Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy zakaz handlu osobiście was dotknął?

Polecane posty

Gość gość
gość dziś Żeby mnie jakoś specjalnie dotknął to nie, bo mogę zrobic wczesniej troche wiecej zakupow na niedziele i juz. A w razie czego sa jeszcze stacje benzynowe. x No widzisz, ci sprzedawcy juz nie maja prawa do wolnej niedzieli. xx Ale uważam, że to nie jest do konca dobry przepis bo po pierwsze i tak wielu pracownikow nadal bedzie pracowalo w niedziele, jak chocby obsluga stacji benzynowych, policja , slużba zdrowia, obsluga na lotniskach i dworcach, kelnerki , kucharze itd., wiec nie jest mozliwe calkiem zakazac pracy w niedziele, szczegolnie sluzbie zdrowia czy policji. x Chodzi o zakaz HANDLU nie pracy. Poza tym sama napisałaś, są stacje benzynowe i do tych stacji powinnaś się odnieść. xx Moim zdaniem powinno byc tak, ze jeden wolny dzien w tygodniu powininien przyslugiwac wszystkim, ale to powinno zalezec od umowy z pracodawca jaki to będzie dzień. Dlaczego rząd ma nam dyktować, w ktory dzien powinno sie pracowac, a w ktory nie? x Przecież jest! Ustawowo masz mieć tyle dni wolnych w miesiącu ile masz dni weekendowych. Ustawowo również nie wolno ci pracować wszystkie niedziele. Jeśli ktoś tak pracuje, z jednym dniem wolnym w miesiącu, to tylko w tych małych sklepikach, które mogą być otwarte. Tylko niektórzy z tych małych przedsiębiorców są na tyle uczciwi, aby zapłacić nadgodziny.

Gość gość
gość wczoraj Ja akurat nigdy nie jechałam po kasjerkach bo sama kiedyś pracowałam na dziale z ubraniami. Wiem jacy klienci potrafią być pierdyknięci ale nie przesadzajmy ze to taka fizycznie najcięższa praca-jest wiele innych męczących zawodów w których pracują kobiety. Nikt nikomu nie wybierał zawodu w jakim ma pracować. x Ale inni jadą. Mało tu tekstów, że ktoś się tylko do Biedry nadaje na kasę, bo tępy? Totalny brak szacunku do tego zawodu, a za chwilę te same osoby sa za zakazem.

Gość gość
10:17 A to oznacza konkretne straty finansowe dla firm, x Nie tylko dla firm. Dla państwa też, bo mniejszy obrót oznacza mniejsze zyski i mniejsze zapłacone podatki. Ustawodawcy zapomnieli o jednym, sieciówki są polskie. 4F, BigStar, Wójcik, Diverse, Ohnik i wiele innych. A w marketach sprzedawane są produkty wyprodukowane w Polsce.

Gość gość
A w razie czego sa jeszcze stacje benzynowe. przypominam tez jaki jest wybór towarów na stacjach- chyba tak naprawdę to tylko wódę, prasę i słodycze masz w duzym wyborze, a to chyba nie jest pierwsza potrzeba. No poza pijącymi- dla tych tak. Po drugie tam jest duże przebicie cenowe, a nie łudźmy sie wiele osób w naszym kraju po to gania do marketów zeby znaleźć 20 groszową przecene- tak robi pewnie połowa staruszków.

Gość gość
10.36 i trzeba doliczyć wszystko to co dookoła handlu- producenci, dostawcy, firmy przewozowe, producenci opakowań, serwisy sprzatające, ochrona. Tu też beda konkretne skutki finansowe.Tak jak pisałam wcześniej- w galeriach u mnie w mieście np.Sephora zrezygnowała z ochrony zeby oszczędzić. A szef firmy ochroniarskiej po prostu zwolnił tych pracowników (nie przesunął ich do innej pracy). Wynik- kilka osób bez pracy, pracownice Sephory więcej obowiazków, bo muszą poza obsługą dbać o pilnowanie towaru- a nie zwiększono liczby pracownic. Znam firmy, w których wpisano pracownikom odpowiedzialność finansową jesli straty w towarze przekraczają iles procent.

