Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy tyle jedzenia wystarczy na 1 urodziny dziecka ?

Polecane posty

Gość gość

Za tydzień moja córka ma 1 urodziny, będzie 21 osób lacznie z nami, w tym 3 dzieci. Jak będzie ładna pogoda to przyjęcie będzie w ogrodzie, jednak wszystko wskazuje na to że jednak w domu. Zrobiłam liste jedzenia jakie chce przygotować ale nie wiem czy to wystarczy.. myślicie że warto podać jeszcze coś na ciepło ? 1. Sałatka owocowa 2. Sałatka z grillowanym serem halloumi i ananasem 3. Tosty z krewetkami, grillowana papryka i rukolą, mini roladki (takie z tortilli) wytrawne mufinki, mini kanapki na krakersaxh z łososiem ( wszystkiego po około 10 sztuk, wyłożę na 1 paterę ) 4.kabanosy w cieście francuskim 5.terrina z wędzonego łososia (ok 12 porcji ) 6. Guacamole z nachosami 7.salatka jarzynowa 8. Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką 9.salatka z pomidorkami koktajlowymi Do tego na słodko Tort Tiramisu w pucharkach Mini serniczki Myślicie że wystarczy ?

Gość gość
Stwierdziłam jeszcze, że około 14 ( przyjęcie na 12 ) podam enchliadę z kurczakiem lub mięsem mielonym i jakąś lekką zupę krem lub zupę forszmak.. myślicie, że wystarczy ?

Gość gość
Nie podoba mi się to menu. Gdzie rosół i schabowy, ja się pytam?!

Gość gość
ja tez uwazam ze słabo, powinnas myslec o wszystkich gosciach. Dziadek albo wujek nie naje sie sałatką :-/ To jest menu jakie podałabym na impreze ze znajomymi, a nie na 1 roczek dziecka. Aczkolwiek menu brzmi smakowicie!

Gość gość
Będą jeszcze przekąski typu chipsy czy paluszki, bez przesady przecież goście przychodzą na urodziny, a nie na siedzenie godzinami przed stołem.

Gość gość
Moim zdaniem w zupełności wystarczy. Przecież nie zapraszasz ich na swiąteczny obiad, tylko na kilkugodzinne przyjęcie. Podasz lekki obiad / lunch, to co proponujesz, dodatkowo jakieś kupne ciasteczka czy chipsy i wystarczy. Ja już samym obiadem bym była zapchana.

Gość gość
A uważacie, że powinnam podać alkohol ? A jeżeli tak to jaki ? Na wino za wcześnie, a wódka jakoś mi nie pasuje...

Gość gość
Ja na roczek podałam tylko wino wódka mi nie pasowała

Gość gość
To święto dla dziecka a nie po to żeby się upić wino wystarczy jakieś lekkie

Gość gość
Ja bym tylko z tymi porcjami się zastanowiła - może lepiej zrobić mniejsze, ale żeby wystarczyło po 1 na osobę? Bo ilościowo wszystkiego wystarczy pewnie, ale zawsze fajnie jak każdy gość ma jednak możliwość spróbować wszystkiego, a nie "ups, bo mam tylko 10".

Gość gość
Autorko, czy ty urządzasz przyjęcie w gronie najbliższych, czy raut w ambasadzie? Weź jeszcze tacę z szampanem :) :) Twoje menu jest cokolwiek śmieszne. I jeszcze ilość porcji: tego 12, tamtego 10, a gości 20...:(

Gość gość
gość dziś dlaczego raut w ambasadzie ? Bo nie podaje schabowego z rosołem ? Ilości są orientacyjne, pewnie zrobię więcej i będę dokładać. Ale z doświadczenia wiem, że każdy lubi co innego i nie ma sensu robić 20 kanapek z łososiem.

Gość gość
Co to znaczy "twoje menu jest COKOLWIEK śmieszne " ... ? Jak ktoś w życiu nie spróbował nic poza sałatką jarzynową to może być i śmieszne. Autorko jak dla mnie super menu, bez zbędnego udziwniania, ale też nie idziesz po najmniejszej linii oporu.

Gość gość
gość dziś Dlatego ja właśnie pisałam o mniejszych porcjach, bo jednak warto umożliwić by każdy mógł spróbować (doświadczenie, doświadczeniem, ale nigdy nie wiadomo czy akurat dany gość nie będzie chciał skubnąć). Ewentualnie własnie miej składniki by na bieżąco dołożyć - wtedy spoko.

