Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zauwazylycie że ci co latają po kościołach i maja się za katolików

Polecane posty

Gość gość
ochota na katowanie bliźniego,

Gość gość
To trzymaj sie dalako a nic ci sie nie stanie.

Gość gość
"Nie modlimy się DO obrazów i DO świętych....Jeśli już to ZA WSAWIENNICTWEM....nie widzisz różnicy???" xxx A co z cudownymi obrazami? A co z relikwiami świętych, które są wielbione? A do matki boskiej się nie modlicie? A czy matka boska to bóg?

Gość gość
Za wstawiennictwem? Do kog? Kto mianuje tych świętych? Papież. A powiedz mi gdzie trafiły modły kierowane do tych świętych, których potem papież odwołał z funkcji? Jak sądzisz, taki n.p.św. Mikołaj siedział sobie w niebie, aż do czasu gdy go Paweł VI z tego nieba wy...gonił, stwierdzając że to już nie jest święty? Przecież to się wcale kupy nie trzyma...

Gość gość
Wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie: cytat, który zabrania mi mieć obraz Jezusa? Bo ten, który podałeś się nie liczy, dotyczy cudzych bogów .... Wciąż wmawiają mi ze modle sie DO obrazów pomimo moich wyjaśnień. Pomimo braku odpowiedzi zadajesz kolejne pytania. Nie ma cudownych obrazów, są cudowne uzdrowienia... Co z wykorzystaniem mieszkalnego węża? Co z kości ani Elizeusza? Co z tym, ze kości Józefa były szacowane?(księga wyjscia). Chustki św. Pawła uzdrawialy. Kobieta, która dotknęła płaszcza Jezusa wyzdrowiala. Odnies się co z tymi przedmiotami? Odpowiesz chociaż na jedno pytanie zamiast wciąż mnie obrażać? I wmawiać mi coś co nie ma miejsca?

Gość gość
Zauwazylam. Np moj tesc w pierwszej ławce, pisowiec zagorzaly, obgaduje wszystkich jak leci, jest mega zlosliwy i wredny. Znajoma babci, p*********a kazdego do spoldzielni, sasiadka pare domow dalej, chodzila po sasiadach i namawiala aby zlozyc na nas skarge - robilismy sobie ogrodzenie... Moj dziadek śp mowil, ze "najgorszy to wlasnie taki koscielny" i mial racje

Gość gość
7.01 Bo im szkoda czegokolwiek wyjaśniać, oni i tak wiedzą swoje i im choćby nie wiem co mówiłaś oni zawsze będą wiedzieć lepiej. Nienawidzą kościoła, Boga, Ciebie i zawsze zrobia tak by Cie skopać, bys pozostała bez słowa i abyś przyznała im racje. Tacy właśnie są ludzie. Będą cię wyśmiewać i wpierać to czego nie ma. Każdy kto czytał biblijne przykazania wie, że różnią się one treścią ale znaczenie mają to samo. no, ale taki człowiek i ta ci będzie wpierał swoje, dopowie, przekształci i już jest coś nowego. Tacy są ludzie, nie każdy, ale tutaj jak widać na takich trafiłaś i szkoda z nimi dyskutować, bo oni mają ubaw a ty się denerwujesz. Przyjdzie inny temat, inny wątek co znów się obrócą o 180st, żeby tylko mieć racje.

Gość gość
"cytat, który zabrania mi mieć obraz Jezusa? Bo ten, który podałeś się nie liczy, dotyczy cudzych bogów ...." To twoja wersja, ja trzymam sie swojej. A jak myślisz, dlaczego kk wyrzucił to przykazanie? "Kobieta, która dotknęła płaszcza Jezusa wyzdrowiala. Odnies się co z tymi przedmiotami?" Płaszcz Jezusa to płaszcz jak każdy inny. Jakoś Jezus nie nakazał czcić swojego płaszcza, bo to nie kawałek materiału uzdrowił kobietę A co ją uzdrowiło? pewnie nie wiesz...

