Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto rozumie o co chodzi z trójcą św.

Polecane posty

Gość gość
można się mylić ale żeby w sprawach doktrynalnych????Biblia jest niezmienna, czytając ją nie można do pewnego czasu wierzyć w krzyż a później go zwalczać. A transfuzja...dlaczego SJ nie chrzczą dzieci bo muszą być dorosłe żeby same zdecydowały i przyjeły chrzest świadomie a w przypadku transfuzji decydują za to dziecko niejednokrotnie skazując je na śmierć...widać tu niekonsekwencje...a ostatnio obwieszają dzieci znaczkami i naklejkami z napisem JW.ORG, wkładają im do plecaków oświadczenia o odmowie transfuzji....dlaczego nie pozwolą dziecku zdecydować jak już będzie dorosłe czy chce być ŚJ czy nie, czy odmawia transfuzji czy nie...im bardziej wgłębiam się w temat tym bardziej śmierdzi,,,

W wielkim skrócie jest to poszerzanie perspektywy Bóstwa , obserwującego i bawiącego się w sobie. Atman :indywidualna dusza żyjąca w iluzji :Dhehe Chce poznać swoja naturę i możliwie ze się uda. wiec jest Brahman i schodzi na ziemie i żyję w sobie jako Atman. w dodatku zeby sie sie zgadzalo i byla linia czasowa fraktalnej kompresji informacji ,, Droga -. Akasha musi byc na swoim miejscu. która tak rozszerza perspektywę Bóstwa na prawdę, żyjącego w iluzji. hehe no i tyle. Wszędzie JA TEN SAM JA KTORY JEST w trzech osobach Brahman, Atman i Zart, git plan.

Gość gość
Coś słabo się zagłębiasz, każdy sam decyduję o chrzcie, obrót krwią jest to najlepszy interes na świecie porównywalny do ropy i kawy, są operacje bezkrwawe gdzie używa sie krwi pacjenta ale to kosztuje a nie sie zarabia, kolejną rzeczą jest decyzja o transfuzji, każdy robi to zgodnie z własnym sumieniem.

Gość gość
Najlepiej do propagandy używać dzieci bo przecież żaden katolik nie porozmawia o biblii bo jej nie zna.

Gość gość
Jak może katolik rozumieć co kolejek jak jest parafianinem?

Gość gość
15:28 ja kiedyś myślałam,ze SJ znają biblię ale oni prędzej znają wszystko strażnicze na pamięć. Co innego jest znać biblię a co innego jej interpretacje wg organizacji. I po kilku rozmowach chyba nawet nie chcę mi się dyskutować z osobami wyuczonymi określonych regulek

Biblia nigdy nie istniala! a jedynie apokryfy spisane 300 lat po śmierci Jezusa. i tez nie ma zadnego dowodu na ich autentyczność, zaden sie nie zachowal, teksty byly pisane jednym ciągiem, bez znaków interpunkcyjnych , i . tłumaczenia były pełne błędów bo musiały je miec. Tak samo z 10 przykazaniami sa zmyslone a ich znaczenie zupelnie inne, np Nie zabijaj. ale innych plemiennych sasiadow zabijaj i ich dziedzi! tak takie przykazanie waszego Boga. dzieci sasiadow mozna bylo zabijac poza tym ... snicie!

Gość gość
15:23 rozumiem, ze SJ pyta np. Dwuletnie dziecko czy chcę transfuzje? Co do biznesu, może być i największy ale dopóki nie wynaleziono leku, który potrafi przenosić tlen do tkanek to tylko transfuzja w przypadku dużej utraty krwi może uratować życie. Już pomijam to, ze SJ nie moga korzystac nawet z wlasnej krwi pobranej wczesniej przed operacją

Gość gość
15:23 rozumiem, ze SJ pyta np. Dwuletnie dziecko czy chcę transfuzje? Co do biznesu, może być i największy ale dopóki nie wynaleziono leku, który potrafi przenosić tlen do tkanek to tylko transfuzja w przypadku dużej utraty krwi może uratować życie. Już pomijam to, ze SJ nie moga korzystac nawet z wlasnej krwi pobranej wczesniej przed operacją

Gość gość
Hahahaha a według was czego uczy strażnica?

Gość gość
Skąd wu bierzecie te brednie o świadkach?

Gość gość
Co konkretnie jest brednią?

