Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikol

Dlaczego narzekacie,że 1500 zł za pracę to za mało?

Polecane posty

Gość gość
11:21- co innego jesli ktos zarabia tyle cale swoje zycie, ale jesli zaczyna od takiej stawki to dla mnie ok ;) kazdy od czegos tam zaczynal w zyciu

Gość gość
Na etacie pracuje od pięciu lat jak wyżej napisałam. Wcześniej przez 12 lat byłam pracodawca, ale nawet w tamtych latach zapłacić komuś 50 zl na dzień to byłoby mi wstyd. Co mój pracownik kupi za 50 zl? Fajki i śniadanie ?

Gość mikol
No,a mało mamy takich,co robią za minimalną całe życie? Od zaje..

Gość gość
Tez takich znam, ale poza praca kombinują ile się da. Nie znam takich co tylko z minimalnej żyją bo się nie da.

Gość gość
Za 1500 nie utrzymasz się samodzielnie, bo to zwyczajnie niemożliwe. Musisz siedzieć albo rodzicom na głowie albo z partnerem i razem biedować. Pracodawca udaje, że płaci, pracownik udaje, że pracuje - gdzie widzisz problem, bo wg mnie uczciwa wymiana :)

Gość gość
Ktoś dobrze napisał. Koszty zatrudnienia pracownika są zbyt duże. To jest problem. 1500 to rzeczywiście mało.

Gość mikol
"Za 1500 nie utrzymasz się samodzielnie, bo to zwyczajnie niemożliwe. Musisz siedzieć albo rodzicom na głowie albo z partnerem i razem biedować. Pracodawca udaje, że płaci, pracownik udaje, że pracuje - gdzie widzisz problem, bo wg mnie uczciwa wymiana " To do mnie kierujesz te słowa? Jeśli tak,to patrz 11:20.

Gość mikol
Ja mam 2,5 na rękę.I w ciągu 2 lat muszę odłożyć 38 000 zł :D

Gość mikol
W PL minimalna pensja powinna być od 3000 zł na rękę. Swoją drogą .. UE chce jakiejś gospodarczej standaryzacji,a to ciekawe że u nich się dostaje przynajmniej 1500 euro,a u nas ledwo ponad 300.

Gość gość
A widzę ... to nieuczciwe jest i ze strony pracodawcy i pracownika. Pracuje uczciwie i mam uczciwie zapłacone za swoja prace . Malo mi - dorabiam, ale nie mogę powiedzieć o moim pracodawcy , ze jest nie fair, ze mało mi płaci itp.

Gość gość
Żeby godnie żyć w Polsce to trzeba zarabiać 5tys miesięcznie. 1500 to na samo mieszkanie z rachunkami idzie. Podziękujęcie rządowi a nie pretensje do pracodawców macie. Ciągle tylko podwyżki, więcej i więcej, a pensja w miejscu stoi. Rząd to problem a nie pracodawca.

Gość mikol
"Żeby godnie żyć w Polsce to trzeba zarabiać 5tys miesięcznie. 1500 to na samo mieszkanie z rachunkami idzie. Podziękujęcie rządowi a nie pretensje do pracodawców macie. Ciągle tylko podwyżki, więcej i więcej, a pensja w miejscu stoi. Rząd to problem a nie pracodawca" To pozwól,że ci coś powiem. Mieszkam kilkanaście KM od czeskiej granicy.Przyjedź kiedyś na Śląsk.To się dowiesz,ilu ludzi wyjeżdża do Czech do pracy. Korona to jest jakieś około 17 groszy,jeśli się nie mylę.A jednak ludziom się opłaca. Także,jest w tym znaczna wina pracodawców.

Gość mikol
Poza tym jest jakaś strona (zapomniałem jak się nazywa),gdzie co roku trwa "debata" pomiędzy pracodawcami,związkami i władzą,o ile ma być podwyżka.W tym roku pracodawcy domagali się,by podwyżka była tylko o 50 zł brutto.Więc to nie jest tak że oni się do tego nie przyczyniają,że minimalna jest jaka jest,przyczyniają się niestety i często to oni grają pierwsze skrzypce.

Gość mikol
"To już pewne. od 2018 roku płaca minimalna pójdzie do góry. Dla etatowych pracowników wyniesie 2100 zł czyli o 100 zł niż w 2017 roku. Wzrośnie również minimalna stawka godzinowa. Wyniesie w 2018 roku 13,7 zł. Rada ministrów zdecydowała. Warto dodać, że związkowcy z OPZZ i FZZ liczyli na podwyżkę do około 2220 zł brutto, z kolei środowiska pracodawców zaproponowały, aby płaca minimalna wyniosła zaledwie 2050 zł. "

Gość gość
Ja z tej, zlodziejskiej polski wyjechała z rodziną do Niemiec. Zarabiam ja, zarabia mąż, dziecko chodzi do przedszkola. Pracuje za stawkę 450€ mąż ma 1700€ plus 200€ Kindergeld. Razem mamy 2350. Za mieszkanie zapłacimy 500 prąd plus internet 100 i zostaje nam na życie ponad 1700€. Weź w Polsce za 2350zl zapłać mieszkanie rachunki i żyj. To jest śmieszne.