Gość gość
Jak Świadkowie Jehowy chodzą od domu do domu to mało kto wchodzi z nimi w dyskusję, a to błąd bo prawda jest po naszej stronie. Kilka lat temu przyszli tacy, porozmawialam i spytała czy mogą przyjść jeszcze, powiedziałam że tak ale wtedy się przygotuję do rozmowy....przyszli i wtedy oni powiedzieli, ze przyjdą kolejny raz ale muszą się przygotować lepiej do rozmowy ze mną....omijali mój dom cztery lata.....nawet jak chodzili po mojej miejscowości to wszędzie ale nie u mnie.....teraz przyszli kolejni, niech przychodzą....tutaj w necie nie chcę mi się szukać literek, z telefonu, mała prędkość pakietu....to męczące ale nie lubię jak ktoś, kto nie może korzystać ze WSZYSTKICH źródeł wiedzy a jedynie z tych, które szacowna strażnica pozwala, obraża mnie i wymyśla niestworzone rzeczy....wiedzą jest na wyciągnięcie ręki....trzeba tylko chcieć otworzyć oczy.....och i jeszcze te literówki w telefonie, nie mam siły tego poprawiać....

Gość gość
MŚwOKO (Mistrzostwo świata w odwracaniu kota ogonem) - to też domena kk i wyznawców ;):)

Gość gość
8:50 kl nie wyrzucił tego przykazania, ono jest tylko brzmi"nie będziesz miał bogów cudzych przede mna" Dlaczego Jezus nie skarcił kobiety za to, ze dotknęła płaszcza? Jezus zawsZe mówił konkretnie, tak żeby było jasne co można a czego nie...Dlaczego uzdrawiajac niewidomego uzyl gliny...po co robil takie "show" przeciez mogl tylko pomyslec i juz niewidomy odzyskalby wzrok.... Kończę dyskusję....Nie mam czasu....może po Nowym roku wrócimy do tematu, jeśli spotkamy się na forum....temat rzeka i dyskusja może być wielodniowa....mimo wszystko pozdrawiam

Gość gość
9:01 ....sam zacząłeś....ja na początku chciałam grzecznie....żeby było bardziej merytorycznie to musisz poczekać aż mi pakiet włącza na kolejny okres albo będę miała chwilę usiąść na kompie...pozdro

Gość gość
Zdrowych świąt ;) Tylko nie ukręć kotu ogona - bo bedzie śmiesznie wyglądał ;):)

Gość gość
Miau.....

Gość gość
Nie ma cudownych obrazów. A obraz Matki Boskiej Częstochowskiej? Nawet go koronowano! Modlenie się za wstawiennictwem? Mozecie to nazywać jak chcecie, ale święci to nic innego jak bozkowie - każdy ma jakąś swoją funkcję, jest od jakiś spraw, dokładnie jak w pogańskich religiach. A cały kult Matki Boskiej? Nie modlicie się czasem do Matki Boskiej. A ona nie jest Bogiem. Nie wszystkie religie chrześcijańskie uważają ją za bezgrzeszną. Inni są w błędzie a Wy macie rację? Dlaczego?

Gość gość
NIe bnie zauwazylismy. Moh kuzyn chodzi do kosciola prawie codziennie i pomaga innym wokol. Ostatnio sie zadluzyl, zeby innemu kuzynowi kupic mevle do domu, bo 3 dziecko w drodze a zona zachorowala, wiec nie wiadomo jak bedzie. Moja matka i matki moich kolezanek pracuja w hospicjum. Zmieniaja pampersy, zakladaja kroplowki ludzion, ktorych szpitale wypisuja. Kolezanka ma 3 samochody, utrzymuje je. Jeden sluzy jej wylacznie do pozyczania innym, gdzy np zepsuje sie im samochod albo np dziecko zachoruje i trzeba jechac do szpitala.. Wszyscy oni sa zwyklymi ludzmi, czasem porywczymi, cholerycznymi, obgaduja, krzykna na dzieci itp. Jedno jest pewne, mozesz zawsze na nich liczyc. Jezus nie przyszedl do zdrowych, tylko do tych, kotrzy sie zle maja. Ja tez czasem ranie innychmoim niewyparzonym jezykiem. staram sie z tym walczyc. Chodze do kosciola. Zauwazylam jedno: sa ludzie, kotrzy nienawidza katolikow, ot tak po prostu.

