Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy zakaz handlu osobiście was dotknął?

Polecane posty

Gość gość
23:05 Nienawidze takich "rodzinnych" sklepikow - drozyzna i zaden wybor towarow ! I czesto kupilem tam rzeczy prawie przeterminowane. Nigdy wiecej moja noga tam nie postanie !

Gość gość
Wiem jedno - gorzej niz za pisu juz nie bedzie.

Gość gość
Nie ma sprawy. Gorzej niz za pisu juz nie bedzie, potem moze byc tylko lepiej !

Gość gość
gość dziś 23:05 Nienawidze takich "rodzinnych" sklepikow - drozyzna i zaden wybor towarow ! I czesto kupilem tam rzeczy prawie przeterminowane. Nigdy wiecej moja noga tam nie postanie ! To jest prawda . Mama wyslala mnie po cukier dla babci do wiejskiego sklepiku. Noo, kupilam ,niezdajac sobie sprawy ze przeplacilam ponad 50 % ( nie mieszkam w Polsce) Moja ciotka pracuje w Tesco . Najpierw sie ucieszyla z wolnych niedziel. Ale jak to wyszlo w praktyce ? Wala godziny na max, zeby miec kilka godzin wolnych w niedziele. Ani nad wode ,bo musi odespac, ani inprezy zaplanowac ,bo w poniedzialek do pracy. Wiec ta "wolna "niedziela jest dla niej przeklenstwem.

Gość gość
W niedziele tradycyjnie jechalismy nad morze ( niedaleko), i zawsze wracajac kupowalismy biegiem w Biedrze lub Lidlu jakiegos gotowca do zjedzenia, mrozonke , zupe w pojemniku, cos jeszcze na nastepny dzien. Albo wpadalismy do galerii do ktoregos z barów na obiad. Wygodnie było. Nie chce mi sie w niedziele gotowac albo wydawac kase i tracic czas na czekanie w restauracji. No i musze myslec w sobote , co na obiad w niedziele, zamiast miec luzik i sie pobyczyć. Czesto wpadali do nas w niedziele znajomi i nie bylo problemu, bo bliskojest duzy market ze wszytkim do jedzenia, a lubie czyms szybkim kogos ugoscic. A tak musze trzymac w domu jakies dyzurne czekoladki i ciwczyc silna wole,zeby nie zjadac wszystkich sama.Jak pieklam ciasto i czegos mi zabraklo, to biegiem do sklepu, obojetnie jaka pora. A teraz jak glupi czlowiejk robi zakupy na niedziele i jeszcze na wypadek, gdyby ktos wpadl, wiec zawsze tego sie robi za duzo,

Gość gość
Zakaz handlu mnie osobiście zirytował. To takie na pokaz-najpierw elektorat wyborczy za 500+ kupili a teraz za wolne niedziele. Ciekawe do czego się jeszcze przyczepią. Tak jak już ktoś pisał-stacje benzynowe czynne, kino, ekipy sprzątające pracują itd. a tu w niedziele markety zamknięte-kpina. To ludzie pracujący w kinie nie maja rodziny? Wolne niedziele dla wszystkich! Dla szpitali, dla aptek, dla stacji benzynowych itd. paradoks co? Takim samym paradoksem jest zakaz handlu w niedziele. Ja pracuje dużo i niedziela była takim dniem ze mogłam podjechać sobie do ikei i kupić co potrzebowałam, pojechać do większej galerii handlowej po ubrania, nie musiałam jakoś ekstra skupiać się na zakupach bo jak wyskoczył jakiś grill czy cokolwiek to była opcja. Za prace w niedziele raz ze płacą przecież a dwa ze nie każdy ma taki luksus w postaci wolnego dnia na tygodniu. I tak nikt tyrać wszystkich niedziel nie musiał. Już bez demonizowania.

Gość gość
Mieszkam w kraju gdzie w niedziele od dawna markety są zamkniete. Żyje, nie doznalam uszczerbku na zdrowiu. Proponuje maść na ból dupska i będzie ok. Z glodu nikt nie padnie w tej jeden dzień.

