Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

esenosera

Wpływ jakości instumentu na kształcenie

Polecane posty

Mam córkę, która chodzi do 2 kl PSM na fortepian. W domu mamy Calisię, ale córka mówi że na pianinie szkolnym lepiej jej się gra i ładniejsze brzmienie ma tamten instrument. Czy jakość instrumentu ma duże znaczenie w nauce?

Jeżeli klawiatura jest sprawna technicznie i pianino jest nastrojone, to jakość instrumentu nie ma aż tak wielkiego znaczenia jeżeli chodzi o samą edukację. Z pewnością w szkole ma możliwość grania na wyższej klasy instrumencie, a co za tym idzie ma lepsze brzmienie i prawdopodobnie repetycje. Na takim instrumencie na pewno się z większą przyjemnością ćwiczy i gra. Calisia niestety niczym nadzwyczajnym się nie wyróżnia i jest raczej przeciętnej klasy instrumentem.

Gość gość
Kiepskiemu muzykowi wszystko będzie przeszkadzać, dobry to i na łyżkach zagra tak, że wszystkich do tańca wyrwie

gość, córka ma dopiero 8 lat i nie jest jeszcze muzykiem. rabunkowiec, a gdybym chciała kupić nowy instrument, to za ile bym mogła sprzedać tę stare i ile bym musiała dołożyć do nowego, które by dobrze brzmiało?

Muszę niestety Cię zmartwić, ale za swoją Calisię nawet jeżeli jest w super dobrym stanie, to nie weźmiesz za dużo kasy, to są pieniądze rzędu 1000 może 1500 zł, natomiast żeby kupić naprawdę dobre pianino musiałabyś znacznie więcej dołożyć.

Zdaję sobie z tego sprawę, na razie nie będę kupowała byle czego. Trochę mam już odłożone, ale to jeszcze wciąż za mało na naprawdę dobry instrument.

Gość gość
Po co takiego grata ? jeżeli chodzi o pianino to może elektroniczne, tutaj Casio przoduje.

Gość gość
Idż do sklepu muzycznego będą na wystawie wszystkie i niech zagra i niech sobie dobierze, ja tak kupowałem, oczywiście kasa też gra role, znajdziecie kompromis.

Na pewno im lepszy instrument tym lepiej, ale trzeba pamiętać że samo pianino nie zagra i nawet najlepszy instrument nie pomoże jak nie będzie się ćwiczyć. Do nauki akustyk byłby najlepszy. Są oczywiście też cyfrowe pianina na bardzo wysokim poziomie, ale te sporo kosztują. Ćwiczyć można i na takim za 2000 zł, ale lepiej poczekać trochę dłużej, odłożyć i ciszyć się naprawdę dobrej klasy instrumentem. Może pomyśleć nad hybrydowym pianinem, byłaby to optymalna opcja jeżeli myślimy o instrumencie cyfrowym, który najwierniej odwzorowuje akustyka?