Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
@gość wczoraj23:30 Nie zaprzeczam że Jezus to Bóg. Nie jestem katolikiem. Świadkiem też. Jezus w sensie duchowym nie jest synem Dawida (nawet fizycznie), ale na takiej samej zasadzie nie jest synem Marii. Jezus pytał któż jest moją matką, by podkreślić że duchowo nie była jego matką (Boga-Jezusa). O to mi chodziło. Nie o dziedzicto ad Dawida.

Z taką lekkością przychodzi wam popieranie mordów waszego boga z jaką przychodziło podpisywanie Himmlerowi listy ludzi do zabicia. Łatwo mówić o mordach siedząc na d***e, ale jakbyś zobaczyła ludzi mordowanych właściwie za nic - za zbieranie drewna w szabat - to... Tacy jak ty zawsze przyznają rację swojemu bogu. Zakały tego świata, zaślepieni radykaliści fanatycy religijni podpierający się słowami z książki. Przeminiecie jak zwietrzały papier z waszym bogiem w środku.

Gość Lituan
@gość wczoraj23:30 Co do Jahwe to wiem że są inne wersety wskazujące na to że Jezus jest Bogiem, ale jestem pewny że gdy użył wyrażenia JamJest (i to pewnie po hebrajsku, acz musiałbym kupić Biblię w oryginale), to dodatkowo wkurzył faryzeuszy.

Gość Lituan
@gość wczoraj23:30 Bo jak pamiętam Żydzi nie używali wyrażenia Jahwe.

Gość Lituan
Co do problematyki dotyczącej zmian w szyku wypowiadanych słów to tak to jest z greką i nieco się przekaz zaburza gdy nie akcentuje się w polskim przekładzie odpowienich słów w danym zdaniu. O tym wspomniano tu (http://www.kazdystudent.pl/a/biblia.html). A dla tego gościa co mapisał że Jezus to nie Bóg to doatkowe argumenty tu (http://www.kazdystudent.pl/a/jezusbog.html)

Gość Lituan
Czy Bóg i Jezus to jedno? Zobacz: Jana10/30 oraz 14/9. Wcześniej podawałem link do artykułu (cztero częściowego) z pytaniem: czy kiedykolwiek mogła istnieć nicoś? Ten po angielsku (https://www.everystudent.com/journeys/nothing.html). A teraz udało mi się to znaleźć po polsku z drobnym przejęzyczeniem, typu błąd pisarski http://www.kazdystudent.pl/a/nicosc.html

Gość barramek
'Bo gdybyś czytała to co pisałem to byś wiedziała żeLuter nie jest moim autorytetem (podobno kazał zabijać innowierców,muszę znaleźć źródło).' ja może pomogę z tym żródłem i prawdą o Lutrze , no bo w końcu należy wiedzieć skąd się pochodzi, jakie są korzenie , co było przyczyną rozłamu oraz jego dalsze konsekwencje Bluźnierstwa i herezje Marcina Lutra - Ryszard Mozgol https://www.youtube.com/watch?v=kU8c2GFxetQ

Gość gość
„Zanim Bóg stał się Bogiem, musiał najpierw stać się szatanem”. - w przypisach do Psalmów Marcin Luter HEREZJA ! na której bazował min faszyzm ! xxxx Czy to jest prawda i jest taki przypis Lutra? Ktos wie?

Gość gość
Przeciwko bandom chłopskim Luter zalecał książętom -zabijać chłopów jak wściekłe psy (...) bo teraz nie chodzi o cierpliwość i miłosierdzie, lecz jest czas miecza i gniewu, i każdy powinien bić, kłuć i zabijać, i książę może teraz przelewem krwi lepiej na niebo zasłużyć niż inni modlitwą.'

Gość basia z zielonej wioski
Wrocilam z Mszy sw.w KK.i myslalam o tym co tu piszecie. U mnie widze same pozytywne zmiany-owoce, od tych 6 lat ,gdy regularnie praktykuje Spowiedz sw.i przyjmuje Eucharystie.:) Wczesniej kilka tat chodzilam tylko z 3 razy w roku do Kosciola i wtedy moje zycie bylo bardzo trudne i skomplikowane. Milej niedzieli wszystkim.

