Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patryk24

Bez spowiedzi a przyjmowanie komunii

Polecane posty

Gość gość
kupiłem film Andrzej Duffek https://www.youtube.com/watch?v=7KloA5BQwm8 nawet myslenie o czynieniu zła powoduje to ze trzeba bedzie odpukutowac intecje zła ze sie chiało zło popełnic to idzie na nasze konto i ciagnie w strone piekła to jak z tym co je/zu/s muwił kto pozada kobiete w myslach to sie tyczy wszystkiego czy obgadana plotkowania w myslach o ukradzeniu czegos ale sie tego nie zrobiło ale to i tak idzie nanasze konto

Gość gość
Wchodźcie przez ciasną bramę, bo przestronna brama i szeroka ta droga, która wiedzie do zguby, ... 14 Jakże ciasna brama i wąska droga wiodąca do życia! ... Jedna droga prowadzi do śmierci, a druga do życia wiecznego z Bogiem. która droga reprezentuja protestantyzm a która katolicyzm łatwiej byc protestantem czy byc łatwiej katolikiem moherem katolem

Gość Lituan
@synfubu Potem cie odpowiem @barramek wczoraj20:44 Fakty historyczne mówią że jest duża przerwa między powstaniem KK a kościołami (tak naprawdę zborami, tj. zgromadzeniami) które zakładali apostołowie, a sam Piotr to tylko jeden z trzech filarów, co Pawła nawet nie obchodziło (wersety już podawałem), zaś w Biblii nie ma nic o sukcesji apostolskiej (https://gotquestions.org/Polski/sukcesja-apostolska.html). Youtubowe linki prędzej czy później obejrzę. SynFubu też jakby z USA.

Gość Lituan
@barramek wczoraj20:44 Co do islamu, to rozumiem że chrześcijanie chcieli się by bronić (acz powinni być jak ci z QuoVadi w sumie). Ale odbijanie Jerozolimy to inna sprawa, bo było krwawe. Mi chodzi o to że fakt że Luter robił coś źle to nie powód by słuchać KK. A Luter? Co poradzę. Ja luteranem nie jestem. Protestantem w sumie też nie. Bóg POZBIERA swój lud z CAŁEJ ziemi. Także horyzonty są istotne, ale nie dla wiary w to co mówi Biblia, bo Paweł napisał że istotne jest to co kto głosi (Galacjan1/8-12).

Gość Lituan
@barramek wczoraj20:44 Jeśli są niezbite dowody że Luter postępował, to święty nie był (https://gotquestions.org/Polski/Chrzescijanscy-swieci.html). @barramek wczoraj21:18 Nie przeczę że tego protestancie nieprzestrzegali (np. w Irlandii), ale to nie powód by chodzić do KK który też się tego nie trzymał. Dziś jest podobnie WSZĘDZIE. Ad czarownic nie lepiej niż w KK (liczb nie podam).

Gość Lituan
@barramek wczoraj21:18 Nie Z Tudora taki protestant jak katolik i anglikanin. Otrzymał tytuł fidei defensor od samego papieża przeszedł na protestantyzm i wymyśli anglikanizm. Żaden z niego wierzący, bo żył szalono. Thomas Moore też kazał palić ludzi (podobno za to że ludzie czytali Biblię w innym języku niż powinni), więc jaka wielkość w jego myśleniu. Trzeba przesiewać co kto mówi, ale nie tylko on zginął za to że nie chciał zmienić wiary. A i inny za takie coś palił. Napisano: nie zabijaj.

Gość Lituan
@barramek wczoraj21:37 Bo Szwedzi nie rozumieli Biblii. Po co ta licytacja? Czy ja gdzieś napisałem że protestanci są idealni? Nie. Czy ja napisałem że wśród katolików TEŻ jest lud boży? Tak. Ale napisałem by nie chodzili już do KK. Ich i twoja decyzja. Protestanci zwalczali bałwohwalsto. Już nieco o figurach wspomniałem, ale to nie powód by robić najazdy i zabijać. Acz to jest ten miecz co przyniósł gdy mówił że nie przynosi pokoju a miecz.Bo wiedział że ludzie będą niesłusznie zabijać. Właśnie o SłowoBoże

Gość Lituan
@barramek wczoraj21:37 Nieprzystawanie z chrześcijaninem który się nim mieni, to nie to samo co zabijanie takich ludzi. Ja nie przystawałbym ani z takim co się mieni a nie żyje jak chrześcijanin, ani z takim co zabija, bo też tylko się mieni, a zabijając postępuje nie jak chrześcijanin. Oczywiste jak dla mnie. Więc o co ci chodzi? Mam chodzić do KK z krwawą historią gdy nie chadzam z protestantami, którzy i dziś są różni jak katolicy? Nie zamierzam...

