Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czerwiec 2018

Polecane posty

Gość gośćluśka
Też mam brzuch i to spory. W pierwszej ciąży też było szybko widać więc chyba taki mój urok ;) U mnie znowu infekcja i już mam dosyć, co kończę brać leki to znowu swędzi i piecze :( W święta zaliczyłam izbę żeby mi cos wypisali.... Miałam iść na usg 13 stycznia ale chyba odpuszczę i poczekam do tego 20 - 21 tygodnia na połówkowe. Poza tym dokucza mi niskie ciśnienie, masakrycznie niskie :(

Gość Cytrusek_czerwiec
U mnie brzucha nie widac poniewaz mam mocne miesnie brzucha, ktore wszystko trzymaja. To dzieki silowni na ktora chodzilam 5 razy w tyg. I jezdzilam bardzo duzo na rowerze. Trenowalam wspinaczke i biegalam. To na prawde pomaga!!! Teraz niestety nie cwicze bo nie ma nigdzie w poblizu zajec dla ciezarnych oprocz jogi. A w domu nigdy nie lubilam cwiczyc. Zostal mi basen. Tez dobre ☺

Gość gość iwonka
cytrusek czerwiec ja nie chodziłam na siłownie ,jestem szczupła a brzucha nie widać mysle ze to nie siłownia ma wpływ niektóre dziewczyny tak mają że dopiero później brzuszek się pojawia, widocznie taka ich uroda

Gość Cytrusek_czerwiec
Iwonka pewnie tez jest duzo racji w tym co mowisz. Ale brzuszek ciazowy jest piekny i kobieta moze go dumnie nosic ☺

Gość Nellshell
Hehe no wlasnie cytrusek ja wlasnie mysle, ze wiekszosc ciezarnych (zwlaszcza pierwszy raz) wcale nie chce miec niewidocznego brzucha. Z utesknieniem czekaja na ta swoja piłeczke z przodu. ja tak mialam w 1 ciazy, nie moglam sie doczekac brzucha a jak juz mialam chodzilam dumna jak paw i czulam sie pieknie i kobieco ;) teraz jest inaczej. Skonczylam 14 tc. Mam duzy brzuch! Mam wrazenie ze taki mialam w 1 ciazy w 7 mcu :( boje sie co bedzie dalej. Nie objadam sie. Mysle ze to slabe miesnie bo przed poprzednia ciaza mialam bardzo duzo ruchu, teraz nie. Nie chodzi o to ze chce wygladac jak fit matki blogerki (ani to fajne ani ladne ani prawdziwe dla mnie) tylko po prostu martwie sie o zdrowie. No i nie chce byc taka ociezala juz od poczatku. Ide wlasnie na kolejny dluuuugi spacer (z woreczkiem na ewentualne zwroty :/)

Gość Lisssaa
Tak, tylko, że ja przed zajściem w ciążę niestety nie byłam szczupła tylko CHUDA :D z tą właśnie różnicą. 49/50kg przy wzroście 168cm - taka moja od zawsze uroda ;) teraz na plus 2kg, które przyszły mi na początku ciąży i na razie tylko tyle, a czekam na dużooo więcej i oby mi zostało :)

Gość Lisssaa
Trollu lub dziewczyny proszę o interpretację wyników TSH. Mój wynik 3,43 "0.270 - 4.2 zakres ref. 0.01 - 2.32 kobieta w ciązy I trym. 0.1 - 2.35 kobieta w ciązy II trym. 0.1 - 2.65 kobieta w ciązy III trym." Już się martwię, że coś jest źle...

Gość Lisssaa
Dodam, że poszłam na to badanie po obfitym śniadaniu, popiłam nawet szklanką soku :/ a teraz czytam, że to trzeba na czczo?!

Gość gość
Badanie poziomu TSH we krwi bezwzględnie musi być wykonane na czczo. W innych warunkach wykonane badanie daje wynik niediagnostyczny, nieprawidłowy.

Gość Nellshell
Dzis poczulam dziecko! Musniecia motyla. Jestem autentycznie zszokowana, bo skonczylam dopiero 14 tc, a syna poczulam dopiero w 22 tygodniu! No ale nie da sie tego uczucia pomylic z niczym innym :) wiecie moze gdzie umiejscowione lozysko skutkuje wyrazniejszym odczuwaniem ruchow dziecka? Teraz mam na tylnej scianie. Ma to jakies znaczenie?

Gość gość
Lisa gość 18.38 ma racje. Potraktuj jakby badania nie było. Musisz powtórzyć Troll

Gość gość Julia
Na tylnej ścianie podobno bardziej czuć:) Co do brzucha - tez mam początek 15 tygodnia a wygladam jak w 7 miesiącu w 1 ciazy....... Sama jestem w szoku.

