Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Duże okresowe wydatki a oszczedzanie

Polecane posty

Gość gość

jak sobie z takimi radzicie? Ja miałm w tym miesiącu oszczędzać a już poszło 3000 zl za ubezpieczenie auta. Zapomniałam o tym wydatku. Jak planujecie takie duze wydatki? Odkładacie jakośc co miesiąc?

Gość gość
Ja praktycznie wszystko na bieżąco opłacam z wypłaty. Wystarczą ale nie mam raczej takich nieprzewidzianych wydatków na skalę 5tys. Pralka, laptop to bez problemu ale też do tej kwoty 2-3tys.

Gość gość
Prowadzimy rozliczenia w excelu i na tego typu wydatki albo jest np. odkładana roczna premia czy jedna pensja, albo sukcesywnie, z bieżących wypłat. Nie wyobrażam sobie zaskoczenia przez coś tak oczywistego i planowanego jak ubezpieczenie. A "poduszka finansowa" na nieprzewidziane wydatki typu jakaś awaria czy choroba też jest, osobno oczywiście.

Gość gość
Ponieważ od wielu lat nie wydaję całej pensji i z każdej coś zostaje, to mam bezpieczną poduszkę finansową i zawsze mam na większe wydatki. 3 tys. na ubezpieczenie auta? wiem, że ubezpieczenia strasznie podskoczyły, ale to strasznie dużo, albo nie masz zniżek, albo to jakaś limuzyna? trzeba było zarejestrować auto na ojca czy dziadka

Gość gość
Tak, to limuzyna. Co masz na myśli "zarejestrowac" auto na ojca? Ja jestem właścicielem auta, nie mój tato.

Gość gość
Zrobić np z ojca współwłaściciela auta. Wtedy masz zniżki jego. Ja mam auto na siebie i teścia. Płaciłam składkę 1tys ale w innych firmach wychodziło mi nawet 3tys zł składka.

Gość gość
róznica w cenie ubezpieczenia auta wiąze sie również z róznica w obsłudze i tego co podlega ubezpieczeniu konkretnie. Poza tym, duże znaczenie ma wartośc auta. Można płacic 1000 zł za auto warte 20 tys, a mozna płacic 5 tys za auto warte 50 tys

Gość gość
Bierzemy z oszczędności z konta.Na jednym koncie jest lokata wiec to zamrożone a na drugim do wziecia w każdej chwili. Teraz sie budujemy wiec pomimo planów i budżet u mamy wciąż niezaplanowane wydatki i tak niestety topnieją oszczędności.. ...

Gość gość
Różnica w cenie ubezpieczenia bierze się (pomijając zniżki) z - OC - pojemności silnika - AC - wartości+ opcji (czy bez amortyzacji, wkładu własnego, na orygninalnych częściach) Przy czym dziwne, że kogoś stać na limuzynę, a płacze z powodu wydania 3 tysi na ubezpieczenie. Jak się chce wypasu, to potem trzeba na ten wypas pracować, co swoją drogą uważam za dość absurdalny manewr. Jak nie ma zniżek, to się dobiera ojca do ubezpieczenia i się korzysta.

Gość gość
Wiesz, w życiu bywa tak, ze pieniądze raz są, raz ich jest mniej. Wydałam 3 tysiące na ubezpieczenie i ok - nie płaczę, ze nie mam tyle, ba mam. Pytam, jak ujmujecie z punktu widzenia budżetowania takie duże, nieregularne wydatki, bo powinnam zacząć panować nad wydatkami.

Gość gość
Jeszcze jedno: pomysły "dobrania" ojca do ubezpieczenia są najdelikatniej mówiąc, szczeniackie. Aby można było kogoś dopisać do ubezpieczenia osoba ta musi być współwłaścicielem auta - ergo, należy dokonać przeniesienia część własności auta, co biorąc pod uwagę istniejącą współwłasność małżeńską moją i męża spowoduje, że będzie nas przynajmniej troje. To raz. Dwa: ubezpieczenie nie musi być wówczs nizsze, bowiem osoba dopisana może mieć na swoich autach szkodowość. Po trzecie: w przypadku stłuczki moj=im autem ojcu wzrasta oc w jego aucie, a w przypadku stłuczki taty auta - wzrasta moja.Plus dokonanie darowizny z majątku odrębnego, zgłoszenie do US, nowy dowód rejestracyjny. Genialny pomysł :))

Gość gość
Autorko, bo mi się kojarzy limuzyna, ze to takie długie auto np. do ślubu - muszę zaspokoić ciekawość czy to taka limuzyna?

Gość gość
Limuzyna/sedan to rodzaj nadwozia.

Gość gość
Ok, dzięki, bo słabo się znam na autach :)

Gość gość
np. mazda 6

Gość darkaeasy
Ubezpieczenie auta to jest coś na co można się przygotować. Ja mam kilka funduszy założonych, co miesiąc odkładam na OC 100 zł, po roku mam 1200, zawsze coś mi jeszcze zostaje. W tym roku np zapłąciłam za oc w pzu 700 zł, 500 w kieszeni :-)

Gość Malina78
Ja właściwie ostatnio nie miałam zbytnio z czego oszczędzać, ale znajoma poleciła mi firmę http://rafik-pol.pl/ która pomaga w zmianie dytrybutora energii, dzięki temu zaoszczędziłam parę złotych na energii. Polecam się zaznajomić

Gość gość
spadaj spamerze

Ja zawsze mam odłożone pieniądze na czarną godzinę plus jak wiem, że np w przyszłym miesiącu mam do zapłacenia ubezpieczenia za samochód to już się na to przygotowuje i nie wydaje na głupoty np. nowe ciuchy. Ogólnie mam konto oszczędnościowe w Optima i spokojnie mogę wpłacać i wypłacać kiedy chcę.

Gość gość
3000 za ubezpieczenie auta to strasznie drogo. Zmień to ubezpieczenie. Ja jak korzystam z www.rankomat.pl to wylicza mi takie taniutkie w porównaniu do innych ofert....