Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przyznajcie się kto z was wyprawia święta a nie chodzi do kościoła?

Polecane posty

Gość gość

I nawet w święta do kościoła nie pójdzie a kolację wigilijną, choinkę i prezenty będzie miał ;) No dalej ;)

Gość gość
ja, a co, masz z tym jakiś problem? w kościele już dawno Boga nie ma, nie zauważyłeś?

Zdajesz sobie sprawę, że choinka to zwyczaj pogański, a Boże Narodzenie zostało ustalone prawdopodobnie w ok. 300 roku naszej ery? Ludzie traktują to jako okazję do odpoczynku i posiedzenia z rodziną. To tyle ;)

Gość gość
Ja. Nie chodze do kosciola nie mam slubu koscielnego nie ochrzcilam dzieci. Masz jakis problem autorko?

Gość gość
Mnie się wydaje, że większość Polaków. I dobrze, bo dla mnie to święto rodziny, czas dla siebie, żarcie i prezenty. Reszta mi zwisa. W USA mówi się holiday nie bez przyczyny. Nie ma wymiaru religijnego. Nawet ich piosenki są w większości nie o narodzeniu Jezusa tylko o rodzinie, choince, śniegu i prezentach.

Gość gość
z tego co widzę na co dzień to największa patologia nie chodzi do kościoła i jest niewierząca. Ludzie na poziomie, pracujący, wykształceni mają jakieś większe wartości w życiu, niż najeść i nachlać się w święta. Przynajmniej wiemy z jakimi ludzi tutaj mamy do czynienia...

Gość gość
Pojedź na Podkarpacie to zobaczysz, że im większa bieda, niższe wykształcenie i gorsza praca tym częściej do kościoła latają i tym więcej się modlą. W domu bieda, ale w każdym mieszkaniu obowiązkowo portret JPII i Jezu, ufam tobie.

Gość gość
11.59 chodzisz do kosciola i przestrzegasz jego zasad?

Gość gość
12.09 tak chodzę do kościoła i przestrzegam jego zasad. Wiem, że świeta nie jestem, bo też czasem zgrzeszę, a od tego jest spowiedź. Jeszcze chcesz coś wiedzieć?

Gość gość
Ja. Jezus nie urodził się w nocy z 24 na 25 grudnia. Natomiast w związku z przesileniem zimowym już poganie cosik tam sobie świętowali. ;) Dla mnie Boże Narodzenie ma wymiar rodzinnej tradycji, a nie religijny.

Gość gość
12.17 ale wigilia i święta to i tak tradycja kościoła katolickiego.

Gość gość
Dla niektórych święta są po prostu okazją, by spotkać się z rodziną, a mieszkając daleko od siebie nieczęsto jest do tego okazja.

Gość gość
ja nie chodzę do kościoła, a święta traktuję jako tradycję, spotkanie z rodziną, zero wymiaru duchowego, kościelnego. :-D

Gość gość
nie juz nie chce nic wiedziec. wszystko jasne. myslisz, ze jak chodzisz do kosciola to mozesz ludzi od patologii wyzywac. brawo

Gość kot z piekła rodem
Kościół Katolicki szczyci się od stulec***atologicznymi zachowaniami. ;)

Gość gość
Ale w kościele księża kłamią... już wolę modlić się w domu.. a święta to tradycja..

Gość gość
A ci co nie chodzą do kościoła, to wg ciebie "gorszy sort"?

Gość Edziaaaaaaaa
Ja też. Myślę że większość.

Gość gość
Dokładnie jak 12:17. 25 grudnia narodziło się wielu bogów, ale nie Ch//ry//stus. Jez'us urodził się ponoć jesienią, albo wiosną. Gdzieś mi się przewinął październik. Choinka pogańska, a prezenty pod choinką wzięły się od gościa imieniem Mikołaj, który był biskupem. Prezenty od 3 króli dla Je/z'usa, to takie same podarki, jakie my robimy nowo narodzonym dzieciom w rodzinie, czy dzieciom dobrych znajomych. Poza tym nie Boże Narodzenie jest najważniejszym świętem chrześcijańskim, a Wielkanoc, która też jest obwinięta pogańskimi zwyczajami. Kościół Katolicki powstał na potrzeby Rzymu. To był kompromis pomiędzy poganami w Rzymie, a chrześcijanami. Dlatego mamy pogańskie święta przykryte katolickimi. Rzym za dużo pozwolił KK, za dużo dał mu swobody, więc KK to wykorzystał i zaczął robić co chce.

Gość gość
12:22] nie juz nie chce nic wiedziec. wszystko jasne. myslisz, ze jak chodzisz do kosciola to mozesz ludzi od patologii wyzywac. brawo x nie wy możecie ludzi od wierzących od ciemnogrodu wyzywać itp. mało tu na forum się czyta. po za tym nie odwracaj kota ogonem, bo nie wyzwalam od patologii, tylko napisałam jacy ludzie w moim otoczeniu są nie wierzący, co moja wina, że akurat mam takie spostrzeżenia a nie inne?