Gość gość Julia
Co do USG - miałam przedwczoraj i przeziernosć wyszla 2 mm przy CRL 80mm wiec jest w normie :) No i najprawdopodobniej jest to chłopczyk:)

Gość gość iwonka
ja mam też umiejscowione na tylnej ścianie

Gość gość
Gość Julia który to tc?

Gość gość
Gość Julia aha, ok, początek 15tego :)

Gość lenka0311
Część dziewczyny . co u Was? Jak samopoczucia? co tak cicho tu? ;)

Gość Nellshell
Czesc lenka. Czesc dziewczyny. Witajcie w nowym roku. U mnie ciagle raz lepiej raz gorzej. Wczoraj mialam mnostwo energii, dzis wygladam i czuje sie jak zombie. Mam wyrzuty sumienia, bo dziecko pol dnia przed tv, nie mam sily na nic. Ograniczam kawe do 1 dziennie i to chyba dla mnie za malo. Wymioty i mdlosci tak samo- raz lepiej raz gorzej, ale nadal sa i konca nie widac. Z przyjemnych rzeczy: czuje dziecko od kilku dni kilkanascie razy na dobe. Jestem nadal tym szalenie zdziwiona. To nowosc dla mnie, bo synka cala ciaze prawie nie czulam wcale. A kopy czy ruszacy sie brzuch znalam tylko z opowiadan.

Gość klotka
Hej dziewczyny, cześć Lenka :) U mnie wszystko ok, święta to taki intensywny okres, więc nic dziwnego, ze tu cisza :) Jak sylwester Wam minął? Kiedy macie połówkowe? W którym tygodniu? Ja umówiłam się na 23 stycznia i to będzie 21 tydzień (20t+2d) i pluję sobie w brodę, że nie wczesniej, mimo że wiem, ze ten tydzień to optymalny moment ;) Ale tak już bym chciała wiedzieć, że wszystko ok... Swoją drogą... nie jesteście przerażone upływającym czasem? Dopiero co rozmawiałyśmy o tym, czy w 6 tyg będzie już widać serduszko, a teraz pytam Was o połówkowe ;)

Gość lenka0311
Ja Sylwester przespałam. Cały dzień spędziłam w łóżku. Strasznie źle sie czułam. We wtorek mam wizytę. To bedzie równo 18 tydzień 0 dni. Wiec na polowkowe zapewne w sam raz wyjdzie 21 tydz. Zaczęłam chyba czuć delikatne ruchy maluszka naszego :) . cukry w normie bez żadnej diety . wczoraj miałam kontrole u diabetologa to wspomniał żeby sie pilnować .

Gość gośćluśka
U mnie też nic specjalnego. Idę dzisiaj na wizytę zrobic wymaz ponieważ coś te leki nie chcą doleczyć tej infekcji. Niby wszystko ok a za dwa dni znowu to samo :( U mnie 17 tydzień więc półówkowe wypada mi z końcem stycznia. Ja na szczęście czuję się dobrze. Mam niskie ciśnienie ale daję rady chyba, że jest jakis dzień deszczowy i ogólnie b. niskie ciśnienie to zdycham...Kupiłam ciśnieniomierz i mierzę.

Gość gość Julia
A ja postanowiłam odstawić duphaston. Nie mam żadnych plamien. Jutro kończę 15 tydzień. Czuje się strasznie - mdlosci i zawroty głowy a mam 2 letnie dziecko pod opieką. ... wizytę mam 16.01 ale to całe 2 tygodnie i myślę że takie samopoczucie jednak to spraka duphastonu. Moja gin chciała odstawić mi ten lek juz 20.12 ale miałam jednorazowe brązowe plamienie wiec zostawiła na wszelki wypadek... bralam tabletki 2 razy dzienne. Podobno łożysko juz się wykrztalcilo i przy braku plamien można odstawić. Co myślicie o tym?

Gość lena8818
Julia duphaston raczej nie wzmaga aż tak mdłości bo to hormon sztuczny - niby masz w ulotce ze nudnosci mogą występować ale znacznie częsciej występują one po luteinie. Nie chce cie dobijać ale moja szwagierka do 9 miesiaca ciąży miała takie mdłości że poprostu masakra - nie rozstawała sie z toaletą. Także niekiedy poprostu taki urok kobiety ze tak reaguje na wzrost hormonow w organizmie. Jeśli chcesz odstawić to ja bym jednak skonsultowała to z lekarzem bo mimo iż minoł pierwszy trymestr to jednak zagrożenie mozesz miec cały czas ciąży.. Warto moze zbadac hormony czy są odpowiednie...