Gość gość
My mamy stację paliw i zrobiliśmy obrót na pozostałych towarach dwukrotnie większy. Zawsze tak było w wolne dni. Słyszałam, że jest pomysł, aby wszyscy, których praca nie jest niezbędna, będą mieć wolne niedziele.

Gość gość
No jestem w szoku hehe Pracuje w handlu od kilku lat i ciągle brakuje nam ludzi a tutaj proszę tatammm co druga pani mogłaby pracować w niedziele . Nikt nie widzi problemu zeby pracować 3 niedziele w miesiącu (za co nie płaca ani grosza więcej ) . Gdzie wy byłyście wszystkie przez ost kilka lat co ? Takie mądre , jedziecie po kasjerach a teraz jak ktoś sie w końcu nad nimi zlitował i dal nd wolne to wielkie oburzenie . Brakuje ludzi do pracy w handlu to mamy wolne niedziele .

Gość gość
"Moja ciotka pracuje w Tesco . Najpierw sie ucieszyla z wolnych niedziel. Ale jak to wyszlo w praktyce ? Wala godziny na max, zeby miec kilka godzin wolnych w niedziele. Ani nad wode ,bo musi odespac, ani inprezy zaplanowac ,bo w poniedzialek do pracy. Wiec ta "wolna "niedziela jest dla niej przeklenstwem." Hehe jasne takie kity to wiesz.... Żadnych dodatkowych godzin nie robimy . Kazdy pracuje tyle godzin ile ma na umowie i ani jednej więcej.

Gość gość
8:09 Kolejna idiotka. Nie mialas wyboru bo jadac do obcego kraju zakaz zapewne juz tam byl wiec musialas sie przyzwyczaic. Nikt nigdzie nie napisal ze od tego umrze ale utrudnia to zycie. Jak mozna sie cieszyc ze rzad cos takiego narzuca? Najpierw zakaz handlu a teraz kombinuja z urlopami zeby w trosce o wypoczynek trzeba bedzie brac ciagiem (a nie po kilka dni np na majowke).

Gość gość
Ktos sie nad nimi zlitowal ?? A to jakis przymus praca w handlu? Z lapanki tam sie znalazly? Ja czytam umowe o prace, jak by bylo napisane ze za niedziele platne jak za wtorek i ze tylko jedna niedziela wolna to olewam taka robote i tyle

Gość gość
9:09 idiotów proponuje poszukać w domu. No tak, tu gdzie mieszkam ludzie sami sobie zamknęli sklepy i nikt nikomu nic nie narzucić. Tez było to podyktowane odpowienim rozporządzeniem i każdy się przyzwyczaił. Nie unos się, ty tez się przyzwyczaisz. I kup w sobotę maść na ból dupska.

Gość gość
Ja pracuje w gastro i przez ten zakaz handlu ndz to koszmar. Ci wszyscy ludzie szumnie spedzaja czas w mcdonalds a kasjereczki z rodzinami zra kurczaki tepo patrzac sie w szybe. Smiac mi sie z tego chce. Ale kto by sie przejmowal pracownikiem gastro, my pracujemy na stojaco, przy wysokich temp. Ale to biedne kasjerki ojej musza miec wolne. :( p.s. tak zmieniam prace

Gość gość
9:12 No jestes idiotka bo pytanie bylo czy zakaz handlu cie dotknal a ty wyjezdzasz ze mieszkasz zagranica. a nas to goowno obchodzi. wiec won. :D

Gość gość
gość dziś Czego ty nie rozumiesz ? Napisałam nie ma ludzi do pracy w handlu to masz wolne niedziele i tyle w temacie . Wolne niedziele sa rozwiązaniem braku kadry rozumiesz to ? Jak Ci coś nie pasuje to zamiast płaszczyć dupsko przed kompem idz protestować na Wiejska .

Gość gość
a który to kraj?

