Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie potrawy sa na waszym wigilijnym stole

Polecane posty

Gość gość

Myślę czy czegoś nie zmienić bo zaczyna byc nuda

Gość gość
karp w galarecie, sałatki, pierogi z grzybami, kaczka nadziewana pieczarkami.

Gość gość
Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp, krokiety z pieczarkami, dwa rodzaje śledzi, sałatka warzywna, ze dwa rodzaje ciasta.

Gość gość
1 danie -zupa grzybowa (barszcz bardzo rzadko, moze był od niedawna ze 2 -3 razy) 2 danie -ziemniaki, duże duszone pieczarki, ryba (ostatnio różne ryby, najmniej karpia, bo nikt, oprócz mojego ojca, nie chce go jeść) a poza tym- czasem jakieś krokiety, sałatka jarzynowa, ryba po grecku, może jakieś sledzie Teściowa u siebie robi kluski z makiem, coś tam jeszcze. Szczerze mówiąc nie zwracam szczególniej uwagi na to, co jest na stole na swięta, ponieważ większość tych dań nie jest jak dla mnie zjadliwa, częśc z tych tzw. tradycyjnych nawet nei jest robiona, bo nikt ich nie chce jeść. zatem te wszystkie kluski z makiem, makowiec, kutia, uszka czy też pierogi z kapustą i grzybami, jakieś zimne nóżki, karp.. nie jadam takich rzeczy.. Wystarczy dobra zupa grzybowa :) a tak w ogóle.. to gdybym ja robiła kolację, to mógłby być też barszcz, ale uszka (czy też tortelini) byłoby z mięsem.

Gość Annkaka
U mnir to raczej tradycyjnie - barszcz czerwony z uszkami, a dla dzieciaków kluski z kompotem z suszonych jabłek i gruszek, pierogi, karp pieczony,ryba po grecku,śledzie - 2 rodzaje, piernik, kutia, makowiec, który w tym roku będzie trochę inny z gotowej, przepysznej masy makowej z bakaliami z helio, ostatnio ją odkryłam, jest super i akurat na święta idealnie:)

Gość monawampirzyca
Barszcz z uszkami i paszteciki, pierogi z kapustą i grzybami, karp, ryba po grecku, krokiety z kapustą i pieczarkami, trzy rodzaje śledzi, sałatka warzywna, ze dwa rodzaje ciasta. Pewnie będzie to piernik i makowiec. Dobrze, że Pani wyżej wspomniała o tej gotowej masie makowej z helio bo się nad nią zastanawiałam. Moja mi nie wychodzi zbyt dobrze i nie chcę tracić w tym roku czasu na przygotowywanie maku

Gość gość
Śledzie, karp, dla dzieci filet z łososia bez ości, ziemniaki, kapusta z grzybami, pierogi i krokiety z kapustą i grzybami, kompot, racuchy drożdżowe, ryba po grecku,barszcz z uszkami, mandarynki. I jest dwanaście potraw :) Nic z makiem bo nie lubimy, ciasto jemy dopiero w pierwszy dzień świąt

Gość gość
parówki

Gość gość
Barszcz z uszkami Karp Pstrąg Krokiety z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Kapuśniaczki Ziemniaki z cebulką Jakaś surówka Jakaś sałatka Strucla z makiem Sernik Szarlotka Makówki

Gość gość
groch z kapustą i zupa grzybowa do tego

Gość gość
1. Na poczatek przystawki zimne: ze dwa-trzy rodzaje sledzi, salatka z owocow morza, gefilte fisz (pulpety rybne w galarecie), czasem jakas osmiornica, czasem carpaccio z tunczyka, czasem ostrygi - co roku jakies zmiany, zalezy co ciekawego uda sie kupic. 2. Zupa: barszcz czerwony z uszkami 3. Danie glowne: dwa gatunki ryb (np. sola, ryba sw. Piotra, turbot - staram sie zeby bylo cos wyjatkowego, karp tylko jesli jest ktos dla kogo bez karpia nie ma Wigilii) do tego kapusta z grzybami, kapusta bez grzybow + sos holenderski, ziemniaki 4. Desery: makielkowe tiramisu, kutia (nie cierpie, ale wsrod starszyzny sa tacy co musza), makowiec - w zaleznosci od roku jeden do kilku deserow; Do picia wino biale, szampan oraz kompot z suszu ale zupelnie inny niz tradycyjny.