Gość kot z piekła rodem
gość dziś 12:22] nie juz nie chce nic wiedziec. wszystko jasne. myslisz, ze jak chodzisz do kosciola to mozesz ludzi od patologii wyzywac. brawo x nie wy możecie ludzi od wierzących od ciemnogrodu wyzywać itp. mało tu na forum się czyta. po za tym nie odwracaj kota ogonem, bo nie wyzwalam od patologii, tylko napisałam jacy ludzie w moim otoczeniu są nie wierzący, co moja wina, że akurat mam takie spostrzeżenia a nie inne? X W moim otoczeniu wśród najbardziej inteligentnych króluje ateizm. Nie wiem czy to się zalicza do statystyk. ;) Szczerze to nie podoba mi się ani nagonka na niepraktykujących, ani na praktykujących. Choć nadużycia KK nie są mitem ani nawet ewangelią. To są fakty. Tak samo jak nadużycia w celach budowy katolickiego imperium, gdzie wykorzystywano broń i siłę, a nie Słowo. Przy okazji wykorzystując panującą ciemnotę, gdzie trzeba (szerzac ją). Ale to tylko moja opinia.

Gość gość
12.59 no i ok. jeśli masz takie spostrzeżenia, ja mam inne. Ja np. do kościoła nie chodzę dla księdza i dla KK, ale dla pana Boga.

Gość gość
12.43 nigdy nie nazwalam ludzi wierzacych ciemnogrodem. szanuje kazdego czlowieka bez wzgledu na wyznawana wiare czy poglady polityczne. sama jednak doznalam nietolerancji i wyzwisk tylko dlatego, ze jestem ateistka. glownie byly to osoby wierzace, ktorym nie podoba sie tylko to, ze nie wierze. poki nie wiedzialy to pomoc w wniesieniu zakupow byla mile widziana a potem no coz tu pisac uciekaly jakbym czortem z czelusc****ekielnych byla.

Gość gość
Ja wyprawiam świeckie święta, ale choinka,prezenty,opłatek,kolędy są ;)

Gość gość
Ja nie chodze do kościoła, ale mamy choinke, opłatek, to taka tradycja nie tylko dla latających do kościoła.Jestem osobą wierzacą, ale z kościołem mi nie po drodze. Święta są nie tylko dla fanatyków religijnych, każda ma prawo obchodzić świata jak chce.

Gość gość
Pasteka od lat identyczna, kazanie wręcz przepisane z poprzednich lat, kościół jest drętwy, zawufany w sobie i za dużo go w przestrzeni publicznej.Polska to na szczęście jeszcze nie państwo wyznaniowe i nikt mi nie będzie mówił gdzie mam chodzić i jak mam spędzać święta, spędzam jak chcę i nikomu ic do tego.Moje świeta , moja sprawa. Dodam,że najpodlejsza sąsiadka lat do kościoła kilka razy dziennie, ale jak sam papież Franciszek zauważył: "Pan stworzył nas na swoje podobieństwo, jesteśmy obrazem Boga, On czyni dobro i każdy z nas ma przykazanie w sercu czynić dobro i nie czynić zła" - mówił podczas mszy Ojciec Świety. Tłumaczył wiernym, że Pan odkupił wszystkich ludzi, nawet ateistów. Wieć kogo i z czego chcesz autorko rozliczać, do czego mamy się przyznawać skoro nic złego nie robimy?Kim ty jesteś aby to odeniać?Nikim.

Gość gość
Ja jestem wierząca, ale rozumiem, że osoby niewierzące również obchodzą te święta. Ostatecznie chrześcijanie nie ograniczają się do religijnego wymiaru, tylko chcą się cieszyć spokojem i bliskością innych w tych dniach. Jak cała reszta. Nie róbmy jakiś głupich wojen, bo mamy tego już za dużo w Polsce i na świecie. :(

Gość gość
Nie chodze do kościoła, w tym roku spedzam pierwszy raz święta poza domem i nie mam choinki, ani prezentów.

Gość gość
"Kościół Katolicki powstał na potrzeby Rzymu. To był kompromis pomiędzy poganami w Rzymie, a chrześcijanami. Dlatego mamy pogańskie święta przykryte katolickimi. Rzym za dużo pozwolił KK, za dużo dał mu swobody, więc KK to wykorzystał i zaczął robić co chce. " xxx Otóż to. Kościół przejął wiele pogańskich tradycji tylko po to, aby łatwiej było mu przekonwertować ludzi na swoją wiarę. Można więc powiedzieć, że kościół celebruje pogańskie święta.