Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość Lituan
@synfubu15:26 Ty zaś zaprzeczasz że nie jesteś buddystą a gadasz jak buddysta. A raczej buddysta ateista głoszący matrixa. Do tego twierdzisz że większość religii jest nudna.Czyli wg ciebie nie wszystkie. Po mnie jedziesz i wyzywasz a katolików traktujesz z większą ulgą. Jakbyś był kryptokatolikiem,który kiedyś nim był (a ty byłeś) i udaje źe nie nienawidzi katolików ale jeszcze liczy na czyściec. Doktryny KK takich potępiają. I wypowiadasz się ex catedra jak siła wyższa co z nas małp łaskawie ludzi zrobiła

Gość Lituan
@synfubu15:26 Masz spaczony rozum bo imitujesz (czyli jeszcze pod urojenia nie podpadasz - lepiej się dobrze odżywiaj bo przy braku witamin różne rzeczy się z ludżmi robią) siłę wyższą nawijając o małpach. A nawet nauka nie potwierdza żadnych TEORII o takim pochodzeniu człowieka. Ale to taka celowa abstrakcja z twojej strony. Spontaniczność. Dokazuj dalej. @gość15:38 Nudzi ci się snkufubu? To pograj w jakąś grę, potrenuj skilla. Szkoda twego CENNEGO czasu dla maluczkich. W końcu ludzi masz za odpady.

Gość Lituan
@synfubu Wiesz co? Ty nie zniżasz się do naszego poziomu. Ty osiągasz rynsztok, bo jfyne co potrafisz to wyzywać i głosić w trybie oznajmiającym,bez uzasadnienia. Bo nie potrafisz uzasadnić. Kiepski jesteś (serialu nie polecam). 15:38 Ja nie jestem gruby synkufubu,a ty zapewne oświecony i książki na lekcjach niepotrzebne. Twój styl lamerskiego fantazjowania i interpolowania rzekomo cudzych charakterystyk (w domyśle moich) w osobie gościa,jest łatwy do wykrycia. Ja już dawno wiem że lubujesz się w krętactwie

Odpowiedz jeśli możesz swoimi słowami nie kopiowanymi - dlaczego skoro bóg żydowski jest miłością i dobrocią - od początku nie był taki jak Jezus? Dlaczego musiało dojść do tego że Jezus musiał łamać prawa swojego boga, po czym sam się nim obwołał, a zostało napisane że tych którzy się obwołają należy zabić. Jak to łatwo powiedzieć - zabić. Powiedzmy że ktoś miał problemy umysłowe, jak wiemy ludzie od zawsze byli chorzy kiedyś nie było hospitalizacji, lekarstw. Ktoś obwołał się bogiem - wtedy Mojżesz i jego kompani szli do takiej osoby i mówili: Musimy cię zabić. Jak inteligentny człowiek ma uwierzyć w inteligencje boga skoro jego prawa są na poziomie człowieka pierwotnego?

Nikogo nie wyzywam tylko pisze prawdę. Nie powiem o mądrym że jest głupi, ani o głupim że jest mądrym. O złym że dobry, a dobrym że zły acz człowiek potrafi być mieszanką wszystkich cech lecz tu widać dokładnie.

Gość Lituan
@gość15:38 Znam te twoje niby wierszyki i fantazyjne teksty i opisy niby kogoś niby swoje synkufubu. @synfubu Trochę się z tobą umęczę i pewnie myślisz że nie wiem że to w części tylko prowokacje i w części myślisz inaczej, i tylko tak prowokujesz by sprawdzić jak mróweczka/małpka zareaguje. I zaraz zaprzeczysz lub nie. I powiesz że przewidziałeś lub nie, jak w tej scenie między agentem Smithem a Wyrocznią z Matrixa. Ale to mi zaoowocuje potem. Wiesz czemu? Powiem ci...

"że lubujesz się w krętactwie" x To twoja/wasza cecha ludzie wierzący (choć nie generalizuje) Pisałem o nienawiści że to moc, ty że bóg tego zakazuje ale ja naprawdę czytałem biblię i wiem co mówił tam bóg. Laikowi możesz kłamać a nie Mi.