Gość gość
"Zauwazylam jedno: sa ludzie, kotrzy nienawidza katolikow, ot tak po prostu." xxx Ja nie nienawidzę katolików, ale muszę przyznać, że mam do nich ogromny żal (zresztą nie tylko do katolików). Mam żal o to, że nie myślą, nie dociekają, nie drążą, nie czytają pisma świętego i nie interesują się historią kościoła i faktami historycznymi jego dotyczącymi. Nie odróżniają co jest dogmatem kk a co mówi biblia. A największy żal mam o to, że chrzci się niemowlęta i indoktrynuje dzieci o maleńkości. Moim zdaniem, gdyby nie ta indoktrynacja od maleńkości, gdyby ludziom chciało się myśleć, analizować i dociekać prawdy, poznawać historię i wyciągać swoje własne wnioski kk nie miałby racji bytu i ludzie nie wiązaliby wiary w boga z religią.

Gość gość
Na jakisj podstawie twirdzisz, ze nie draza, nie dociekaja? Idz na jakis wyklad otwarty np do Ignacjanum i posluchaj jak dociekaja. Mozesz tez isc na wyklad np Bp Rysia, przeczytac kasiazke Tishnera, Kaczkowskiego. Isc na zbiorke harczerzy, na zbiorke Oazy, do katolickiej szkoly i przekonac sie na wlasne uszy.

Gość gość
A to tam sobie opowiadają o tym jak kościół palił ludzi? Jak nawracał mieczem, ogniem i gwałtem? Jak papieże zakładali bordele? Zastanawiacie się dlaczego papież w X wieku wprowadził celibat księży i kazał z dnia na dzień wygonić tysiące żon i dzieci z plebanii? Rozpatrujecie ile który kardynał francuski miał nałożnic i co robiły jego dzieci? To chyba sie przejde...

Gość gość
WYobraz soebie, ze nauka historii w katolickich szkolach ejst na wysokim poziomie, ja maial 5 godzin w tygodniu, do kazdych zajec mielismy sie przygotowac, prowadizlismy debaty i analize faktow: przyczyna, przebieg, skutki. ANam historie i to abrdzo dobrze, oprocz pogromow innowiercow, wojen religijnych itp wiem tez, ze np rzwoj farmacji, kosmetologiii zawdziecaamy klasztorom benedyktynskim i ich zielnikom ( np we Francji, kraju laickim i liderze w farmacji i kosmetyce odbudowywyane sa zilniki przy klasztorach wraz z laboratoriami badawczymi aby zachowac tradycyjne receptury i tworzyc nowe. Podobnie ze szkolnictwem, opieka medyczna. Nigdy cie nie zastanowilo, dlaczego najelpsza opieka memyczna jest w krajach o korzeniach judeo- chrzescijanskich? Przegapilas tez, ze prekursorem rozdzilau panstwa od religi bym Jezus??

