Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Komunia w domu, jakie menu? pomóżcie plissss

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny pomóżcie, robię komunię w domu i nie wiem czy dobre menu wymyśliłam, a może coś mi zaproponujecie fajnego, nieskompilowanego :) Na obiad będą 3 rodzaje mięs: udka, schabowe, devolaje + ziemniaki + zestawy surówek Po obiedzie nie wiem zbytnio co podać. Planuję 4 rodzaje sałatek: - gyros, - grecka - i taka z różnych rodzajów sałat oraz ogórka, papryki, pomidorów koktajlowych, kukurydzy z sosem musztardowo- miodowym. - -przaśną jarzynowa, bo mam kilka osób tradycjonalistów, co tylko tą sałatkę jedzą. Na ciepło chce podać: - gulasz węgierski z chlebem - roladki mięsne nadziewane warzywami - gołąbki. - frytki z piekarnika + nagetsy domowe - dla dzieci - kulebiak z ciasta francuskiego nadziewany kiszoną kapustą i pieczarkami. dziewczyny takie menu jest ok? Możecie doradzić lub coś zaproponować innego?

Gość gość
wg mnie jest w porządku :)

Gość gość
Pyszne:)

Gość gość
Ja byłam na takiej domowej I komunii: Rosół z makaronem, udka pieczone, 2 surówki. Potem talerz z wędlinami (surówki te same) i 2 rodzaje pokrojonego ciasta. Było bardzo fajnie i miło to wspominam.

Gość gość
Bardzo fajne menu :). I jarzynowa musi być! U mnie na komunii też była i wszyscy się zajadali. Ja zrobiłam dwie sałatki, oprócz tego jeszcze do przekąsek małe tartaletki (gotowe kupiłam :P)- jedne nadziałam ricottą i łososiem wędzonym i koperkiem, drugie z pesto i suszonym pomidorem- fajne opcja do napojów.

oj bardzo bogate menu:-) az chciałoby się tam być...brakuje tylko słodkości;-) interesuje mnie ten kulebiak z ciasta francuskiego nadziewany kiszoną kapustą i pieczarkami, możesz podać przepis? polecam pizze serową też z ciasta francuskiego...na ciasto francuskie sos pomodorowy na to ulubione zioła i mocarella, (szynka , mielone pieczarki czy co tam lubicie )przykryc drugim ciastem i zapiec ...bardzo szybka pizza

Gość gość
Menu super :)

oj bardzo bogate menu:-) az chciałoby się tam być...brakuje tylko słodkości;-) interesuje mnie ten kulebiak z ciasta francuskiego nadziewany kiszoną kapustą i pieczarkami, możesz podać przepis? polecam pizze serową też z ciasta francuskiego...na ciasto francuskie sos pomodorowy na to ulubione zioła i mocarella, (szynka , mielone pieczarki czy co tam lubicie )przykryc drugim ciastem i zapiec ...bardzo szybka pizza

Gość gość
Wg mnie za dużo mięsa. Ja bym zrobiłatak: -przystawka: np zapiekane oscypki albo sałatka grecka czy mini zapiekanki. -barszcz czerwony z uszkami (jak w Święta dla podkreślenia wyjątkowości dnia) -ziemniaki oprószone koperkiem (gotowane z odrobiną kurkumy i soli), pieczona szynka (z ekologicznego, surowego mięsa) 3 sałatki (bez żadnych mięsnych dodatków) Herbata, kawa, sok pomarańczowy, sok jabłkowy. Deser: tort. Dla dzieci nie robiłabym osobnego menu, dlaczego dzieci karmić śmieciowym jedzeniem, a dorosłych dobrym? :)

Gość gość
Acha, nie mówię, że ty proponujesz śmieciowe jedzenie dla dzieci - po prostu dałabym sobie spokój z osobnym menu dla dzieci.

Gość gość
A ja myśle, ze te nugettsy sa ok, bo tak mysle, ze dzieci chętnie to zjedzą i nie bedzie marudzenia,

Gość gość
gość dziś co to są tartaletki? dasz przepis? :)

Gość gość
112 dziś obsmażasz kapustę kiszoną, lekko odciśniętą, ale nie płukaną! na 3 łyżkach oleju, dodajesz do niej marchewkę startą na małych oczkach , aż zmieni kolor na pomarańczowy -nie doprawiać. Smażyć aż woda całkiem odparuje, nie może być mokre. Na drugiej patelni usmażyć pieczarki w kosteczkę z cebulą, aż woda odparuje, posolić. Poczekać aż farsze ostygną. Wymieszać kapustę z pieczarkami, jak smak wyrazisty to nałożyć na ciasto francuskie, na środek ciasta. Nakładać farsz na środek całej dłuższej części ciasta. Oba boki dłuższych częsci ciasta nałożyć na środek, mają na siebie się nałożyć. Krótsze boki też zawinąć na górę. Ma powstać taka jakby rolada. Ciasto wysmarować białkiem jajka i piec w piekarniku ok. 20-30min, w 200st, aż będzie mocno rumiane. U mnie się tym zawsze zajadają. Opcjonalnie można farsz jak nakładamy na cisto posypać serem żółtym. ;)

Gość gość
112 dziś ciasta i tort będą, ale ich nie wymieniałam ;)

Gość gość
ile osob bedzie?

