Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przyznajcie się kto z was wyprawia święta a nie chodzi do kościoła?

Polecane posty

Gość gość
Nazywanie kogoś,, żydem, żydostwem,, jest w Polsce obraźliwe bo kojarzy się z najgorszymi cechami, m.in właśnie przez doprowadzenie i wydanie na śmierć Jezusa. Ale też przez to jak , dawniej,, żydzi, kupczyli,, i okradali i niszczyli ludzi. Dlatego używa się takiej obelgi Żyd kojarzy się z NAJGORSZYMI cechami człowieka

Gość katolicka katoliczka
Nie lubiłam historii bo jest nudna więc to co robił Kościół, skąd się wziął i kiedy poszczególne "prawdy" ogłaszał jest nieistotne, w ogóle nie istnieje i nie ma wpływu na dzień dzisiejszy. Jest PAMBUK, jest czyściec, są święci, a Maryja jest niepokalana i kuniec i tak macie myśleć :D a każdy kto zastanawia się nad faktami takimi jak np. ogłoszenie niepokalania Maryi dopiero w XIX wieku i innymi "prawdami" wymyślanymi przez Watykan to lewak, Żyd, KOD-owiec, PO-wiec, feministka, weganin, rowerzysta i inne piekielne byty :D

Gość gość
dziś -> oczywiście że znam. Każdy zna. Pytanie było inne. A teraz dodatkowo okazuje się że ty po polsku nie umiesz czytać. Ze zrozumieniem prostego tekstu ;):)

Gość gość
dziś -> oczywiście że znam. Każdy zna. Pytanie było inne. A teraz dodatkowo okazuje się że ty po polsku nie umiesz czytać. Ze zrozumieniem prostego tekstu ;):)

Gość gość

Gość gość
gość dziś Tak się składa, że rozumiem kontekst wypowiedzi i nie chodziło w nim o to, o czym piszesz ty. Mało tego próbujesz mnie do czegoś przekonać, a argumentacja taka sama jak z szatanem. Czyli chybiona. Piszesz: Tylko chodzi o wnioskowanie skierowane do osób które piszą że wierzą w Boga a nie wierzą w kościół. Jest napisane wnioskowanie że to że ktoś wierzy w Boga a do kościoła nie chodzi nie oznacza z automatu że ktoś taki pójdzie do nieba skoro sam szatan który chyba nie ma istoty bardziej wiedzącej o istnieniu Boga niż szatan siedzi w piekle. - Widzisz, jest mały problem. To, że ktoś wierzy i chodzi do kościoła TEŻ nie oznacza, że ten ktoś trafi z automatu do nieba. Można chodzić do kościoła, mówić, że się jest wierzącym, prawie obciągać księdzu, a do nieba nie trafić, bo może ta osoba jednak nie jest dobrą osobą, nie pomaga innym (bardzo nagminne wśród głęboko wierzących), albo po prostu nieba nie ma. Może jest inny wymiar, gdzie przechodzimy, a domniemane demony, to nie demony tylko inne istoty z innego wymiaru, przechodzące niechcący przez wrota międzyprzestrzenne i cholernie się nas bojące. Dlatego krzyczą, bronią się. Też byś się broniła przed czarnym świrem co rzuca w ciebie jakąś cieczą i atakuje cie kawałkiem metalu, czy drewna. x gość dziś Wypowiedz kilka zdań powietrzem :) Albo posłuchaj trochę szatańskiej muzyki, to zobaczysz co można z własnego gardła wydobyć. Wbrew temu jak to brzmi, to ludzkie zwykłe głosy. Aparat głosowy człowieka ma niesamowite możliwości, tak jak i ludzki mózg.

Gość gość
gość dziś A wiesz co ja ci powiem? Może i jesteś wykształcona lingwistycznie, ale to jak widać nie przeszkadza w tym, że jesteś po prostu głupia. Ja też nie lubiłam historii w szkole, bo może nie było dobrego nauczyciela, ale teraz wcale się nie opieram, aby coś z tej historii poczytać. Wiesz co cię może nie interesować? Przeszłość twojego faceta, ale przeszłość narodu, czy kościoła powinna.

Gość gość
"3 ,, żydostwo,, to sposób bycia dążących do upadku Polski ludzi którzy nie szanują własnego kraju. Wszystko by sprzedali, razem z własną matką i dążą do zniszczenia naszego kraju. Nie widzicie tego. Nie trzeba być PiSolubem żeby to widzieć! "xxx interesujące. Dlaczego akurat "żydostwo" jest tym o czym piszesz. Skąd akurat takie określenie na ten typ ludzi?

