Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy istnieją jeszcze ludzie którzy znają język Polski?

Polecane posty

Gość gość
Profesor Miodek jest super, a jak ktoś chce jeszcze w trochę inny sposób posłuchać o języku polskim to polecam na youtube kanał Mówiąc Inaczej :)

Gość gość
Nie wiem wcjakim to było programie, ale chyba na jakimś kanale yt, pytano przechodniów czy są za wprowadzeniem nauki cyfr arabskich, larum się podnosiło! Oburzenie, no jak to? Tak właśnie słuchamy ze zrozumieniem...toż cyfry arabskie są z nami od malenkości bo to 1, 2,3,4,5,6,7,8,9,0. Taaak...

Gość gość
10.29 pamiętam ten odcinek na dwójce :)

Gość gość
Uwielbiałam jego program, i to z tym "obejdzionym" kimś tak mi zapadło w pamięć, że hej :), dlatego o tym napisałam. Bardzo ceniłam i cenię prof. Miodka, zawsze słuchałam go z zaciekawieniem, a następnie zauwazałam te rażące błędy u swoich nauczycieli, nawet od j.polskiego o zgrozo! No ale nie wypadało poprawiac, już nie wspominając, ze mszczenie się byłoby gwarantowane dopóki nie opuściłabym murów szkoły.

Gość gość
A wiecie, że w szkole podstawowej lata 80/90te mialam w sędziwym wieku polonistkę tzw "dobra stara szkoła", ta kobieta mówiła idealną polszczyzną z tym słynnym teatralnym "Ł", coś pięknego. Takich pedagogów już nie ma :(.

Gość gość
Jeszcze ja, z 11.29. Ona nawet miała maniery savoir-vivre, szkoda, ze dziś dla naszych dzieci brakuje takich dobrych polonistów którzy uczyliby jeszcze kindersztuby.

Gość gość
a mnie najbardziej rozwala jak laski na kafe piszą w lato , a zime ,

Gość gość
"CzeJść, zamiast cześć, żylandor, kordła, przewylot, derektor" Nie obraź się, ale mieszkasz gdzieś na wsi? Ja żyję w dużym mieście i, choć często słyszę niepoprawne formy, to z czymś takim do czynienia jeszcze nie miałam...

Gość gość
Odnośnie tych "kordeł" itp. To mnie akurat nie drażni, bo może wynikać z miejsca zamieszkania, a więc i miejscowej gwary. "W każdym bądź razie" funkcjonuje od dawien dawna. Bardziej mnie drażni właśnie przemycanie do naszego języka, języka angielskiego i zła pisownia ortograficzna, czasem stylistyczna i interpunkcyjna na forach, w komentarzach itd. Jest coś takiego jak automatyczny słownik, który automatycznie podkreśla błędy ort, czy literówki. Tak ciężko poprawić podkreślone na czerwono przez komputer słowo? Wiadomo, że nie powinno się czepiać w pisowni wszystkiego, ale jakieś zasady w języku istnieją, których w minimalnym stopniu powinno się trzymać. Choćby starać się stawiać w miarę poprawnie przecinki. Taki przecinek, lub jego brak, mogą zmienić całkowicie sens zdania.

Gość gość
gość dziś Aaaaa ha ha dobreee he he. Tak nawiasem liczby arabskie, nie są arabskimi, a indyjskimi. Araby wiedzieli co zwinąć z sąsiedniej kultury.

Gość gość
1. Tak ciężko poprawić podkreślone na czerwono przez komputer słowo? 2. Wiadomo, że nie powinno się czepiać w pisowni wszystkiego, ale jakieś zasady w języku istnieją, których w minimalnym stopniu powinno się trzymać. 3. Taki przecinek, lub jego brak, mogą zmienić całkowicie sens zdania. x Jakie błędy są w tych zdaniach - zgadnie ktoś?