Gość gość
mnie wkurza to że jak ktoś nie wierzy w trójce tak jak ja i uważa to za kompletną bzdurę to od razu jest wyzwany od jehowych :O moim zdaniem w biblii pisze w prost że Jezus jest synem bożym a w biblii to oznacza stworzenie bezpośrednie stworzone przez Boga np. "38 syna Enosa, syna Seta, syna Adama, syna Bożego11." lub "6 Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży3 udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan3 też poszedł z nimi." więc ludzie spójrzcie prawdzie w oczy jeżeli trójca byłaby prawdziwa a Jezus jedną z osób boskich to czy tą osobę by tak samo nazywano jak anioły i pierwszego człowieka? oczywiście że nie to świadczy o tym że ta cała trójca to bzdura a Jezusa stworzył Bóg jak Adama i aniołki

Gość Nautil
Ktoś tu napisał że pierwiastek cielesny Jezusa został zniszczony na krzyżu. Nie. Jezus (Słowo, Bóg Syn) na początku u Boga (tj. u Ojca Świętego), następnie Słowo stało się ciałem. Następnie Jezusa ukrzyżowano (po to Biblia jest tak zawile napisana by diabeł nie wiedział co się stanie gdy do tego doprowadzi). Następnie Jezus stąpił do piekła by zabrać stamtąd do raju tego który był z Nim ukrzyżowany. Następnie zmartwychwstał w ciele. Następnie wniebowstąpił w ciele (przemienionym).

Gość Nautil
Wszystko c6 Wam piszę jest w Biblii. Jezus od początku był Bogiem. Stał się człowiekiem. Pełnia boskości zamieszkała w ciele, tak jak nasza dusza pomieszkuje w naszym ciele. A teraz jest w pełni Bogiem i w pełni człowiekiem. I ci co będą zbawieni będą podobni do niego pod warunkiem że narodzą się z Ducha. To jest będą napełnieni Duchem Świętym. Bo ciało nic nie daje (Jana6/63, przeczytajcie całą metaforę o ciele Jana6/32-63, bo pokarmem jest słowo boże 1Piotra2/1-9, to duchowe mleko).

Gość Nautil
Jezus jest Bogiem http://www.debate.org.uk/debate-topics/theological/iams/ Jezus nie jest aniołem (Hebrajczyków roz.1 oraz 2), stał się tylko na chwilę mniejszym od aniołów (ibid), sam się umniejszył (wersetu nie podam, sami znajdzie, acz wiem że niektórym się nie chce). A DuchŚw to nie moc, bo moc jest bezosobowa, a w Biblii jest napisane o mówiącym i czującym Duchu Świętym. Nie da się zasmucić bezrozumnej mocy (Efezjan4/25-32).

Gość gość
Dla mnie trójca święta to po prostu "legalizacja" władzy kościoła w nowym kulcie (Jezusa)- przerodzonego w chrześcijaństwo. Otóż w Biblii jest napisane, że to San hydryn chciał śmierci tego, który miał być Mesjaszem (uważany za takiego przez jednych i absolutnie nieakceptowany przez innych- pomijajac fakt aktywnej walki Jezusa z nadmiernymi zapędami kapitalistycznymi Żydów w świątyni Ojca..;) Przeciez w dekalogu jest jasno napisane: Nie bedziesz czcił bogów cudzych przede mną.. a jak udowodnic, ze Bóg przemówił i kazał utworzyć nowy Kościół? :)Trzeba było zatwierdzić boskość Jezusa, a przy tym nie sprzeciwiac sie pierwszemu z przykazań Bożych.. Tak wiec, Jezus stał się Bogiem, a żeby było bardziej mistycznie i niezrozumiale doszedł Duch Św.. żebyśmy mogli zdawac sobie sprawe, że "to jest rzecz nie do pojęcia" dla ludzkiego umysłu, a tylko dla boskiego.. Potrzebne były tajemnice wiary, np. Niepokalane poczecie, które można było "zalegalizowac" obecnością samego Boga, tylko On mógł zmienic naturalny proces zapłodnienia,wiec zrobił pod postacią Ducha (swego hologramu ;)

Gość Nautil
@gość08:33 Nie jestem katolikiem i nie chodzę do żadnego kościoła (ja to TROCHĘ coś jak taki jeden co nie chadzał z apostołami, którzy chcieli go zganić, a Jezus zabronił). Więc KK nie ma nade mną władzy. Poczytaj linki które podałem, bo już w Starym Testamencie jest mowa o trzech osobach jednego Boga i tej wspominanej jedności.

Gość Nautil
@gość08:33 Ech. Nie o kapitalizm chodziło, tylko o to że świątynia nie była przeznaczona do handlu. Żydzi przeczyli sami sobie tam handlując. xxxx Co do synów bożych, to nie tak że Jezus jest jak aniołowie, bo zwani byli synami bożymi, bo synostwo to i ludzie odziedziczą (ci zbawieni, Rzymian 8/6-39) ale ludzie Bogiem nie będą, nie w sensie jak Bóg, tylko podobni doń, podobni do Jezusa, jego braćmi. To jest m.in. ta chwała która czeka zbawionych (ibid).