Gość mikol
"Ja z tej, zlodziejskiej polski wyjechała z rodziną do Niemiec. Zarabiam ja, zarabia mąż, dziecko chodzi do przedszkola. Pracuje za stawkę 450€ mąż ma 1700€ plus 200€ Kindergeld. Razem mamy 2350. Za mieszkanie zapłacimy 500 prąd plus internet 100 i zostaje nam na życie ponad 1700€. Weź w Polsce za 2350zl zapłać mieszkanie rachunki i żyj. To jest śmieszne." Ja dochodzę do takich wniosków: PL - minimalna 1460 zł DE - minimalna (nie wiem,oscyluję) - 1500 euro I teraz tak - w PL żyjemy jak żyjemy,bo to jest spowodowane siłą nabywczą pieniądza.A ona przekłada się na ceny. W Niemczech i wgl w krajach z silniejszą walutą ceny są mniejsze,bo bardziej opłacalne będzie (nawet polskiemu dystrybutorowi) sprzedać produkt (nieważne jaki) po 4 euro / sztuka,niż w Polsce za 10 zł / sztuka. I tak jest ze wszystkim.Opłaty - mniejsze,bo większa siła nabywcza pieniądza,czynsze,benzyna itp tak samo. I stąd ceny mamy,jakie mamy.Jedynym sensownym rozwiązaniem jest jakaś redukcja tych wypłat w Polsce.Czyli znaczny wzrost pensji.

Gość gość
U nas wykształcenie często ma się nijak do posiadanej przez pracownika wiedzy. Wyszkolenie nieuka zajmuje jakieś 2 lata. Jakim cudem ma dużo zarabiać, jak potrzebuje anioła stróża, który go pilnuje, żeby nie narobił głupot. Tym aniołem jest bardziej doświadczony pracownik i on też nic z tego nie ma. Powinien być jakiś dodatek za szkolenie niewydarzonych. Wymagania rosną, a wypłata nie i to ma być niby motywacja do lepszej pracy :-)

Gość mikol
A jakaż to robota,że 2 lata szkolicie?

Chodzą na L4 dlatego, że zarabiają tak żałośnie mało, że bardziej im sie opłaca "chorować" niż pracować. Mnie sie L4 zwyczajnie nie opłaca, więc korzystam tylko wtedy gdy muszę

Gość gość
Wiedziałem ze to są jaja . Bo nawet biznesmen nie byłby taki głupi żeby pisać głupoty . Ale później zwątpiłem mysle sobie ze moźe być taki głupek .ze to możliwe ,bo wariatów w Polsce nie brakuje.

Gość forex scam
kursy walut to jest dopiero przekręt, bo wykopanie dołu łopatą powinno kosztować i być płacone tyle samo wszędzie a jednak tak nie jest, manipulują walutami i przelicznikiem aby kraść siłe roboczą z biedniejszych, to jest oczywiste, poczytajcie książke "Spowiedź zabójcy ekonomicznego" tam troche tłumaczą o co chodzi

Gość gość
1500 fajnie ale gdyby wynajem mieszkania np. kawalerki był 300 a nie 800-1000, tyle w temacie, ceny są 3x za wysokie na taką pensje

Gość gość
Mikol co za typ z Ciebie.1500zl to jest pensja według Ciebie.Pajacem jesteś i tyle w temacie.

Gość gość
Jak . Przeciez to nawet za dużo . Policz sobie . Ile chleba kupisz za 1500 zł . Nie zjesz tyle .

Gość mikol
15:47 - Przeczytaj sobie mój post,na 4 stronie,godzina 11:20. A później możesz sobie jojczyć dalej. Durniu debilowaty.

Gość gość
Głodny i obdarty jest tylko ten ,któremu nie chce się pracować .

Gość gość
A co, to niby duzo?

Gość gość
1500 to mieszkając w dużym mieście jest tylko na jedzenie i srodki czystości 1500 to może zarobić druga połówka jak mąż/żona zarobi z 2500-3000. Sam czynsz to 680zl do tego prąd,gaz,telefon,tv,rata jakiegoś kredytu,dziecko,leki od czasu do czasu coś się zepsuje i robi się niezła sumka,a gdzie tu żyć i coś odłożyć

Gość gość
1500 na ręke to daje 9,37 na godzinę przy 160h pracy dam to autorowi niech żyje tak to szlak go trafi jak pójdzie na zakupy