Gość gość
"pierwsze słyszę "zamiast pierwszy raz słyszę, albo" byliśmy ", "wzieliśmy" kiedy kobieta opowiada o sobie i siostrze Koszmar

Gość gość
12.22. No skoro Warszawa to wieś ;). Słyszałam takie zwroty w wielu środowiskach, na osiedlu, na osiedlu na drugim końcu Warszawy, w sklepie, w urzędach warszawskich, w pracy - korporacji w biurze. Na przystankach autobusowych. Razi mnie to, gdyż u mnie w domu tak się nie mówi.

Gość gość
"1. Tak ciężko poprawić podkreślone na czerwono przez komputer słowo? 2. Wiadomo, że nie powinno się czepiać w pisowni wszystkiego, ale jakieś zasady w języku istnieją, których w minimalnym stopniu powinno się trzymać. 3. Taki przecinek, lub jego brak, mogą zmienić całkowicie sens zdania. x Jakie błędy są w tych zdaniach - zgadnie ktoś?" 1. Tak trudno 3. Przecinek może Co do 2., to nic nie rzuciło mi się w oczy, choć składnia średnio mi się podoba.

Gość gość
12:58 No widzisz, ja z Poznania ;) Może dlatego, że to wschód i to są błędy gwarowe? Naprawdę nie spotkałam się z takimi formami jeszcze :D W każdym bądź razie, półtorej roku, włanczać, bynajmniej w niewłaściwym znaczeniu, to faktycznie często się zdarza, ale takie przekręcenia to nowość dla mnie.

Gość gość
sama piszesz slangiem polonistko

Gość gość
gość dziś Może autor/autorka chciał/chciała tak zaakcentować tę naszą polskość i stąd trn język Polski . A tak na serio gdzieś autorka już się uderzyła w pierś xxx To raczej niezamierzony błąd. Gdyby autorka chciała zaakcentować w ten sposób słowo, to napisałaby je w całości z dużych liter. W tytule jest jeszcze jeden błąd. Brakuje przecinka. Powinno być napisane: "Czy istnieją jeszcze ludzie, którzy znają język polski?" Sama autorka do takich się nie zalicza. Plus dla niej za wysokie aspiracje. Poczyta kilka podręczników, nauczy się i będzie świecić przykładem w towarzystwie. xxx Mnie potwornie denerwuje, jak ludzie używają słowa "bynajmniej" (oznaczającego zaprzeczenie) jako synonim słowa "przynajmniej". Wychodzą z tego zupełnie bezsensowne wypowiedzi. A najgorzej, że wielu celebrytów tak się wysławia w telewizji, więc zwykli ludzie myślą, że tak jest poprawnie. Spotkałam się też z tym, że ktoś coś odchodzi " na obkoło", ale to chyba w danym regionie tak się mówi. "Włanczać" i "wyłanczać" to klasyka. Wszak mamy przecież włanczniki i wyłanczniki ;) Na Kafe też często spotykam się z nieprawidłową odmianą np. "tym kobietą" lub odwrotnie "tą kobietom". Żenada. Śmieszne są też czasami przekręcenia "trudniejszych słów" jak labolatorium, remament, labradol itp.

Gość gość
Okropna jest tez długo się utrzymujaca maniera, która polega na tym, ze ktoś konczy zdanie ", tak?". Na przykład mowi: "Bo jako mama jestem odpowiedzialna i dbam o swoje dziecko, tak?". A skad rozmowca ma wiedzieć, czy tak? A może nie?

Gość gość
Kończenie co drugiego zdania za pomocą "co nie?" też jest wnerwiające.

Gość gość
13.39. Włanczniki, wyłanczniki...padłam od tego porównania :D.

Gość gość
Slang młodzieżowy mnie przerasta, nie nadążam za ich słówkami :(. Aczkolwiek syn rozmawia ze mną normalnie. I jeszcze "nadanżam" też mnie rozbraja.

Gość gość
Ja znam i jestem bardzo przewrażliwiona na tym punkcie.Najbardziej mnie denerwuje"Nazywam się Ania".Wszędzie teraz słyszę jak ktoś tak mówi.Zgadzam się również z tym,że w telewizji nie powinni popełniać błędów.

