Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kleik do mleka od kiedy?

Polecane posty

Gość gość

Witam moja córka ma 2.5 msc karmie mm ale wypija już 150 ml i po 2 godz czy nawet 1.5 godz budzi się znów do jedzenia czy mogę mleko zagescic kleikiem? Podaje bebiko 1 po innych miała kolki typu Nan Enfamil

Gość gość
Up up

Gość gość
Po co kleik przecież to zapychacz? Żadnej wartości odżywczej. Ile ważny córka? Podajesz odpowiednią ilość miarek? Miałam podobną sytuacją, że niemowlak chciał po 1,5 godz. jeść. Ale wcale nie chodziło o jedzenie tylko chciał pić. Podawałaś wodę lub jakąś herbatkę ziołową? Bo teraz w domach, mieszkaniach jest suche powietrze i zwyczajnie bardziej organizm potrzebuje nawodnienia. Inna sprawa, że nie za każdym razem kiedy dziecko się budzi chce jeść. Pediatra powiedziała mi, że w tym wieku można spokojnie wprowadzić o jedną butlę więcej niż jest to zalecane przez producentów. Jak masz zrobiony podział karmienia? Chodzi mi o godziny.

Gość gość
Chciałabym karmic ja co 2.5 czy 3 godz ale budzi się co 2 a 1.5 godz. Podaję wodę ale po pół godz to samo a jak dam jeść to idzie spać. Karmie ja o 2 w nocy później o 6-7 zależy jak się obudzi a później co 2 albo 1.5 godz aż do 19 czy 20 bo wtedy mniej więcej idzie spać.

Gość gość
2.5 mies córka waży 4.200 ur się z waga 3050 przy wypisie 2.800. Na 150 ml wody daje 5 miareczek tyle co na pudełku pisze

Gość gość
Nikt nic nie podpowie?

Gość gość
Kurde na głupie prowo umiecie odpowiadać a jak ktoś naprawdę potrzebuje pomocy to nie ma nikogo

Gość gość
Faktycznie jest glodna co 1.5godziny czy sie co półtorej godziny budzi? Probuj ja czyms zajac, zeby wytrzymala dluzej miedzy karmieniami. Z tego co rozumiem to w nocy rzadko karmisz wiec dziecko nie jest czesto glodne. Poza tym za wczesnie na kleik

Gość gość
Z tego co przeczytałam wcale nie karmisz często. Spróbuj dodać jedną butlę. Standardowo jest podane, że dziecko powinno jeść co 3 godz. bo inaczej żołądek nie może odpocząć lub grozi rozepchanie żołądka. Moje dziecko też było ogromnym głodomorem. U mnie sprawdziło się dodawanie o 1 miarki więcej niż było na opakowaniu. Czyli właśnie tak jakby zjadało więcej o jedną butelkę. Wagę w porządku. A i jeszcze jedno zapisuj dokładnie ile mleka dajesz. Spróbuj podać jedną butelkę więcej. U mnie okazało się, że dziecko miało wzmożony apetyt przed skokiem rozwojowym.

Gość gość
No w nocy nie karmie często ale najgorzej w dzień bo co 1.5-2 godz głodna. Próbuję ja czymś zająć ale to tylko na chwilę się udaje

Gość gość
jeszcze jest na mleku 1 to raczej nieproponuje dosypywac kleiku bo moxesz spowodowac zaparcia jesli sie budzi a odsteoy w jedzeniu sa krotrze to zrob jej te 10 ml wiecej...no kurcze nie umiesz czytac na opakowaniu instrukcji czy ci sie nie chce.... ??? ja zaczelam kupiwac bebiko 2 R po 6 m-cu i ono juz jest zkleikiem nie musialam nic dosypywać

Gość gość
14.20 na opakowaniu nic nie pisze by nie dosypywac kleiku a też nie chcę robić innych porcji niż na opakowaniu bo kiedyś o jedną miarke więcej wsypalam i 10 ml więcej wody i mała nie mogła się załatwić. Na opakowaniu też pisze ze 150 ml jest zalecane dla 3-4 msc dziecka a ona ma 2.5 msc

Gość gość
A jak przechodzi się na 2 to jakoś te mleko trzeba mieszać z 1 czy od razu podać 2? Bo kiedy gdzieś czytałam że 2 z 1 trzeba przez jakiś czas mieszać

Gość gość
Trzeba na początku mieszać. Stopniowo. Konsultowałaś z pediatrą jak karmisz? Bo moje dziecko w tym wieku też było głodomorem i jadło o dwie butle więcej niż standardowo. Minęło koło 4 miesiąca. Nie wszystkie dzieci jedzą standardowo. Niektóre są niejadkami a niektóre mają wilczy apetyt. Teraz dziecko ma 2 latka apetyt w normie. Waga poniżej 50 centyla. Pamiętam jak pediatra proponowała po prostu zwiększenie ilości podawanego mleka. Nie chodzi o zwiększenie ilości miarek w tej samej ilości wody. Tylko zamiast powiedźmy 120 ml podajesz 140 ml. Dziecko w tym wieku samo normuje sobie ilość jedzenia i nie trzeba tak się przejmować ilością. Jeżeli za bardzo nie odbiega od normy. To co jest napisane na opakowaniu nie jest ścisłą regułą. Pogadaj z pediatrą. Trzeba monitorować wagę i to jest wyznacznik. Moje dziecko ma szybką przemianę materii po ojcu. Co do pomysłu z kleikiem??? Bezsensowny. Zaraz zaczną się kolki. Już lepiej podać więcej mleka.

Gość gość
15.29 tak rozmawiałam z pediatra w jaki sposób karmie. Zapytała się tylko czy nie wymiotuje po mleku i ile zjada. Powiedziałam że 150-160 to powiedziała że trochę dużo ale waga jest wporzadku. Kazała przytrzymać mała do 3 godz ale powiedzmy sobie szczerze jak chce jeść i się drze to żadna matka dziecka głodzic nie będzie. W sumie masz rację po co mam dziecko męczyć kolka czy zaparciami. Przyjdzie 4 msc to zaczniemy powoli wprowadzać marchewkę czy jabłko.

Gość gość
Dziecko ma odpowiednią wagę. Mój dzieciak też był głodomorem. Karmiony mm. Dzieci są różne tak samo jak dorośli. Ja podawałam 1 butlę więcej czasami nawet 2 do mniej więcej 5 miesiąca, kiedy powoli zaczęłam wprowadzać inne posiłki. Wszystko w normie. Dziecko należy teraz do szczupłych a ma ponad 2 lata. Nie warto głodzić dziecka. To też ma swoje negatywne konsekwencje. Tym bardziej, że jeżeli dasz o 1 butlę więcej na dobę to nie jest to aż tak dużo .Moja pediatra powiedziała, że są róże dzieci i jeżeli waga jest w normie plus badania wychodzą prawidłowe spokojnie można dawać więcej mm. Tym bardziej, że nie musisz wprowadzić 1 butli więcej. Tylko zwiększyć ilość poszczególnych. Dziecko wtedy powinno spokojnie wytrzymać 3 godz.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź. Póki co damy sobie tak radę a od 4 msc zaczniemy wprowadzać powoli warzywa i owoce.