Gość Lituan
Powiem. Jak odpowiesz czemu jako nie Bóg, ani nawet jako nie bóg uważasz że nienawiść to moc. Że tak może człowiek do człowieka. I jak powiesz czemu ludżmi gardzisz. @synfubu16:01 - Za każdym razem udowadniasz że nie kumasz. Bóg mówił to do Izraelitów ad złych ludżi, rzeczy i uczynków. Żaden to argument że od czasu NT możnaby tak żyć. Nienawidzić kogokolwiek i gardzić. - Ale chciałbyś decydować, tak cię rozpiera pogarda dla "głupich".

Gość gość
Syn fubu miał ojca,ktory go skrzywdził.(lub jeszcze ma) Gdy nie mamy dobrego ojca to ciezko nam uwierzyc w Dobrego Ojca Boga.

Gość Lituan
@synfubu Powiem ci jak mi zaowocuje jeśli mi odpowiesz na ww.pytania i czemu gardzisz ludźmi. @synfubu16:37 Zaraz ci odpowiem swoimi słowami, bez cytatów i wersetów, ale wpierw po kolei na poprzednie posty. @synfubu16:44 To poczytaj swoje posty. Wyzywasz. Podłóg tego w co wierzysz i uznajesz ty za prawdę. Głupi to głupi,innych słów też używałeś. A kto mądry ten nie jest pogardliwy jak ty. @synfubu16:51 Lubujesz się,bo sam napisałeś że jesteś manipulantem. Co? Ktoś cię zmusza? Czytanie Biblii to nie wszystko

Gość Lituan
@synfubu Ad pogardy podałem link do tematu gdzie ogólnie piszesz że na kafe odpady społeczne plus pytasz ich co słychać. Więc czy masz powalone? Może takiś jest bo tak sobie zinterpretowałeś Biblię której treść podobno odrzucasz i następnie przełożyłeś to na siłę wyższą (jaką takąś) w której istnienie wierzysz.Ciężko się wyzbyć starych przekonań? Mówisz że nienawiść to cecha siły wyższej,ale za przykład podajesz Jahwe,w którego nie wierzysz. Skąd wiesz jakie cechy ma siła wyższa gdy gadasz że nicNie wiadomo

Gość gość
Lituan dziś @gość10:21 Temat jest o spowiedzi rzymskokatolickiej ' -tematem jest 'bez spowiedzi a przyjmowanie komunii' ...ja to jednak naprawdę lubię jak protestanci innym wciskają zupełny fałsz , albo półprawdy

Gość Lituan
@synfubu16:51 Biblię trzeba jeszcze zrozumieć, nie tylko czytać. Ale że nie mam nic cytować więc czekaj aż odpowiem na twój post z 16:37.

Gość Lituan
@synfubu16:01 Piszesz że się nie liczy iż Jezus był odwrotnością Boga bo gdyby świat postępował jak Jezus to światem mógłby zawładnąć np. Hitler, bo wrogów należałoby błogosławić. Jest to twój błąd logiczny synie fubu. Bo gdyby świat postępował jak Jezus to by nikt nikomu nie był wrogiem, bo każdy by miłował każdego. Hitler też by miłował. A czemu Jezus powiedział aby miłowawać wrogów? Bo wiedział że świat nie będzie postępował jak On. Tylko nieliczni postępują tak jak on (inaczej byłaby idylla).

Mój ojciec mnie nie krzywdził ani nie krzywdzi. "Mówisz że nienawiść to cecha siły wyższej" x Tak właśnie twierdzę ponieważ czytałem tą książkę, wprowadzasz zamęt aby uniknąć prawdy, aby uniknąć porażki. Tu nie ma żadnej filozofii, żydowski bóg kazał nienawidzić - wielokrotnie, kazał zabijać - wielokrotnie, podałem przykład z osobami chorymi - nie miał wyrozumiałości. Jego prawa to przykazania dla ludzi pierwotnych, dopiero Rzymianie wprowadzili piękne i mądre prawo które jak pewnie wiesz (a może nie wiesz) jest stosowane do dzisiaj i jest podstawą nauczania prawniczego na całym świecie. Więc czyje prawo jest lepsze żydów czy Rzymian? Owszem nauki Jezusa są o wiele więcej humanitarne i rozsądne jednak nie do końca przemyślane. Czego tu nie rozumieć? Po co mieszać. Albo się z tym zgadasz albo przegrałeś. Proste i jasne.