Gość gość
W poście o "nazwaniu" dziecka zwróciłam uwagę autorce,że źle napisała,wiecie co mi odpisała jedna kobieta?Że się czepiam,bo wiadomo o co chodzi.No jak każdy będzie miał takie podejście,to rzeczywiście nasz język niedługo zaniknie.

Gość gość
Dwutysieczny piętnasty, dwutysieczny szesnasty... ;)

Gość gość
Moja znajoma mówiła, że ostatnio musiała się wstawić w Urzędzie :) No skoro musiała akurat tam;)

Gość gość
A mnie denerwuje przecinek pomiędzy: mimo że, chyba że. Poza tym pisanie: na prawdę. Nie pojmuje tego że po tylu latach nauki ludzie robią takie byki. Ostatnio też zauważyłam, że coraz więcej ludzi ma wkurzajaca manierę pisania by z czasownikami oddzielnie, np. chciała bym, poszła bym itp. Ja pier... przecież to wiedza z podstawówki! Nie pojmuje jak można być studentem i pisać: chciała bym. A bardzo często widzę ten byk, bo mam kontakt ze studentami i co drugi tak pisze, koszmar. Jednak najbardziej rozbraja mnie to, że takie byki w podstawowych wyrazach robią studenci i absolwenci kierunków humanistycznych, a wiec ludzie którzy powinni język polski znać idealnie. Poziom szkolnictwa teraz to naprawdę jest dno.

Gość gość
gość dziś "pierwsze słyszę "zamiast pierwszy raz słyszę, xx Odpowiedź Słownika Języka Polskiego PWN( zresztą możesz sprawdzić ): Poprawna wersja to "pierwsze słyszę". Można ją znaleźć nie tylko w internecie, ale przede wszystkim w słownikach. Mirosław Bańko, PWN

Gość gość
gość dziś "1. Tak ciężko poprawić podkreślone na czerwono przez komputer słowo? 2. Wiadomo, że nie powinno się czepiać w pisowni wszystkiego, ale jakieś zasady w języku istnieją, których w minimalnym stopniu powinno się trzymać. 3. Taki przecinek, lub jego brak, mogą zmienić całkowicie sens zdania. x Jakie błędy są w tych zdaniach - zgadnie ktoś?" 1. Tak trudno 3. Przecinek może Co do 2., to nic nie rzuciło mi się w oczy, choć składnia średnio mi się podoba. xxxx 1- Napisałam "ciężko", bo miało być ciężko. Ciężko jest komuś wstać, więc i ciężko może być komuś przesunąć kursor na błąd ort. i go poprawić. W sensie: ojej jak mi się nie chce. 2- Wiem, że moja składnia nie zawsze jest idealna. Ale poprawię się dla czepiacza z godziny 12:42. Nie czepiajmy się w pisowni wszystkiego, ale pewne zasady obowiązują i powinniśmy się ich trzymać. Starajmy się przynajmniej nie robić zbyt wielu błędów interpunkcyjnych, ponieważ znaki przestankowe potrafią zmienić sens zdania. 3- Nie ma błędu. xxxxx 13:08 tak. Bynajmniej jako przynajmniej, a nie jako przeczenie, a właściwie wzmocnienie przeczenia.

Gość gość
Aha co mnie jeszcze wkurza to stawianie kropki po wg Też ostatnio widzę to coraz częściej. Pisza tak ludzie z wyższym wykształceniem, dziennikarze. W artykułach bardzo często jest wg. zamiast wg Nie wiem jak wy, ale ja od razu rozpoznaje nieuka po tym jak pisze. I studia nie mają tu nic do rzeczy. Nawet lingwiści robią byki... Kiedyś weszlam na jakiegoś bloga, gdzie jakas dziewczyna pisała o sobie że zna kilka języków, a tam co chwila: na prawdę, na prawdę, do wyrzygania. Ale mniemanie ma o sobie jak z kosmosu, ona zna języki!!!

Gość gość
Brawo autorko za świetny temat. Czuj, czuj, czuwaj i poprawiaj. Wynotuj na bieżąco wszystkie błędy z postów. Wielka rola dla Ciebie, by nasi rodacy nie zapomnieli polskiej pisowni.