Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersia i dokarmianie

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamy pomozcie. Wrocilam wlasnie od pediatry dowiedzialam sie ze moja 3 tyg coreczka jest nie dozywiona za malo przybiera na wadze. Karmie ja piersia. Nie budze. Kiedy sama wstaje sciaga mi obie cycy. Czasem spi godzine czasem 3. Jak jest glodna i biore ja na rece to sama cycy szuka wiec po tym poznaje ze jest glodna. Przy starszej corce nie mialam mleka. Leciala mi jakas siara karmilam piersia i nutramigenem. Myslalam ze to kwestia czasu kiedy mleko sie pojawi jednak to byl coraz wiekszy problem z podaniem cycy i mleko zaczelo zanikac calkowicie. Dzis pediatra kazala mi budzic ja co 3 godziny i dawac obie cyce tak jak to robilam do tej pory ale po cycach podac 90ml nutramigenu. Przy kazdym karmieniu. A w pon mam sie stawic by sprawdzic czy corka przybrala na wadze. Boje sie ze jak podam butelke sytuacja sie powtorzy i to bedzie tylko kwestia czasu kiedy dziecko odrzuci cyce

Gość gość
A może system do cyca co 2 godziny? To z pewnością nie będzie łatwe, ale w ten sposób będziesz stymulować laktację i częsciej karmić małą.

Gość gość
Słyszałam, że są takie śmieszne aparatury przypinane do cycka, żeby móc dokarmiac bez sięgania po butlę.To się nazywa system wspomagający karmienie, ale nie mam pojęcia ile takie coś kosztuje.

Gość gość
Ja dokarmiałam, a mimo to miałam potem spory problem z odstawieniem od piersi... Nie gwarantuję, ze u Was będzie tak samo, ale podanie butelki wcale nie musi oznaczać odrzucenia piersi. Warto tylko zainwestować w dobry smoczek dostosowany do wieku.

Gość gość
Właśnie boję się najbardziej że odrzuci cyc. A bardzo zależy mi na karmieniu

Gość gość
Ile waży teraz twoja corka? Ile ważyła jak się urodziła? Co to znaczy niedożywiona? Dziecko spokojnie przesypia kilka godzin. Pokazuje jak jest głodne. Dziecko może słabo przybierać na wadze, ale o niedożywieniu tutaj nie ma mowy. Próbowałaś odciągnąć laktatorem?

Gość gość
A dlaczego nie ma mowy o niedożywieniu? Nie wiesz ile ważyła w dniu porodu, ile spadła w szpitalu, ile wazy obecnie, co ile konkretnie je a juz założyłaś ze nie ma mowy o tym. Moze nie budzi sie czesto wlasnie z braku sił? Oczywiscie nie uwazam ze butelka to rozwiazanie bo mleko matki jest najlepsze.

Gość gość
Założyła pewnie dlatego że jak noworodek jest niedozywiony to przeważnie kierują do szpitala...

Gość gość
Niedożywieniu towarzyszy spadek wagi.

Gość gość
ja tez mialam malo pokarmu , ktoregos wieczoru nie mialam czym nakarmić, podalam mm , pare dni pozbiej znów i znów , tez odciagalam laktatorem i karmilam butelka , efekt - coraz mniej mleka w piersiach , po 1,5 miesiąca utrata pokarmu , nie wiem czy to tylko mój przypadek ale jak sie odciąga pokarm to jest go coraz mniej , nie mam pojęcia czemu , ale jak czytalam wtedy dużo o karmieniu piersia to podobno im częściej przystawiasz dziecko tym więcej pokarmu produkujesz, w takich sytuacjach powinno sie przystawiać co 1 godzinę - 45 minut

Gość gość
Bzdura. Karmie przez odciaganie 11miesiac. Zgodnie z Twoją teorią już dawno powinnam stracić pokarm.

Gość gość
no ale napisałam że nie wiem czy to tylko mój przypadek

Gość gość
Karmilam 2 l syna mlekiem odciaganym bzdura ze zanika pokarm trzeba co 3h idciagac i tyle

Gość gość
tak samo nie wiem ile w tym prawdy ale podobno pokarmu nie może brakować , w psychice jest zapisane , że jak się nie chce karmić to się traci pokarm , albo jak sie stresuje ze nie ma sie pokarmu i nie ma sie czym nakarmic to tak dziala na psychike ze sie traci pokarm ,a ja chciałam karmić i straciłam , i niby co mają piersi do stanu psychiki

Gość gość
ja też odciągałam pokarm i straciłam po 2 tygodniach ale dopiero w 4 miesiącu kp

Gość gość
Co do odciągania. Trzeba pamiętać, że nie każda kobieta jest w stanie odciągnąć pokarm. Karmiłam ponad 10 miesięcy zanim poszłam do pracy i dziecko na piersi. Żadnego mm. Dziecko najadało się. Jak przychodziło do odciągania 30 ml. Odciąganie ręcznym elektrycznym i w poradni laktacyjnej. Włączenie filmów z dzieckiem bo i takie rady były. Pozytywne nastawienie. Zasłanianie laktatora przy odciąganiu. Nic nie pomogło. Wróciłam do pracy i niestety karmienie piersią ustało samoistnie.