Gość Lituan
@barramek wczoraj21:37 I nie przekręcaj moich słów, bo cytat Pawła nie mówi by zabijać, tylko by nie przystawać. Widać nie rozumiesz słów Pawła tak jak Szwedzi nie rozumieli Biblii. Albo tylko udajesz. Bałwochwalca to nic dobrego. Ale jak możesz zrównywać zabijanie z nieprzystawaniem o którym mówił Paweł. Jakbyś chciał powiedzieć że ja albo Paweł to to samo co Luter i Szwedzi. Co ty chcesz udowodnić człowieku?

Gość Lituan
@gość23:25 Jakie grzechy popełnili ci którz nic nikonu złego nie zrobili (miłowali bliźnich) by 2WŚ miałaby być karą boską. To ludzie ludziom to zgotowali. Jak Biblia mówi,to będą wołać o pokój ale pokoju nie będzie. I jak to jest po 2WŚ zaraz nie było kolejnej, bo ludzie nie przestali grzeszyć. A dziś świat jest bardziej grzeszny niż był przed 2WŚ. Ewangelie napisano były z natchnienia samego DuchaŚw a nie z inicjatywy Marii,tym bardziej nie z Maryji. Biblia to Słowo Boże, a nie słowa Maryji. Czytaj Biblię

Gość Lituan
@gość23:25 Biblia to Słowo od Boga (). @gość23:35 Aha, wtedy nie spowiadali bo nie chcieli obrazić Boga, ale dziś już można, czy tak? Bo cię nie rozumię. Kropki byś chociaż stawiał, na przecinkach tak bardzo mi nie zależy ^^ @gość23:44 A co jeśli złe myśli podsunął diabeł? Też pokutować? Wyluzuj z tymi pokutami bo życia do działania nie starczy. Lepiej zrobić coś dobrego dla bliźniego niż wiecznie pokutować. Bo to jak Żydzi co to guzika w windzie w sabat nie nacisnął, bo to niby praca.

Gość Lituan
Nawiasem: najazd szwedzki podobno był sprowokowany.Ale to żadne usprawiedliwienie by w ogóle walczyć. I którz sprawiedliwy? Nikt z walczących. @gość23:57 Łatwiej odprawiać rytuały w gmachu pełnym zbytecznego przepychu (Bóg nie mieszka w budynkach ludzką ręką zbudowanych - Dzieje17/22-34) niż być poniewieranym jak niektórzy chrześcijanie (Hebr11/24-40). A protestanci też potrafią żyć w przepychu. No i co? Mam iść do KK, który nie trzyma się Biblii,tylko dlatego że i tak potrafią robić protestanci? Nie pójdę.

Gość Lituan
Okej. Idę. Wrócę jak się temat odświeży i wyświetli wszystkie nowe posty. Pewnie jutro.

Gość gość
bł Karolina Kózkówna przed każdą komunią była u spowiedzi .

Gość gość
nie widze strony

Gość gość
Chleb i wino w momencie konsekracji stają się Ciałem i Krwią Chrystusa. Choć fakt ten jest nadprzyrodzoną tajemnicą, to z punktu widzenia naszych zmysłów nie możemy mówić tu o cudzie, gdyż postaci chleba i wina są wciąż obecne po konsekracji. W przypadku niektórych cudów eucharystycznych, o których piszemy poniżej, w chwili konsekracji chleb zamienia się w prawdziwe ludzkie Ciało, a wino w prawdziwą ludzką Krew, które świadkowie mogą zobaczyć czy zbadać. Wśród innych cudów eucharystycznych znamy na przykład przypadki krwawiących Hostii czy Hostii, które nie poddają się niszczącemu działaniu czasu. Znamy także historie wielu osób, mistyków, których jedynym pokarmem spożywanym przez kilkadziesiąt lat była przyjmowana raz dziennie Komunia Święta, a mimo to ich organizmy funkcjonowały normalnie. http://adonai.pl/cuda/?id=40

Gość gość
Teresa Neumann, niemiecka stygmatyczka od 1926 roku, przez kilkadziesiąt lat przyjmowała tylko Chrystusa. By wykryć ewentualne oszustwo, przeprowadzono pod okiem naukowców, często sceptyków religijnych, specjalne badania. Mistyczki nie odstępowano na krok przez wiele tygodni. Po tych próbach badaczom pozostawało tylko bezradnie rozłożyć ręce i uznać niewytłumaczalny charakter zjawiska. W życiu Teresy zdarzały się także inne cuda eucharystyczne. Podczas jednej z ekstaz w domowej Kaplicy Teresy, gdzie w tabernakulum przechowywana była Konsekrowana Hostia, świadkowie widzieli Teresę zachowującą się tak, jakby przyjmowała Komunię św., mimo że nie było przy niej kapłana, a zgromadzeni nie widzieli Hostii. Po chwili mistyczka oświadczyła, że właśnie przyjęła Chrystusa. Otworzono tabernakulum. Było puste.

