Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pozwolilybyscie? Co zrobic?

Polecane posty

Gość gość

Corka pojechala do taty na weekend, miala bardzo duzo materialu do nauki na klasowke w poniedzialek. Zawalala ostatnio swoje obowiazki i miala powiedziane, ze do tej klasowki ma sie przylozyc w weekend, o to samo poprosilam jej tate, zeby ja dopilnowal i przycisnal (corka jest w piatej klasie). Okazuje sie, ze caly weekend spedzili na zabawach typu kino, basen, znajomi taty, restauracje itp, a za nauke wzieli sie w niedziele o 16-tej (materialu bylo tyle, ze idealnie bylo go wlasnie rozlozyc na dwa dni nauki). Dzwoni wczoraj wieczorem (o 19, corka miala wrocic o 19:30) tata z pytaniem czy mala moze u niego nocowac, bo jeszcze nie skonczyli sie uczyc, pozwolilam. W srode corka ma wyjscie z kolezankami, byla umowa, ze jak sie przylozy do nauki, pojdzie, jak nie, to nie. I co zrobic? Prosilam zeby sumiennie i uczciwie sie pouczyla, zaczela na ostatnia chwile (jestem przekonana ze nie opanowala tego materialu bo znam jej tempo uczenia, przyswajania i wiem ile tego bylo) ale jednak siadla do tej nauki (z drugiej strony zadnej laski cholera nie robi, nie?) Nie wiem co zrobic zeby bylo konsekwentnie :o

Gość gość
Nie rozumie. Weekend dla dziecka jest po to aby odpoczelo od nauki. ja bym sie rozmowila z naucyzcielem ktory piatoklasistow zawala nauka na weekend. Kiedy tym dzieciom ma umysl odpoczac?

Gość gość
I teraz się zastanów, czy chcesz ukarać dziecko, za to, że zbyt mało godzin (!) się uczyło, czy za to, że spędziło fajny weekend z tatą? Jeszcze nie napisała tego sprawdzianu, nie dostała oceny a ty już chcesz z góry dać karę?

Gość gość
Nic nie chce, napisalam przeciez, ze nie wiem co zrobic wlasnie :o gosciu z 9:26 nic nie poradze na to, ze jest tyle sprawdzianow i kartkowek, ze dzieci musza sie uczyc w weekend, bo w tyg nie starcza na to czasu. A co do fajnego weekendu z tata, hm, ich kazdy weekend jest fajny a nauka jest na ostatnim miejscu, tylko ze to potem corka ma zawalony tydzien do wieczora, bo musi nadrabiac material, poprawiac klasowki, bo nie bylo kiedy sie z tata pouczyc w sobote czy niedziele:/ wlasnie o to chodzi, o podejscie a nie o ten sprawdzian. Akurat tata mojej corki zawsze byl od przyjemnosci, a nie od obowiazkow.

Gość gość
Ja mam szostoklasistke w domu, siedzi w ksiazkach pol weekendu, bo tyle jest nauki. Panie wyzej przedszkolaki najwidoczniej maja i nie zdaja sobie sprawy z tego ile jest nauki w starszych kl podstawowki. Autorko, ja bym poczekala na wyniki tej klasowki (chociaz jak znam zycie to w trzy dni nikt tego nie sprawdzi), pewnie pozwolilabym na to wyjscie ale z kazaniem, ze miala sie przylozyc i uczciwie podejsc do sprawy. Nie odpuscilabym natomiast rozmowy z hej ojcem - szkola jest wazna i odpuszczac sie naprawde nie powinno, bo problemy bedzie mialo dziecko, nie kto inny. A juz olewanie szkoly bo basen czy knajpa - slabee to jest, pogadalabym z nim, ze nastepnym razem w takim razie na weekend zostanie w domu skoro oni nie wyrabiaja sie do tego stopnia, ze dziecko wieczorem w niedziele sie uczyc musi. I jak opanuje material, to dopiero wtedy na basen z tatusiem. U mnie zasady zawsze sa jasne: najpierw obowiazki, potem przyjemnosci. Mam leniucha w domu i niestety konsekwentnie musze sie tego trzymac.

Gość gość
karaj ojca, nie dziecko

Gość gość
Ja bym córce pozwoliła na to wyjście. To nie ona zawaliła, tylko ojciec i to do niego powinnaś mieć pretensje. To on jest dorosły i nie powinien organizować tylu atrakcji wiedząc, że córka ma dużo nauki. Skoro zaproponował tyle wyjść, to wiadomo, że dziecko się ucieszy i chętnie z nich skorzysta. Zawsze to bardziej atrakcyjne niż ślęczenie nad książkami.

Gość gość
To prawda ale wg mnie dziecko tez powinno wiedziec, ze to jego klasowka i jego obowiazki i to przede wszystkim ono powinno swoich spraw pilnowac. Piata klasa to ile lat? 12 zdaje sie. Dajcie spokoj, nalezy sie opieprz i to z czystym sumieniem. A w takiej syt jak jest autorka zawsze bedzie wymowka, tzn tata i atrakcje.

Gość gość
Ojciec zawalił bo nie przypomniał nastoletniej pannicy?, nauczycielka zawaliła bo za dużo wymaga? czy wam się kobiety mózg ulotnił? 5 klasa to nastolatka. wie, ile zajmuje jej nauka i jak szybko opanuje materiał. To przede wszystkim ona powinna czuwać, by wypełnić obietnicę daną mamie. Dalej zrzucajcie odpowiedzialność z nastoletnich "dzieci", to skończą na waszym utrzymaniu. Od dziecka za nieprzygotowanie do lekcji odpowiadałam ja jako uczeń, a nie matka/ojciec/nauczyciel itd. Młoda obiecywała Tobie autorko i jeśli uważasz, że złamała obietnicę, to powinnaś wyciągnąć konsekwencje. Gorzej, że tak naprawdę nie wiesz jak córce poszło i trochę niesprawiedliwie będzie jeśli dostała dobrą ocenę, a Ty ją karzesz na zapas. Ja bym puściła ją, a jeśli ocena będzie niezadowalająca - ukarała przy najbliższej okazji ze wskazaniem za co jest kara.

Gość gość
Jasne, że dziecko samo powinno wiedzieć, że trzeba się uczyć, ale ojciec nawalił. Powinien dać dziecku możliwość nauki, a nie organizować w weekend milion rozrywek. Owszem weekendowy tatuś musi się postarać, aby zapewnić dziecku z sobą atrakcyjny czas, ale mógł to inaczej rozegrać.