Gość gość
"2. Nie no wiesz..nie wiedziałam że Jezus był zydem. Serio dobrze że mi piszesz bo myślałam że Polakiem! Nie zapominaj że to żydzi go zabili. Jego rodacy, bracia wydali go na śmierć i usilnie chcieli żeby go zabić! " xxx Technicznie Jezusa zabili Rzymianie. Faktycznie sprawa jest bardziej skomplikowana. Ale Jezusa nie zabił naród zydowski. Jezusa zabili Rzymianie i żydowscy kapłanie - faryzeusze.

Gość gość
"żydem, żydostwem,, jest w Polsce obraźliwe bo kojarzy się z najgorszymi cechami, m.in właśnie przez doprowadzenie i wydanie na śmierć Jezusa." Tak nauczali księża m.in. w Polsce międzywojennej, kiedy Żydów było dużo. kk spowodował w ten sposób antysemityzm w ciemnym i głupim narodzie. A Jezusa nie zabili ani Żydzi, ani Rzymianie. Jezusa zabili LUDZIE. Czyli WY - ty, ty i ty też!

Gość gość
dziś -> oczywiście że znam. Każdy zna. Pytanie było inne. A teraz dodatkowo okazuje się że ty po polsku nie umiesz czytać. Ze zrozumieniem prostego tekstu oczko.gifusmiech.gif x Widzę,że lubisz się rozpisywać to proszę w skrócie mi opisać "Ogniem i mieczem" już dam Ci najprościej bo w języku angielskim. Tak z 20 zdań.

Gość gość
,,Mam na mysli oficjalne stanowisko koscioła np w sprawie antykoncepcji, aborcji, seksu przedmałżeńskiego, in vitro itd. Jako świadomy katolik przyjmujesz oficjalne stanowisko koscioła we wszystkich sferach w których on się oficjalnie wypowiada i koniec kropka, xxx Myslisz,ze Jezus zalecałby seks przedmałzenski,albo pozamałzenski,propagowałby aborcje ?????? :O:O:OChyba masz cos z głowa.

Gość gość
a skąd wiesz, że Jezus wcinałby się ludziom do wyra? To zboczone klechy to robią i wiecznie o tym naparzają jak jacyś niewyżyci seksoholicy.

Gość gość
Bo czytam Ewangelie i wiem co mowił na ten temat. :D

Gość gość
Bo czytam Ewangelie i wiem co mowił na ten temat. smiech.gif xxx A co mówił na ten temat Jezus. Poważnie pytam. Nie czytam ewangelii a chętnie się dowiem.

Gość gość
“Gdy Jezus dokończył tych mów, opuścił Galileję i przeniósł się w granice Judei za Jordan. (2) Poszły za Nim wielkie tłumy, i tam ich uzdrowił. (3) Wtedy przystąpili do Niego faryzeusze, chcąc Go wystawić na próbę, i zadali Mu pytanie: Czy wolno oddalić swoją żonę z jakiegokolwiek powodu? (4) On odpowiedział: Czy nie czytaliście, że Stwórca od początku stworzył ich jako mężczyznę i kobietę? (5) I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela. (7) Odparli Mu: Czemu więc Mojżesz polecił dać jej list rozwodowy i odprawić ją? (8) Odpowiedział im: Przez wzgląd na zatwardziałość serc waszych pozwolił wam Mojżesz oddalać wasze żony, lecz od początku tak nie było. (9) A powiadam wam: Kto oddala swoją żonę – chyba w wypadku nierządu (*) – a bierze inną, popełnia cudzołóstwo. I kto oddaloną bierze za żonę, popełnia cudzołóstwo”. (Ew. św. Mateusza 19:1-9)

Gość gość
“Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, (10) ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego”. (1 list św. Pawła do Koryntian 6:9n)

Gość nnnaaana
“Każdy, kto oddala swoją żonę, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo; i kto oddaloną przez męża bierze za żonę, popełnia cudzołóstwo”. (Ew. św. Łukasza 16:18) xxxxxxxxxx “Tym zaś, którzy trwają w związkach małżeńskich, nakazuję nie ja, lecz Pan: Żona niech nie odchodzi od swego męża. (11) Gdyby zaś odeszła, niech pozostanie samotną albo niech się pojedna ze swym mężem. Mąż również niech nie oddala żony”. (1 list św. Pawła do Koryntian 7:10-11)

Gość gość
swoja droga koscioł sam sprytnie odchodzi od tych słów z biblii, dając przyzwolenie na np. unieważnienie małzenstwa w wielu wypadkach, np. choroby psychicznej

Gość gość
Nie ośmieszaj się! biblię pisali ludzie, w międzyczasie 50 razy ją zmienili i nadpisali, a w ewangelie to już w ogóle są z drugiej i trzeciej ręki . Co tak na prawdę Jezus myślał tego się nie dowiemy, bo żadne z nas wtedy nie żyło i go nie słyszało. Przestańcie się już z tym waszym pisemkiem ośmieszać: "Tym zaś, którzy trwają w związkach małżeńskich, nakazuję nie ja, lecz Pan..." - tak tylko, że nie Pan to powiedział jak wykazuje powyższy fragment. ja też sobie mogę powiedzieć że mi Jezus coś powiedział tylko weźmiecie mnie za wariatkę :D no ale jak to powiedział jakiś dziadzio parę tysięcy lat temu to znaczy, że Bóg do niego przemówił :D

Gość gość
A co Jezus mówił na temat antykoncepcji i in vitro? A co na temat seksu przedmałżeńskiego albo pozamałżeńskiego?

