Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wy też zauważyliście że im jesteście starsi tym czas szybciej upływa ?

Polecane posty

Gość gość

Jako dziecko pamiętam jak mi się dłużyły niesamowicie święta u ciotki, jak to się męczyłam ze zboczonym kuzynem w jednym pokoju, te wizyty gości, 4-5 dni trwały wieczność... wakacje niby 2 miesiace ale jakoś mialam wrażenie że dlugo trwały, każdy dzień był długi np w szkole, 7 godzin wydawało się wiecznoscią.... a teraz dopiero były wakacje, dopiero były święta a zaraz wiosna bedzie, dopiero konczylam studia a tu juz mialam 30stke... co jest tego przyczyną ? rutyna, monotonia dnia codziennego, stres ?

Gość gość
A będzie płynął jeszcze szybciej. Po 50-tce to dopiero zapieprza jak w maratonie;)

Gość gość
Też to zauważyłam. Czas przyspiesza im jestem starsza :(

Gość gość
Wolno płynie czas tylko do 18tki, potem tak do 30tki płynie normalnym tokiem, a po 30tce rozpędza się jak lokomotywa i coraz szybciej, szybciej, szybciej...

Gość gość
Dokładnie tak jest, niedawno wydaje się ze wczoraj miałam 18 lat a dzi juz jeszcze raz tyle, człowiek myśli ze ma jeszcze dużo czasu...

Gość gość
Gdy pojawiają się dzieci czas pędzi jak oszalały. Coraz częściej oglądam się za siebie a upływ czasu mierzę wiekiem dziecka. Z jednej strony to cieszy a z drugiej...hmmm wiadomo.

Gość gość
Jako dzieciak masz mnóstwo czasu tylko dla siebie, a w dorosłym życiu sama praca zżera 8 godz dziennie, w praktyce więcej, sen, obowiązki i ile zostanie..

Gość gość
Mi sie wydaje ze to z kilku powodow; - musisz pracować (lub szukać kasy w inny sposob na utrzymanie, miec firme, puszczać się sposob dowolny) bo jako dziecko rodzice, dziadkowie, opiekunowie, instytutcje typu dom dziecka dbały o kase i jedzenie - rachunki, sprawy dnia codziennego typu wizyta w urzędzie, banku, u operatora kablowki - te powyzsze dwie rzeczy to zjadacz czasu :( gdy ja jakis czas nie pracowałam po studiach bo mi sie nie chcialo, dziadek podzielił działkę i ziemie na wsi bo mial dość, działkę mam nadal a kase 32 tys przeznaczylam na zycie, prawo jazdy, auto, rozrywki, karnety na basen, wycieczki po polsce i zagranice, przez 1,5 roku zyłam z***biscie, zero stresów, problemów, wstawalam o 9, nocowałam w hotelach, chodzilam na kurs, na basen, codziennie cos innego - rodzina, dzieci, choroby to kolejna rzeźnia Z tego co mowił mi dziadek to jemu czas sie dłuży teraz, ma 78 lat i nie wie co ze sobą zrobić :P wstanie o 5 rano ,spaceruje z psem, chodzi po sklepach, do kosciola i mu zostaje pol dnia :D

Gość gość
Gdyby to była rutyna i monotonia to czas by się dłużył, dorośli mają po prostu więcej obowiązków, bardziej zaprzątają sobie głowę różnymi myślami i czas leci.

Gość gość
to prawda. podstawówka (chodziłam do tej 8-letniej) trwała wieczność. liceum minęło szybko. a studia...to była chwila. za rok kończę 40 lat. pamiętam, jak w dniu 30 urodzin pojechałam do ikei, żeby kupić drobiazgi do swojego pierwszego mieszkania. to było... jak wczoraj ;) i to nie ma nic wspólnego z natłokiem obowiązków, jak pisze osoba wyżej.

Gość gość
to efekt monotonii, dzieci i młodzież mają bardziej ekscytujące życie niż duża większość dorosłych:D

Gość gość
Z wiekiem stajemy się coraz powolniejsi, moja sąsiadka (ma z 90 lat) jak wychodzi rano do sklepu (jakieś 200m) to wraca około południa, tej to dopiero czas musi zapieprzać :P

Gość gość
dzieci i młodzież mają bardziej ekscytujące życie niż duża większość dorosłych x Byłoby wtedy na odwrót, gdy robisz coś ciekawego to czas zapieprza niemiłosiernie szybko.

Gość gość
ooo wyżej ktoś to zauważył - młodzież więcej robi różnych rzeczy i mózgownica więcej przetwarza i wydaje się jej że czas wolno leci bo tyle rzeczy zrobiła i widziala :D a my to praca dom ,śniadanie obiad kolacja defekacja ;)