Gość gość
gość wczoraj dla czego pierwsi chrzescijanie nie spowiadali z prostej przyczyny bali sie obrazic boga czyli zgrzeszyc poczytajcie dziela pierwszych chzescijan jak zyli dlaczego woleli zginac niz zgrzeszyc . spowiedż zawsze była we wczesnych wspólnotach chociaż nie w takiej formie jak teraz 'Problem spowiedzi i pokuty nasilił się w związku z prześladowaniami chrześcijan przez Rzym. Nie wszyscy jednak byli gotowi na męczeństwo, niektórzy wypierali się Chrystusa (tzw. lapsi – upadli). Potem, gdy ustały prześladowania, chcieli wrócić do Kościoła, ale rygoryści odmawiali im tego prawa. W Kościele zwyciężyło jednak przekonanie, że nie należy im odmawiać Bożego miłosierdzia. Grzesznik musiał wyrazić przed wspólnotą swój żal i postanowienie poprawy. Następnie odbywał publiczną pokutę, którą nakładał na niego biskup (tzw. pokuta kanoniczna). Dopiero po okresie ekspiacji biskup udzielał przebaczenia, nakładając ręce i wypowiadając słowa rozgrzeszenia.

Gość barramek
to ja może jeszcze raz o historii spowiedzi wikipedi, czyli encyklopedii internetowej 1)kres pokuty starożytnej Początki do drugiej poł. II w. Praktycznie wszyscy pisarze tego okresu, jak Didache, Pasterz Hermasa, Listy Ignacego z Antiochii i in. wyrażają przekonanie, że grzechy ciężkie nie są rzadkie wśród chrześcijan. C. Vogel podaje spis dwunastu grzechów zaczerpnięty z pism nowotestamentalnych i ojców apostolskich: Nieczystość: cudzołóstwo, nierząd, pederastia, pożądliwość, słowa nieczyste Zabójstwo Bałwochwalstwo Magia Chciwość Kradzież Zawiść: zazdrość, zła żądza, miłość próżnej chwały, nienawiść Kłamstwo: fałszywe świadectwo, krzywoprzysięstwo, hipokryzja, obmowa Złość: gniew, buntowniczość, kłótliwość, perwersyjność, zły charakter, złe plotki, obraźliwe wyzwiska, krzywda, wprowadzanie w błąd. Pycha: zarozumiałość, próżność, arogancja. Niestałość i głupota Pijaństwo i nieumiarkowanie. Za te grzechy można było otrzymywać przebaczenie przez czynienie pokuty: modlitwa, łzy i prostracje, post i jałmużna. Spowiedzią, wyznaniem grzechów było samo podjęcie widocznej dla wszystkich pokuty, by oddać chwałę Bogu. Wyznanie swej grzeszności czyniono wspólnie zwłaszcza przed rozpoczęciem Eucharystii, dotyczyło to jednak lżejszych grzechów. Niekiedy zdarzały się publiczne wyznania grzechów, ale nie było to regułą. W przypadku cięższych grzechów, dochodziło do odsunięcia danego chrześcijanina od przystępowania do komunii, aż do czasu, gdy odbędzie pokutę proporcjonalną do swych złych czynów. Była ona nadawana przez głowę wspólnoty miejscowego Kościoła, czyli biskupa. Współcześnie nazywa się ją pokutą publiczną, co mylnie rozumiane jest z publicznym wyznaniem grzechów. Świadectwa z pierwszych wieków Kościoła wskazują, że najczęściej grzechy, za które wyznaczano pokutę były znane jedynie samemu biskupowi. Charakter publiczny pokuty starożytnej należy rozumieć jako uczestnictwo modlitewne i wsparcie duchowe wspólnoty chrześcijańskiej udzielane grzesznikowi, nie zaś jako publiczne upokorzenie. Zdarzało się, że penitent czynił publiczną spowiedź. Zawsze jednak była to jego osobista, wolna decyzja, wynikająca z pobudek duchowych