Gość gość
"gość wczoraj Nie zauważyłam żeby rąk do pracy w handlu brakowało. Wszędzie leży plik Cv" Kpisz sobie ? U nas w Galerii 30 % sklepów szuka pracowników . W nas w Tesco magazyn jest zawalony towarem bo nie ma tego kto wykładać. W 6 biedronkach szukają kobiet do pracy . Nie mówić juz o marketach budowlanych gdzie na wejściu jest cala tablica ogłoszeń . Napisze jeszcze raz .,,nie szanujecie ludzi pracujących w handlu to macie wolne niedziele .

Gość gość
Jak pajace placili za harówkę pensje jak w Bangladeszu to teraz maja :D Niech szanowni wlaściciele sklepów staną za ladą .A managment niech pośle żony i córki do magazynów.

Gość gość
A managment niech pośle żony i córki do magazynów. a dlaczego? każdy powinien wykonywać prace na swoim poziomie intelektualnym i społecznym. Tak jak lekarz nie powinien iść do pracy w magazynie, bo się kasa wydana na jego kształcenie pójdzie pieprzyć, a i ręce mu się zniszczą i stracą precyzję, tak magazynier nie powinien robić operacji. Zatrudnią Ukrów, a ci jeszcze podziękują za dobrą pracę . Tak to działa, na zachodzie tez w takich sklepach pracują kolorowi, albo Polacy, bo miejscowi maja w d.. taką robotę

Gość gość
Napisze jeszcze raz .,,nie szanujecie ludzi pracujących w handlu to macie wolne niedziele . no to się ileś zamknie i tyle, skurczy sie rynek pracy dla ludzi bez wykształcenia i znów nastanie czas, kiedy nie będzie wyboru. Przecież zawsze tak jest w ekonomii

Gość gość
Mieszkam w lubelskim, u nas Ukraińców pełno, nawet w małych miejscowościach na taśmie, w sklepach, w restauracjach. Powiem szczerze, że nie są dobrymi pracownikami. Taki prl, kelnerki skrzywione jak wchodzą klienci, Pracują jak za karę, na produkcję do chłodni przyjeżdżają kobiety w klapkach i spódniczkach, pomimo informacji że praca w chłodni i ciągłe roszczenia. Polacy jak jadą zarobić na wakacje za granicę to robią po 10h, płacone za godzinę, a te przyjeżdżają chyba na wczasy, ciągle wolne, ubrane jak na plażę i wymagania. Także lepiej polaka zatrudnić niż się męczyć z nimi.

Gość gość
Eh z tymi Ukraincami. Mój brat pracował z jednym. Wiecznie narzekał ile on się nie próbuje, a jam mało mu płacą. Ze w Niemczech zrobiłby trzy razy tyle. A nie robił nic, najwięcej gadał. Godziny na gadaniu i narzekaniu mu mijały. Reszta musiała nadganic za niego. A ten narzekał. W końcu go zwolnili,bo nic nie robił. I wielkie żale, że pracodawca się uwziol na niego. Najlepszy tekst tego Ukrainca:przekichane macie te przepisy z autem, co roku trzeba przegląd płacić i ubezpieczenie, u nas na Ukrainie wystarczy raz na 3 lata. Mówię mu to jedz na Ukrainę jak tam tak dobrze.

Gość gość
No właśnie ukraińce ciągle narzekają, chodzą z taką miną jakby łaskę robili, że przyjechali i jęczą, że to źle, tamto źle, trzeba sprzątać, pracować i jeszcze klienta obsłużyć (w restauracji).

Gość gość
10.28 To ja z 10.10 Ten Ukrainiec znalazł teraz pracę, zadowolony. Mówi, że ma super pracę. Pracuje 2 czasem 3 dni w tygodniu. A jaki zadowolony :-) wynajmuje w tej chwili pokój, bo na mieszkanie go nie stać. Gorzej teraz z właścicielem tego pokoju, bo chłopak z pracy zadowolony, ale nie za bardzo go stać na czynsz i wiecznie z opłatą zalega.

Gość gość
Ja tam tak się do niedzieli bez handlu przyzwyczaiłam że nawet w ostatnią niedzielę nigdzie nie jechałam.

