Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy zakaz handlu osobiście was dotknął?

Polecane posty

Gość gość
kasjerki to tez czesto proste kobiety bez kultury. mi jedna raz rzucala produkty az sie balam ze sie zbija. poprosilam ja czy moze wolniej a ona ze mnie stac i sobie kupie drugie najwyzej. powiedzmy szczerze inteligentni ludzie z dobrym fachem na kasach nie siedza ale.zgadzam sie ze kasjerko za malo zarabiaja.

Gość gość
09.34 Ty naprawdę nie widzisz, że w sklepach brak ludzi do pracy? Wejdź do jakiegoś większego supermarketu. Dlaczego na 10 kas otwarte są no 3?bo tyle na zmianie jest kasjerek.jak są kolejki wołają dziewczyny z działu, które muszą przerwać swoją pracę i iść do kas. Potem nikt nie patrzy, se one są ze swoją robotę np 2 godziny w plecy, bo zamiast wykładać towar czy sprzątać swój dział stały na kasie. A potem skargi, bo ceny są nieaktualne i niezmienionej, bo na półkach pustki, nie ma czegoś. No jak ma być to zrobione, jak dziewczyny stoją na kasie, żeby kolejek uniknąć, bo klienci się skarżą i wołają, dlaczego tamte kasy nie otwarte

Gość gość
Możecie sie pluć jak głupie ale zakaz handlu w niedziele jest i będzie . Za rok będą już prawie wszystkie niedziele wolne . Im wcześniej sie z tym pogodzicie tym lepiej dla was.

Gość gość
gość dziś Takie jak ona myślą, ze rząd wprowadził wole nd żeby ludzie chodzili do Kościoła :)

Gość gość
I dodaj jeszcze były również głosy, że protest jest nie na miejscu, bo nie kazdy pracownik sklepu chce pracować nocą w weekendy, zwłaszcza w miejscoach gdzie turystów jest malo nie muszę tego dodawać, wyraźnie napisałam ze domagała sietego grupa sprzedawczyń z centrum Paryża, a nie z kazdej wsi we Francji. Średnio bystra osoba by zrozumiała. No ale jak trzeba wyjaśniać dokładnie, to proszę: nie nie protestowały panie z : A Ailleville Aix-en-Othe Aix-Villemaur-Pâlis Allibaudières Amance (Aube) Arcis-sur-Aube Arconville Argançon Arrelles Arrembécourt Arrentières Arsonval Assenay Assencières Aubeterre Aulnay (Aube) Auxon (Aube) Avant-lès-Marcilly Avant-lès-Ramerupt Avirey-Lingey Avon-la-Pèze Avreuil

Gość gość
gość dziś Takie jak ona myślą, ze rząd wprowadził wole nd żeby ludzie chodzili do Kościoła usmiech.gif a czytałaś uzasadnienie wprowadzenia ustawy dołączone do niej przez Solidarność?

Gość gość
09.53 Dalej nie widzisz różnicy za pracę za dodatkowe pieniądze w weekend, a za taka sama stawkę jak w tygodniu? Gdyby w Polsce niedziele były dodatkowo płatne, nie byłoby problemu.

Gość gość
Lecieć alfabetycznie po wszystkich prefekturach, czy ci odpuścić?

Gość gość
Dalej nie widzisz różnicy za pracę za dodatkowe pieniądze w weekend, a za taka sama stawkę jak w tygodniu? Gdyby w Polsce niedziele były dodatkowo płatne, nie byłoby problemu. widzę i wiem, ze były inne propozycje rozwiązania problemu kwestii pracy w niedzielę- również o podwyższeniu stawki za pracę i obowiązkowym zapisie ile weekendów może pracownik pracować w miesiącu, ale to przepadło , bo musiała przejść ustawa Solidarności

Gość gość
gość dziś Tak czytałam :) a co mieli napisać? Nikt nie chciał zmienić kodeksu , nikt nie chciał zapłacić więcej za prace w nd to powołali sie na Kościół . Dzięki temu po kilku latach wywalczyli te wolne niedziele . Co nie zmienia faktu ,ze wolne niedziele sa jakimś tam rozwiązaniem braku ludzie do pracy w handlu . Ile mogą rozbić ci co zostali? maja się zajechać ? czy maja pozamykać sklepy ?