Gość gość
Urodziła się 3680 teraz ma 3 tyg waży 3580. Jest bardzo silna od narodzin od razu podnosił główkę i leżąc na brzuszku lub gdy noszę ja w pionie podnosi główkę przewraca jak na tak małe dziecko długo utrzymuje. Sama również się przewraca na boczki i z boczku na plecy podczas snu. Układa się tak jak jej wygodnie. Wie to chyba nie jest dowód na brak sił u dziecka ... ?

Gość gość
W takim wieku ciężko mówić czy jej siła wynika z tego, że to po prostu silne dziecko, czy z wzmożonego napięcia mięśniowego. Co do dokarmiania. Jeżeli zależy ci na karmieniu piersią to proponuję wizytę w poradni laktacyjnej. Tam sprawdzą jak dziecko ssie, czy nie ma jakiś wad, które utrudniają chwytania. Sprawdzą też ile zjada. Zważą przed karmieniem i po karmieniu. Dlatego warto tam udać się na więcej niż jedną wizytę i dodatkowo umówić się na godzinę, kiedy będzie czas przed karmieniem.

Gość gość
Wiesz co u mnie uratowalo kp? Laktator. Kp a w medzyczasie odciagalam. Jezeli podasz 90 ml mm to twoj organizm tego mleka nie wyprodukuje, z czasem laktacja siadzie. Zamiast dokarmiac mm jak tak bardzo chcesz dokarmic butelka podaj jej swoje mleko. Tak ci sie rozkreci laktacja, ze szok. Ps. Lekarze nie sa specami od kp. Czy lekarz mial tabele dla dzieci kp czy mm? Niektorzy nawet nie wiedza, ze sa oddzielne. Lekarz, ktory noworodkowi kaze podac mm zamiast leczyc przyczyne malych przyrostow to dla mnie lekarz, ktory kaze uciac dlon bo palec boli. Czyli njamniejsza linia oporu, nie leczymy, podamy bialy proszek. A mm to nie jest lek! To substytut mleka matki, gorszy od kobiecego mleka. Warto powalczyc o laktacje, chociaz kilka tyg dluzej. Polecam forum na gazecie o karmienu piersia, udzielaja tam porad eksperci. Naprawde warto, to tak wazna sprawa. Ps. Ja walczylam 6 tyg ze spadkiem wagi, malymi przyrostami. Ale nikt nie kazal mi dokarmiac. Dostalam namiary na doradcow laktacyjnych i udalo mi sie kp 16 miesiecy. Takze wspolczuje niedouczonego lekarza, ktory zdrowie twojego dziecka ma gleboko.

Gość gość
Wlasnie chodzi o to ze nie chce podowac butelki. Bez znaczenia czy to moje mleko czy sztuczne. Pierwsza corka odzucila cyc kiedy zaczelam dokarmiac bo pokarm mialam beznadziejmy a po miesiacu stracilam calkowicie. I nie chce przechodzic tego drugi raz. Zalezy mi na karmieniu piersia tylko iwylacznie. Laktatorem sciagam bo licze na to ze w ten sposob bede miala wiecej pokarmu i podaje z kubeczka dziecku po 10- 20 ml (tak mnienuczyla polozna )

Gość gość
autorko bierz mają do swojego łozka, spijcie na poczatek razem poki nie osiagnie prawidłowej wagi ( nie wiem jaka powinna byc prawidłowa ale wnioskuje ze ma nieprawidłową i jest niedozywiona skoro pediatra tak stwierdził?) i karm na ządanie nawet co chwila. Warto poswiecic się przez pierwsze tygodnie aby potem wszystko się ustabilizowało.

Gość gość
Idz do innego lekarza. Podanie 90 ml mm po kazdym karmieniu rozepcha malej strasznie zoladek. Dlaczego zamiast tego mm nie podac piersi? Np karmisz prawa piersia 20 min do pol h, podajesz lewa a jak jeszcze mala jest glodna pidajesz znowu prawa. Mleka bedzie masa. Ps. Mleko matki jest bardziej kaloryczne niz mm wiec moze u ciebie technica jets do poprawy? Obejrzyj n a YouTube filmiki jak przystawiac.