Gość gość
Lituan dziś x ja od urodzenia byłam tylko KK i w życiu nie wier,zyłam w tr,ójce fakt że w szkole coś tam gadali dopiero podczas pierwszej kom,unii dowiedziałam się tak naprawdę czym jest tró.jca ale coś mi nie pasowało jednak uznałam że jak KK tak naucza to tak jest potem zaczęłam czytać bi.b.lię tysi.ąclecia którą ojciec znalazł i przyniósł do domu wcześniej u nas w domu bi.blii nie było i w tedy wróciłam do dawnej wia.ry i powiem szczerze że przez ten czas w którym uznawałam KK i jego nauki daleko byłam od Bo.ga i od Chr.ystu.sa bo KK zabiera nam Jez.usa i w umieszcza w jego miejscu Mar.yję która jest kłamstwem bo to nie matka naszego zba.w.iciela ale sza.tan w jej przebraniu kiedyś w koś.ciele na ró.ża.ńcu usłyszałam głos dia.bła (wiem że mi raczej nie uwierzysz ale taka jest prawda) podczas mod.litwy usłyszałam głos obcy w mojej głowie powiedział po co nam Je.zus jak mamy Mar.yję potem miałam też styczność z osobą opę.taną która wyzywała na mnie że odeszłam od jej pani matki bos.kiej choć jeszcze w tedy tak nie było ale myślę że sza.tan wiedział że tak będzie i był wściekły gdy już się nawróciłam z pomocą Bo,żą spotkałam Jez.usa (wiem że i w to mi nie uwierzysz) nigdy nie czułam tak wielkiej miłości jak w tedy i stąd wiem że mam słuszność i że dobrze postępuję wiem że inni mi nie uwi.erzą i nie potrzebuję tego by mi wier.zono w moje słowa ale ja wiem i to mi wystarcza wiem że B,óg jest pomaga mi bardzo w życiu i wiem że Je.zus żyje bo go widziałam

Gość Lituan
@barramek07:12 Wspominałem nieraz że filmiki na youtube nie ur******ają mi się. Obejrzę innym razem. I już podawałem wersety że nie jestem Apollosowy ani Kefasowy (imię do którego wrócił Piotr) ani Pawłowy, który wskazywał Chry/stusa jako korzeń. Zatem i Lutrowy, ani Kalvinowy nie jestem. Bo kimże oni byli? Siewcami. A jeśli siali coś jeszcze prócz słowa to i zapłatę za to odbiorą. Ten co nie chadzał z uczniami miał tylko jeden korzeń. Jezusa. Katolicki też nie jestem...

Gość Lituan
@barramek07:12 Ech, napisałem "filmiki nie uru/cha/miają mi się". Wiem jacy są katolicy i protestanci (żaden nie powinien podnosić broni w Irlandii, ty i ja za nich nie odpowiemy). Katolicki też nie jestem, bo wiem co KK siał przez stulecia: trochę Biblii (reszta to doktryny KK, o których ani słowa w Biblii), mordy (za które JP2 przepraszał, tyle że on odpowie za swoje czyny, a tamci za swoje, jak i ja za swoje, a Luter za swoje), kradzieże (KK nie rozdał swego bogactwa, a część ma splamioną).

Gość Lituan
@barramek07:12 Ty wytykasz co Luter robił, nie po to by zdyskredytować Lutra, tylko TM co ja mówię. Luter, to Luter. Biblia, to Biblia. Jeśli Luter się jej nie trzymał to na własną zgubę. A KK jak historycznie tyle i tak nasiał na własną zgubę, że nie uznan KK jako coś dobrego gdy trzyma majątek z krwawych lat. Czy Mozgoł jest dla Ciebie autorytetem?

Gość Lituan
@barramek07:12 Pytam, bo dla mnie Mozgoł nie byłby dla mnie autorytetem gdybym patrzył na kogoś innego niż Jezus. Bo Mozgoł bronił krucjat. KK słał i zachęcał pątników do odbicia Ziemi Świętej. Czyli do walki. Chrześcijanie nie powinni walczyć. W temacie już o tym pisałem.

