Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile dać na komunię?

Polecane posty

Gość gość

jestem ciocią, 400zł wystarczy ode mnie i męża?

Gość gość
Moim zdaniem tak. Może zaraz mnie zakrzyczą te, że skoro rodzina to należy dać powyżej 500 do 1000, a chrzestny rower i lapka.

Gość gość
Ja w tym roku mam komunie chrzesniaka. Dam mu 600 albo 700zl i ksiazke. Jakby to nie byl chrzesniak to mysle ze dalabym max 300zl. No ale to moj jedyny chrzesniak i na dodatek jeszcze fajny chlopiec z ktorym mam dobry kontakt pomimo 1000km. Sam z siebie dzwoni na skajpa, pyta sie co slychac itd. Mysle ze to i tak sporo dla 9cio latka.

Gość matkkaaaa Beatka
My w tym roku mamy dwie komunie. Jedna u mojego siostrzeńca i zarazem chrześniaka, a druga u córki kuzynki. Chrześniakowi planuję dać tak jak poprzedniczka 700 plus piekę dla niego na komunię ulubiony tort i ulubione ciasta, bo jest strasznym łasuchem i te ciasta chyba bardziej go ucieszą niż koperta :P Mąż mówi, by dać 1000 zł. stać nas, ale wydaje mi się, że to za dużo. Nie wiem w sumie po co takiemu dziecku takie duże pieniądze. 700 zł to według mnie wystarczające. Córce kuzynki planuję dać 300 zł, jakiś bukiecik. Aaa i jeszcze idziemy do kuzynki mojego męża, ale u niej tylko do kościoła, bo mamy inne wesele w tym terminie, i jej damy 100 zł w kopertę i bukiecik.

Gość gość
Mi się wydaje, że 400 zł starczy, my dajemy zazwyczaj 300. Chrześnicy kupiłam mini wieżę i 500 zł w kopercie, wyszło mnie to 800 zł, do tego pismo św. Czasem kwestia prezentu na komunię to nie tylko zasobność portfela ale stosowność okazji, to małe dziecko a te prezenty zaszły trochę za daleko moim zdaniem i 700-800 zł to chyba maks dla chrześniaka. A takie dzieci najczęściej i tak nic nie szanują niestety.

Gość matkkaaaa Beatka
Tak na prawdę to w kwestii kopert te komunijne dzieci są akurat najmniej ważne. Już nie raz słyszałam dyskusje na temat ile dać pieniędzy. I co goście biorą pod uwagę? Wcale nie dziecko i jego potrzeby. Zastanawiają się ile da drugi chrzestny, by nie dać mniej, bo nie chce być gorszy.. Albo kwestia sympatii do rodziców dziecka - i to chyba przeważa. Te teksty: daje 200 i ani grosza więcej. i o matce dziecka: małpa jedna do roboty niech się weźmie, pewnie liczy, że jak w Niemczech pracuje to nie wiadomo ile jej dam. a poszła w buraki!! Jak się lubi rodziców to chętniej damy więcej. a jak się nie lubi to ooo nie dość, że w kopertę muszę dać to jeszcze patrzeć na nich pół dnia...

Gość gość
chrześnicy i siostrzenicy zarazem 1000pln

Gość gość
Ja zamiast pieniędzy dałam siostrzenicy srebrną bransoletkę i zegarek , i sądzę że była o wiele bardziej zadowolona z tego niż jakby dostała pieniądze . Polecam https://minuta.pl/ ten sklep mają tam bardzo okazyjne ceny