Gość barramek
2)Dyscyplina pokutna w III wieku W tym okresie nastąpił kryzys montanistyczny, który był reakcją na zbyt łagodne, według niektórych, traktowanie grzeszników. Chodziło o dopuszczanie upadłych po odbyciu pokuty, np. apostatów w wyniku prześladowań, którzy chcieli wrócić do Kościoła, do komunii. Było to niezgodnie, według krytyków, z wcześniejszą praktyką. Główną postacią tego kryzysu był Tertulian. Na ten okres przypada też spór Nowacjana z papieżem Korneliuszem oraz św. Cypriana z papieżem Stefanem. Również Hipolit Rzymski krytykował papieży za rozluźnianie dyscypliny pokutnej. Pokuta kanoniczna od IV do VI w. Informacje na temat pokuty kanonicznej znajdujemy m.in. w homiliach Augustyna z Hippony oraz Cezarego z Arles. Akta starożytnych synodów ukazują, że w Eucharystii uczestniczyli jedynie ci, którzy nie zgrzeszyli grzechami ciężkimi, zgodnie ze słowami 1 Listu Jana 3,6: Każdy, kto trwa w Nim, nie grzeszy, żaden zaś z tych, którzy grzeszą, nie widział Go ani Go nie poznał. Do komunii nie był dopuszczony nikt, kto należał do stanu pokutników – aż do dnia, w którym biskup pojednał go ze wspólnotą Kościoła. Kanon 29 synodu w Epaone (517 r.) w Galii mówi o tym, że jedynie apostaci mają opuścić zgromadzenie razem z katechumenami przed rozpoczęciem części eucharystycznej zgromadzenia niedzielnego. Świadczy to prawdopodobnie o tym, że w Kościele starożytnym jedynie ta grupa pokutników nie mogła być obecna podczas sprawowania liturgii Eucharystii. Pozostali pokutnicy uczestniczyli w liturgii, ale nie byli dopuszczeni do Stołu Pańskiego. -...dodam od siebie - spowiedż była związana z przyjęciem Eucharystii , czyli czegoś ważnego - spożywania prawdziwego Ciała Jezusa , aby być czystym i pojednanym z bliżnim w chwili spożywania Sakramentu

Gość barramek
...a czym jest Eucharystia ? 48 Jam jest chleb życia. 49 Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i pomarli. 50 To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze. 51 Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata». 52 Sprzeczali się więc między sobą Żydzi mówiąc: «Jak On może nam dać ciało do spożycia?» 53 Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55 Ciało moje jest PRAWDZIWYM pokarmem, a Krew moja jest PRAWDZIWYM napojem. (to nie jest chleb z tradycji żydowskiej , ani biblijna manna , ani wafelek zjadany na pamiątkę smutnej śmierci Jezusa ) 56 Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim.

"Biblia to Słowo od Boga" x To przede wszystkim słowo od ludzi. Tak jak koran, księgi dharmiczne i wiele, wiele innych pism które wymyślili ludzie.

Gość Lituan
@synfubu00:36 Może dlatego ludziom łatwiej uwierzyć że Biblia nie jest natchniona przez DuchaŚw a przez Maryję, mimo że Biblia mówi co innego (https://www.gotquestions.org/polski/Biblia-Slowem-Bozym.html). Więc pytanie czy były jakieś proroctwa z Biblii (sprzed 2000 lat), które się spełniły, i czy są takie które są bliskie spełnienia, tak by Biblia sama siebie uwierzytelniła? Są takie (http://contenderministries.org/prophecy/endtimes.php).

Gość Lituan
@gość wczora16:02 A katolicki święty Augustyn nigdy się nie spowiadał bo w duchu czuł że nie musi (http://mateusz.pl/duchowosc/dk-spowiedz.htm). I to jest to o czym podobnie mówią protestanci. Powyższy link w sumie neguje częstą spowiedż. Inaczej niż artykuł na wikipedii, który podał barramek (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sakrament_pokuty_i_pojednania). Artykuł wspomina że luteranie praktykowali spowiedż (ja nie), więc...

Gość Lituan
@gość wczora16:02 ...więc może dlatego Luter i luteranie potrafili tacy być bo zawsze można pobiec do spowiedzi. Takie instrumentalne traktowanie spowiedzi jak u większości katolików (ibid). @gość16:37 Kafe wolno się odświeża. Dlatego zamierzam wrócić tu za 1-2 mce bo czekanie odciąga od innych rzeczy a mam coś do zrnbienia. Więc może coś tu skrobnę ale ogólnie wrócę tu raczej dopiero po NowymRoku.

Gość Lituan
gość wczoraj16:55 Alexandrina da Costa była tzw. mistyczką. Lekarze nie doszli do żadnej konkluzji (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alexandrina_Maria_da_Costa). Dziś lekarze mówią że pacjent zdrowy, a pacjent umiera. Wystarcz popełnić błąd (przed)diagnostyczny, niedokładnie zbadać, albo za rzadko i niekompldtnie. To co dopiero w tamtych latach. Neumann wtedy i dziś innych powinno się monitorować na wideo.

Gość Lituan
gość wczoraj16:55 Pobrać próbję przed i po rzekomej przemianie wina w krew pod okiem kamery. Ale czego chcieć gdy ludzie wierzą że kamera uchwyciła to co niewidzialne. Takie rzeczy i na fotografiach i na wideo można dodać komputerowo...