Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

koala

Prodiż

Polecane posty

mam wielką prośbę, nie mam piekarnika, ale mam prodiż - jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta, albo inne smakowitości to proszę o podanie Dzięki wielkie :) tylko czy ktoś jeszcze korzysta z prodiża? :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja używam prodiża :) W mojej kuchni narazie nie ma miejsca na piekarnik, ale nie narzekam na prodiż. Wbrew pozorom pieczenie w prodiżu jest banalnie łatwe i zawsze się udaje (przynajmniej mnie). Podam Ci kilka przepisów na potrawy jakie ja robie w prodiżu: Amerykańskie ciasto z jabłkami Składniki: - 1 kg jabłek, - cukier puder, - 3 szklanki mąki, - 3 jajka, - 2 szklanki cukru, - 1,5 szklanki oleju, - 2 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżeczki kakao, - 2 łyżeczki cynamonu, - garść rodzynek, - garść orzechów włoskich. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prodiża. Piec ok. 50 min ......................................................................................................... Ciasto z owocami i kruszonką Składniki: - 2 cukry waniliowe, - 1 margaryna, - 1 szkl. cukru, - 3 szkl. mąki, - 3 jajka, - 3 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1/2 szkl. śmietany, - dowolne owoce. Z margaryny, mąki, cukru i cukru waniliowego zrobić kruszonkę, odsypać 1 szklankę. Do pozostałego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia i śmietanę utrzeć. Wyłożyć na blachę, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec 40 min. w temp. 180 st. ........................................................................................................ Kurczę z prodiża 2 kurczaki, sól, łyżka mąki, jajko, łyżka mleka, 2-3 łyżki tartej bułki, 2 łyżki masła lub margaryny Bardzo młode kurczaki po oczyszczeniu przekroić na połowy, osolić. półówki kurczaków otoczyć w mące, umoczyć w rozbitym z mlekiem jajku a następnie otoczyć w tartej bułce. Na deseczce przycisnąć każdą półówkę ręką, aby przylepiła się dobrze warstwa panierki. Ułożyć kurczaki w wysmarowanym tłuszczem prodiżu, na wierzchu na każdej półówce położyć po kawałeczku tłuszczu i upiec. Podawać z ziemniakami i mizerią. ......................................................................................................... SCHAB W PRODIŻU 1 kg schabu bez kości ponacinać jak na kotlety, ale nie do końca -powstaje taka niby książeczka. Oprószyć solą i pieprzem, w nacięcia powkładać bekon surowy, lub szynkę parmeńską, lub pancete- zależy, co wolisz. Włożyć do prodiża, dodać obrane niezbyt duże ziemniaki, obrane jarzyny (marchew, pietruszka, seler, kapusta wloska) pokrojone w spore kawałk, podlać oliwą i piec ok. 1 godz. Można podlać odrobiną wina lub rosołu, ale ostrożnie, bo płyn odparowuje bardzo wolno. ....................................................................................................... ZAPIEKANKA Z RYŻU Składniki: 1 szklanka ryżu, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, 2 dag masła lub margaryny, sól, 2 jajka, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, kilka łyżek dżemu z czarnych porzeczek lub wiśniowego, 2 dag masła, masło lub margaryna do smarowania naczynia, tarta bułka do wysypania, 1/2 szklanki Śmietany do polania zapiekanki. Wykonanie: Wymyty ryż wsypać do solonej wrzącej wody z dodatkiem masła, gotować kilka minut, a następnie dodać szklankę wrzącego mleka. Gdy płyn wsiąknie w ryż naczynie zakryć i zawinąć w papier i w koc, odstawić do dogotowania. Wysmarować naczynie masłem, wysypać tartą bułką. Żółtka jaj utrzeć z cukrem. Przestudzony ryż wymieszać z utartymi żółtkami, cynamonem lub cukrem waniliowym. Z białek ubić pianę, wymieszać z ryżem. Połowę ryżu włożyć do naczynia, posmarować dość grubo dżemem, przykryć pozostałym ryżem. Wygładzić powierzchnię, posypać niewielką ilością tartej bułki, skropić stopionym masłem. zapiekać w prodiżu około 25 min. Zapiekankę podawać polaną śmietaną już po rozłożeniu na talerze. .................................................................................................

