Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny prośba o radę w sprawie gotowania. Gulasz z warzywami.

Polecane posty

Gość gość

W jakiej kolejności dodawać składniki by wszystko zachowało wartości odżywcze? Gulasz ma być z Szynka wp Papryka czerwona Marchew Cebula Pieczarki Czosnek Przyprawy. I jeszcze pytanie czy moge do tego dodać łyżeczkę curry? Będzie pasować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja najpierw przysmazylabym na patelni szynke z cebulka, po jakichs 5-6 min dodalabym papryke pokrojona w drobne paseczki i po kilku minutach zalalabym pomidorami z puszki. Marchew (o ile starta na tarce to na koniec razem z pieczarkami, ), a jesli pokrojona w drobne slupki to razem z papryka dodac. Czosnek i przyprawy pod sam koniec gotowania. Curry nie lubie wiec sie nie wypowiem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dla mnie curry nie pasuje do pieczarek. Poszłaby w bardziej "polskie" przyprawy jak majeranek i kminek, szczególnie do wieprzowiny. Ja paprykę dodałabym już całkiem na końcu, wystarczy kilka minut gotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziękuję:-) jestem niestety kulinarnym beztalenciem:-) a mogę jeszcze zapytać czy lepiej do tego będzie pasował ryż czy może być kasza perłowa? Bo akurat mam kaszę;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dokładnie. Paprykę i warzywa dodaj na koniec. Ja marchewkę ścieram na tartce. Z irzypraw to daje sól pieprz Paprykę słodka majeranek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Paprykę na koniec, bo inaczej zostanie Ci sama skórka. Pieczarki też, bo zamiast sprężyste i chrupiące, nasiąkną wywarem i będą rozciapane. Pieczarki i paprykę zresztą osobno podsmażyłabym i wrzuciła do gulaszu na ostatnie 5 min gotowania czy tam duszenia. Takie podsmażone będą miały o niebo lepszy smak :) Kasza do gulaszu jest najlepsza ;) Przyprawy - czosnek, majeranek, kminek, papryka słodka. A na przyszłość zaopatrz się w paprykę wędzoną - do gulaszu jest najlepszą przyprawą pod słońcem, w dodatku pięknie go zabarwia :) Tylko ją też najlepiej przesmażyć przed rzuceniem do gara (na kropelce oleju albo smalcu, to już mniej dietetycznie :P ). Smacznego! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ew możesz listek laurowy i parę ziarenek ziela angielskiego dodać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jezu, ale mi smaka narobiłyście :D Chyba jutro zrobię gulasz węgierski na plackach ziemniaczanych :D :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najpierw mięso. Jak puści wodę - odlać i jeszcze chwile na suchej patelni - będzie bardziej aromatyczne. Następnie wrzucić odrobinkę tłuszczu i cebulkę. Jak się zeszkli - wlać płyn, który wcześniej odlałaś i dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Paprykę i pieczarki na końcu. Polecam smalec, nie oleje czy inne cuda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Szynka nie jest najlepsza na gulasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Lepsza lopatka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×