Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest tu mama która o ciążę się starała a nie wpadła ?

Polecane posty

Gość gość

W czerwcu chce zacząć sie starać dziecko. 13 04 idę do lekarza proszę o toxo cytomegalie morfologie mocz wymaz z pochwy i cytologie czy o czymś nie pomyślałam ? Badania na tarczyce robiłam w październiku 2016 ibwszystko ok nie miałam nigdy problemów. Może jakaś dieta ? Jem więcej warzyw i owoców pije zielona herbatę. Kawę ograniczam. No i cholerne papierosy rzuciłam 3 tyg temu. Na szczęście mnie nie ciągnie.

Gość gość
No i łykam folik i witaminy dla kobiet w ciąży jakoś od 4 dni

Gość gość
Ja się starałam. Brałam tylko witaminy przed i standardowa wizyta u ginekologa z cytologia.

Gość gość
Ja się starałam. Zrób poziom glukozy, ja w pierwszej ciąży, którą poroniłam miałam cukrzycę ciążową. Przy drugiej ciąży dieta cukrzycowa od początku. Zrób usg transwaginalne, wylecz zęby i stany zapalne pochwy, zrób ob, tsh, sprawdź czy przechodziłaś różyczkę, test na hiv robią standardowo w ciąży.

Gość gość
Jedz zdrowo, mniej smażenia, więcej pieczonego i na parze, dużo warzyw zielonych, regularne posiłki, jak najmniej cukru i słodkiego, bo to sprzyja grzybicy, pełnoziarniste pieczywo, ryż i makaron najlepiej ciemny, zbilansowana dieta.

Gość gość
Boże, po prostu znajdź w ciążę. Przesadzacie.

Gość gość
I cukrzyca byla powodem poronienia ? Ja poronilam 2 ciaze, tez mialam cukrzycę, ale mowili mi ze to nie była przyczyna.

Gość gość
Ja nie wpadłam, ale też nie robiłam sterty badań przed. Byłam u gin spr czy wszystko ok. Cytologia. Nie zmieniłam diety, Bo ciąża to nie jest choroba. Wychodzilsm z zalozenia Albo się uda albo trzeba będzie się martwić. Jednak nie można robić tego na zapas.

Gość gość
Możesz być zdrowa i poronić. Bierz witaminy i wyluzuj.

Gość gość
19.41 Nie wiem, badania nic nie wykazały, były też w ciąży inne problemy, plamienia, ale zaczynałam ciążę z wagą 68 kg i potwornie chudłam na tej diecie, po poronieniu ważyłam 53 kg, lekarze nie chcieli mi dać insuliny, bo uważali, że mam czas, dwóch ginekologów nie wyklucza, że coś mogło być na rzeczy. Odżywiałam się przed ciążą fatalnie dlatego wiem jak ważna jest dieta. Gdybym nie zmieniła nawyków żywieniowych to mogłoby być kiepsko (w drugiej ciąży też cukrzyca, dziś mam dziecko).

Gość gość
A ja niczego sobie nie odmawiałam i zdrowe dziecko.

Gość gość
Ja się starałam ale nie robiłam żadnych przygotowań

Gość gość
Każdy przypadek jest inny. Tu na kafe co druga chwali się, że ma ciąże z wpadki, jarała fajki, żarła śmieci, a w ciąże zaszła na zakrapianej imprezie, dziecko ma zdrowe (?) ale sorry ja wolę świadome planowanie. Tylko dzięki temu dziś jestem matką, bo wcześniej miałam masę problemów i wolałam o tym wiedzieć przed, a nie po fakcie. Cukrzyca ciążowa może być przyczyną obumarcia płodu lub porodu przedwczesnego, zdarza się to rzadko, ale nie jest niemożliwe. Zdrowe odżywianie jest ważne już na etapie planowania. Inna sprawa, że mam koleżanki, które starały się o ciąże ze 3 lata. Nigdy nie wiesz jak będzie, co kobieta to inna historia.

Gość Kate_Downton
Zrób anty tpo. Miałam idealne wyniki tsh ale mnie tknelo i poprosiłam jeszcze o anty tpo. Wyszło mi male Hashimoto które teraz lecze jodinem. Powodzenia, my staraliśmy się 6 cykli

Gość gość
Zrobilam cytologie, tsh i prolaktyne, zaczelam brac kwas foliowy. Urodzilam w marcu tego roku. Pierwsza ciaza-dopiero po zajsciu robilam badania i kwas foliowy tez po zrobieniu testu.

Gość gość
Ja chodziłam do ginekologa regularnie (brałam tabletki), i kiedy powiedziałam że planuję ciążę, poradził tylko odstawić tabletki 3 mce wcześniej i życzył powodzenia. Miałam robioną regularnie cytologię i usg piersi, morfologię również (jestem krwiodawcą), nie miałam infekcji intymnych, do dentysty też chodzę regularnie, nie miałam żadnych objawów które wskazywałyby na problemy hormonalne więc nie widziałam też potrzeby robienia wszelkich możliwych badań. Badania na HIV, różyczkę i toksoplazmozę i inne miałam robione już w ciąży. Starania o dziecko nie oznaczają kupy badań, te warto robić jeśli mamy za sobą poronienia albo chorujemy, mamy niepokojące objawy, czy są problemy z zajściem w ciążę. A zdrową dietę należy zawsze stosować, nie tylko w ciąży, przy karmieniu czy starając się o dziecko.

Gość gość
ja tylko brałam kwas foliowy 2 miesiące wcześniej. ludzie powariowali, po prostu zachodź w ciąże i tyle a nie świruj już na samym początku.

Gość Fajnie jest
Nie musiałam się starać o ciąże:D Nigdy nie miałam z tym problemu.Urodziłam dwoje zdrowych dzieci.Wtedy nie było 500+ i wychowałam bez pomocy PIS.

Gość gość
Kwas foliowy bierze się na kilka miesięcy przed ciążą. W samej ciąży już niewiele daje, bo najważniejsze procesy z cewą nerwową zachodzą gdy kobieta jeszcze o ciąży nie wie. Nie ma co bagatelizować przygotowań do ciąży. Pewnie, że można sobie wszystko olać i iść na żywioł, ale nie polecam, bo potem tylko nerwy i niepewność. Te parę podstawowych badań to nie jest żadne wariactwo ani wysoki koszt. Rzucić fajki, jeść zdrowo, nie pić alkoholu czy brać kwas warto zawsze, z ciążą czy bez niej.

Gość gość
3 miesiace przed zajsciem w ciaze bralam kwas foliowy i bylam u ginekologa wyleczyc infekcje, nic wiecej. Zaszlam w ciaze w pierwszym cyklu staran. Nie ma co za bardzo spinac sie z badaniami, wszystkie zleci ginekolog na początku ciazy, trzeba troszke wyluzowac bo niestety pozniej moga byc problemy z zajsciem w ciaze.

Gość gość
To ja autorka.... 1 ciąża obumarla w 8/9 tyg . Teraz mam 6 letnia córkę i w ciąży bylo ok. Gorzej było z moja głowa strach strach palacz ze się boje... ze znowu będzie to samo. Ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło i mam córeczkę. Teraz znowu się boje.... przed 2 ciąża nie miałam żadnych badań. Lekarz nic nie zalecił jedynie cytologie.

Gość gość
Ja się starałam 4 lata. Wg licznych badań wszystko z nami ok.

Ja o pierwsze dziecko starałam się kilka miesięcy po odstawieniu tabletek. Brałam kwas foliowy Folik, zaczęłam zdrowo się odżywiać. I tyle :) Dziś jestem mamą dwóch maluszków :)