Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy muszę zwrócić znaleziony portfel właścicielowi?

Polecane posty

Gość gość

czy musze go zwrócić portfel i jego zawartość właścicielowi? czy grozi jakaś kara za zatrzymanie znalezionej rzeczy?

Gość gość
Tak, jeżeli ktos to widział lub zarejestrowały to kamery możesz odpowiadać za przywlaszczenie

Gość gość
w/w ma rację, a ja jeszcze odradzę zwrot osobisty bo wtedy na pewno zostaniesz złodziejem

Gość gość
tzn portfel zostal znaleziony w parku na ziemi, nie ma w nim dokumentow tylko pieniadze i karty

Gość gość
odeslij karty a kase sobie zostaw, duzo tych pieniedzy?

Gość gość
400zł, obrączka i karty. Też właśnie myślałam żeby tylko odesłać karty.

Gość gość
To jest kradzież.oddaj na komisariacie albo daj gdzieś ogłoszenie

Gość gość
moze jesttem głupi ale skad wiesz gdzie je odeslac?

Gość gość
Musisz iść na policję lub zadzwonić pod numer telefonu, który, być może, znajdziesz gdzieś wewnątrz tego portfela. Ewentualnie - iść do domu tego człowieka, jeśli jest gdzieś w środku jego adres domowy. W lokalnych gazetach można znaleźć wiele ogłoszeń o znalezionych dokumentach lub innych, bardzo osobistych, rzeczach. Ludzie sami proszą o kontakt, w nadziei, że trafią na uczciwą osobę, która zwróci im zagubioną rzecz. Jeśli nagrały Cię kamery monitoringu lub widzieli to inni przechodnie - możesz mieć problemy. Lepiej, najuczciwiej, będzie, jak udasz się na najbliższy komisariat/komendę i powiesz, co się stało oraz - co znalazłaś. Możesz udać się, ewentualnie, z kimś bliskim do tego człowieka i oddać mu do ręki jego zgubę, ale jego reakcja może być różna. Nie każdy, z pocałowaniem ręki, ucieszy się z takiego obrotu sprawy, chyba, że wie, że sam zawinił, a nie - że ktoś próbował go okraść, ale nie wyszło, na przykład. Uczciwość popłaca. A poza tym - nie warto ryzykować, bo kamera lub przechodnie mogli widzieć.

Gość gość
jak to skąd? pójdę do banku żeby to odesłali. Chyba wystarczy oddać tam kartę?

Gość gość
Nie ma dokumentów a chcesz odesłać właścicielowi ? :/

Gość gość
aha. no to powodzenia

Gość gość
mieszkam na zadupiu ze tak powiem, kamery to moze w centrum ale nie tutaj gdzie znalazłam kilka drzew i nic więcej, tym bardziej przechodniów bo to było pół h temu. Zawsze mogę przecież iść do banku i powiedzieć że znalazłam portfel bez pieniędzy i raczej nikt mi tego nie udowodni.

Gość gość
a nie dziwi cie to że są karty obrączka a nie ma dokumentów? to prawie tak jakby ktoś chciał żebyś z tym poszła do banku albo na policje

Gość gość
aha. zayebiesz komus obraczke slubna? jprdl

Gość gość
Raczej provo, ale jeśli np. nie provo, to rób co chcesz, twoje sumienie.

Gość gość
obrączzke sie nosi na placu. jak chcesz ją spieniężyć w lombardzie to wołają od cibie dowód. jak koles nie żyje to mendy ci wsiądą na dooope i nie dadzą ci spokoju bo może sami kolesia zaciukali na co wskazywałoby wiedza o tym że polecisz z takim znaleziskiem na komende

Gość gość
a masz sumienie iśc do pierdla za zabójstwo zostawic dzieci w bidulu z opinią dzieci morderczyni?

Gość gość
Nie idź do banku, bo będziesz tam niewiadomo ile siedzieć i beda kserowac twoj dowód oraz wypytywac. Lepiej idź na policje, tam twoje dane beda bezpieczniejsze.

Gość gość
jak cie dybną to najpierw cie postrasza za te frobniaki które rabnęłaś a jak sie zamotasz to juz cie maja upiertoloną. założe sie ze to nie był przypadek że akurat ty znalazłas ten portfel.

Gość gość
miliony ludzi gubi i znajduje jakies zguby a wy mi tu zaraz jakas mafie wplaczenie. Rozmawialam z bratem, da jutro te dokumenty jakiemus obcemu pijakowi i da mu dyche zeby zaniosl do banku, wlasciciel nie bedzie musial przynajmniej wymieniac kart.

Gość gość
obrączke wypiertol czym prędzej do jakiejś kratki kanalizacyjnej kase czympredzej wydaj jak już ja wziewłaś portfel i karty spal w peesdu. nigdzie nie chodź nie zostawiaj bo wpiertolisz kogoś innego co w zasadzie nie byloby najgłupszym rozwiązaniem

Gość gość
ale z was s*******ny, nie macie sumienia?;/

Gość gość
olala. to jeszcze beda mieli świadka:D a nawet dwóch:D wolisz wsadzic brata czy sama iśc siedzieć?

Gość gość
sram na was pedały:D

Gość gość
nic nie kombinujcie niedługo i tak was zaczne zabijać

Gość gość
weźta se koorfy te karte i jedźtese z nia zabijac białe nosorożce cwele piertolone. c***j mnie to obchodzi i tak mam was juz dosyc kooorfy piertolone

Gość gość
banda piertolonych pederastóów. róbta co chceta i mi stad koorfa wypiertalac bo z wami nie będę rozmawiał. chyba koorfa sie jasno wyraziłem

Gość gość
piertolone wrzody na dooopie koorfa. ktos was kiedys koorfa wyleczy