Gość gość Julia
Leno, lekarz sama powiedziała mi ze duphaston najprawdopodobniej wzmaga mdlosci.. od samego początku biorę go bez badań progesteronu "na wszelki wypadek". Gdybym teraz chciała zbadać czy wystarczy nie brać leku pręż kilka dni?

Gość gość
Dziewczyny w jaki sposób lekarz bada Waszą szyjke? Czy się nie skraca itp? Po prostu ręką? :P czy tak fachowo poprzez usg dopochwowe?

Gość Marika 88
Cześć dziewczyny. Trochę mnie tu nie było ale święta i jeszcze trzeba przeorganizować swoje życie. Sprzedajemy mieszkanie kupiliśmy działkę a w zasadzie rozpoczęto budowę i przez to nie mam czasu się podrapać po tyłku. Aż się boję zapeszać ale od 1 stycznia nie wymiotowałam. A nawet zaczęłam popijać kawę. W święta Wigilię po jadłam a kolejne dwa dni spędziłam nad miską. Mam nadzieję że to już zostanie tak ale to co będzie to zobaczymy. Nellshell i Luśka Ja też mam duży Brzuch i i śmiało mogę powiedzieć że Urósł mi w tydzień czasu tak, bo na ślubie nie miałam prawie w ogóle brzucha a teraz wyglądam jak na szósty miesiąc. Mąż szczęśliwy że wreszcie widać. Julia gratulacje. A co do infekcji to ten lek który miałam gdzie na zol nie pomógł i brałam sześć dni z rzędu kolejne Ale lekarka powiedziała mi że niestety infekcję w ciąży mają to do siebie że często wracają i żebym profilaktycznie co trzy cztery dni brała lactovaginal. Pozdrawiam was serdecznie. P.s. A skusiłyscie się już na jakieś zakupy ?

Gość Cytrusek_czerwiec
Ja narazie dla siebie nic nie kupilam. Mieszcze sie w luzne ubrania. Spodnie ciazowe dostalam od kolezanki ale sa jeszcze za duze. Nie pracuje wiec tez nie musze super elegancko wygladac codziennie tak jak przed ciaza. Dla siebie rzeczy do szpitala chce kupic za dwa miesiace. Dla dzieciatka kupilismy body piekne

Gość Lena8818
Julia wydaje mi sie ze jakbys po tygodniu od odstawienia zrobila bylo by ok. Ale mowie najlepiej spytaj lekarki na wizycie :) napewno bedzie bardziej fachowo umiala ci powiedziec :) Skoro nie plamisz nie masz zadnego krwiala podkosmowkowego ani przebytych poronien to niewarto sie faszerowac ta chemia :) moze akurat ci pomoze na mdlosci

Gość Marika 88
Pytania do Trolla Biorę witaminy Falvit mama ale strasznie rano bolą mnie łydki. Czy mogę to brać dodatkowo magnez ?

Gość gość
Marika możesz brać dodatkowo magnez najlepiej magne b6 rozważ przerwanie falvit chociaż na jakiś czas bo coraz więcej jest zgłoszeń podobnego samopoczucia jak ty teraz napisałaś a w późniejszym okresie wzmaga zatrzymywanie wody. Ogólnie dziewczyny to dość głośno było na temat witamin tych ciążowych coraz więcej z nimi problemów. Podobno udowodniono ze dzieci matek przyjmujących te pakiety witamin jak falvit maja tendencje do rodzenia masywnych dzieci tyją lub zatrzymuje się woda i są bóle mięśniowe trochę jak przy grypie albo właśnie same nogi. Nawet coraz więcej lekarzy odchodzi od tego. Ostatnie najlepsze zalecenia przy zdrowej ciąży to kwas foliowy około 3 miesiące przed ciąża i do około 14 tyg a później to tylko magnez jeśli potrzeba. Kwas foliowy jeśli się bierze 5 (to jest na receptę i lekarz zazwyczaj przepisuje jak są podejrzenia jakiś braków większych w tym sensie) tez trzeba bardzo uważać. Często się zdarza hiperwitaminoza w ciąży zwłaszcza z tych z grupy b a nie dobór magnezu czy żelaza. Hiperwitaminoza może wystąpić przy anemi wiec pamiętajcie jak poleca wam badania to lepiej konsultujcie z lekarzem żelazo czy co ram wam potrzeba niż te wszystkie preparaty dla ciężarnych. Troll