Gość gość
gość dziś Kościół nie tylko od tych słów odchodzi. Odszedł od 10 przykazań i powybierał sobie z nich co mu pasowało. Co mu nie pasowało zupełnie pominął. Jeżeli taki fundament nie jest respektowany to nie ma co oczekiwać, że inne rzeczy będą przestrzegane.

Gość gość
ja,bo nie mam ochoty patrzeć na wasze fałszywe mordki,chodze jak jest pusto bez was

Gość gość
gość dziś Czyli jednak chodzisz do kościoła, więc pytanie nie do Ciebie :-)

Gość gość
21.35 weź i sama się nie ośmieszaj, bo to żałosne, tak jak się już nie ma argumentów to najlepiej napisać, że ludzie zmienili biblię :P. Tak , tak oczywiście masz racje, zmienili ją specjalnie dla ciebie :P

Gość gość
dziś gość dziś Kościół nie tylko od tych słów odchodzi. Odszedł od 10 przykazań i powybierał sobie z nich co mu pasowało. Co mu nie pasowało zupełnie pominął. Jeżeli taki fundament nie jest respektowany to nie ma co oczekiwać, że inne rzeczy będą przestrzegane. x każdy choć trochę inteligentny człowiek jak się wczyta w przykazania biblijne i kościelne wie, że znaczenie mają to samo, tylko słowa są zmienione. No, ale co wam kto będzie tłumaczył, co wy tam wiecie.

Gość gość
No to gdzie zgubiło się to: "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Jahwe, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań." Może trzeba specjalnej inteligencji, żeby to znaleźć pod jakąś zakamuflowaną postacią w kościelnych przykazaniach? I dlaczego "świętym" dniem dla katolików jest niedziela a nie szabat - czyli sobota? "Pamiętaj o dniu szabatu, aby go uświęcić. Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe zajęcia. Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. "

Gość gość
Ach i jeszcze a propos zmienionych słów boga: "Do słów Jego nic nie dodawaj, by cię nie skarał: nie uznał za kłamcę. (Prz 30:6) Tych wszystkich rzeczy, przeze mnie nakazanych, pilnie będziesz przestrzegał, by je wykonać: niczego nie dodasz i niczego nie ujmiesz. (Pwt 13:1) Mówiąc to, miałem na myśli, bracia, mnie samego i Apollosa, ze względu na was, abyście mogli zrozumieć, że nie wolno wykraczać ponad to, co zostało napisane, i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. (1 Kor 4:6) Jeżeli /Pismo/ nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić. ( Jn 10:35) Unikamy postępowania ukrywającego sprawy hańbiące, nie uciekamy się do żadnych podstępów ani nie fałszujemy słowa Bożego, lecz okazywaniem prawdy przedstawiamy siebie samych w obliczu Boga osądowi sumienia każdego człowieka. (2 Kor 4;2)" Powyższe cytaty już się dla kk nie liczą?

Gość gość
jakies kretynki tu pisza, przecież samo tłumaczenie z tych jezyków powoduje przekłamania, więc wiadomo, ze nigdy na sto procent nie wiadomo, jaka była pierwsza wersja.. słowa zmienione tylko? Kazde słowo ma swoje znaczenie inne, a nieraz nie da się w ogóle przetłumaczyć danego słowa na inny jezyk, bo może nie istnieć w ich języku. Japończycy np. nie znali nigdy słowa kapitulacja, i były niezłe jaja, jak mieli podpisac po przegranej wojnie akt kapitulacji, jak to przetłumaczyć na ich jezyk, jak oni tego słowa nie znają? Słowo "man" oznacza po ang mężczyznę, człowieka. Na polski to można przetłumaczyć albo jednym, albo drugim słowem, a znaczenie będzie już inne

Gość gość
gość dziś Tzn. kto jest kretynką wg. Ciebie? Ktoś kto cytuje słowa biblii i zastanawia się, dlaczego kk coś wyrzucił a coś ewidentnie przeinaczył (mimo, że wiadomo jakie tłumaczenie. Np. wiadomo czym jest szabat).