Gość Saaraaah
u nas zawsze jest 12 tradycyjnych potraw, ale szaleństwo się zaczyna dopiero kiedy wjeżdżają ciasta :) W tym roku zastanawiam się czy nie zamówić z cukierni Saba w Gliwicach http://www.piekarniasaba.pl/piekarnia-cukiernia.html Widzę na stronie że mają sporo tradycyjnych wypieków

Gość gość
Żółwie, kraby, krewetki ,smocze owoce ,alois.

Gość gość
Ja zwykle na pierwsze danie robię barszcz z uszkami, a potem: karpia po staropolsku czyli gotowany w piwie z warzywami- moja ulubiona potrawa, nie rozumiem jak można nie lubic karpia, karp smażony, często jeszcze jedna ryba np. łosos w śmietanie, paszteciki, kapusta z grzybami, ziemiaki z koperkiem, kompot z suszu- jesli uda się kupic gotową mieszankę, czerwone wino. Często jeszcze jakaś ryba w galarecie, po grecku nie robię nigdy... nie mam w zwyczaju robienia klusek z makiem, ale może w tym roku się wyłamię... Ogólnie to b lubie wigilijne potrawy, i dojadamy je w swięta

Gość gość
Zupa grzybowa z makaronem łazanki, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą i grzybami, paluchy z makiem, moczka, karp i inne ryby (nie wszyscy u mnie lubią karpia, zastępujemy zazwyczaj sandaczem), ryba po grecku.

Gość gość
-grzybowa z uszkami z nadzieniem grzybowym -karp smazony tradycyjnie - kapusta kiszona gotowana z grzybami - zurek postny z grzybami - kasza z sosem grzybowym -sernik domowy -kompot z suszu z dodatkiem cytrynki to tyle , wiecej nie robie bo nie bedzoe tego nikt jadl. Robie to co lubie ja i inni,

Ja nie robię kolacji wigilijnej. Tylko kluski z makiem robię i jem sama, oglądając telewizję. U nas w domu wigilii się nie obchodzi.

Gość gość sisis
U mnie 12 potraw postnych.Przed kolacją modlitwa i czytanie pisma Św,fragment z Narodzeniem Panskim.-czyta najmłodszy z rodziny. 1.Ryż na mleku z maslem i cukrem 2.Grysik na mleku(symbol manny z nieba) 3.Fasola czerwona gotowana(doprawiona ) 4.Groch gotowany(doprawiony) 5.Kapusta biała szatkowana gotowana na mleku osolonai 5.ziemniaczki z wody. 6Kompot z suszonych i wedzonych owocow. 7.Strucla z masłem i8. mleko do popicia 9.Barszcz z uszkami. 10.Zupa grzybowa. 11.Zupa z głow rybich(je tyko tata-zupa ma obdarzac rozumem w nastepnym roku) 12.Sałatka jarzynowa plus ryba po.grecku (Karp,sum ,sandacz itp) Na koniec opłatek z miodem i zyczenia Konczymy modlitwą. Zdmuchujemy swieczki ,robimy swiatło. Pod obrusem sianko i drobne pieniadze czy banknoty. Pod stołem żłóbek-symbol obfitosci(sianko,chleb,zboże,ziemniaki,owoce orzechy jabłka dodatkowo,wino,jakies czekoladki kawa herbata itp) Po kolacji z pod stołu kazdy losuje 4orzechy-4pory roku ,jabło .Wyglad jabłka czy zawartosc orzecha symboluzują zdrowie w nadchodzącym roku . Po kolacji pijemy wino,kawa herbata .Na stół idzie piernik ,sernik ,makowiec itp.