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciąg dalszy : Zapiekane piersi z kurczaka piersi z kurczaka ziemniaczki ser żółty majonez sól, pieprz cebula olej do wysmarowania prodiża Piersi z kurczaka umyć, posolić, ułożyć na środku prodiża albo żaroodpornego naczynia, zostawiając naokoło miejsce na ziemniaczki i posypać warstewką pieprzu. Na to dać warstwę pokrojonej w kostkę cebuli (jak ktoś lubi) i starkowanego żółtego sera. Wszystko posmarować majonezem, żeby serek nie wystawał. Ziemniaczki obrać, pokroić na duże cząstki, posolić i ułożyć na brzegach prodiża wokół kurczaka. Zapiekać około godziny aż serek bedzie się ciągnął. ........................................................................................................... DORSZ PIECZONY W PRODIŻU Ładny, gruby filet z dorsza układamy w prodiżu, polewamy łyżką rozpuszczonego masła, solimy i zapiekamy przez 30 minut. Można go, dla odmiany pokropić łyżeczką soku z cytryny lub łyżeczką białego, wytrawnego wina. Po 30 minutach otwieramy prodiż, zalewamy filet gęstym sosem chrzanowym i znowu zapiekamy około 15 minut. ............................................................................................................ KARP PO ZATORSKU Składniki: 1 kg ryby 2 jajka 10 dkg sera żółtego 10 dkg pieczarek zielona pietruszka sól, papryka, pieprz mąka śmietana masło lub margaryna Sposób przygotowania: Sprawioną rybę pokroić na kawałki i osolić, kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Piec na gorącym tłuszczu, na złoty kolor. Upieczone kawałki układać warstwami w prodiżu. Każdą warstwę przysypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym żółtym serem oraz smażonymi pieczarkami. Na wierzch położyć kawałki masła lub margaryny i mocno zapiec przez pół godziny, przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jamila 🌼 dzięki ogromne, kurczaka jutro przygotuję i dam znać jak wyszedł :) dzięki i proszę o więcej :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Koniecznie daj znać jak wyszło! :) Jeszcze coś na dokładkę: Jajka zapiekane w bułeczkach 4 bułeczki, 2 łyżki mleka, 4 dag masła, sól, pieprz, łyżeczka żółtego startego sera Czerstwe bułki-kajzerki ściąć do 1/3 wysokości i wydrążyć miękisz. Wewnątrz skropić mlekiem i posmarować cienko masłem. Do tak przygotowanych bułeczek wbić po jednym surowym jajku, posolić, posypać pieprzem oraz utartym serem i położyć na wierzchu po kawałku masła. Bułeczki zapiec w prodiżu. Podać gorącą z dodatkiem soku pomidorowego. Ścięte czubki bułek można wykorzystać na grzanki do zupy. ............................................................................................................. A teraz przepis na pieróg biłgorajski - sławne danko, trudny, ale warto! Składniki: 1 kostka masła, 1/4 kostki smalcu, 2 żółtka ugotowane, ponadto 3 jajka całe, mąka (ponad 2 szklanki), łyżeczka proszku do pieczenia, do smaku odrobinę soli, pieprzu ziołowego i naturalnego oraz majeranku, pół szklanki śmietany (do farszu), łyżka śmietany do ciasta, ok. 30 dkg białego sera, 1,5 kg ziemniaków, ok. 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Ciasto Zagnieść kruche ciasto w następujący sposób: jedną czwartą kostki masła i jedną czwartą kostki smalcu siekać z mąką (około 1,5 szklanki). Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę soli i pieprzu ziołowego, dwa ugotowane żółtka i siekać nadal. Następnie dodać całe jajko i łyżkę śmietany. Całość zagnieść dodając tyle mąki, aby ciasto było wyrobione jak plastelina. Podzielić ciasto na dwie części. Po rozwałkowaniu, jedną wyłożyć spód i boki w prodiżu. Pozostałym ciastem wyłożyć cienką warstwą wierzch farszu. Farsz Porządnie wypłukać i osączyć na sicie 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Roztopić trzy czwarte kostki masła. Około 30 dkg sera białego (półtłustego lub tłustego), rozgnieść (np. praską lub tłuczkiem z dziurkami). Ugotować półtora kilograma ziemniaków. Do naczynia wyłożyć kaszę gryczaną i wysypać na nią gorące ziemniaki oraz wlać roztopione masło. Tłuczkiem do ziemniaków wymieszać całość i maksymalnie rozdrobnić. Przyprawić do smaku solą i naturalnym zmielonym pieprzem. Jak ktoś lubi, może doprawić drobiną majeranku czy gałki muszkatołowej. Po ostudzeniu, do masy dodać rozdrobniony ser i 2 surowe jajka oraz pół szklanki śmietany. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki lub prodiża wyłożonego cienką warstwą kruchego ciasta „na słono”. Ciasto na wierzchu farszu posmarować żółtkiem i nakłuć widelcem (wtedy nie odstaje przy pieczeniu). Piec w prodiżu około półtorej godziny. Przez pierwszych 20 minut z włączonym spodem prodiża, potem wystarczy tylko włączone wieko. Zakończyć pieczenie, gdy skórka pieroga jest zrumieniona. Pieróg ostudzony najbardziej smakuje z masłem, pasztetem, wędliną, z kefirem, śmietaną itd. Doskonały jest też świeżo upieczony, albo podsmażany. ............................................................................................................... QUICHE Ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 20 dag makreli, 20 dag kabaczka, 1 szklanka śmietany 30-procent., 4 jajka, 4 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz. Masło posiekać z mąką i solą, dodać 3 łyżki wody, szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkować na placek i wyłożyć nim wysmarowany masłem prodiż (dno i ścianki do wys. 3 cm). Farsz: pokroić rybę i obranego kabaczka. Śmietanę zmiksować z jajkami, solą i pieprzem, dodać natkę i wymieszać. Na cieście ułożyć rybę i kabaczek, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec 30 - 40 min. ............................................................................................................. DORSZ ZAPIEKANY Składniki: 80 dag filetów z dorsza, 40 dag pieczarek, 1 cebula (15 dag), 4 łyżki startego parmezanu, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz. Sos: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 2 szklanki mleka. Filety opłukać i osuszyć. Cebula obrać i pokroić. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać. Pieczarki oczyścić - pokroić w plasty i podsmażyć z cebulą na maśle, następnie przełożyć do prodiża. Filety ułożyć na pieczarkach, posypać natką, dodać sól, pieprz i tymianek. Sos: z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, porcjami dodawać zimne mleko i mieszając zagotować. Rybę polać sosem, posypać parmezanem, przykryć i zapiekać 40 min. ................................................................................................................. DORSZ PO TURECKU Składniki: 50 dag filetów z dorsza, 1 cebula (15 dag), po 20 dag brukselki, marchewki i różyczek kalafiora (mogą być mrożone), 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, vegeta, sól, pieprz. Sos: 25 dag sera żółtego (warmiński, tylżycki), 1 1/2 szklanki śmietany 12%. Filety opłukać i osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, przykryć i włożyć do lodówki na 30 min. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Warzywa wymieszać z polową cebuli, włożyć do prodiża, posypać vegetą i polać połową sosu. Na wierzchu ułożyć filety, polać pozostałym sosem i posypać cebulą oraz odłożonym serem. Piec 45 min. Sos: ser zetrzeć (6 łyżek sera odłożyć), dodać śmietanę oraz jajka i starannie wymieszać. ............................................................................................................... NADZIEWANE KURZE UDKA Składniki: 4 udka, 20 dag mielonego mięsa, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 1 łyżka siekanych orzechów włoskich, 4 plastry wędzonego boczku, sól, pieprz, imbir, gałka muszkat., goździk, 1 cebula, 1 marchew, 4 dag masła, 1/2 szklanki rosołu. Z udek usunąć kości, lekko posolić. ZROBIĆ FARSZ: mielone mięso wymieszać z natką pietruszki, orzechami, doprawić solą, pieprzem, imbirem. Nadziać udka, otwory zakryć plastrami boczku i zaszyć. Cebulę i marchew pokroić w krążki. W rondelku rozgrzać tłuszcz, obsmażyć udka, dodać warzywa, razem chwilę smażyć, następnie podlać kilkoma łyżkami rosołu i ułożyć w prodiżu, piec ok. 30 min. Po ostudzeniu usunąć nici i pokroić w grube plastry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jamilo...
