Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kareenaa

Ciąża a nałóg narkotykowy partnera

Polecane posty

Witam. Jestem w 17, już prawie 18 tygodniu ciąży. Kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży, ojciec dziecka oznajmił mi, że w czasie poczęcia brał narkotyki i to w dużej ilości. Ponieważ postanowił zostawić mnie z tym samą, nie mogę się doprosić informacji co brał, a jest mi to potrzebne, gdyż lekarz się o to pytał, jak również chce mnie wysłać na badania prenatalne, bo pierwszą ciążę poroniłam. Wiem na pewno że ojciec dziecka palił marihuanę, nagminnie, kilka blantów dziennie, jest nałogowym palaczem, prawdopodobnie wciągał kokainę i coś palił, opium albo heroinę. Jaki to może mieć wpływ na dziecko? Nadmienię, że dopiero dwa tygodnie temu przyznał mi się do tego, że zażywał narkotyki od 10 lat.

Gość gość
porozmawiaj z lekarzem.

Gość gość
Nie, bo my mamy normalnych partnerów. Jak mogłaś nie zauważyć że Twój facet bierze narkotyki? Kilka blantow dziennie i nie myślałas żeby się zabezpieczyć przed ciążą? W tym momencie ty tez jesteś współwinna ewentualnych problemów zdrowotnych twojego dziecka. Sorry ale albo jesteś taka ślepa albo głupia ze nie zauważyłas ze jest cpunem. Po 10 latach brania musi to mieć jakiś wpływ na jego psychikę i sperme.

Gość gość
lekarz ci musi odpowiedzieć, ale raczej wpływ ma na niską wagę urodzeniową dziecka i na ryzyko przedwczesnego porodu

Po pierwsze... zawsze się zabezpieczaliśmy. Doskonale wiedziałam, że on nie chce mieć dzieci, więc nie wpakowałabym się w tego typu sytuację z własnej woli, bo ciąża z narkomanem to ostatnia rzecz jakiej bym sobie życzyła. Po drugie, jeśli coś brał to nigdy nie robił tego przy mnie, a jak ktoś nie miał styczności nigdy z narkotykami to trudno mu, przynajmniej mi, odróżnić blanta od zwykłego papierosa. Po trzecie, prosiłam tylko o opinię jaki wpływ narkotyki mogą mieć na rozwój dzieciątka, a nie oceny mojego już zakończonego związku. Gratuluję wszystkim "normalnych" partnerów. Nie każda ma tyle szczęścia. A każdy kto by go zobaczył i by z nim porozmawiał i spędził więcej czasu, to w życiu by się nie domyślił, że ten człowiek brał. Dziękuję życzliwym za odpowiedzi na zadany przeze mnie temat :)

Gość gość
No proszę... widać, że tu też ktoś leczy swoje kompleksy albo zabija nudę bluzgając innych. Dziewczyna zadała pytanie i zamiast dostać konkretną odpowiedź to musi się naczytać wypocin z d*** wziętych. Co do pytania. Ogólnie narkotyki mają wpływ na płodność mężczyzny i jakość jego plemników, tak samo jak papierosy czy alkohol. Dlatego skoro ojciec dziecka nie jest łaskaw podać Ci tego rodzaju informacji, powiedz po prostu lekarzowi prowadzącemu co podejrzewasz, że wziął i na pewno podczas badań wyjaśni Ci jaki to może mieć wpływ na dziecko. Zazwyczaj, tak jak już było tu napisane wcześniej, maleństwo może mieć niską wagę. O wiele gorzej jest kiedy to matka regularnie w czasie ciąży zawiera tego typu substancje. Ale jeśli dbasz o siebie, to nie martw się na zapas tylko wypytaj o wszystko swojego lekarza. Powodzenia na badaniach :)

Gość gość
Dziecko jak ma byc zdrowe to bedzie. Toś odpowidziala ty powyzej.