Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepewnosc

ciaza a zatrudnienie

Polecane posty

Gość niepewnosc

witam mam pytanie dotyczace ciazy a a umowy która mi sie konczy. skonczy mi sie 31.12.2016 i mi przedłuża na 3 lata z tego co sie dowiedziałam. co jesli dowiem sie o ciazy tuz po przedłuzeniu umowy i to bedą pierwsze tygodnie? maja prawo mnie zwolnic? lub czy grozą mi konsekwencje?

Gość niepewnosc
boje sie ze mi powiedza ze zataiłam ciaze w dniu podpisania kolejnej umowy.... ;/

Gość gość
To nie jest zwolnienie, po prostu umowa wygasa. Pracodawca nie ma prawa zwolnić ciężarnej, poza wyjątkowymi przypadkami (jak jego bankructwo czy dyscyplinarka), na żadnym etapie umowy, jednak przedłużyć umowę ktora sama ulega rozwiązaniu musi jedynie po 12 tc. Więc właściwie nie ma szans. Jedynie można "ugrać" zasiłek chorobowy jeśli pójdzie się na zwolnienie w okresie trwania umowy i potem nie ma przerw między kolejnymi zwolnieniami. A jeśli przedłużą umowę- jesteś chroniona, tak samo jak przy poprzedniej, chyba że zajdziesz w ciążę mniej niż 12 tyg przed jej wygaśnięciem. Za co ma ci coś grozić? Za zajście w ciążę? Poważnie pytasz?

Gość niepewnosc
poprostu sie obawiam wszystkiego. całkiem mozliwe ze za dwa tyg bede wiedziec o ciazy a umowa do konca roku...tez niechce bez pieniedzy zostac... czyli w sumie w dniu podpisania umowy bede wiedziec o ciazy...

Nie musisz mówić o ciąży w dniu podpisania nowej umowy. Najważniejsze, żeby Ci przedluzyli umowę, wtedy będziesz chroniona i nie mogą Cię zwolnić.

Poza tym chyba nie pójdziesz od razu na l4? Ja w ciąży znalazłam prace i normalnie o tym powiedziałam. Nie było problemu. Musiałam tylko na czas swojej późniejszej nieobecności znaleźć zastępstwo. Po pół roku macierzyńskiego wróciłam i jest ok.

Gość gość
Autorko masz ludzi za idiotów? "Co jesli dowiem sie..?" Prawda jest taka ze planujesz zajść w ciąże i tyle :-P po co kreujesz sie na osobę z zasadami po co ?

Gość gość
Autorko masz ludzi za idiotów? "Co jesli dowiem sie..?" Prawda jest taka ze planujesz zajść w ciąże i tyle :-P po co kreujesz sie na osobę z zasadami po co ?

Gość gość
Jeśli za dwa tygodnie będziesz wiedzieć to znaczy, że właśnie jesteś po próbach i czekać żeby móc testować :D Policzyć to sobie będą umieli czy widziałaś o ciąży :), ale nic już Ci nie zrobią...

Gość gość
U mnie jest koleżanka w ciąży, po 3 miesiącu. Pracuje. Jeśli będziesz pracować, wątpię, by ci coś powiedzieli. Jeśli planujesz zaraz polecieć na chorobowe, po prostu praca nie będzie czekac aż wrócisz z macierzyńskiego i szybko nowej nie znajdziesz jak pracodawca zobaczy kiedy się zwolniłaś.