Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wróżka skarży o zniesławienie

Polecane posty

Gość gość

Znajoma była u wróżki w jednym z miast Polski,wróżka ta ma swój "gabinet" jest droga,znajoma zamieściła na forum niepochlebną opinie nt tej pani i podpisala się imieniem i litera nazwiska,dzisiaj otrzymała z kancelarii prawnej list z ostrzeżeniem chodzi o zniesławianie,jest sie czym martwić?

Gość gość
Jeśli faktycznie zniesławiła osobę i zostanie to udowodnione to poniesie karę . Mogła się nawet podpisać z nicka jeśli sprawa trafia na policje ,sądu to i by doszli kto to napisał . Art. 212. Zniesławienie § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego. Dlatego na na miejscu niektórych bym się tutaj poważnie zastanowiła co wpisuję pod adresem danej osoby (chodzi o wróżki posługujące się imieniem i nazwiskiem lub na działalności gdzie zawodowo używa konkretnego pseudonimu ) Taka wróżka ma prawo posądzić was o zniesławienie . I wierzcie mi to wy będziecie na straconej pozycji .Sąd będzie miał na was dowód w postaci tego co napisaliście ,a jak wy udowodnicie że swoją nie winność ? To że sie nie sprawdziło nie ma podstaw do działania na czyjąś szkodę. Poza tym to będą tylko wasze słowa a to dla sądu nie jest argument .

Gość gość
Nie wierze, ze cos takiego mialo miejsce. Podobny watek byl juz kiedys na kafe, odsylam do lektury. Gdyby kazda wrozka miala isc z kazdym postem do prawnika, placic mu za wizyte, to po miesiacu by zbankrutowala.

Gość gość
Zacznijmy od tego, że wróżenie to już oszustwo, bo nic takiego jak przewidywanie przyszłości nie istnieje.Czy ta wróżka płaci podatki. Sama niech lepiej uważa

Gość gość
Zależy co napisała. Jeśli tylko negatywna opinie to jest to wg śmieszne bo każdy ma prawo skrytykowac usługę wróżki czy jasnowidza.

Gość gość
Tu nikt nie pisze ,że każda wróżka idzie do prawnika z każdym postem więc musi chodzić o rażącą niezgodność z faktami,gość poniżej tematu dobrze opisał skutki wypisywania nieprawdy ,zresztą wszystko zależy od sytuacji ,też uważam że wróżenie nie istnieje,ale tego nikt nie będzie w sądzie dochodził tu chodzi wyłącznie o napisanie o kimś nieprawdy i nie ma znaczenia że to wróżka

Gość gość
12.49 dokładnie tak i wyłudzanie pieniędzy.Do mnie taka jedna stale wypisywała i do salonu chodziła tam zanosiła o mnie info a ta druga mi odsyłała w esemesach tresci które od niej wiedziała,to jest mafia.najpierw sie sama wkopała bo robiłam u niej prawko i ona pisała mi numer do siebie na karteczce,jak ją rozwinęłam to zobaczyłam pieczątkę salonu pod którym jej elkę widziałam kilka razy.wyłudziły ode mnie mnóstwo pieniędzy.s

Gość gość
No nie,no jasne że każdy może skrytykować ale my teraz mówimy o tym że ktoś nieprawdę wypisuję,to jest niezgodne z prawem i można skarżyć w sądzie....

Gość gość
zgadza się można zwrócić się do swego adwokata z prośbą o wystosowanie takiego listu,to jest na fakcie i jeśli Pani znajoma przejęła się tym to dobrze,nic jej nie grozi w takim razie

Gość fiona2200
coż, w tych czasach nic już nie dziwi,wróżki stały się bardzo powszechne,jako zawód istnieje coś takiego jak uslugi ezoteryczne ,jeśli ktoś ma wątpliwości także do sądu też prawo mają iść jak każdy obywatel.

Gość gość
Jako wróżka powinna przewidzieć że klientka narobi jej smród i wcale jej nie obsługiwać :). A tak na poważnie to... 21 wiek...? Wróżka.. .? SERIO? Wam każdą bzdurę można wcisnąć?

Gość gość
serio walsnie serio