Gość gość
dziś no to jest dokładnie taki jak większość Polaków, narzekanie , robić sie nie chce i ból d...ze trzeba jakichś przepisów przestrzegać

Gość gość
kurcze dziwne to co piszecie, jestem z wrocławia i jestem zdziwiona uprzejmością Ukraińców pracujących w handlu. Panie uprzejme, zainteresowane, uśmiechnięte, zupełnie inaczej nisz nasze ;)

Gość gość
kurcze dziwne to co piszecie, jestem z wrocławia i jestem zdziwiona uprzejmością Ukraińców pracujących w handlu. Panie uprzejme, zainteresowane, uśmiechnięte, zupełnie inaczej nisz nasze oczko.gif xxxx bo sie tak tu dowartosciowują, wiesz jak to jest- nie widzą belki w swoim oku. Mąz poznał jednego leniwego Ukra, to już będzie opowiadać ze wszyscy tacy, jakby nie znała równie beznadziejnych Polaków i to ze 20-u:). A jak Polacy tacy robotni, to czemu np. większość bezdomnych w Berlinie to Polacy, którzy uwazaja ze tam i tak lepiej im sie pije na ulicy niz u nas

Gość gość
10.51 Nie mąż to raz. Nie jednego Ukrainca to dwa. Podałam przykład jednego, bo akurat on mi się przypomniał, bo teraz zadowolony za 2 dni pracy w tygodniu.

Gość gość
Bo na wschód polski to jeździ ukraińska patologia, aby przekroczy granicę i zostaje, a do Wrocławia czy Warszawy to już bardziej obyci.

Gość gość
Hehe ale was bolą te wolne niedziele . Spokojnie z czasem przyzwyczaicie się . W wielu krajach tak jest i ludzie maja się bardzo dobrze.

Gość gość
Przyzwyczaimy się albo i nie, bo może sie stać tak, że rząd się z tego wycofa jak na Węgrzech, gdy zobaczą, jak spadły obroty. Poza tym, jak oderwą pis od koryta, to pewnie kolejny rząd wycofa się z tego na złość prawakom. Mieszkam na Śląsku i u nas nie widuję wcale Ukraińców.

Gość gość
też myślę, że to się zmieni tak jak wiele zmian zrobionych przez pis, poczekajmy do wyborów

Gość gość
Nie mąż to raz. Nie jednego Ukrainca to dwa. Podałam przykład jednego, bo akurat on mi się przypomniał, bo teraz zadowolony za 2 dni pracy w tygodniu. no to do kogo masz pretensje- facet jest zadowolony i o to w zyciu chodzi, ma być nieszcześliwy i zatyrany jak wy? Przecież większości ludzi chodzi o to zeby sie nie natyrać a mieć kasę, a nie nie mieć kasy i tyrac jak wół. Jesli tyle mu wystarczy to czego ty masz ból d...?

Gość gość
Hehe ale was bolą te wolne niedziele . Spokojnie z czasem przyzwyczaicie się . W wielu krajach tak jest i ludzie maja się bardzo dobrze. a ty wiecej rozumu nie możesz wysilić. Kwestia prywatnej wygody to mały problem, problemem jestto ze ustawę wprowadzono bez analiz jak to wpłynie na rynek i handel. Dopiero po pół roku będzie wiadomo czy to ma dobre czy złe skutki dla gospodarki, a naprawdę wiarygodne wyniki będa po upływie roku. Takie ustawy wpływaja na wiele rzeczy- wysokość pensji, zatrudnienie w okreslonych branżach, nawet ceny skupu mięsa, warzyw itp, wysokość produkcji, podatki.

Gość gość
gość dziś Co nie zmienia faktu ze teraz będą wolne niedziele od handlu . Nie potrafisz sie z tym pogodzić to idź protestować na Wiejska .

Gość gość
W Szczecinie ukraińców jest całe mnóstwo, na kazdym kroku, nawet w biedronkach ogłoszenie o prace napisane jest cyrylicą.

Gość gość
Jestem za tym, żeby osoby popierające zakaz handlu w niedziele nie przychodziły w niedziele handlowa na zakupy. Stop hipokryzji. Widziałam was barany jedne w ta niedziele w sklepie! Wstydźcie się!

Gość gość
Co nie zmienia faktu ze teraz będą wolne niedziele od handlu . Nie potrafisz sie z tym pogodzić to idź protestować na Wiejska . a głupek swoje

Gość gość
W stanach są już sklepy w których nie musi być kasjer. Wchodzisz, skanujesz, płacisz i wychodzisz z produktem. To samo już przecież wprowadzają w Tesco, czy auchan - kasy samoobsługowe. Kwestia paru lat i nie będzie w ogóle kasjerów to wtedy będą błagać o prace w niedziele ;)

Gość gość
13.48 Znowu wątek kas samoobsługowych. Ok. Zobaczymy za parę lat.