czy można amerykańskie ciasto upiec bez jabłek :D ?.. bo nie mam 😭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jamilo...
to skandal !! wyszedł zakalec 😡 Ciekawe, czyja to wina....:D ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gregsid
Czy ktoś potrafi odpowiedzieć DLACZEGO RÓZNE CIASTA pieczone w prodiżu ZAWSZE mi opadają /robią się zakalce/ ??? Najpierw ładnie rosną, potem po wyłączanieu prodiża z prądu - zaczynaja opadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mnie się tak robi z jabłecznikiem.Ciasto nie jest złe, ale takie jakby ugdulone, zaparzone. Też nie wiem czemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Koala a jaki masz prodiż, ten mały, podłużny, czy ten trochę większy, okrągły, bo nie wiem, który przepis dać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Chcę zapytać
Czy lasagne wyjdzie w prodiżu? bo ja tez nie mam piekarnika.... ;(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość amelia1
Super, dzięki za przepisy. Tak się składa, że mieszkam za granicą i nie posiadam piekarnika, ale mam prodiż i nie wiedziałam co dokładnie można w nim piec. Teraz już wiem . Dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jamilo - dzięki.
Serdeczne dzięki za przepisy, bardzo się napracowałaś wrzucając ich tak dużo.Dzięki, pozdrawiam.Ania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość didusia_p
a pizza wyjdzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jeśli murzynek to tylko
z prodiża:D mimo tego, że mam piekarnik i wszystkie ciacha piekę właśnie w nim, to jak piekę murzynka to obowiązkowo w prodiżu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam od niedawna prodiz i nic mi w nim nie wychodzi.Właśnie spali\\łam ciasto z truskawkami i bezą.nie wszystkie przepisy są dobre.Myślę że trzeba mieć mniej ciasta i szkoda że nie produkują prodiży z regulacją temperatury.chyba jest zawsze 200 st ale nie jestem pewna .Pozdrawiam i życze wszystkim udanych wypieków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ryland
Czy ktoś potrafi odpowiedzieć DLACZEGO RÓZNE CIASTA pieczone w prodiżu ZAWSZE mi opadają /robią się zakalce/ ??? Najpierw ładnie rosną, potem po wyłączanieu prodiża z prądu - zaczynaja opadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam w domu prodziz i czasami z mama tam cos w nim jakies ciasto upieczemy np ze sliwkami albo jablkami ale nie znam przepisu ale to takie proste ciacho ;p a;e czesciej prodziz uzywamy do kurczaka :) dobry jest kurczak faszerowany z parowka i serem w srodku.. mniam :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ryland mi sie wydaje ze jak odłaczysz od kontaktu to nie otwieraj odrazu prodziza tylko odczekaj jakis czas i otworz... i mozliwe zeby sie nie krecic przy prodzizu. a z reszta nie za bardzo wiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ryland
Właśnie o to chodzi, że ciasta opadają, mimo tego, że nie otwieram prodiża odrazu, tylko po jakich 10-15 minutach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ryland
Serdeczne dzięki za pomoc. Nakłuwanie widelcem naprawdę pomogło. Teraz ciasta nie opadają i nie robią się zakalce. :-) Ale mam jeszcze jeden problem. Dlaczego ciasta z jabłkami pieczone w prodiżu wychodzą surowe (np. Amerykańskie ciasto z jabłkami piekłem przez 55 minut, boki się przypaliły, a w środku było surowe. Tak samo z szarlotką sypaną.) Czy ktoś wie coś na ten temat ? :-( Mógłby coś poradzić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maryy
