Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to nie dziwne ,że synowa mowi do tesciowej pani zamiast mamo?

Polecane posty

Gość gość
A co to ma do rzeczy, że poslubilam jej syna, nie rozumiem zwiazku mojego wyboru z.potrzebą nazywania obcej kobiety mamą. No i na pewno nie jest to przybrana matka. Dziewczyny, matka to ktoś szczególny, ja już mamy nie mam, ale zawsze będzie w moim sercu ta jedyna a teściową szanuję, bo to mama mojego męża, ale jego nie moja.

Gość gość
jak to "Syna za męża się zaakceptowało"...? Syna wybrałam za męża SAMA, więc co ma do rzeczy do obcej baby mówić "mamo"?

Gość gość
Dokładnie. Męża sobie wybrałam, kocham go, tworzymy rodzinę. Jakby ktoś miał wątpliwości, to "człowiek opuszcza matkę i ojca", kiedy się żeni/wychodzi za mąż- nie znaczy to że nie mamy mieć szacunku do rodziców, ale dla zięcia/synowej teściowie nie są rodziną, tylko mąż/żona. Zakładając nową, można szanować starą rodzinę, nawet trzeba, ale bez przesady, żeby obcych sobie ludzi rodzicami tytułować. Takie problemy to w Polsce, w innych krajach mówi się po imieniu i nikt nie drze szat z tego powodu, ani nie pomyślą teściowie, że to brak szacunku jest...

Gość gość
Zacznijmy, ze kto to "mamo" " tato" w ogole wymyslil ?

Gość gość
ja mowie "tesciowa" bo w końcu nia jest . Kiedys mowilam mamo ale wkurzyla mnie i przestalam tak się do niej zwracać. W końcu matke ma się tylko jedna.

Gość gość
Oj ,odezwały się głupie dziewoje i na dodatek kretynki,słowa "mamo" do matek mężow nie oznaiczają że to mają być wasze matki,to słowo oznacza tzw.tytuł. Wam najlepiej pasowałoby tykać np.Kryśka,Maryśka a spadać gówniary na drzewo,matkom zwisa wasze"mamo" per Pani dziewoje macie z się zwracać,teściowa to nie koleżanka a wy nigdy nie będziecie normalne bo nie macie dobrego wychowania i wasze dzieci również.Dzieciom też każcie się zwracać Pani Babciu a najlepiej urwać kontakt,wtedy wszyscy będą zadowoleni.

Gość gość
Bo ty pewnie rodem z wiochy a buraki tak do siebie się zwracają,synowo:) teściowo:) zinciu:) hej!!!!

Gość gość
21:01] w pięknym tonie i jak elegancko,nooo super

Gość gość
mama to mama , tesciowa to tesciowa . Do mamy mówie mamo do tesciowej mówie tesciowa .

Gość gość
12:04 osz kurffa jak ci cisnienie dziolchy podniesly. Hej

Gość gość
12:15 a jak tesciowa sie do ciebie zwraca?

Gość gość
dziś To był mój wpis i żeby ci było lżej to dodam że nie jestem teściową i szybko nią nie będę ale jestem synową i słowo "mamo" nie traktuję że to moja mama ale formę która obowiązuje i w niczym żadnej synowej nie uwłacza.To jest chore co piszecie i sądzę że wasi małzonkowie może nic nie mówią ale to boli.o jakoś dziecko podrzucić pasuje ale oddać szacunek trudno

Gość gość
gość dziś 12:15 a jak tesciowa sie do ciebie zwraca? x synowa badz Kasia . Ja do niej tesiowa badz Danusia . To ze traktuje ja jak matkę / mamę i mam taki sam szacunek jak do mojej mamy nie oznacza ze mam do niej tak samo mówic . Zreszta gdybym nazywała dwie osoby słowem : mamo czesto byłby problem o kim mówie .

Gość gość
12:28 moja tesciowa to alkoholiczka i nigdy nie slyszalam zeby jej dzieci uzyly slowa mamo. Nigdy przez 11 lat malzenstwa nie slyszalam w tym domu mamo. Z dziecmi mi nie zostala nawet sekundy.

