Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wojtek87

Kawa prażona. Czym się różni, gdzie kupować?

Polecane posty

Gość wojtek87

Witam :) Ostatnio słyszałem usłyszałem o kawie prażonej, ponoć jakaś super ekstra ;) ale czy ona się właściwie różni od zwykłej kawy? Gdzie taka kawę kupić i na co w ogóle zwracać uwagę?

Gość gość
ziarna są inaczej przygotowywane i kawa dużo lepiej smakuje ;) zwracaj uwagę na stopień prażenia, bo to też wpływa na smak

Gość SylviaSyla
Generalnie podczas prażenia ziarna są obrabiane dłużej i w wyższej temperaturze, dzięki czemu nie wytwarzają się szkodliwe substancje, które m.in. podrażniają żołądek. Po takiej kawie więc człowiek po prostu czuje się lepiej :) No i zgadzam się, że smak i aromat są dużo lepsze. Oczywiście tu też kawa kawie nierówna, jedna będzie bardziej korzenna, inna gorzka, ale to już trzeba się przyglądać konkretnym produktom :) Ja mogę polecić Coffee for Life.

Gość gość
Wyższej? Chyba właśnie niższej :P Teraz jakoś niedawno Coffee for Life wprowadzili sprzedaż internetową to możesz spróbować bez szukania po mieście: http://www.kawaprazona.pl/ do końca października mają darmową dostawę to trzeba korzystać :P

Gość SylviaSyla
O rety, pewnie, że w niższej! Człowiek jednak już nie myśli w piątek popołudniu ;) A o sklepie nie wiedziałam. Ja zawsze kupowałam na Biobazarze, ale przez neta to faktycznie wygodniej.

Gość wojtek87
Dzięki za odpowiedzi! Nawet nie myślałem, że to taki wybór tego będzie ;) A jakąś konkretną polecacie z tych dostępnych na stronie?

Gość gość
Osobiście lubię Coffee for Life Kenia, ale np. żona pije prawie wyłącznie brazylijską ;) Ogółem przy jasnym prażeniu smak jest delikatnie korzenny, a przy ciemnym intensywny i gorzki. Także co kto lubi.

Gość wojtek87
Zamówiłem Brazylię i Kubę, smaki dość skrajne, jeśli wierzyć opisom, ale zobaczymy. Najwyżej będę wiedzieć w którą stronę iść ;)