Gość Nautil
@akimke Bóg nie jest jednością z wszystkim i wszystkimi. Jezus wszedł do samego Nieba i jest wywyższony ponad całe niebiosa (tj. ponad kosmos; vide m.in. Efezjan 4/10). Według Biblii Bóg jest jednością z Bogiem i z tymi w których jest DuchŚwięty (Jana17).

Gość gość
Acha gosciu z 9:09 to ok, z tym że teraz nie mam czasu, przeczytam później, ale przypomniałeś mi właśnie, ze judaizm to była religia politeistyczna in primis. Dopiero później przekształciła sie w religie monoteistyczna, przy czym niektórzy badacze wierzący w istnienie cywilizacji pozaziemskich, twierdzą, że ta politeistycznosc, także w mitologii greckiej, egipskiej, rzymskiej, azjatyckiej czy skandynawskiej to po prostu nawiedzanie Ziemi przez kosmitów. Dla ówczesnych ludzi, obcy, ktorzy nas wtedy dosyć często i gęsto odwiedzali to byli bogowie, stąd wiara w wielobóstwo... Podczas przeksztalcenia zasad wiary, głównie na wiare w jednego, jedynego (tego najwazniejszego),inni bogowie zeszli do roli zastępow anielskich.

Gość Nautil
Co do Świadków Jehowy, to twierdzą oni też, że w niebie będzie tylko 144000 (acz to liczba najczystszych spośród wierzących, tzw. pierwociny) mimo że Apokalipsa 5/11 mówi o większej liczbie (acz w tym nie tylko o ludziach), zaś Apokalipsa 7/9-17 o niezliczonym na pierwszy rzut oka tłumie ludzi ze wszystkich narodów, a przecież Jan potrafił liczyć co najmniej do 2000000 (Apokalipsa 9/16), czyli więcej niż do 144 tysięcy.

Gość Nautil
@gość09:27 Okej, nie śpieszy się. Ale co masz na myśli że politeistyczna, bo Judaizm nie istniał do czasów Abrahama, a do czasów Mojżesza nie był w pełni ukształtowany. Tak uogólniając.

Gość Nautil
@gość09:27 Co do Starego Testamentu, to jest też taka scena (Rodzaju 19/15-19) gdy Lot mówi do OBU aniołów: Panie (w liczbie pojedynczej). Rodzaju19/18 --> A Lot rzekł do nich (liczba mnoga): Nie, Panie! (liczba pojedyncza)

Gość Nautil
@gość09:27 Co do kosmitów, to ja bym sobie wyobrażał że Antychryst dzięki obecnie ukrytym patentom, mógłby odstawić przedstawienie że przybył w pokoju. Bardziej niż IronMan w swoim Quinjet'cie. Acz pewnie ograniczy się do "cudów" opisanych w Biblii. Z drugiej strony to kto wie, bo będzie się działo. Dwóch świadków przez 3,5 roku będą przepowiadać plagi, a resztę wielkiego ucisku (kolejne 3,5) będzie rządził Antychryst (jako niby wybawiciel) jako boga, bo wtedy ogłosi że jest Bogiem (vide Objawienie).

Gość Nautil
@gość09:27 Przy okazji polecam serial BSG z lat 2004-2009. Pilot: MiniSeria (tzw. odcinek zerowy), 13 odcinków sezonu 1, 20 odcinków sezonu 2, 10 epizodów tzw. Webisodes: The Resistance, następnie 20 odcinków sezonu 3, Razor (Extended), plus 7 odcinków Razor Flashbacks, dalej 11 odcinków sezonu 4, 10 odcinków Webisodes: The Face of the Enemy, a następnie sezon 4 od odcinka 12 do 20 oraz BSG: The Plan, potem BSG: Blode and Chrome, Pilot Caprica i jeden jedyny sezon serii Caprica). Ciekawszy motyw niż kosmici

Gość Nautil
I jeszcze trochę co do linku, który podał użytkownik Akimke. W Bibli jest wyraźnie napisane że nie ma innych Bogów (5Mojżeszowa, czyli Powtórzonego Prawa 4/35 oraz 4/39, cały kontekst w 4/12-39). Prócz tego ja nie mam Biblii która by coś w przykazaniach skracała. Mam BT oraz tzw. brytyjkę. Inna sprawa czy ktoś wierzy w to co jest napisane w Biblii. To tyle na dziś ode mnie.