Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mowa roczniaka

Polecane posty

Gość gość

Mialam wczoraj zajecia z komunikacji interpersonalnej. Prowadzaca stwierdzila ze roczne dziecko powinno mowic 20 slowa3 letnie miec 1000 zasób słów. Troche mi sie nie chce wierzyc zeby roczniak swiadomie wypowiadal 20 słów. Jakie słowa mówią Wasze dzieci na rok?

Gość gość
Podbijam. Również chętnie się dowiem

Gość gość
Ok. 20słów w stylu mama, tata, baba, daj, pić, papa itp. się uzbiera. Rozwój mowy nie u każdego dziecka przebiega identycznie, ale jak jest otoczone językiem (czytanie, opowiadanie nie tylko bajek, ale i opisy wykonywanych czynności, zabawy słowne itp) to nie ma co się martwić.

Gość gość
Moja corka ma rok a slyszalam jak na razie tata, pić, tak. Nic poza tym i to jeszcze sporadycznie.

Gość gość
U nas sie nie uzbiera, moj mowi mama, bam, be, nie, am. Dada i papa mowil wczesniej ale juz nie powtarza tego. Plus na zwierzeta taki swoj okrzyk ma ( raz na kurczaka mu sie koko wyrwalo).Ale widze ze rozumie, co sie mowi, wykonuje proste polecenia. Potrafi wskazac wiele przedmiotow.

Gość gość
Jeszcze ała jak sie uderzy. Tata nie mowi.

Gość gość
Moj synek na rok mowil tylko "brrrrr" i to wszystko. Teraz ma 14mcy i mowi "mama, nie, baba i brrrr" ale nie mowi tego swiadomie to raczej takie gadanie do siebie. Starszy syn(4lata) na roczek mowil wiecej ale max 7-8slowek (na pewno nie 20). Ale juz w wieku niespelna 3 lat sam powiedzial "Lokomotywe" Tuwima. Fakt, ze bardzo lubil ksiazki i do tej pory duzo mu czytamy.

Gość gość
To chyba tak jak z chodzeniem. Nie ma reguły, każde dziecko inaczej.

Gość gość
No moja starsza corka majac 13 mcy brala moja bluzke i mowila " to mama" ( to mamy), ogolnie duzo slow potrafila powiedziec, w wieku 18 mcy wstala rano i zawolala " mama daj am jajo". Synek przy niej wydaje sie bardzo do tylu z mowa. Zaraz skonczy 13mcy i mowi nie, mama, bam jak upadnie, be, ałała, gaga ( jak sie cieszy), gołgoł na psa i kota.

Gość gość
Z dziewczynkami i chłopcami też jest tak, że nawet podświadomie czesto ich się inaczej traktuje. W badaniach wychodzi, że wobec dziewczynek cześciej się mówi, wchodzi w taki indywidualny kontakt, z chłopcami natomiast więcej zabaw ruchowych. Tak jesteśmy kulturowo uczeni. + jednak drobne różnice w mózgu Spróbujcie serio wprowadzać te zalecenia o ograniczeniu siedzenia przed tv (i tabletem czy smartfonem), więcej czytajcie, a po paru mcach pewnie będzie efekt.

Gość gość
Moj roczniak oglada teletubisie przed snem i na tym koniec. Do tableta i telefonu dostepu nie ma. I nieprawda z tym stereotyoami. Dwojke dzieci ucze tego samego, tak samo spedzamy czas i nie rozgraniczam zabaw na chlopiece i dziewczece.

Gość gość
Moja ma rok i dwa tygodnie i mówi Mama Tata Nie Tak Lulu (spać ) Am am (jeść ) Nu nu (nie wolno ) Bam (jak się przewroci ) Papa Ała Aja (Ala) Ja (pokazuje na siebie ) Oko Więcej nie pamietam wiec do 20 sporo brakuje :)

Gość gość
14:12 Ja mówię o badaniach gdzie dzieciakom losowo przypisali płeć i ludzie traktowali dane dzieci inaczej wyłącznie dlatego, że miały różowy śpioszek zamiast niebieskiego ;) Więc to żaden stereotyp, a głęboko zakorzeniona forma socjalizacji dzieci. Plus jak mówię, pewne różnice w budowie mózgu istnieją, ale nie powinny mieć aż takiego znaczenia. Działaj dalej, a będzie dobrze. Ściśle w tabelki tak nie parz, bo czasami 2tyg wystarczy i jest skok.

Gość gość
up

Gość gość
A moj umie duzo slow i duzo rozumie ale mowi caly czas mam mam czyli mama tata am brum i "nie nie nie" i kreci glowa ze czegos nie chce Fajny jest:) ma 15msc a na rok mowil tylko baba i mam gdzies ze powiniem 10slow Smieszne sa takie wytyczne