Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlopy macierzyński, rodzicielski itd czyli mętlik w głowie

Polecane posty

Gość gość

Słuchajcie mam wielki mętlik w głowie na temat tych urlopów, czytam i czytam , ale nic z tego nie rozumiem. Czy któraś z Was jest mi to w stanie sensownie wytłumaczyć? Szczerze powiem że chciałabym raczej szybko wrócić do pracy, zarabiam jedynie 1600 zł a przy 60 % pensji będą to bardzo głodowe pieniądze i martwię się o nasz byt. Pozdrawiam

Urlop macierzynski moxna teraz wykorzystac w wymiarze 52 tygodni.Sa dwie opcje albo przez caly ten okres dostajesz 80% pensji albo przez pierwsze pol roku 100% a pozniej 60%.

Gość ZielonaTrawka
Najprościej jeśli urodzisz jedno dziecko: -jeśli urodziłaś przed terminem lub od daty wyznaczonego terminu porodu (nie ważne czy urodziłaś po nim) liczysz 20 tygodni - to jest urlop macierzyński (np. termin porodu masz na 2 stycznia. urodziłaś 26 grudnia - koniec urlopu liczy sie na 14 maja. Jeśli urodziłaś 5 stycznia to według prawa już od 2 stycznia przebywasz na urlopie macierzyńskim i termin końca tego urlopu liczy się na 21maja bez względu na datę porodu) - następny jest urlop rodzicielski, który trwa do skończenia przez dziecko roku. Wypłata zasiłku macierzyńskiego lub rodzicielskiego: Deklarujesz od razu po porodzie czy korzystasz z macierzyńskiego czy z macierzyńskiego i rodzicielskiego. I tak, masz opcje do wyboru: 1. Idziesz tylko na macierzyński (20 tygodni od porodu) - 100% pensji 2. Idziesz na macierzyński i rodzicielski (musisz jedno i drugie zgłosić od razu po porodzie) - cały okres świadczenia 80% 3. Idziesz tylko na macierzyński, który jest płatny 100%, ale miesiąc przed jego końcem jednak stwierdzisz, że zostajesz w domu dłużej na rodzicielskim i za ten rodzicielski dostajesz już tylko 60%. Jeśli pójdziesz tylko na macierzyński dostaniesz 100% pensji. Jeśli jednak z różnych przyczyn będziesz chciała zostać dłużej w domu z dzieckiem musisz złożyć wniosek do pracodawcy o udzielenie urlopu rodzicielskiego w całości lub w częściach (na dole wyjaśnienie). W takim przypadku, pracodawca wypłaci ci tylko 60% pensji za okres jego trwania. Jednak w każdym momencie możesz zrezygnować z urlopu rodzicielskiego i wrócić do pracy. Oczywiście trzeba będzie złożyć w tej sprawie wniosek do pracodawcy. Pamiętaj jednak, że wnioski mogą być złożone najpóźniej 21 dni przed końcem danego urlopu. Np. jeśli urlop macierzyński kończy ci się 23 stycznia 2017 to wniosek o urlop rodzicielski możesz złożyć tylko do 2 stycznia (od daty na wniosku do daty końca urlopu musi być min. 21 dni). Urlop rodzicielski jest podzielony na 4 części, każdy trwa 8 tygodni. Możesz wykorzystać całość lub tylko połowę albo nawet jedną część. Może być wykorzystany przez ojca dziecka. I możecie to zrobić naprzemiennie, np.: 1. Ty wykorzystujesz pierwsze 8 tygodni, ojciec 2 część, ty trzecią , ojciec czwartą. 2. Ty wykorzystujesz pierwszą połowę, ojciec drugą 3. Ojciec zostaje w domu przez pierwszą część, ty kolejną, itd.

Gość gość
Dzięki za odpowiedz, co nieco mi się rozjaśniło. Powiedzcie mi jeszcze , mój mąż jest na bezrobotnym, gdybym poszła tylko na 20 tygodni urlopu, to czy po zakończeniu tegoż urlopu mój mąż mógłby pobierać ten zasiłek 1000zł miesięcznie do uzyskania przez dziecko 1 roku?