To nie jest żaden błąd logiczny z mojej strony - błąd logiczny wypowiadał ten który używał słów aby wrogów błogosławić, bo skoro wiedział że świat go nie posłucha to po co to wypowiadał? Oczywiście że jakby każdy miłował każdego to świat byłby piękny i to nie jest nic odkrywczego, każdy człowiek może to zauważyć a nie tylko Jezus. Zachwyca cię tak proste rozumowanie? To jest w stylu nauczania w podstawówce - gdy pada deszcze chmury są ciemne, gdy nie świeci słońce jest noc, gdy dasz cukierka Jasiowi jesteś dobry. Świat jest o wiele bardziej skomplikowany niż mało inteligentne przypowieści i nauki niewykształconych ludzi.

"A kto mądry ten nie jest pogardliwy jak ty." x W takim razie żydowski bóg również nie jest mądry. Kolejny raz strzelasz sobie w kolano, pytanie - po co?

"Bóg mówił to do Izraelitów ad złych ludżi, rzeczy i uczynków" x Nie, bóg żydowski chciał wojen z rasami nie żydowskimi, chciał podbojów, władzy i powiększania swojego terytorium. Nie interesowało żydowskiego boga to że różne inne narodowości miały swoje poglądy, według boga należało ich zabić - i teraz wymienię tych bardzo "złych ludzi" - niemowlaki, dzieci, starcy, zwierzęta. Według boga dobrzy ludzie to ci którzy zabijają złych ludzi tak?

Gość Lituan
@gość18:02 Dziwne rzeczy lubisz. Ale prędzej takich rzeczy szukasz że niby protestanci wciskają fałsz. Temat jest "Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii", zatem jest o spowiedzi i o komunii bo ludzie tłumaczą czemu kmunia potrzebna do spowiedzi. Gdy powiedziałem że spowiedż niepotrzebna a komunia to nie ciało, to zaczęła się wymiana na temat zdań na temat spowiedzi i komunii i nie tylko. Pod kątem doktryn KK. a tobie zachciało się porównań do innych kościołów, gdy ja o KK i o Biblii. Także nie wmawiaj.

Prawo ludzi pierwotnych nigdy nie jest sprawiedliwe. To żydowski bóg jest oszustem i tzw szatanem, bóg żydów to kłamca i łgarz. Bo mówi o sprawiedliwości "Oko za oko" a każe zabijać za zbieranie drewna w szabat, to nie jest sprawiedliwe, jeśli żydzi ustalili sobie takie prawo - ich sprawa. Ich prawo nie jest nigdzie stosowane.

Gość Lituan
@gość18:02 Dziwne rzeczy lubisz. Gadasz jak synfubu. Podobny styl, acz wyrugowany z chamskich słów. Nawet pasuje, że ty to fubu, bo on też taki oczytany w doktrynach KK, a w innych tematach też pisuje pod innymi pseudonimami jednocześnie pisząc jako synfubu. Jak tam z tym youtubem fubu. Oświecisz nas tam swoją mądrością. A może pokażesz jak masterujesz jakieś gry, bo to podobno tylko dla mądrych. Bo przecie lubisz pisać pod różnymi pseudonimami.Taki manipulant. Wystarczy wyguglać np.: bardzo lubię syna fubu

I jeśli mam powiedzieć to bliżej mi do nauczania Jezusa niż do nauczania jahwe. To co mówił jahwe nie jest niczym nowym, jego przechwalania się że to on stworzył to, że stwarza dzień, noc, chmury deszcze, karmi zwierzęta itp. Takie elementy boga można odnaleźć naprawdę w wielu innych wierzeniach. Bóg jahwe nie jest żadną nowością, jest po prostu lepiej podrysowany literacko ale to nie przemawia za niczym. Mitów Greckich czy Rzymskich nie spisywano, a przetrwały, są z nami do dziś i pewnie będą bardzo długo jak jahwy, siwy, zeusy i wiele, wiele, innych. Merry Christmas.

Gość Lituan
@gość18:10 Twój ojciec mnie nie interesuje. Po co się komuś tłumaczysz, a innym nie dajesz czegoś wytłumaczyć bo ciągle "krzyczysz" "mam cię". Może umówmy się co? Ty tu przestaniesz pisać do poniedziałku, a ja odpowiem PO KOLEI na twoje posty. Swoimi słowami, jak wyżej chciałeś. Bo zamęt wprowadzasz ty gdy się co chwilę wcinasz i nie dajesz odpowiedzieć po kolei. Porażka, walkower. Jaki ty przyziemny samsaryjczyk, czy coś tam. Zamętu nie będzie bo i już o prawie rzymskim gadasz.