Gość gość
Jeżeli to ma być kolacja, a goście sięgną po takie jedzenie, to jak najbardziej ok. Mi osobiście bardzo by pasowało, ale wiem że np. moi dziadkowie ruszyli by co najwyżej sałatkę jarzynową (która swoją drogą do niczego tu nie pasuje, jeśli piszesz o takiej tradycyjnej) i ewentualnie szaszłyki (plus desery), kabanosy w cieście, dzieci podobnie.

Gość gość
gość dziś Pewnie, najlepiej tradycyjnie zrobić gar bigosu, drugi pomidorowej, michę jarzynowej, a potem dojadać to samemu przez tydzień.

Gość gość
to ma być spotkanie w porze obiadowej. Moi goście to ludzie o raczej wybrednych podniebieniach, więc zwykłym typowo polskim przyjęciem z zimną płytą na której króluje kiełbasa i rosołem by się nie zadowolili.. Mówisz, że sałtka jarzynowa nie pasuje :D ? Ja nie robię tematycznego przyjęcia, że np. tylko kuchnia meksykańska, tę sałatkę lubią wszyscy, więc postanowiłam podać.

Gość gość
Ale autorko - pytasz o ilość żarełka, to czemu się z menu tłumaczysz? Znasz swoich gości i wiesz co komu podać.

Gość post do autorki
Nie mów, że to ty miałaś podobny temat o menu na Wielkanoc :O

Gość gość
Mówisz, że nie każdy lubi łososia, a w Twoim menu jest prawie wyłącznie łosoś i krewetki. Nie chodzi o bigos i schabowe, ale o różnorodność, coś dla każdego, dla każdej grupy wiekowej? Zresztą już na wstępie palnęłaś gafę, fakt, że błąd naprawiłaś;) Bo zapraszać gości w porze obiadowej na krakersy, tortillę i sałatki, to trochę słabo..

Gość gość
Nie, nie miałam tu wcześniej tematu. Poza tym serio uważasz,że tylko łosoś i krewetki ? Krewetki są tylko w jednym daniu, łosoś się powtarza, ale poza tym są przecież sałatki, roladki, kabanosy, szaszłyki, słone przekąski.

Gość gość
Autorka nie pytała jak oceniacie to menu, tylko czy tyle jedzenia wystarczy. Moim zdaniem spokojnie wystarczy, a różnorodnie też jest.

Gość gość
Tam są same przystawki a gdzie danie główne?

Gość gość
gość dziś Stwierdziłam jeszcze, że około 14 ( przyjęcie na 12 ) podam enchliadę z kurczakiem lub mięsem mielonym i jakąś lekką zupę krem lub zupę forszmak.. myślicie, że wystarczy ?

Gość gość
Napisałam o tym raucie, bo tak mi się Twoje menu skojarzyło. Wszystko mini i ilościowo zresztą też...więc jak na dyplomatycznym raucie: przeżuć dyskretnie i prowadzić dysputy przy kieliszku szampana.

Gość gość
Szczerze? To co wymieniłaś, to właściwie same przekąski do popisania się przed gośćmi. I jeszcze w tak małej ilości. Co to jest po 10szt z każdego. Ile wychodzi? Po 2,5 krakersa? Zrób porządny gulasz, leczo, czy bigos na wejście, żeby nie było za dużo roboty. Kobieto, ty robisz przyjęcie w samo południe, nie o 16, żeby czegoś ciepłego nie podać. Nie rób żadnej lekkiej zupy krem, tylko coś mocniejszego. Goście pojedzą czegoś konkretnego, to ta ilość tych "wykwintnych" zakąsek ci wystarczy, a i inaczej goście będą na to patrzeć. To, że ty byś sobie czymś takim pojadła, nie oznacza, że goście poczują się usatysfakcjonowani terrniną, guakamolą i innym "zagranicznym" daniem. podaj w kolejności: -danie ciepłe -ciasto i sałatkę owocową - przekąski, szaszłyki i sałatki

Gość gość
Co to za urodziny... prawie bez żarcia.Zrób bigos.Dużo bigosu.Przydałyby się też gołąbki i śledzie.Śledzie KONIECZNIE!