Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wasze babcie, dziadkowie, tez uzywają takich dziwnych słów? :D

Polecane posty

Gość gość
Ło Matko Bosko jedyno kochano!

Gość gość
a no i jeszcze mówi mundro "ty to nie bądź taka mundro" :D "tako choro jezdem" "ja się nie rozumuje w takich sprawach" i jeszcze wiele innych

Gość gość
Dziełuchy psiajuchy zegarek mi zginął, jak mi nie oddata to wom powyrz/żynom. Takie teksty walil moj wujek

Gość gość
Inne kieleckie "ide na berze" wymawiane nie rz a osobno i uj wie o co chodzi :O

Gość gość
wzina tez mowi,przyjedzta, jak czasem dzwonie i pytam kiedy mama wyjezdza to mowi,ze mama dzisiaj nie jadzie :D ino mowi "nie bierz tego,ino tamto"

Gość gość
Buroki, ptoki, truskowki

Gość gość
łode mnie

Gość gość
Toto zamiast to

Gość gość
Idę na pole!

Gość gość
sarastycznie "kulosy" (normalnie tak nie mówią), poza tym takie słówka jak "galancie" albo "chęchy" :D

Gość gość
dajek na listonosza mówiła

Gość gość
Babcia mojej koleżanki wieś na Mazowszu(kurpie) WESPUTA - czyli wersalka. Buahahaha jak 1 raz to usłyszałem to myślałam, że się pos.ikam że śmiechu :-)

Gość gość
Pamiętam jak byłam z siostrą jakieś 25 lat temu u dziadków na wsi mieli taki wychodek osobny na dworze pewnego dnia gdy dziadek poszedł za potrzebą zamkneliśmy go tam od zewnątrz siedział tam z dobrą godzinę w końcu drzwi wyleciały razem z zawiasami jak wystartował do krzyczał : PIEROŃSKIE GADZINY MACIE JOBLA POSZOŁ MI FORDS DWA GADY ZBEJONE PRZEBRZYDŁE .

Gość gość
to sobie posłuchajcie "Winnetou" w wersji ze śląskim lektorem, albo poczytajcie kaszebskie wierszyki. języki są różne, słowa są różne, wyrażenia sąróżne. normalka.

Gość gość
Ja już kiepsko pamiętam, moja na pewno mówiła: surgaj się (przesuń się) Poza tym często przekręcała wszystkie wyrazy, prawdziwek to był "prawiczek", zmiennicy "z/miednicy" i takie tam :)

Gość gość
Moja babcia kiedy wróciłyśmy z kuzynką nad ranem będąc u niej na wakacjach:" jom to jest ciekawo czyś ty jest trzeźwo....dupa ci sie po cały chałpie zawraco " TYŻ KIELECCZYZNA ;) to było 20 lat temu, ale nigdy nie zapomnę:)

Gość gość
Mój świętej pamięci kochany dziadek 77 lat , w parku się kiedyś na słuchał wulgaryzmów , jedziemy pewnego dnia po leki zatrzymuje nas policja a on z tekstem do policjantki CHWDP a ta się go pyta czy wie chociaż co to znaczy ,i opowiada że słyszał że w dzisiejszych czasach tak się policje wita .

Gość gość
Moj dziadek zamiast -co? Mowi -kieł? xD

Gość gość
Nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam że ktoś na poprzedniej stronie uważa gwarę za przeszkodę w rozwoju kraju... Ludzie, większość państw ma bardzo zróżnicowany geograficznie język, choćby takie Niemcy... Gwary są piękne bo podkreślają różnorodność! To tak jak z pomidorami, kiedyś były przeróżne odmiany kolory i zapachy, a teraz jeden uniwersalny czerwona kula bezwartościową ale dobra do transportu. Tak samo będzie (już jest!) Z naszym językiem. Tracimy lokalne piękno, lokalny koloryt. To widać też w budownictwie. Ludzie nad morzem stawiają góralskie chaty a na Mazurach- podlaskie. Masakra!

Gość gość
moja "a" zamienia na "o" jojko, piosek, kwiotki itp :D

Gość gość
gość wczoraj Moja babka na krzesło mówi " ryczka " xx Ale "ryczka" to taki niski taborecik, co albo dzieci siedziały, albo gospodynie kartofle obierając itp.

Gość gość
lubiłam jak mój kochany dziadziuś/z centralnej Polski-tak się określa/ ogłasza wszystkim wokół,że lada dzień przyjedzie do nich wnuczka Ślązaczka ,ze swoim śląskim akcentem a ja żadnego śląskiego akcentu nie mam,mówię poprawną polszczyzną to dziadkowie mówią np."kaj idziesz"? kocham ich nad życie i szanuję i nie śmiałabym kpić z ich gwary uwielbiam tę naszą regionalną gwarę

Gość gość
Ja jestem z kieleckiego i prawie nie mówię gwarowych słów, ale jak wyjechałam w inny rejon kraju na studia, to sie niektórzy pytali skąd jestem, bo mam inny akcent. Jak się wsłuchałam sama w siebie, to rzeczywiście, my tak jakby ucinamy i skracamy końcówki:d A moi rodzice i dziadkowie używają prawie wszystkich typowo kieleckich wyrażeń-łapę, drapę, skubę, chodźta, ino, zalewajka jako zupa itp.

Gość gość
Babcia pochodziła spod Częstochowy i u niej buty po domu to były chapcie, a małe owocki na drzewach to guguły i jak była młoda, to chodziła na dziorgę do sadu czyli podjeść sobie coś z drzewa :)

Gość gość
Tak "winetou" po Śląsku to "majstersztyk" :D (jak jo to łoglonadała, to żech sie czuła jak za bajtla na placu)

Gość gość
Wiater hulo na dworzu - wiatr wieje na dworze. Okolice Skarżyska

Gość gość
NIE pugilares, co za bzdury, TYLKO pulares. To zwykły portfel.

Gość gość
Pulares jest właśnie zniekształconym słowem pugilares, które jest już dziś archaiczne.

Gość gość
Zapłocie - okolica na końcu jej działki , a płotu i tak tam nie było :)

Gość gość
Nie wiem czemu ale od kiedy pamiętam dziadek do babci mówił "BUCHA"