Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oszczedzacie czy wydajecie kase bez zastanowienia?

Polecane posty

Gość gość

Jesli oszczedzacie to jaki macie system? Przelewanie z gory okreslonej kwoty co miesiac na konto oszczednosciowe, odmawianie sobie slodyczy itp, zbieranie na jasno wyznaczony cel, menu ukladane z gory na caly tydzien. Jakie sa wasze sposoby?

Gość gość
Wiem że co miesiąc muszę odłożyć 1500 zł, oplacic rachunki i kupić jedzenie, resztw wydaje jak leci, o niektórych wydatkach nawet nie pamiętam i się dziwię później przeglądając wyciag że gdzieś byłam, coś kupiłam. Mój mąż jest bardzo skrupulatny. Dokładnie zapisuje na co ile wydał

Gość gość
Mój sposób na poczatku miesiąca zapisuje co muszę kupić i jaką kwote odłożyć tego sie trzymam za oszczędziła am już 100 tys zł zbieram na własny domek .

Gość gość
Ja nie mam z czego zaoszczędzić więc tego nie robię .

Gość gość
19:52 wliczasz w to pieniadze od rodziny?

Gość gość
U mnie ledwo starcza to nie mam z czego odkładać.

Gość gość
19:56 nie mam rodziny matka zmarła gdy miałam 14 lat wychowywałam sie do 19 roku u Ciotki która mnie przygarła a ojca nie znam rodzeństwa też nie mam teraz mieszkam sama męża brak nawet chłopaka nie mam :(

Gość gość
20:04 a ile masz lat? to musialas mocno zaciskac pasa, chyba ze pracowalas poza Polska. Chcesz kupic jak duze mieszkanie? Wszystko zalezy w jakim miescie, bo w duzym ceny z kosmosu.

Gość gość
29 lat za granica nigdzie nie pracowałam nie znam nawet angielskiego tylko w Polsce nie raz bywa nawet że po 12/13 godzin na dobę albo po pracy chodzę do jakieś dodatkowej opieka nad dzieckiem itp marzy mi się domek taki na obrzerzach miasta na własnej działce żeby czynszu nie płacić już potem , kuchnia łazienka z trzy pokoje rodziny pewnie i tak już nie będę miała to większy mi nie potrzebny .

Gość gość
Ja na początek miesiąca staram się przelewać na konto oszczędnościowe, taki system działa najlepiej. Poza tym wydaje też na przyjemności - np. jestem pasjonatką fotografii i gromadzę sprzęt. Teraz zbieram na nowego Panasonika :D

Ja jakiś czas temu zdecydowałam się na oszczędzanie z http://www.viennalife.pl/. Do wyboru dwa pakiety Vital Saver lub Optimum Saver. Minimalna składka to tylko 200 zł, zawsze można dopłacić dodatkowe środki. Generalnie firma sprawdzona i godna polecenia. Uważam, że należy tak się zabezpieczać na przyszłość.