Gość gość
ty naprawdę nie widzisz, że w sklepach brak ludzi do pracy? ale to nie był powód wprowadzenia ustawy. A poza tym handel idzie w stronę wprowadzenia kas bezobsługowych i tak chce rozwiązać problem braku kasjerek, wystarczą dwie na zmianie zeby ogarnąć kilkanaście takich kas. Tendencja na świecie jest tak, zeby prace proste przyjmowały urządzenia, za kilkanaście lat może nie być w ogóle pracy dla kasjerek. wiem ze nie uwierzysz, ale sa od lat takie prognozy jeśli chodzi o rynek pracy.

Gość gość
gość dziś Nie pisz głupot . Solidarność od kilku lat walczyła o zmiany w kodeksie o wyższe stawki za prace w niedziele . Rok temu była taka propozycja zeby zapłacić więcej za niedziele i co sie zgodził ? kto chciał rozmawiać? NIKT .

Gość gość
Nikt nie chciał zmienić kodeksu , nikt nie chciał zapłacić więcej za prace w nd to powołali sie na Kościół . Dzięki temu po kilku latach wywalczyli te wolne niedziele . jak nikt nie chciał , przecież kodeks jest stale nowelizowany, chyba najczęściej ze wszystkich kodeksów, poza tym skończono właśnie pracę nad wielkimi zmianami do niego- a są takie ze ci w pięty pójdzie, bo nawet sienie wysrasz bez zgody pracodawcy, albo dłuższa sraczkę będziesz musia łza darmo odpracowac

Gość gość
U was są małe sklepiki pootwierane i fajnie wam, ale jakbyście mieszkały w mieście gdzie dosłownie wszystko zamknięte, a do najbliższego większego miasta 60km to wtedy jednak uwierałoby was trochę to.

Gość gość
Solidarność od kilku lat walczyła o zmiany w kodeksie o wyższe stawki za prace w niedziele . Rok temu była taka propozycja zeby zapłacić więcej za niedziele i co sie zgodził ? kto chciał rozmawiać? NIKT . no ale teraz przyklepano to na cito i to wiedzaćze ustawa ma błędy. A poza tym wierzysz żę przewodniczacemu dudzie zalezy na pracownikach:D. To czemu w należacym do nich hoteli traktuje personel jak g... i trzyma ich na umowach śmieciowych, a do tego nie przestrzega norm czasu pracy?

Gość gość
tak czytałam usmiech.gif a co mieli napisać? można przeprowadzić przed analizy ekonomiczne, nie robić ustawy pod Orlen, no i przede wszystkim nie robić jej na kolanie, bo to bubel prawny, niedograny i pozwalający na obejście ustawy wszystkim poza naprawdę duzymi marketami

Gość gość
gość dziś Stałaś ty kiedyś na samoobsługowych ? 8 godzin gdzie do ogarnięcia masz 8 kas ? Tu gdzie pracuje sa kasy samoobsługowe. Jak czasami nie ma czynnej żadnej kasy normalnej /tradycyjnej to wiesz jaki jest efekt ? Ludzie zostawiają koszyki , wózki pełne zakupów i ida w długa . Wiele osób boi sie takich kas i walce im sie nie dziwie . Przychodzi babcia 80 lat i ona boi sie nawet podejść do takiej kasy . I co zrobisz ? zmusisz taka babcie do kasowania ? Nam NIE WOLNO kasować za klientów na kasach samoobsługowych . Takie kasy sa dobre jak ktoś ma 2-3 produkty ale jak matka z 2 małych dzieci ma pełny wózek zakupów to juz jest przesada żeby sama musiała sie jeszcze kasować.

Gość gość
Wiele osób boi sie takich kas i walce im sie nie dziwie . Przychodzi babcia 80 lat i ona boi sie nawet podejść do takiej kasy . przyzwyczai się, telefonów komórkowych kiedyś nie było, komputerów, do wolnych niedziel sie przyzwyczają to i do takich kas też

Gość gość
10.02 Ok. Poczekamy te kilkanaście lat. Może wtedy jak wszystkie kasy będą samoobsługowe, bez kasjerek, będą wszystkie niedziele sklepy otwarte. I ok. Ale na razie jest jak jest.

Gość gość
najwyżej te dwie kasjerki co zostaną będą wiecej zap...ać, babcia przeniesie się do sklepu osiedlowego z jedna panią , a co do reszty to raczej tendencje sa takie: Polska jest liderem płatności zbliżeniowych w Europie, a nasi krajanie równie chętnie korzystają z samoobsługowych kas. Wyrażają też zainteresowanie nowo pojawiającymi się rozwiązaniami, np. samodzielnym skanowaniem produktów, a także w pełni automatycznymi dyskontami bez kas. Okazuje się, że szczególnie istotna jest dla nich szybkość, a co za tym idzie - zauważa "Puls Biznesu" - brak konieczności stania w kolejce.