o rany!!!! tez nie mam w domu piekarnika i ktos mi przypomnial o prodizu!!!!! nie wiedzialam ze to to jeszce mozna kupic... pamietam....kiedys wszyscy mieli hihi zamierzam kupic ... a mam pytanie??? czy mozna na angielski sposob jak ktos wie.... wstawic taka metalowa podstawke do srodka do prodiza nalac wody... a na podstawke polozyc np miesko???? i tak se piec i piec??? w piekarniku dziala... ale czy w prodizu zadziala????? hehhh w ogole mozna tam wlewac wode???? xxxxx

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosialego
hej dostałam prodiż w spadku po babci, taki duży, ciężki, okrągły z szybką na przykrywce, znalazłam dużo przepisów na necie co mażna w nim upiec, nigdzie jednak nie pisze jak to zrobić, nagrzać go wcześniej jak piekarnik? a jeśli tak to ile, skoro tam nie ma żadnego wskaźnika temp?smarować maselkiem i bułką tartą? ale jak nagrzeję to to spłynie nie? bardzo prosze o pomoc bo po przeprowadzce na nowe mieszkanko nie mam piekarnika a bardzo chciałabym znowu coś upiec:) z góry wielkie dzięki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Isia76
Biszkoptowe z prodiża. 1,5 szkl. mąki (tortowa, szymanowska) 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1, 5szkl.cukru 3 jaja 8 łyżek oleju 10 łyżek ciepłej wody(cukier roztopi) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. cukier waniliowy lub zapach Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Ubijając dodać cukier i żółtka . Po ubiciu gładkiej masy dodać wodę, olej - ubić, dodać proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie zmiksować. Można część wlać do prodiża, a drugą część wymieszać z kakao po czym wlać wlać do prodiża, tworząc obręcz na jasnej części masy. Piec do zarumienienia, ok35-40minut. Smacznego!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ygreka
Ja z kuchnią jak pies z jeżem... Ale dzisiaj mnie natchnęło i zachciało mi się ciasta. Mam tylko prodiż :) Oto przepis, który jest tak prosty, ze totalna analfabetka kuchenna (czyli ja) potrafiła wykorzystać: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 2 łyżki dżemu 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Prodiż smarujemy margaryną lub masłem, wlewamy zmiksowane składniki i nastawiamy minutnik na około 40 minut.Masę wlewamy do zimnego prodiża, od momentu włączenia do prądu po 40 minutach moje ciasto jest jadalne :) Smaczne nawet :) Coś na kształt murzynka wyszło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maddick
Babka zebra pieczona w prodiżu - przepis staruteńki, moja mama dostała od koleżanki, z którą mieszkała w akademiku :) robiły to ciasto wielokrotnie i zawsze wychodziło. Często robi je w domu i jest przepyszne, gorąco polecam :) 5 jajek, 1 szkl wody, 1 szkl oleju, 1 1/2 szkl cukru, 3 szkl maki 3 lyzeczki proszku do pieczenia, 3 lyzki kakao. Cale jajka utrzec z cukrem (moze byc mikserem), dodac make, proszek i wymieszac (mikserem). Po wymieszaniu dodac olej i wode, znowu wymieszac. Podzielic ciasto na 2 czesci, do jednej dodac 3 lyzki kakao a do drugiej 3 lyzki maki. Do okraglej blachy lejemy 3 lyzki bialego ciasta za srodek a na to 3 lyzki kakaowego starajac sie caly czas utrzymywac srodek i tak do konca na zmiane az wylejemy cale ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jak zmieniaczki upiec w prodzizu?kupilam jakas fajna przyprawe knorra, tylko nier wiem czy na oleju na masle i jak dlugo piec?prosz eo pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×