Gość gość
gość dziś 30 osób, w tym 7 dzieci

Gość gość
Jak Gesler zrobilabym ostre ciecia w menu. Za duzo potraw. Ktos nizej zaproponowal mniej potraw z innej komunii. Na deser zamow albo kup lody, to bedzie dla dzieci zawsze atrakcja. Nie zapomnij o prezentach dla dzieci na odchodnym, jakies kinderniespodzianki i juz.

Gość gość
Sama to wszystko zrobisz? Kiedy? A jak logistycznie potem? Masz kogoś do pomocy do znoszenia i mycia?

Gość gość
gość dziś mam już wynajętą Panią, która zrobi mi mięsa, rosół i surówki, ja tylko gulasz zrobię sama, 2 sałatki i kulebiak. Siostra mi zrobi 2 pozostałe sałatki, mama gołąbki i 3 ciasta. Mąż, kuzynka i siostra pomoga poroznosić obiad dla gości do stołu. Najgorzej z obiadem, bo potem kładziesz jedzenie na stół i możesz siedzieć. Mąż ma zbić stoły z płyt paździerzowych i będziemy siedzieć sobie do wieczora w miłym towarzystwie. W piątek przed komunią nakryje stoły i porozkładam talerze i ustroje papierowymi girlandami salon. W sobotę przygotowanie kilku potraw + obranie ziemniaków na obiad. W niedziele rano ugotuje tylko makaron i włoże mięso z cateringu do piekarnika. Rozważałam restauracje, ale ceny to jakiś kosmos, i wcale człowiek się nie naje tymi porcyjkami, dlatego postawiłam na dom.

Gość gość
Komunia w listopadzid taa...

Gość gość
komunia w maju, ale teraz układam menu :) wiem, ze z dużym wyprzedzeniem, ale chce też podac kobiecie z cateringu co bym chciała

Gość gość
wg mnie brakuje czegos w galarecie , ryba , szynka mieso etc

Gość gość
Nie da rady poszukać jakiejś osoby do pomocy, roznoszenia naczyń, mycia po obiedzie. Będziesz całą w nerwach, w biegu. To święto Twojego dziecka, może zamiast gotować makaron rano warto by poświęcić chwilę dziecku? Nie hejtuje cię. Tylko pisze z doświadczenia. Pracy przy tylu gościach będzie masa. Ty usuadziesz ostatnia do stołu, zjesz zimny obiad ą potem będziesz pracowała w kuchni resztę imprezy.

Gość gość
gość dziś będę miała 3 osoby do pomocy i zaoferowała się też moja przyjaciółka

Gość gość
fajnie, ze nie jestes leniwa i nie idziesz na łatwizne w lokalu. nie wiem jak mozna napisac, ze to manu na bogato. to wy chyba na imprezach na bogato nie byłyscie. ja miałam wiecej potraw na parapetówie :-) po prostu u nas się świetuje na maksa i nikogo to nie dziwi. a ta co pisze ze za duzo mięsa, to pewnie całe zycie jedzie na jedzeniu fit srit, ale zaręczam, ze nie kazdy zyje o sałacie, zwłaszcza mężczyzni

Gość gość
Moim zdaniem na popołudnie jest za dużo jedzenia. To kilka rodzajów, kiedy to sie zje? Nie wiem, może tylko moja rodzina nie jest z żarłoków, ale połowa zostałaby. A tym kulebiakiem narobiłaś mi smaka. :)

Gość gość
gość dziś tu autorka - możesz podać jakie potrawy miałaś na parapetówie? za miesiąc też mam parapetówę, może skorzystam z twoich podpowiedzi albo zmienie coś w menu komunijnym ;)

Gość gość
14.42 takie samo jest moje zdanie, o polowe potraw za duzo. Ale autorko bedziesz miala na parapetowie probe generalna ;). Moja znajoma, profesorska rodzina, miala przez wiele miesiecy zaimproeizowany duzy stol z ...drzwi.