Gość gość
Pozbycie się kolejek jest szczególnie ważne dla detalistów, którzy dzięki temu mogą zyskać dodatkowych klientów i przychody. Już 71 proc. kupujących przyznaje, że nie wróciłoby do sklepu po produkt, jeśli wiązałoby się to ze staniem od nowa w kolejce. Już niemal co drugiemu konsumentowi (46 proc.) zdarzyło się też w ogóle zrezygnować z zakupów, widząc zbyt długie kolejki do kas - wynika z z najowszego badania firmy Mastercard. Wychodząc nieco w przyszłość, kupujący chętnie skorzystaliby także z rozwiązań służących do samodzielnego skanowania produktów w sklepowych alejkach. Równie atrakcyjnym rozwiązaniem wg. badanych są sklepy całkowicie pozbawione kas, w których problem kolejek by nie istniał. Jest to już technologicznie możliwe, m.in. dzięki wykorzystaniu tokenizacji, czyli cyfrowych odpowiedników kart płatniczych powiązanych z aplikacją w telefonie - pisze "Puls Biznesu".

Gość gość
"no ale teraz przyklepano to na cito i to wiedzaćze ustawa ma błędy. A poza tym wierzysz żę przewodniczacemu dudzie zalezy na pracownikachsmiech.gif . " No wiesz nam po wprowadzeniu tej ustawy poprawiło sie .Łatwiej rozpisać grafik . Osoby które pracowały w nd przeszły na sobotę . W sobotę jest więcej kas czynnych , więcej osób do wykładania towaru . Market w którym pracuje jest czynny 7 dni w tygodniu od 6 do 24 . Tutaj naprawdę potrzeba sporo ludzi zeby to ogranać godzinowo . Ta ustawa nie jest idealna ale wreszcie ktoś zrobił cokolwiek żeby bylo nam trochę lżej .

Gość gość
10.02 Ok. Poczekamy te kilkanaście lat. Może wtedy jak wszystkie kasy będą samoobsługowe, bez kasjerek, będą wszystkie niedziele sklepy otwarte. I ok. Ale na razie jest jak jest. spoko, ale myśl o przekwalifikowaniu, bo po prostu moze a jakiś czas nie być pracy dla ludzi takich jak ty. I to nie jest pogarda, ale dobra rada

Gość gość
No wiesz nam po wprowadzeniu tej ustawy poprawiło sie .Łatwiej rozpisać grafik . Osoby które pracowały w nd przeszły na sobotę . ale to wam,a ja znam ludzi którym sie pogorszyło, bo własnie dobry grafik im sie rozwalił, znam ludzi których zwolniono z pracy zeby obnizyć koszty (no fakt że znalazły pracę w innym markecie), ale to duże miasto i mozliwośći sa większe. Sa te żosoby które muszą pracować w tygodniu w chorych godzinach, bo centrum handlowe wydłuzyło godziny pracy Nie myśl tylko o własnej d.... ciesz sie swoim zyskiem, ale nie bądź tak tępa że nie widzisz ze pewne rzeczy maja oddzwięk globalny i jakie to ma ogólne konsekwencje.

Gość gość
"spoko, ale myśl o przekwalifikowaniu, bo po prostu moze a jakiś czas nie być pracy dla ludzi takich jak ty. I to nie jest pogarda, ale dobra rada" hehe za te jakiś czas to ja juz emeryturę będę miała :)

Gość gość
10.19 Hahahahaha. Nie pracuje w handlu. Hahahahaha. Po prostu mam oczy i widzę, że brak ludzi do pracy w sklepach.

Gość gość
gość dziś No widzisz ale jednak większość ludzi w handlu jest zadowolona :) to ty masz z tym problem a nie ja .

Gość gość
gość dziś Bo ona myśli ,ze Ty to ja a ja to Ty :)

Gość gość
No widzisz ale jednak większość ludzi w handlu jest zadowolona usmiech.gif to ty masz z tym problem a nie ja . ja nie mam z tym problemu, nie pracuję i nie będę pracować w handlu.Ale daleka jestem od formułowania opinie zaczynajacych sieod większość, mniejszość, wszyscy. Od tego sa badania statystyczne, bo to ze ty i koleżanka jestescie zadowolone, to w skali kraju o niczym nie świadczy. Po prostu

Gość gość
hehe za te jakiś czas to ja juz emeryturę będę miała usmiech.gif albo nie, bo system emerytalny ledwie zipie