,, mordy (za które JP2 przepraszał, tyle że on odpowie za swoje czyny, a tamci za swoje, jak i ja za swoje, a Luter za swoje), kradzieże (KK nie rozdał swego bogactwa, a część ma splamioną).,, xxx Lituan mozna dyskutowac,ktory Kosciol ma wiecej grzesznikow,ale czy to ma sens,nie wiem. Fakt jest ,ze Kosciol,kazdy Kosciol sklada sie z grzesznikow. Jesli chodzi o JP2 to mialam okazje go widziec z bliska i wielu ludzi potwierdza jego charyzme i dobroc. Czytalam i mam wiele jego ksiazek.W jednej z nich czytalam,ze gdy wybrali Wojtyle na papieza wyslali ciezarowke po jego rzeczy do Krakowa.Wrocila z ksiazkami i nartami,podobno wszystko rozdawal. Gdy chcieli dac mu brzytwe,to stara mu najpierw wyrzucali,bo on rozdawal,nawet poduszki,bo twierdzil,ze jego stara jest dobra jeszcze itd. itp.

Gość Lituan
@gość09:38 Nieistotne. Biblia jest istotna. Nie Luter. Nie Mozgoł. KK też najpierw postępował jak szatan. Piszę też, acz to nieprawda by Bóg musiał stać się szatanem. Nigdy się nie stał (prawo nadano przez grzech, wcześniej była idylla, raj na Ziemi, i tym raju był ogród zwany Eden, rajski OGRÓD, Eden nie był rajem, tylko rajskim ogrodem w raju, którym była CAŁA Ziemia, po której się zieleniło, etc i była doskonałość, potem wąż, wypędzenie, Kain, itd.). Nawiasem: Mozgoł broni WOJEN krzyżowych.

Gość Lituan
@gość10:19 Mnie Luter nie obchodzi. NT mówi że teraz jest czas miłosierdzia. A ten miecz to Słowo Boże, czyli Biblia, miecz obosieczny, którym ludzie też walczą, ale że obosieczny to i samemu można się skaleczyć. Więc gdy ktoś mówi np.: nie zabijaj, a gdy sam zabija, to odpowie za to że zabijał. Za to do nieba nikt nie pójdzie. Proste. KK robił też takie rzeczy. Vide np. Królestwo Niebieskie z Orlando Bloomem.

Gość Lituan
@gość15:37 Sama MatkaBoska (pełno iteracji) może być manifestacją szatana (acz w filmach rekwizyty też płaczą krwią), bo to nie jest Maria... która śpi i czeka na 1sze Zmartwychwstanie (tych co wierni) przed wielkim uciskiem. I będzie pochwycona z resztą czystych (żywych i zmartwychwstałych - dla tego napisano że żywy umarłego nie wyprzedzi). A na Sąd 2-gie Zmartwychwstanie. Czy Ci wierzę? Mogło tak być. Czemu nie. Mojej wiary Ci nie trza. Uważaj na siebie. Jezus jest większy od WSZYSTKIEGO i od wszystkich.

,,to nie jest Maria... która śpi i czeka na 1sze Zmartwychwstanie ,, xxx daj cytat z Biblii,ze spi i czeka.....?????

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski16:39 Powiez to barramkowi, który wytyka MI Lutra, jakby to był mój autorytet (dla mnie to BożeSłowa w Biblii) i korzeń (dla mnie to Jezus). Podałem już link czemu taka wrogość między katolikami a protestantami. Tak, każdy kościół składa się z grzeszników. To mi wytyka barramek. A mi chodzi o doktryny poszczególnych kościołów kontra Biblia. A to że temat o doktrynach KK (spowiedż i eucharystia) to dlatego mówię o doktrynach KK. A barramek zaczął o historii.