Gość gość
09.10 I to jest właśnie głupie rozumowanie. Już brakuje ludzi do pracy w handlu, czego skutkiem są wolne niedziele.przeciez ktoś w tych sklepach pracować musi. Ale nie no tak masz rację. Niech wszyscy jadą do Warszawy do pracy i wszyscy niech pracuja na stanowiskach wysokich, jak twoje(?). Ciekawe, jaka wtedy mialabys wypłatę, gdyby było 1000 osób na jedno twoje miejsce pracy? I ciekawe, gdzie ty robiłabyś zakupy, gdyby wszystkie kasjerki zrezygnował z pracy, bo przecież ten zawód nie jest doceniany i idą pracować gdzie indziej.

Gość gość
9:19 po raz kolejny napisze idiotów szukaj u siebie w domu, a najlepiej spójrz w lusterko i pomachaj jednemu. I co z tego, że nie mieszkam w pl, skoro sytuacja taka sama. Nie rozumiesz analogii? Kończę rozmowę. Może zamiast siedzieć przy kafe idź zrobić zakupy, bo z glodu zdechniesz skoro sklepy zamknięte, albo rajstop ci zabraknie. Pa.

Gość gość
Jeden dzień bez sklepów a ile w ludziach złości i nienawiści . Z niektórych aż żółć się wylewa .

Gość gość
a jaki to kraj?

Gość gość
Hmmm pomyslmy To moze zamiast zamykac w niedziele z powodu braku personelu zrobic ustawe taka jak w innych wysokofunkcjonujacych panstwach UE? Sobota 30% platna Niedziela 100% platna Nie wiecej niz 2 niedziele w miesiacu pracujace Za kazda niedziele wolny inny dzien w tygodniu Myslisz ze nikt chetny by sie nie znalazl?

Gość gość
gość dziś Ciesze sie ze ktoś rozumie o co chodzi . Dokładnie wolne niedziele sa rozwiązaniem braku ludzi do pracy w handlu . Wystarczy poczytać to forum z jaka pogarda i nienawiścią niektórzy piszą o kasjerkach . Wiele tych kobiet znalazło prace na produkcji bo zwyczajnie nie dały rady psych .

Gość gość
I to jest właśnie głupie rozumowanie. Już brakuje ludzi do pracy w handlu, czego skutkiem są wolne niedziele.przeciez ktoś w tych sklepach pracować musi. ale wiesz, ze ten zakaz nie został wprowadzony dlatego zeby była kadra do pracy w sklepach? to ty tak sobie tłumaczysz na swój chłopski rozum, bo tak ci najprościej.

Gość gość
9:28 i poszla won. glupia ale chociaz posluszna.

Gość gość
we Francji, dokładnie w Paryzu sprzedawczynie ostatnio strajkowały o to zeby pozwolono im pracować całe noce w weekendy. dlaczego? Dlatego, ze w turystycznych okolicach całe noce sa tłumy ludzi, bogatych turystów, którzy robią drogie zakupy . A że za pracę w nocy sa dużo wyzsze stawki i do tego wpada w sklepach wysoka premia od utargów to pracownice same o to zaczęły walczyc. A przypominam , ze Francja to jeden z krajów ,w których jest ograniczenie handlu w niedzielę i to od lat.a jednak są chętni na taką pracę.

Gość gość
gość dziś Związki zawodowe i pracownicy walczyli o to od kilku lat . Tylko ze te wszystkie firmy zagraniczne nie chcą dać grosza więcej za np prace w nd . Dla nich liczy sie tania silą robocza , brak podatków itd .

Gość gość
09.39 Widzisz różnice za pracę za dodatkowe pieniędze a prace za taką samą stawkę 3 niedziele w miesiącu????

Gość gość
I dodaj jeszcze były również głosy, że protest jest nie na miejscu, bo nie kazdy pracownik sklepu chce pracować nocą w weekendy, zwłaszcza w miejscoach gdzie turystów jest malo.