Gość gość
I dzięki temu kościół stanął PONAD państwami. Papież był faktycznym zwierzchnikiem wszystkich katolickich władców. Dlaczego Mieszko przyjął chrzest? Bo by go katolicyzm zmiótł jak robaka, razem z całym narodem - tak jak wymiótł wiele narodów wycinając je w pień ( z babami i z dziećmi). A nie nauczyli że w średniowieczu nauka, medycyna, sztuka ... były na o wiele wyższym poziomie w krajach muzułmańskich niż w zdławionej przez k.k. Europie? Tak. Rozwój nauki nie jest zasługą k.k. - to on chamował ten rozwój przez całe średniowiecze (ponad 1000 lat, życia w gnoju, brudzie i zabobonach)

Gość gość
gość dziś To chyba i ja się przejdę. Bo jednak w kościele na kazaniach nikt o żadnej historii się nie zająknie, na religii w szkole tym bardziej a oazy znam raczej ze strony modlitw i śpiewów a nie z dysput naukowych.

Gość gość
gość dziś chyba nie chcesz powiedzieć, że przeciętny katolik, bywający w kościele, chrzczący swoje dzieci i posyłający je do komunii świętej czyta biblię, interesuje się historią, zadaje pytania i zastanawia się nad tym dlaczego wierzy np. w niepokalane poczęcie Maryi. To nie żart, ale podobno wiele starszych osób sądzi, że Matka Boska była Polką! Pewnie gdyby im powiedzieć, że Maryja była przykładną Żydówką to by nie uwierzyli. Nie oszukujmy się. Gdyby nie wtłaczało się się ludziom od małego, kiedy umysł jest najbardziej plastyczny, chłonny i podatny na manipulację, jedynej słusznej i objawionej "prawdy" kk by nie istniał. Jaki dorosły, ukształtowany już człowiek uwierzyłby w dziewictwo Maryi, Trójcę Świetą, Świętych i inne ustanawiane na bieżąco przez kolejnych papieży dogmaty wiary? Co innego jest wiara w Boga, w jakąś nadprzyrodzoną siłę, a co innego system wierzeń religijnych, służącym pewnej grupie osób do czerpania korzyści majątkowych i pozwalającym jej mieć władzę nad innymi.

Gość gość
a czy to przpadkiem nie w srtedniowieczu byly zakladane uniwersytety? WIekszosc powstala pomiedzy 10 à 15 wiekiem

Gość gość
Bo msza to nie miejsce na dywagacje historyczne. Kim jest przecietny Katolik? Babcia odwawiajaca roznaie, Buskup Rys? Wykladowca Filozfii i teologii na Katolickiej uczelni czy moze czlonek wspolnoty Neokatechumenalnej? A moze Siostra zakladajaca prztulki dla najbiedniejszych? Czy moze Mlode malzenswo jadace w podroz poslubna na misje?

Gość gość
A ja zaryzykuję stwierdzenie, że ŻADEN katolik tego nie robi. Bo jeśli zagłębi się w Biblię i historię kk. Przemyśli i wyciągnie wnioski - to.... przestaje być katolikiem.

Gość gość
Widzisz, aj czytam Biblie, znam historie i jestem Katoliczka. Skad wysnuwacie takie wnioski i dlaczego wrzucacie wszytkich do jendego worka?

Gość gość
"Kim jest przecietny Katolik?" Nie rozumiesz słowa przeciętny? Taki którego w populacji jest najwięcej. Na dziś to chyba najwięcej w k.k. jest polityków i zajadłych mocherów. dziś - t.zn. że nie masz sumienia. Nie przeszkadza ci że organizacja do której należysz i której zajadle bronisz wyrosła na krwi i przemocy. Że ukrywa prawdę i dba o swoją władzę i bogactwo. Że narzuca swoją wolę siłą i podstępem. Ale przecież ci wolno...

Gość gość
gość dziś I zupełnie nie przeszkadza Ci to w jaki sposób kk nawracał ludzi podczas np. wypraw krzyżowych? Nie rażą Cię kościoły opływające w złoto i żyjący ponad stan kapłani. Nie kłóci się to czasem z postulatem ubóstwa?

Gość gość
gość dziś - chyba wyprostujemy razem dzisiaj jeden światopogląd ;):)