Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny prośba o radę w sprawie gotowania. Gulasz z warzywami.

Polecane posty

Gość gość

W jakiej kolejności dodawać składniki by wszystko zachowało wartości odżywcze? Gulasz ma być z Szynka wp Papryka czerwona Marchew Cebula Pieczarki Czosnek Przyprawy. I jeszcze pytanie czy moge do tego dodać łyżeczkę curry? Będzie pasować?

Gość gość
Ja najpierw przysmazylabym na patelni szynke z cebulka, po jakichs 5-6 min dodalabym papryke pokrojona w drobne paseczki i po kilku minutach zalalabym pomidorami z puszki. Marchew (o ile starta na tarce to na koniec razem z pieczarkami, ), a jesli pokrojona w drobne slupki to razem z papryka dodac. Czosnek i przyprawy pod sam koniec gotowania. Curry nie lubie wiec sie nie wypowiem ;)

Gość gość
Dla mnie curry nie pasuje do pieczarek. Poszłaby w bardziej "polskie" przyprawy jak majeranek i kminek, szczególnie do wieprzowiny. Ja paprykę dodałabym już całkiem na końcu, wystarczy kilka minut gotowania.

Gość gość
Dziękuję:-) jestem niestety kulinarnym beztalenciem:-) a mogę jeszcze zapytać czy lepiej do tego będzie pasował ryż czy może być kasza perłowa? Bo akurat mam kaszę;-)

Gość gość
Dokładnie. Paprykę i warzywa dodaj na koniec. Ja marchewkę ścieram na tartce. Z irzypraw to daje sól pieprz Paprykę słodka majeranek

Gość gość
Paprykę na koniec, bo inaczej zostanie Ci sama skórka. Pieczarki też, bo zamiast sprężyste i chrupiące, nasiąkną wywarem i będą rozciapane. Pieczarki i paprykę zresztą osobno podsmażyłabym i wrzuciła do gulaszu na ostatnie 5 min gotowania czy tam duszenia. Takie podsmażone będą miały o niebo lepszy smak :) Kasza do gulaszu jest najlepsza ;) Przyprawy - czosnek, majeranek, kminek, papryka słodka. A na przyszłość zaopatrz się w paprykę wędzoną - do gulaszu jest najlepszą przyprawą pod słońcem, w dodatku pięknie go zabarwia :) Tylko ją też najlepiej przesmażyć przed rzuceniem do gara (na kropelce oleju albo smalcu, to już mniej dietetycznie :P ). Smacznego! :)

Gość gość
Ew możesz listek laurowy i parę ziarenek ziela angielskiego dodać :)

Gość gość
Jezu, ale mi smaka narobiłyście :D Chyba jutro zrobię gulasz węgierski na plackach ziemniaczanych :D :D :D

Gość gość
Najpierw mięso. Jak puści wodę - odlać i jeszcze chwile na suchej patelni - będzie bardziej aromatyczne. Następnie wrzucić odrobinkę tłuszczu i cebulkę. Jak się zeszkli - wlać płyn, który wcześniej odlałaś i dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Paprykę i pieczarki na końcu. Polecam smalec, nie oleje czy inne cuda.

Gość gość
Szynka nie jest najlepsza na gulasz.

Gość gość
Lepsza lopatka