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski16:39 Powiez to barramkowi, który wytyka MI Lutra, jakby to był mój autorytet (dla mnie to BożeSłowa w Biblii) i korzeń (dla mnie to Jezus). Podałem już link czemu taka wrogość między katolikami a protestantami. Tak, każdy kościół składa się z grzeszników. To mi wytyka barramek. A mi chodzi o doktryny poszczególnych kościołów kontra Biblia. A to że temat o doktrynach KK (spowiedż i eucharystia) to dlatego mówię o doktrynach KK. A barramek zaczął o historii.

Lituan to wg.Ciebie wszyscy zmarli spia???

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski16:39 Barramek odbiera to jakby jakiś personalny atak gdy mówię o KK bo dla niego liczą się tylko słowa papieźa, a dla mnie tylko Jezusa... i DuchŚw, jedynego nauczyciela, więc i Wikariusza Boga na ziemi, który natchnął autorów Biblii, która jest skończonym i kopletnym słowem Boga. Mnie obchodzi Tora (tj. ST, a nie Talmud, który podobno ma ALE do Jezusa) i NT (a nie KKK, etc).

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski16:39 Co do JP2. Charyzmę to i Antychryst będzie mieć. Jak gwiazda filmowa. Jak Obama. JP2 dobry? Po ludzku mówic jak dobry Samarytanin. Ale ukryte sprawy Bóg też będzie sądzić i oby JP2 nie miał jakichś złych, bo szkoda by było. Za dużo dobrego zrobił, ale czy to wystarczy, skoro Paweł pisał że i on mógłby odpaść jeśli nie trzmałby się z dala od grzesznych uczynków. Bo widzisz, nawet Jezus powiedział że tylko Bóg jest dobry.

Jesli wierzysz,ze wszyscy zmarli spia to jak rozumiesz slowa Jezusa z Krzyza ,,Zaprawde powiadam ci jeszcze dzis bedziesz ze mna w raju''. Czyli wzial tam Łotra i Łotr spi w raju? Albo Eliasz.....Prorok Eliasz, miał swojego ucznia Elizeusza, który był jego następcą. „Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto [zjawił się] wóz ognisty wraz z rumakami ognistymi i rozdzielił obydwóch: a Eliasz wśród wichru wstąpił do niebios. Elizeusz zaś patrzał i wołał: "Ojcze mój! Ojcze mój! Rydwanie Izraela i jego jeźdźcze". I już go więcej nie ujrzał. (2 Kr.2)

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski16:39 I nie chodzi mi o to że JP2 nie rozdawł co jego. Nie trzeba wszystkiego. Tego nie zrozumieli Ananiasz i Safira w NT. Mi chodzi o to że KK nie rozdał. Tylko wciąż buduje nowe budynki, a częś pełne przepychu, mimo że Bóg nie mieszka w budynkach ręką zbudowanych, a bósto Jego nie jest pod postacią złotych przfmiotów, etc, tworzonych ludzką ręką (Dzieje17/22-34).

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:17 Dam Ci cytat że wszyscy śpią i czekają, no bo po śmierci nie ma zmysłów i dziania się (Kazn9/10). Jest też napisane by nie osądzać. A co robi się gdy kładą na tacę za zmarłych. Uznają że ktoś nie kwalifikuje się do nieba. A napisano by nie mówić kto pójdzie do nieba a kto do piekła (wersety już w temacie podawałem gdy to opisywałem). A Ty podaj mi wersety gdzie (jak mówi KK) wniebowstąpiła Maria, że od urodzenia zawsze była dziewicą i że sama też była niepokalanie poczęta.

Gość Lituan
@Basia zZielonejWioski17:23 Tak. Wiesz czemu? Bo scena między bogaczem w piekle, a biedakiem z Abrahamem w niebie rozgrywała się po Sądzie Ostatecznym. Bo Abraham powiedział bogaczowi że nie ma przejścia między nim a nimi (Łuk16/26). Więc to było piekło a nie czyściec gdzie był bogacz. I to jedyne świadectwo które o nim dano, bo nawet jego bracia (tego bogacza) ww.fragmentu nie czytali bo miało im starczyć to o czym mowa w Łuk16/29-31.