Nie potrzebuję twoich odpowiedzi, bo one nie istnieją. To co piszę jest odpowiedzią. Jak ktoś jest zafascynowany swoim bogiem będzie bronił go nawet irracjonalnie, ślepo, heroicznie. Wiem sam po sobie bo zamiast boga można podstawić tu wiele innych rzeczy. Jeśli człowiek modlił się do Odyna czy Apollo i ci im pomagali - któż zaprzeczy że nie? Zaprzeczą głupi. Jeśli jahwe ci pomaga - któż zaprzeczy? Zaprzeczy głupi. Pytanie - kto jest teraz głupi?

Gość Lituan
@synfbu18:10 Poprzedni komentarz był do fubu. Zamęt się robi bo muszę odpierać twoje każde ataki pełne ogłady.Jeden najspokojniejsz twój post to ten gdy napisałeś bym swoimi słowami słowami uzasadnił czemuJezus przeczyBogu. Nie przeczy.Ale o tym w wolnej chwili od twej gorączki. Zamętu nie będzie jak skakać po tematyce nie będziesz. A prawo rzymskie takie piękne że niejeden niewinny został wRzymie i dziś stracony. Nic o prawie nie wiesz. NT mówi że prawo dla Żydów nie było doskonałe,bo i Żydzi tacy nie byli

Gość Lituan
@synfbu18:10 Katolickie prawa obowiązywały i w Rzymie. Taki jeden cesarz je przyjął. A ty religiją gardzisz. Ludźmi też, a o Indianach nawijałeś, mimo że dla ciebie WSZYSTKIE wierzenia to buractwo. Ngarnij się. Obecny system prawny jest mało wart (w dowolnym kraju na świecie). Władza w imię litery prawa depcze ducha prawa, mimo orzecznictwa SN, i np. art5 k.c. Także nic o tym "pięknie" nie wiesz. I przestań furczeć, bo mnie twoje obrzydzenie do Boga nie rusza. Za to tobą nigdy nie pogardzę jak ty mną.

Gość Lituan
@synfubu O psychiatrach też mi nie opowiadaj, bo wśród nich są tacy co ludziom wmawiają morderstwa (gugle: Thomas Quick), a wśród APA są tacy co bronią pedofilów (vide podręcznik DSM5). I nie myl obwoływania się Bogiem przez ludzi z mówieniem że się jest Bogiem gdy się nim jest. Oczywista ty nie wierzysz że Jezus jest Bogiem. I w tym sęk. Bo działania Mojżesza były skierowane do kłamców, a Biblia mówi że Jezus to Bóg. Więc ty nawet książek nie potrafisz czytać, jak mówisz o Biblii.

Nic nie wiesz o sile wyższej. Wiesz tylko tyle na ile ci pozwoli wiedzieć, obrazując to w skali od 1 do 1 000 000 000 000 jest to wynik 100, mój wynik w tej samej skali to 100 000 000. Więc przy takiej różnicy nie wyjdziesz poza pole.

Gość Lituan
@synfubu Mówisz że Biblia to książka a czepiasz się jak prawdy. Wyobraźmy sobie że to książka. Świat przedstawiony w książce pt. "Biblia", mówi że Jezus to Bóg, a Mojżesz ma zabić CZŁOWIEKA, który podaje się za Boga. Więc dlaczego miano by Jezusa zabić za to że mówił że jest Boiem lub dać do psychiatryka gdy nie kłamał, a i książka opisuje że Jezus to Bóg. Jedyny problem w tym czy ktoś wierzy że to książka lub że to prawda. Nawet Żydzi nie uwierzyli mu, ani Torze (ST). dalej czekają na Mesjasza.

Gość gość
Lituan dziś "Biblia mówi że Jezus to Bóg" x ty lepiej sobie poczytaj Biblię bo w żadnym wersecie tego nie ma to tylko kościół katolicki tak wciska ludziom do tego wciska też trójce której też w biblii nie ma czytaj biblię i się nawróć! "17 Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?» 18 Jezus mu rzekł: «Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg5." cytat z biblii tysiąclecia ewangelia Marka rozdział 10