Gość gość
Zupa grzybowa z makaronem. Barszczyk czerwony z uszkami. Krokiety z pieczarkami. Pierogi. Różne ryby( oprócz karpia bo nie lubimy) Ziemniaki z sosem pieczarkowym. Surówka. Kompot z jabłek. Sernik.

Gość Markatka
U mnie tak jak u większości potrawy typu kapusty z grochem i grzybami, zupa rybna itp. Bo to chyba takie typowe polskie dania na wigilię :) Co do ciast to zawsze był makowiec i sernik ale w tym roku jedno z nich zastąpię tiramisu z nutellą https://www.nutella.com/pl/pl/mini-tiramisu . Ot tak czasem zaszaleć można a przepis wygląda wyśmienicie.

Gość gość
Co wy macie z tym karpiem, ze taki niedobry? Przecież karp jest pyszny! Pewnie będziecie miec pangę za 5,99 w promocji i będzie taaaaaaka pyszna:O

Gość gość
Barszcz czerwony z uszkami z grzybami, bigos, łazanki, karp smażony, galareta, jakaś sałatka, z dwa placki, kompot z suszu, śledzie w occie,

Gość gość
U mnie tradycyjnie:flaki,bigos,zeberka,golonka,schaboszczaki,smalec,saszlyki,wodka,kielbasa,pizza,big mac z magdonalda,frytki,coca cola.

Gość gość
Wigilia u moich teściów, już po raz piąty. Dania tradycyjne, ale smaczne. 2 rodzaje śledzi, w oliwie i jedne w stale zmienianych wersjach ryba pieczona, zazwyczaj 2 rodzaje, sandacz lub pstrąg oraz jakaś morska, sałatki jarzynowa i najczęściej brokułowa barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami z ciasta półfrancuskiego śmietanowego, farsz z kapusty i grzybów, kompot z suszonych owoców, makówki, jedno danie - niespodzianka przygotowana przez moją mamę pieczywo, ciasta, kawa, herbata, owoce Do wigilijnego stołu zasiada ok. 20-22 osób Połączenie rodziny mojej teściowej, oraz rodzin goszczących w naszych domach w okresie świąt, samotnych sąsiadów. Każde z nas przygotowuje jakąś potrawę, więc teściowa nie jest nadmiernie obciążona, sprzątamy po kolacji wszyscy, ale panowie mają pole do popisu, zmywarka jest. Bardzo lubię te wigilijne kolacje.

Gość gość
Prawie nikt nie lubi karpi, bo to niezbyt szlachetne ryby. W Polsce masowo pojawily sie na Wigilii dopiero w PRLu, jak nic innego nie bylo.

Gość gość
Chipsy obowiazkowo.

Gość gość
Kaprpto taki maly plywajacy smietnik. Beznadziejna ryba tylko tak sie przyjelo ze to tradycja.

Gość gość
Ziemniaki na Wigilię? Z ryb karpia nienawidzę. Tylko dorsz i śledzenie w różnych zalewach.

Ja też karpia nie znoszę,chociaż kiedyś mój ojciec zrobiłw galarecie,z rodzynkami i mandarynkami chyba- no i był dobry,zjadłam ze smakiem. Ale to był wyjątek. Zresztą mało znam osób,które karpia lubią,chociaż to raczej kwestia gustu i smaku. ;) U nas najczęściej na stole wigilijnym jest: barszcz z uszkami, pierogi ruskie, rzadko karp - raczej jakaś panga lub inna ryba, sałatka śledziowa, groch z fasolą, krokiety z kapustą i grzybami...czasem jeszcze jakaś sałatka i ciasto, najczęściej makowiec. :) Nie zmieniamy zbyt wiele ani nie kombinujemy,bo później nie ma kto jeść..

Gość gość
Karp musi być dobrze oporządzony i przygotowany do smażenia, wtedy jest przepyszny. Mam wrażenie, że ci co go tak nie lubią nigdy nie jedli dobrego! Owszem jadłam inne ryby, ale karp bije je na głowę! Nie wyobrażam sobie bez karpia!