Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dropshipping czy ktoś tak pracuje

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym otworzyć sklep internetowy i współpracować z hurtownią/hurtowniami w ramach dropshippingu. Tylko zastanawia się mnie jak wygląda sprawa współpracy z dwoma hurtowniami pod kątem wysyłki towaru i kosztów. Jeśli jeszcze jakoś koszty bym ogarnęła (w sumie to musiałabym płacić podwójnie, bo koszt wysyłki jednej hurtowni i drugiej, a mnie klient płaci tylko raz), to bardziej zastanawia mnie to, JAK klient przyjmie to, że dostanie dwie osobne paczki? Jeśli złoży on zamówienie produktów, które akurat pochodzą z dwóch hurtowni, to ja składam zamówienie w pierwszej, potem w drugiej i efekt wygląda tak, że są dostarczane dwie przesyłki.... Czy można to jakoś pogodzić?

Gość gość
tak - ustalić zasadę w regulaminie że w jednej przesyłce można zamawiać tylko jeden przedmiot, a jak ktoś chce 2 to zamawia 2 razy. Potem ewentualnie będziesz mogła tą zasadę naginać w przypadku zamówienia przez klienta kilku rzeczy pochodzących z jednej hurtowni.

Gość gość
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tylko nie do końca rozumiem, jeśli ktoś będzie chciał zamówić dwie rzeczy albo nawet trzy, gdzie akurat nieszczęśliwie 2 będą z jednej hurtowni, a trzecia z drugiej hurtowni, to klient musi zamówić osobno jedną rzecz, a potem osobno drugą i trzecią? Może coś zamotałam, ale jeśli dobrze to zrozumiałam, to chyba nikt na to nie pójdzie, bo wtedy musi płacić podwójnie za wysyłkę, a problem dwóch paczek nadal zostaje.... Czy mogłabym uprzejmie poprosić jeszcze raz o wytłumaczenie?

Gość Maciej
Dnia 3.08.2017 o 03:18, Gość gość napisał:

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tylko nie do końca rozumiem, jeśli ktoś będzie chciał zamówić dwie rzeczy albo nawet trzy, gdzie akurat nieszczęśliwie 2 będą z jednej hurtowni, a trzecia z drugiej hurtowni, to klient musi zamówić osobno jedną rzecz, a potem osobno drugą i trzecią? Może coś zamotałam, ale jeśli dobrze to zrozumiałam, to chyba nikt na to nie pójdzie, bo wtedy musi płacić podwójnie za wysyłkę, a problem dwóch paczek nadal zostaje.... Czy mogłabym uprzejmie poprosić jeszcze raz o wytłumaczenie?

Dlatego najlepiej jest ustawić marże na takim poziomie by po trochu kompensowało dopłacanie do wysyłki. Bo klient kupuje w 1 miejscu i płaci 1 raz za wysyłkę, natomiast może się zdarzyć jak napisałaś że towar idzie z 2 hurtowni i trzeba pokryć koszty z własnej kieszeni. Ja posiadam akurat moduł z https://www.mhurt.pl/ gdzie przypisywanie marży do produktów jest fajnie rozwiązane, więc mam pełna kontrolę. Można też logistycznie rozwiązać to w inny sposób ale to już w przypadku większej ilości zamówień - typowy dropshipping tutaj nie zadziała. Z hurtowni zamawiamy zbiorczo w 1 paczce ( płacimy 1 raz za przesyłkę ) produkty dla wielu klientów a następnie sami przepakowujemy to do klientów i wysyłamy.