Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop wychowawczy a lata pracy

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Może któraś z was zna odpowiedź na moje pytanie. Otóż kończy mi się urlop macierzynski i planuje iść na urlop wychowawczy. Aby jednak iść na ten urlop trzeba mieć przepracowane 6 miesięcy. U pracodawcy dostałam umowę na okres 3 lat. Po miesiącu pracy poszłam na l4 (ciąża) później urlop macierzyński. I zastanawiam się czy w te pół roku które potrzebne jest do wychowawczego wlicza się urlop macierzynski na którym byłam czy trzeba pracować 6 miesięcy (być obecnym w pracy/wykonywać obowiązki) wiem że l4 ciążowe i urlop macierzynski wlicza się do stazu pracy. Ale czy mogę iść na wychowawczy mimo tego że przepracowałam 1 miesiąc i tego pracodawcy? Dzięki za info.

Gość gość
Tytuł powinien brzmieć raczej Urlop wychowawczy a miesiac pracy :o Lata pracy...przepracowałam miesiac :D żart Ci sie udał!

Gość gość
Dokładnie tak. Mój błąd :) a żeby tego było mało od razu powiem że TAK zatrudniłam się po to żeby mieć kasę i zamierzam to ciągnąć jak najdłużej mogę :) taki kraj.. Więc jak ? Ktoś wie ? :)

Gość gość
Naszą kasę ciągniesz i jeszcze mamy Ci w tym pomagać? :(

Gość gość
Jakoś trzeba :) rozumiem że jakbym przepracowała 3 miesiące to nie ciągła bym WASZEJ kasy ?

Gość gość
Ciagnelabym* :)

Gość gość
Nie przysluguje ci wychowawczy po przepracowanym miesiacu pracy. Pozdr.

Gość gość
Ok. Dostałam info że przysługuje się bo chodzi o okres pozostania w zatrudnieniu 6 miesiecznym a nie przepracowane 6 miesięcy.

Gość gość
Im dłużej byś pracowała tym więcej kasy byłoby przez Ciebie wypracowanej (bo więcej byś dała do budżetu). Ale to widać zbyt skomplikowane. A liczy się okres składkowy zapewne, więc macierzyński tak, l4 nie.

Gość gość
Ale co Ty w życiu robiłaś, ze się nad tym zastanawiasz? Przecież poprzednie okresy zatrudnienia też się liczą.

Gość gość
Studiowałam :) dzięki za info pozdrawiam.

Gość gość
A po co studiowałas?!aby meza złapać bo nie chyba po to aby potem pracowac

Gość gość
Widzisz, dla niektórych ważna jest kariera a dla innych rodzina. Ludziom zmieniają się poglądy w każdym wieku. Nie będę się tłumaczyć. Jeszcze w życiu się napracuje. Aktualnie cieszę się macierzyństwem i małżeństwem. Miłego dnia.

Gość gość
Już się zleciały perfekcyjne pracownice 200% normy, specjalistki od wpieprzania się w czyjeś wybory życiowe. Skoro dziewczyna studiowała, to chyba po to, by jakiś zawód zdobyć i kiedyś w życiu go wykorzystać. Zaszła w ciążę młodo i dobrze. Odchowa i będzie mogła się już spokojnie pracą zająć bez wybijania się z rytmu. A skoro zaszła w ciążę to normalne, że myśli, aby dziecku zapewnić byt. Nie robi nic poza prawem, więc nie wiem, o co się czepiać. Jeszcze się zdąży w życiu dziewczyna napracować, zanim osiągnie wiek emerytalny. Co to za różnica, czy więcej popracuje przed ciążą czy po niej? Dajcie już spokój tym, które żyją inaczej niż wy i zajmijcie się swoimi sprawami.

Gość gość
Tylko w internecie spotykam takie swiete pracownice, ktore jada po dziewczynach na l4, macierzynskim nawet. Ja musialam isc na l4 w pierwszej ciazy na poczatku z powodu krwiaka, potem oczywiscie byl macierzynski, potem 3 miesiace zaleglego urlopu! Bo za ciaze i macierzynski, a wczesniej mialam tyle zaleglego, bo pracowalo sie na okretke 4 lata. W tym czasie zaszlam w 2 ciaze wiec zaraz znowu bedzie macierzynski. I tak sobie wisze u pracodawcy, 2 lata w pracy nie bylam. Wszystkie moje kolezanki mialy podobnie, wrecz to normalne ze sie mysli jak skorzystac ze swiadczen, na ktore przeciez tez sie skladalysmy przed ciazami i odpracujemy je przez kolejne 30 czy wiecej lat po odchowaniu dzieci...

Gość gość
Ja uważam ze to jest świństwo ...przepracować miesiąc i rzucić L4. Ost przyszła do nas nowa do pracy niby tak jej zależało a po 6 tyg rzucila l4. Takie zachowanie powinno byc karalne .

Gość gość
Hehehe to zacznijcie robić testy ciążowe nowym pracownikom jak was tak boli nowe życie :)