Gość gość
Bo najlepiej to per tesciowo, tesciu. Przeciez,nimi sa. Gdy ja zostane tesciowa to poprosze swoje synowe by jesli nie chca mi mowic mamo, mowily mi tesciowo. Dla mnie to piekne okreslenie. I niech mowia mi w drugiej formie, czesc tesciowa, jak sie czujesz, tesciowo napijesz sie herbaty? A nie w trzeciej osobie, jak sie tesciowa czuje? Napije sie tesciowa herbaty? To nie bardzo juz.

Gość gość
[12:40 no fakt,tylko ci pozazdrościć poczucia piękna:D

Gość gość
Na dobrą sprawę matka męża dla kobiety nie jest teściową a ćwiekrą.

Gość gość
Problem z doopy wzięty,obyście nie miały w życiu większych.

Gość gość
Czyli do was tez beda mowic na pani albo bezosobowo ;-)

Gość gość
Ja do rodzonej matki mowie " mamusia, a do tesciowej "mamo" ...

Gość gość
13:06 Bo masz klasę i wiesz że to taka sama kobieta jak twoja mama,w niczym ci to nie ujmuje a jedynie dodaje tego czegoś czego inii nigdy mieć nie będą,dobrego wychowania:)

Gość gość
O! Dziękuję za miłe słowa! :-)

Gość gość
12.49. Świekrą. Ale ponieważ zanikają już nazwy typu wujenka, stryjenka, stryj, pociot, tylko jest wujek i ciotka , to też zamiast świekra i świekr/świekier może być dla obu stron teściowa, teść.

Gość gość
12.47' Nie to ładne co ładne, tylko co się komu podoba. Mnie się podoba. Tak jak określenia typu stryjenka, wujenka, brat wujeczny, siostra stryjeczna, zamiast ciocia i po prostu siostra cioteczna. Tobie może co innego. Ja ci nie gratuluję wąskich horyzontów czy braku wyrozumiałości ;)

Gość gość
[13:20 Wąskie horyzonty to mając ci którzy mają problem z okazywaniem,uczuć,sympatii,dobrej woli etc. Jesli podobają ci sie takie określenia to twoja broszka ale nie mów że to jest ładne,bo jak kiedyś zostaniesz tą teściową to odczujesz to piękno. Nie będzie to miłe i wtedy zrozumiesz:)

Gość gość
To co ja mam zrobić? Mówiłabym nawet chętnie do teściowej "mamo", gdyby nie jeden drobiazg. Otóż moja teściowa jest młodsza, niż moje rodzeństwo... Urodziła mojego męża jako dość wczesna nastolatka, mąż ode mnie 5 lat młodszy, siostrę mam 2 lata starszą niż teściowa, brata 5... Dziwnie mi mówić "mamo" przy tak małej różnicy wieku. Lubię ją, ale "mamo" czy nawet "pani" przez gardło mi nie przechodzą. A nic nie proponuje. To dopiero dziwna sytuacja...

Gość gość
18:25 To nie ma znaczenia,gdyby chciała być z tobą po imieniu z pewnością by ci zaproponowała,widać że woli raczej malusi dystansik bo z reguły wychodzi to na zdrowie,spoufalanie się nie jest fajne.Czasem młodsza o pokolenie osoba może sobie pozwalać na zbyt wiele a to zle wróży więc jest ostrożna i ma rację. Matka męża to nie koleżanka i musisz przyjąć że to jednak nie wypada wpraszać się na per ty.Nie musisz mamować skoro tego nie chcesz a per Pani jest wszechobecne i jak widzisz bardzo modne.Możesz się zwracać np.Pani Krystyno etc i to będzie wyrazem szacunku .

Gość gość
gość dziś pierdzielicie hipolicie,ciesz się że cie taki młody wziąl za żonę a ty masz problem z matkowaniem ha ha ha

Gość gość
Ja mowie tesciowa tesc w trzeciej osobie.a partner dalej pani pan.polecam moj zwrot

Gość gość
Moj brat mowil tesciu tesciowo.i od niego wzielam ten zwrot nie zadne mamo na sile. Tylko np co Teściowa dzis kupila?a ona mi ty