabunki kościołów tzw. katolickich bałwochwalców spowodowało masowy bunt chłopstwa i średniej szlachty i długoletniej wojny - tak samo działo się póżniej w Rosji , którą napadnięto na pocz. XVIII. w. , rabując****aląc cerkwie przetapiając złoto z naczyń liturgicznych , jako przybytki i rzeczy należące do 'bałwochwalców' - to miało uzasadnienie w doktrynie Lutra , czyli bałwochwalców należy bezwzględnie tępić , a taki bałwochwalca , to nie jest żaden chrześcijanin , z którym należy 'przestawać ' - sam o tym pisałeś podając cytat z Pawła

Gość barramek
stare czasy były czasami walki Boga z innymi upadłymi aniołami - Bóg rzeczywiście był wtedy bezwzględny aby doprowadzić świat 'do porządku ' - o tym jest w Księgach Apokalipsy , które mówią o rzeczywistej walce Boga i aniołów z upadłymi aniołami i szatanem

Gość gość
2 wojna to była kara za grzechy i ludzie mieli czas by sie nawrucic w 1938 pokutowac była wielka zoza polarna ze w nocy było widno jak w dzien ze igłe mozna było szukac a maryja prowadzi do j/ez/u/sa i pokazuje na kapłanów ze stoja wyzej od niej np w objawieniach cataliny rivas o mszy sw ale do maryji przyszedł aniol gabriel i powiedział łaski pełna to znaczy ty masz wszystkie dary to z jej inicjatywy apostołowie napisali ewangelie i zakazała pisac o sobie tylko to co koniecznie

Gość gość
dla czego pierwsi chrzescijanie nie spowiadali z prostej przyczyny bali sie obrazic boga czyli zgrzeszyc poczytajcie dziela pierwszych chzescijan jak zyli dlaczego woleli zginac niz zgrzeszyc konstantyn dla czego na łozu smierci przyjał chrzest takze sie bał boga i zeby nie obrazic go to jak umierał to dał sie ochrzcic bo dla nich zgrzeszyc to jak akt apostazji